Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Bodkin (19.03.2019 10:39): užitečný to je už nyní, tak nevím co tě čílí. Jasně že zatím to využívá minorita, ale to je jaksi the case se vším, někde se začít musí. Čím dřív se to začně používat hromadněji, tím lépe - i pro developery, kteří se nebudou muset srát s bakováním lightmap.
Raytraycing mě netrápí. Nemám jej kde použít. Spíše teď lituji, že nemám HDR monitor. K Original Sin 2 by se hodil a hra s ním vypadá lépe.
@Rapier (19.03.2019 08:03): jo, Metro je rozhodně zatím nejlepší využití raytracingu. Realistický reflections jsou hezký, ale GI má mnohem větší vliv na atmosféru. Jinak jsem zvědav na Control od Remedy a na raytracing v Cryenginu. Zajímalo by mě, jestli Warhorse pojedou dál čistě svůj CE3 nebo to půjde nějak upgradovat na novou verzi.
@Gordon (19.03.2019 02:25): to je pochopitelný - není to nádherná vista okolního světa - ale ten rozdíl demonstruje slušně ne? Každej interiér kterej reaguje na světlo z venku vypadá mnohem atmosféričtěji a realističtěji. Není tam fake osvětlení kde nemá být, i blbá textura země a model šutru na ní vypadá mnohem lépe díky správnému osvětlení.
Jo a v dubnu vyjde novej nvidia driver co přidá podporu raytracingu i pascalům 1060 a vejš. Hurá, snad to donutí developery cpát to všude protože je to boží
(další příklad z mýho dnešního hraní Metra)
off
on
Teraz som videl, že Google sa chystá spustiť vlastnú konzolu, čo myslíte, že z toho bude?
@Kwoky (18.03.2019 09:06): hm tak to abych min. nakoupil RAM ale otázka zní zdali ceny i těch rychlejších RAM na 3200/3600 Mhz šly takto dolů.

@ntz (18.03.2019 08:09): baterie je spotřební zboží, nezáleží moc na tom co a jak děláš, buď máš štěstí nebo ne. Je úplně běžné, že už po půl roce baterie ztratí až 50% capacity. Bohužel. Pokud máš baterku do půl roku můžeš zkusit uplatnit záruku.
hmm, nedari se mi na jit na notasu v biosu takovou tu funkci calibrate-battery .. po roce a pul pouzivani mam capacitu 56% ..

jaky je idealni pouzivani baterky ? slysel jsem spoustu myths .. ja tu baterku skoro denne drainuju 100% -> 10-20% .. pod 10% se snazim nechodit, ale tocim ji tak skoro denne (tzn. doma jedu vzdy z baterky, je-li nabita z prace z dokiny) ...

# upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
native-path: BAT0
vendor: LGC-LGC7.780
model: DELL 2X39G6C
serial: 18283
power supply: yes
updated: Mon 18 Mar 2019 08:04:45 CET (49 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: discharging
warning-level: none
energy: 29.412 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 34.0556 Wh
energy-full-design: 59.9944 Wh
energy-rate: 7.2732 W
voltage: 8.156 V
time to empty: 4.0 hours
percentage: 86%
capacity: 56.7646%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-symbolic'
History (charge):
1552892685 86.000 discharging
History (rate):
1552892685 7.273 discharging
@Rapier (17.03.2019 22:51): AMD valcuje leda tak prázdnu lebečnú dutinu autora článku. V segmente pracovných staníc a serverov oslavovalo AMD koncom minulého roku výrazné priblíženie k 1% - slovom jednopercentnému - podielu na trhu. V notebookoch majú necelých 18%.
Teď jsem se dobře zasmál. :) Na DD článek vybíráme sestavy.

"Procesory – AMD válcuje Intel,
ten stále boduje u zákazníků, protože ti neví, co kupují.

Pokud se podíváte objektivně na produkty, které dnes nabízí AMD a Intel v oblasti procesorů, tak podíl procesorů Intel v prodejích by se dnes měl správně blížit nule. AMD je totiž nejen prakticky ve všech cenových hladinách výkonnější, ale především o parník výhodnější. Stejný či často vyšší výkon, nám AMD nabízí za lepší cenu než Intel. Bohužel prodeje tomu úplně neodpovídají a obrovská spousta zákazníků nakupuje objektivně špatně, nevýhodně a velmi škodí sobě i trhu."

Kurnik, kdyby ta volba byla tak snadná jak říká DD tak nevím proč stále váhám.
@Say (16.03.2019 18:33): Tady něco o nárocích Adobe Lightroom, zdá se že nehraje roli zdali máš SSD nebo HDD ani jak rychlé máš CPU ale především jak rychlou máš RAM. Viz. zde zkušenosti "It doesnot matter if it is standard sata ssd or m.2 ssd, lightroom has not so many i/o operations, you will not notice difference.
I have Intel proc. 6700k running at 4.5 GHz, ddr4 ram 64GB overclocked 50 % to 3200 MHz fast ssd with catalog and previews and standard hdd for raw files, ramdisk 16 GB for all temporary files, and always running task manger to see how different resources are used.
LR is not working too much with disks, it is also hard to fuly use cpu. The main bootleneck in my case is communication between cpu and ram, it is not fast enough. Very fast 4 core 8 thread cpu waits for data from extremally fast ram.
By the way – originally I had 16GB ram half year ago, then wanted to upgrade to 32 but in the end upgraded to 64GB which it maximum allowed.
You may think it will never be used so much memory. But about 2GB takes internal processor gpu. I created 16GB ram disk for windows temporary folder (lr needs up to 12GB for some operations), about 3GB is taken by Windows 8.1. Together 21 GB of used memory and 43GB free ram when starting LR. Do you think it is too much? No, it is not.
LR needs lot of ram when creating panoramas. I do it very often and it takes ALL 43GB when computing panorama from for instance 20-50 24Mpixel captures from my D7100. And result is for instance 350 megapixel image. It can take 2-5 minutes of really hard work to create it oon my pc. But only for cpu and ram, not for disks, LR does not touch them very much, only some miliseconds in the beginning and in the end when writing several hundred of MB for result image.

So I think that cpu speed, number of cores and ram amount and speed are essential, catalog on ANY even slow one ssd is most important. There is no benefit of having raw files on ssd, any hd is enough."

Takže pokud to chápu dobře a máš Z390 čipset který podporuje RAM na 4200Mhz tak jsi lépe udělal pokud by jsi koupil RAM na 4200 Mhz. Nižší CL (latency) = vyšší výkon RAM a to dokonce i když je RAM papírově Mhz pomalejší. Problém ale je že za nižší CL se platí bohužel víc.
Vyšší CL v kombinaci s RAM řekněme na 3200Mhz může být klidně reálně pomalejší než CL13 a RAM na 2400Mhz. Prostě ideál je mít RAM s co nejnižším CL a nejvyšší frekvencí.
Možná než K procesor jsi měl investovat do levnějšího čipsetu, CPU ale výrazně rychlejších RAM.

EDIT: tady je hezký článek o HW nárocích AD LR.
@Rapier (16.03.2019 10:38): Díky. Hodinový test pro moje potřeby je zbytečný. Plný výkon na 100% využiju při renderování a tam se na hodinu zpravidla nedostanu (resp. zatím jsem celovečerní film nestříhal). Co ale potřebuju a je důvod přetakotvání, tak je svižná odezva práce v Adobe. Takže to podle potřeby musí skákat na nejvyšší takty, ale není potřeba tam být dlouho. Snížil jsem na 1.330V a zatím drží, tak budu postupně ubírat, dokud to nebude stabilní.

A co se RAMek týče (HyperX Predator), tak s deskou Z390-A PRO je default 2400MHz, z výroby mají ramky 3200MHz a CL16. Takže bylo potřeba zapnout XMP... Nicméně jde jít i u RAMek na vyšší hodnoty? Odrazí se vyšší CL na výkonu víc než nižší MHz? Deska oficiálně podporuje 4200MHz.
@marwel (16.03.2019 15:29): GTX 1080Ti ...

Já taktuju spíš ze sportu, než že bych to vyloženě potřeboval. Prostě mám rád výkon navíc (kterej nepotřebuju) zadarmo). dělám to tak už 15 let, taktoval jsem vždycky všechno, jen pro to, abych otestoval, co z toho ještě při minimální snaze navíc dokážou vymáčknout.

EDIT - paradoxně třeba ani tahle sestava nezvládne Metro Exodus v 2560*1400 na Ultra všude na 60+ FPS
Novější Prime jak verze 26.6 používá AVX, takže bych to pro běžné používání testoval touhle verzí. Obecně bych to PC, pokud je to na hraní, netestoval přes tyhle powervirusy, taky jsem kdysi svojí 8700K týral Linxem, kterej to CPU vytápěl na hodnoty, který jsem pak při běžném hraní a používání nikdy neviděl.

Btw ještě k tomu mému CPU. Na 4.8 GHz potřebuje 1.245 V a na 5 GHz 1.35 V což je pořád ok napětí, pokud se to dokáže uchladit. Bez delidu s originální šedivkou pod IHS byly teploty někde kolem 80 st. ale po necelém roce ta prasopasta nějak zdegradovala a začalo to lézt přes 90 st., tak jsem nechal udělat delid a trochu vylepšil airflow ve skříny a teď to třeba po celém dni, kdy jsem hrál jenom WoT nepřelezlo 62 st.

https://i.postimg.cc/nLv1FvLR/IMG-20190316-125810-1.jpg

Je to i celkem tichý, dolní větráky maj cca 600 rpm, ty čelní jsou napojený na ten přepínač co je na čele skříně a na první polohu slyšet nejsou, na druhou lehce, ale musím se k té bedně sklonit pod stůl a na třetí už fučí dost, ale to je případná příprava na léto, kdyby bylo hodně horko. Co by to ještě vylepšilo by byl jeden outtake nahoře vzadu, ale to už bych musel odendavat jeden ten pane z vršku skříně a za prvé se mi to nelíbí a za druhé tam není prachový filtr a při vypnutém PC by mi tam padal prach.
@Say (15.03.2019 17:45): Pokud přetaktuješ i5-9600K na 5Ghz na všech 6 cores (navíc se vzduchovým chlazením), tak máš max. možný výkon na každé z 6 cores tohoto CPU a docela štěstí na kus křemíku. Napětí 1,350V mě přijde ještě OK (standardně má 1,250V), obecně se říká že zvýšení o max. 0,1V je stále bezpečné (alespoň to platilo v dobách AMD Phenom II X4).
Tjunciton pro i5-9600K je 100°C, to nesmíš překročit nebo pak zničíš CPU. Se zvýšenou voltáží pochopitelně roste spotřeba ale to bys musel změřit o kolik.

V případě že máš CPU přetaktovaný, Turbo Boost už nefunguje, de facto máš permanentně zapnutý Turbo Boost. :) Ovšem za cenu vyšších teplot CPU + vyššího napětí CPU. Turbo Boost pochopitelně je schopen automaticky navyšovat napětí abys z CPU dostal potřebný výkon, tedy za předpokladu, že CPU netaktuješ.

5 min zátěže a 72°C nezní úplně špatně ale zkus to nechat hodinu pod zátěží (třeba Prime 95) zdali Ti teploty udrží okolo 72 nebo půjdou nahoru. Asi bych se snažil teploty CPU udržet okolo 70°C max. v zátěži, krátkodobě můžeš jít nahoru ale pokud Ti v dlouhodobé zátěži teploty polezou k 80-90+°C, raději bych ubral na voltáži, i za cenu snížení výkonu CPU.

Ideální je pokud to CPU může přetaktovat, třeba všechny 6 cores na 4,7-4,8 Ghz bez jakéhokoliv zvýšení napětí stabilně (nutno aspoň 1 hod pod testem). Pochopitelně že vyšší frekvence přinese vyšší teploty ale ne tolik jako když tam pouštíš více šťávy. Osobně taktuji jen změnou multiplikátoru (pokud je odemčen), a vždy bez jakéhokoliv zvýšení napětí CPU i za cenu nižšího výkonu.

Špatné hodnoty se projevují různě. BSOD, nenabootuje OS, padají hry a benchmarky v zátěži, aplikace závislé na CPU výkonu, apod.
@Kwoky (15.03.2019 22:52): By clovek cekal, ze s tim zmensovanim prijde neco super na spotrebu/vykon pro semtamhrace a ono nic. Jeste se ta zravost zvedla... Dneska neni nic, co driv byla gtx 750. Nejbliz je asi 1050, ale i ta zere o dost vic.
@Rapier (15.03.2019 17:26): Nejde mi o návod jako spíš zkušenosti se stabilitou určitých hodnot a teplotou. Nemám s tím zkušenosti (např. netuším, jak se chová TurboBoost po přetakotování), netuším jaký to má dopad na spotřebu... Jestli je třeba lepší nechat voltage na desce nebo zadat svoje hodnoty. Momentálně mám 5GHz na všech jádrech při 1.350V s teplotou okolo 72°C při záteži (cca 5 minut). A jak se vlastně projevují špatně nastavené hodnoty? BSOD? Nebo se systém vůbec nespustí.
Máte někdo zkušenosti s přetaktováním Intel procesorů? Konkrétně i5-9600K.
@Rapier (15.03.2019 15:26): Z toho odkazovaného článku:
Intel changed the licensing agreement for these software patches to prevent developers from publishing benchmark results.

To jsou hajzlíci :)
@marwel (15.03.2019 08:36): nemám nic proti desítkám, aktuálně je mám na SSD disku a hodlám tak zmigrovat všechny hry a W7 mít jen na to co není s W10 compatible.

@marwel (15.03.2019 09:00): jako majitel GTX 1060 6GB čekám na NAVI jako na smilování boží. Bo jako fakt, dávat 14k za RTX 2070 8GB nechci (ať se na mě nikdo nezlobí ale ta cena je přemrštěná) a GTX 1660 Ti není upgrade za rozumnou cenu pro QHD. Na to mě zatím stačí to co mám.

Letos to ale vypadá nadějně Ryzen 3000 7nm + Navi 7nm měsíc poté. Tak snad to AMD vyjde. A příští rok ať to klidně vyjde s GPU i Intelu. Konkurence je třeba jak sůl.¨

Už jsem málem koupil i7-9700K nebo i5-9600K ale nejnovější security problém Intel CPU, který je zdá se být velmi snadno využitelný (už ne jen v hypotetické rovině) mě donutil nákup na poslední chvíli zastavit.