Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Vynex (04.02.2020 21:32): Cena a počet kabelů, hlavně SATA (i když pro lidi s méně disky je tohle asi jedno). Kvalitativně bych odhadl, že budou dobré oba (vzal bych Corsair, ale spíš proto, že už ho mám).
Rád bych si nechal poradit do kterého zdroje z těchto dvou je lepší jít ?

Corsair RMx Series RM750x (v.2018) - 750W

nebo

Seasonic Focus Plus Gold - 750W

Nemůžu se rozhodnout a i když jsem pročetl recenze tak furt nevím ke, kterému se přiklonit. Za případné rady mockrát děkuji :)
@Bursoft (04.02.2020 17:42): tam ji tam nejspíš máš. Verze AMD AGESA je uvedena obvykle v popisu k BIOSu.

AMD Generic Encapsulated Software Architecture (AGESA), is a procedure library developed by Advanced Micro Devices (AMD), used to perform the Platform Initialization (PI) on mainboards using their AMD64 architecture. As part of the BIOS of such mainboards, AGESA is responsible for the initialization of the processor cores, memory, and the HyperTransport controller.

Vidíš to je dobrý tip, mohl bych to nastavit v BIOSU ale mě ta Auros utilita drží nastavení po rebootu.
@Rapier (04.02.2020 17:34): Nevím, co je agesa. Mám tam prostě poslední BIOS a víc neřeším. Jinak já ty větráky nastavil v BIOSu. Zjistil jsem totiž, že MSI soft si to nastavení pamatuje jenom do rebootu, musel bych to ručně po každým resrartu loadovat, tak jsem si to víceméně nastavil v BIOSu a funguje to dobře. Možná tam přidám nějaký mezikrok, přece jen 70 stupňů a 30% otáček může být málo už v zátěži.
@Bursoft (04.02.2020 16:51): nádhera, já to vyřešil tak, že jsem si v Auros Smart Fan Advanced nastavil Silent Profile. Do cca 50 °C drží 43% otáček max., a pak strmě stoupá. Je to lepší než Standard profile kde se ventilátor neustále roztáčí. Jinak pokud chceš s AMD Ryzen 3700X vyždímat max. výkonu je nutnost mít na desce poslední AGESA (teprve tehdy se ty volby objeví v BIOSu) + odkaz.

Ten procesor je absolutně nevyužitý, jsem ještě neviděl letecký simulátor který by byl pro 3700X výzvou. :) Užij si to!
add. Ryzen nonsense peaking: Schéma napájení od AMD trošku asi uklidnilo to houpání hodnot, už tak extrémní hodnoty nepadají. V kombinaci s vlastní křivkou je v klidu i ten chladič (nastavil jsem mu 30-64 °C valí maximálně na 30% - cca 850 otáček, 64-70 °C 30-40% otáček a dál potom 70-80 stupňů 40-100% otáček). S peakováním teplot to neudělalo vůbec nic (ve smyslu, že se CPU nezačal zahřívat víc), tudíž hlasitě tleskám AMD za příkladnou garážovou montovačku na jejich již třetí generaci CPU a jdu si konečně taky ten HW užít v nějaké pařbě :)
@Toaleťák (04.02.2020 14:41): to byl právě omyl. Pak jsem to zjisti a vyměnil už za disk s nNVMe. Ten rozdíl v rychlosti je extrémní. I když při běžném používání to asi poznat není.

To se asi pozná hlavně u renderingu videa nebo kdy se zápisuje velký množství dat, kde to pak už šetří čas.
A ještě jak to chápu já, tak pokud se nepoužije disk s NVMe rozhhraním, tak je blbost cpát to do M.2. Protože pokud se nepletu, tak sdd bez NVMe rozhraní (M.2 SATA) má stejnou rychlost jako na když se dá normálně na kabel od SATA) . Takže si člověk akorád znefunkční dva SATA konektory (resp. jeden, když se do druhýho zapojí disk). Každopádně třeba u B450 je škoda každýho SATA portu, když je jich jen šest.

Já právě kupoval Crucial MX500 a cpal ho do M.2 což je blbost. Jedině snad kvůli místu když se staví nějaké mini PC.
@MCZ (04.02.2020 13:56): Jo, v základu, když zapojíš disk do m2 slotu, tak si zrušíš 2x SATA (typicky označované jako 5 a 6), resp. u většiny desek si můžeš v BIOSu navolit, jestli chceš používat m2 nebo (XOR) 2x SATA. U desek s propracovanějším BIOSem dokonce můžeš zapnout m2 v režimu 2x a nechat povolené oba SATA. V případě, že má deska 2x m2 slot a chceš osadit oba, tak pak většinou si omezíš, kromě omezení uvedených výše, jeden z velkých PCI-E 3.0 x16 slotů na x8 slot.
@MCZ (04.02.2020 13:56): Tajemství je ukryto ve vlastnostech čipsetu, resp. v blokovém schématu základní desky. Věnoval jsem se tomu celkem nedávno na streamu: odkaz.

Ve zkratce - čipset má X linek, které mohou být vyhrazené pro konkrétní zařízení nebo mohou být sdílené mezi více zařízení. U sdílených si může/musí uživatel vybrat, co chce zapojit. Nejde zapojit všechna zařízení najednou.
@MCZ (04.02.2020 13:56): Pro upresneni "neco" se stane neaktivni (muzou to byt SATA, muzou to byt PCIE, mozna i neco jineho (snad ne)). X470 a X570 tim, zda se, netrpi (respektive takovou desku jsem zatim nevidel). Po duvodu jsem asi jeste nikdy nepatral, nebylo to pro me tak dulezite, ale tipnul bych si, ze to bude mit souvislost s pocty (PCIE) linek respektive interfacu z chipsetu.
Zdravím. Je mi jasné, že se to tady už asi řešilo, ale mohl by mi (ještě jednou...) někdo prosím vysvětlit, jak je to s deskama pro AMD? Pochopil jsem, že spousta z nich má divné pravidlo, že při zapojení M.2 disku se dva SATA konektory stanou neaktivní. Co je to za nesmysl? Platí to jen pro chipset B450 anebo i další?
Každopádně ale to default nastavení, kdy větrák furt zrychluje zpomaluje, je neskutečně dementní. Být BFU a nic o tom nevědět, tak z toho zešílím.
@Bursoft (03.02.2020 23:35): Tak to uplne chapu. Ja to mam aktualne nastaveno zhruba na 30-70C 30-40% a potom 70-100C 40-100%, pricemz minimalni zmenu teploty pro zmenu rychlosti ventilatoru mam na 4C. Pri te zakladni krivce "stupen=procento" me to roztaceni take stvalo. Ted uz s tim problem, zda se, nemam. Jeste jsem na tom hodiny nehral, takze to nevim, jak bude vypadat, ale ten ctvrthodinovy non-stop benchmark se behem nekolika minut vysplhal nekam kolem 65C a potom tam asi deset minut zustal, takze doufam, ze to pri hrani horsi nebude a udrzim se stabilne pod temi 40% bez vykyvu.
@Garion (03.02.2020 23:06): Sice to zní jako "zabalit nesmysl do cool marketing feature", ale ok, aspoň vím, že u toho osmijádra se ty teploty hýbají podstatně výš, než u starých Intelů, když referenci budu brát Tebe a Paula.. ale pořád mi tam nejede "až" těch 70° (ač je to sekundový peak, tak je to prostě divný.. anebo chyba měření, jinak si to neumím vysvětlit). Dneska se mi už nechce, ale ještě ozkouším ty AMD power plans a přinejhorším ještě víc upravím křivku ventilátoru.

Mně v podstatě nejde až tak o ty teploty, limitní bývají kolem 90-100°, spíš mi jde o to roztáčení větráku, který i po úpravě křivky pořád boostí a zpomaluje skrz právě teploty..
@Bursoft (03.02.2020 22:30): V rychlosti (10 minut) jsem na to mrknul a mimo zatez (i kdyz definice je tezka, i tak vetsinou alespon jedno jadro jelo na cca 5% a ta "zatez" se prehazovala mezi jadry) mi teploty obvykle skakaly mezi 40-50C, naprosto vyjimecne (cti jednou) jsem videl 38C a 55C. Ohledne napeti je situace podobna, obvykle 0.9xxV, obcas 1.4xxV a asi dvakrat jsem videl 0.5xxV.

EDIT: Doplnil jsem nize i zdroj (plus dalsi vynatek). Je to "oficialni" vyjadreni od inzenyra z AMD (no dobre, "technical marketing", ale co jsem tak od nej cetl, ma to vetsinou hlavu a patu).

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cb ... s_for_3rd_gen_ryzen/

To help ease your mind further, here is an extract from Robert Hallock's post who is an AMD Technical Engineer who works with the community a lot:

It is perfectly okay if your CPU is periodically using 1.4-1.5V to achieve boost frequencies, and you should see dips into sub-1.0V as the CPU goes into idle. These dips may be brief, and that's okay. Load voltages of around 1.2-1.3V are perfectly okay also. This is the processor working as expected. Ryzen is a highly dynamic system, with up to 1000 voltage and clockspeed changes every second. You will see a lot of bouncing around as you work with your system.

...

Please note that it is totally normal for your Ryzen to use voltages in a range of 0.200V - 1.500V -- this is the factory operating range of the CPU. It is also totally normal for the temperature to cycle through 10°C swings as boost comes on and off. You will always see these characteristics, as they're intended, so do not be surprised to see such values. :)
@Bursoft (03.02.2020 18:39): je to v klidu. Stále mám originál AMD CPU stock chladič na R7 3700X a teploty ve W10 s asi +/- 150 otevřenými záložky v Opeře mě skáčou mezi 40-50. Profil mám standard.

Chtělo by to holt lepší chlazení na CPU. Časem koupím odkaz
@Bursoft (03.02.2020 21:42): V podminkach viz nize mam stabilnich cca 65C s ventilatorem CPU na 40% maximalnich otacek (tedy cca 550). Na tu klidovou mrknu mozna jeste dnes, ale neslibuju (jo a mam taky 3700X).
Kolik je vůbec normální teplota v zátěži? Já jedu na starý i5 760 pretocenou na 4Ghz na tak 60-65 stupňů. To je v pohodě ne?
@Bursoft (03.02.2020 18:55): Jj, bohužel současné vykonnější procesory jsou v tomhle směru peklo. Ať 9900K nebo 3900X, jediná jistota jsou vysoké teploty :/ Resp. "výkonnější" - i 9700 a 3700 jsou vesměs to samé, z toho, co jsem vysledoval :-/
Jinak teď jsem zapnul RDR2 (4K, grafika jede na 80 stupňů - což je v pohodě) a když naběhnu do Valentine a začnu tam dělat bordel, tak jede všech 8 cores na cca 60-70% a teplota je 64.
@Gordon (03.02.2020 18:52): Mám HW info (stejný co CPU-Z) a je tam těch hodnot několik. Některý jsou stabilně kolem 40°, ale je tam jedna (kterou stejně potom měří i senzor z desky), která lítá 45-70 stupňů. Ale podle této teploty se očividně řídí větrák, kterej zrychluje a zpomaluje a je to na palici prostě.
@marwel (03.02.2020 18:45): Je to čistá instalace Widlý, nemá co dělat na pozadí. Zkusil jsem párkrát Cinebench a v podstatě přes 75 nejde, proto mi to přijde ještě divnější. Asi bych to tak neřešil, kdyby prostě nebyl slyšet ten větrák. Plus je to teda druhej CPU a druhej větrák (první jsem vracel, protože větrák byl fakt hrozně hlučnej - tento je lepší, ale i tak Silentium Spartan za 4 kila byl tišší).

@Paul (03.02.2020 18:46): Toto je na palici.. zkusím ten Ryzen master a chipset.

@Gordon (03.02.2020 18:43): Jak jsem psal, druhý kousek, chová se stejně jako první, takže pastou to není. Case je čistá.
@Bursoft (03.02.2020 18:39): Já mám zrovna teď, kdy mi větrák jede na těch 1785 otáček, 40-50 v idlu (mám otevřenej jen Firefox a pár věcí na pozadí). Mám ale otevřenej case, zavřenej by bylo znatelně víc (i když to hlavně v zátěži). Každopádně prism není nic moc chladič. Nainstaluj si chipset drivery s amd ryzen power plánem pokud ještě nemáš, i když to asi nic moc nezlepší.

Jinak to kolísání teplot v idlu v rozmezí 10 stupňů je normální. Ne, taky to nechápu.
@Bursoft (03.02.2020 18:39): To je vskutku divné, nemáš to přetaktované? Já mám 1600 a normálně z 33 vždy vyskočí na až 45 a pak to zase klesá pomalu. Je ale pravda že nemám stockový chladič ale levnou věž od silentia. Možná tak byla špatně nanešena ta pasta? Já když na ten stockový koukal, tak už byl natřený a přišlo mi, že na tom je tý pasty nějak hodně. PC máš vyčištěný od prachu, nemáš tam škraloupy prachu?

Kamarádovi jsem ale pomáhal s výběrem, ten tam dal zase druhou generaci a se stockem taky v pohodě...
Pro Ryzeňáky: Jaké máte teploty CPU v idle? Zrovna testuju nový 3700X a docela čumím na ty příšerný teploty, i když nic nedělám, motají se kolem 60°C, semtam vyletí až k 70°. (docela šok po 35°C na starým Intelu) a to nemluvím o 1,47 voltech přehupujících mezi jádrama. Neinstaloval jsem žádný extra software, BIOS mám nejnovější. Je třeba tam něco doinstalovávat, aby se to chovalo rozumně? Plus ten stockový chladič, na to jak je masivní, moc dobře očividně nechladí...
@pavouk2 (02.02.2020 16:43): Jsem také PC hráč, ale mě nechávají konzole chladným zcela. Nicméně, Far Cry 3 a 4 mi dávala mnou uvedená starší sestava také bez problémů (a pátý díl jede na stejném enginu, takže věřím že je to cajk). Nicméně přechod na nový HW tu hru posunul zcela jinam. Výkon je tam prostě cítit... :-)
@ZephyrCZ (02.02.2020 10:25): Právě hry co teď hraju zatím zvládají na max bez nějakých super vychytávek vše na 60fps ( shadow of tomb raider, far cry 5 apod.), ale některé už musím dávat na medium a samozřejmě nová generace konzolí zas udělá velký rozruch a PC hry budou pak mnohem náročnější takže výhledově bude upgrade nutnost i když PS5 stejně asi taky bude předmětem mého zájmu, ale FPS akce prostě hraju jedině na PC a jinde nechci.
@pavouk2 (02.02.2020 00:48): Ano, myslel jsem skutečnost, pokud by jsi měl stávající kartu a k ní vyměnil procesor. Tím jsem chtěl také říct, že nový procesor má smysl. Já měl donedávna ještě Intel Core i5 2500K @4,4 Ghz také s GTX 970... :-) Ale Kingdom Come mi vysvětlil, že je čas na upgrade.