@Fritol (10.11.2021 16:02): V poriadku. Ale ako si teda ten námet predstavuješ? Dnes rozšírenú upravenú a jemnejšiu verziu pre deti? Tú pôvodnejšiu od Charlesa Perraulta, ako ju vydal v knihe Rozprávky pani husi? Alebo ten pôvodný, mýtický, krvavý pribeh, ktorý sa tam niekde skrýva, prekrytý nánosmi storočných úprav? Ani jedna možnosť neposkytuje dosť látky na plnú hru.
RPG
Červená čiapočka je inak pôvodne francúzsky príbeh. A je dosť známa aj v Nemecku. Myslím, že väčšina kontinentálne Eúrópy možno s výnimkou juhovýchodu ju celkom dobre pozná. Ale tých rozprávok a príbehov na spracovanie je veľa a herne sa to neveľmi rieši. Maximálne tak ako bolo spomenuté si vezmú nejakú postavu a dajú ju do úplne iného settingu, ala "liga výnimočných", predsalen aj napr. Grécka a Egyptská mytológia bola a je častokrát takto "Vykrádaná", že si vezmi toho minotaura alebo medúzu, ale ich kontext a existencia nijak s originálnými bájami nesúvisí.
@Bragi (10.11.2021 15:38): Jasně, ale na tom původní pohádka nemá vůbec žádnou zásluhu, nehledě na to, že ani nesdílí stejný námět. Ta hra je dělená podle komiksu Fables. To je asi na stejné úrovni, jako Mary Skelter, kterou tady zmiňoval Charllize. :D
@Fritol (10.11.2021 06:53): Priamo Červenú čiapočku aka Karkulku síce nie, ale vlk to predsa vo videohre dotiahol až na hlavnú postavu. Begbie, veľký zlý vlk, z hry Wolf Among Us. Vyskytuje sa tu aj drevorubač a aj na Červenú Čiapočku príde reč.
@Fritol (10.11.2021 13:58): zjednodušeně že moc AAA her ve střední a východní Evropě nevzniká. Obecně je ale ve hrách karkulka využíváné hodně - ruzné hidden object, adventury, hříčky pro děti. Prostě low cost produkce pro lokalní trhy ji využívá, ale možná díky tomu zaškatulkování nikdo tuhle barieru nepřekročil.
@Kunick (10.11.2021 13:42): Teď asi nerozumím, co tím chceš vlastně říct. Však AAA herní vývoj není nic exkluzivního pro USA nebo VB. Karkulku dobře zná každé dítě minimálně ve střední Evropě a Rusku. Jak říkáš, vývojáři raději sáhnou po něčem, co je jim blízké, tudíž se toho za ty roky mohlo ujmout klidně nějaké studio z Německa, Ruska, Polska nebo klidně Česka atd.
Víc než jakékoli pohádky to na mě působí jako další Dishonored-like steampunk, což je teď setting populární nesmírně.
@Fritol (10.11.2021 12:30): O tom nepochybuju. Ale myslím, že právě i Witcher ukazuje, to jak jsem to myslel, že je snažší šáhnout po něčem co je pro vývojáře obecně známé. Taky jej proslavili polští vývojáři. Většina studií prostě vychází z toho co je jim blizké (a ano, vím že jsou i vyjímky jako Tsushima)
@Kunick (10.11.2021 11:02): Nemyslím si, že to hraje roli. Witcher a jeho slovanská mytologie taky dokázala oslovit celý svět, včetně Asie, kde jsou vůči tomuhle uzavření ještě víc, než západ.
V momentě, kdy prostě někdo udělá dobrou hru s dobrým marketingem, tak je o ni zájem, ať je na jakékoliv téma či podle jakékoliv předlohy. Kdyby Ubisoft zpracoval třeba nějakou českou pohádku, tak jsem si jistý, že bude mít stejný úspěch, jako jakákoliv jiná nová IP od Ubisoftu.
V momentě, kdy prostě někdo udělá dobrou hru s dobrým marketingem, tak je o ni zájem, ať je na jakékoliv téma či podle jakékoliv předlohy. Kdyby Ubisoft zpracoval třeba nějakou českou pohádku, tak jsem si jistý, že bude mít stejný úspěch, jako jakákoliv jiná nová IP od Ubisoftu.
@Fritol (10.11.2021 06:53): A nebude to čistě proto, že podobný archetyp hrdinky zabírá už Carollova Alenka? Která je pak západnímu publiku bližší? Přece jen Karkulka je docela kontinentální pohádka a v Anglii, která je v podstatě odlesněná už od středověku, neměl potřebné výchovné poselství.
@Fritol (10.11.2021 06:53): Red Riding Hood je v Mary Skelter, spolu s dalšími, jako Popelka, Šípková Růženka a podobne. Ale samozřejmě to tam moc z těch pohádek nečerpa, jen charakterove to celkem sedí :)
@Tulareanus (10.11.2021 00:41): Mě zaráží, že nikdo stále nevyužil Karkulku v nějaké ačkovější podobě, když to má tak super potenciál na nějaký horor nebo akční adventuru. Kór když ve filmové podobě se tak už stalo. Zatím jen bídná a nedokončená plošinovka Woolfe...
@Fritol (09.11.2021 18:41): Hej, tiež som na to pozeral, že to vyzerá veľmi pekne na prvý pohľad. Otázne, aké to naozaj bude. Zároveň mi napadlo, že ako sú rôzne klasické rozprávky vlastne nevyčerpaná videoherná téma, či už v klasickom alebo viac hororovom, či snovom podaní alebo v modernejšom štýle, atď.
Lies of P vypadá překvapivě slušně.
@MickTheMage (06.11.2021 21:38): Tiež sa mi ten zoznam rozohraných hier akosi rozširuje. :)
@Bragi (06.11.2021 15:30): Vidis The Outer Worlds je jedine rpg od Obsidianu, ktore som nehral. A tak nejako preslo okolo mna :( Ale vzhladom na to co som uz napisal, aj tak neviem ci by som mal cas to dohrat. Rozohrat, to urcite, takych hier mam v poslednej dobe milion a jeden :D
@Tulareanus (06.11.2021 17:06): Ak GOTY vôbec niekedy bude. Tiež na ňu čakám. Ale asi sa budem musieť uspokojiť so Season Pass.
@Bragi (06.11.2021 15:30): chcem, niekedy v zľave ako goty. :) Tak ja som od nich presiel kotor 2, pillars 1 a 2, tyranny. Mal som rad ich writing a dizajn, le technicku stranku mavali vylozene slabsiu.
@Tulareanus (06.11.2021 14:49): Zakliaty bude v tvojom prípade skôr samotný Obsidian. Najprv Neverwinter Nights 2, potom Fallout: New Vegas. Nechceš vyskúšať do tretice napríklad The Outer Worlds? :D
@MickTheMage (06.11.2021 12:57): musel byť niekto iný, tá hra je u mňa prekliata. Prvý raz som mal gamebreaking bug pri recenzovaní review verzie, pri druhom rozohraní mi odišiel disk a pri treťom sa mi corruptli všetky savy a totálne lame obsidian support s tým nevedel nič urobiť. Alexhcem tomu dať časom ďalšiu šancu.
@Tulareanus (05.11.2021 23:21): Moment, moment, ty si nedohral NWN2? Hmm, by som prisahal, ze som sa s tebou kedysi bavil o tom jednom zvrate, ktory mi tam vadil... Ale bolo to uz tak davno, ze to bol mozno niekto uplne iny :) Nj.
Ja by som si rad nasiel cas na dohravanie tych modernych RPG, ktore mam aj kupene, ale nedohrane ako je Solasta, Wasteland 3 a tak.
Ja by som si rad nasiel cas na dohravanie tych modernych RPG, ktore mam aj kupene, ale nedohrane ako je Solasta, Wasteland 3 a tak.
@Jumas (05.11.2021 19:50): Ja mám tie "nutno dohrát" dohrané dávno všetky. z doporučených mám dohrané všetko okrem Neverwinter Nights 2 a z jeho top 12 RPG mám dohrané všetko okrem spomínaného NWN 2 a Fallout New Vegas. :)
@Jumas (05.11.2021 19:50): 1, 2, 3, 5, 9, 12.
@Tulareanus (05.11.2021 16:34): TOP RPG má Jab až pod tím, co se musí dohrát, takže by otázka spíš měla znít - Horní nebo spodní půlka :) Ale předpokládám, že ty hry, co S4TW nehrál, nebudou popořadě :)
@S4TW (05.11.2021 16:12): ľavá, či pravá půlka? :)
@S4TW (05.11.2021 16:12): Díky, ať slouží. ;)
@Jab (06.09.2021 11:51): Teď zrovna koukám na ten tvůj seznam TOP RPG a musím říct, že máš hodně podobný vkus jako já, čili se nejspíš budu na jistotu držet toho seznamu... chybí mi z něj přesně půlka :)
@Fritol (02.11.2021 18:55): Kdyby radši vydali na západě Labyrinth of Galleria, místo tehle ... meh :)
The Cruel King and the Great Hero něco pro milovníky roztomilé grafiky.
@Ringo (22.10.2021 09:06): Evidentne par lidi nasral za ta leta, ale Fuka je na tohle imunni, ten uz je na netu protrelej jak malokdo. Na Mageu to byl tusim vubec prvni Cistic.
@Ringo (22.10.2021 09:06): To vis, do oči by mu to neřekli, holt internet..
A to s tím filmem z Japonska trochu na hraně je :D
A to s tím filmem z Japonska trochu na hraně je :D
@90210 (21.10.2021 09:18): Ty komentáře tam jsou teda pěkná žumpa, tolik frustrátů pohromadě...
@Charllize (21.10.2021 15:18): Jj ty jsou vtipny, taky jsem si je rano cetl. Delaj na me dojem, ze to vesmes vsechno pise jeden clovek, kterej Fuku "nema rad".
@90210 (21.10.2021 09:18): Ty příspěvky pod tím jsou možná ještě zajímavější :)
https://www.fffilm.name/2021/10/pohled-n ... roce-1995-ocima.html
Docela vtipnej navrat do minulosti - clanek z Reflexu od JXD o Dracim doupeti z roku 1995, na fotkach mj. i Fuka a Karel Papik.
Docela vtipnej navrat do minulosti - clanek z Reflexu od JXD o Dracim doupeti z roku 1995, na fotkach mj. i Fuka a Karel Papik.
Co třeba Loki, Titan Quest ? :)
@Jab (06.09.2021 11:51): tak ale pravidla jsem si stanovil jasně :D, jednou na to snad taky dojde... je toho prostě moc no, kdybych hrál aspoň jen čistě RPG, ale já míchám většinu žánrů a do toho mi většinu času zabere MP, to je potom těžký no :(
@S4TW (06.09.2021 11:49): MaM 7 ale bude plakat!
@Paul (06.09.2021 00:26): já jsem z těch, co RPG berou v širší míře, teda, když někdo označí Division za RPG, to už je i na mě moc :)), ale jo, ten Elex se jeví jako super volba, kor, když mám nové železo, tak aspoň nebudu hrát úplne dinosaury…
@S4TW (05.09.2021 22:28): Elex je super volba. Jinak teď hraju The Ascent a sice je to diablovka a ne plnokrevný RPG with choices and consequences , ale je to skvělý a užívám si to.
@S4TW (05.09.2021 22:43): Tak. MaM 7. Dobrá volba. I pokud by to bylo tvé první MaM, tak sedmička je imho nejpřístupnější.
A btw bude se ti případně dobře hrát i HoMaM 3. Neb je to stejný setting, svět, kontinent. Období MaM 7 následuje po HoMaM 3.
A btw bude se ti případně dobře hrát i HoMaM 3. Neb je to stejný setting, svět, kontinent. Období MaM 7 následuje po HoMaM 3.
@Jab (05.09.2021 22:42): tak z toho mám jen tu třetí hru, ačkoliv ty dvě další zmíněné si chci hrozně moc zahrát :)... až budou zase slevy, tak je koupím, ale nechám si je už asi na příští rok :)
@S4TW (05.09.2021 22:39): Disco Elysium, VtM: Bloodlines, Might and Magic 7. Všechno skvělé volby imho.
@strejdafido (05.09.2021 22:36): Jj, už jsem ho chtěl instalovat, ale pak jsem přemýšlel nad dalšími věcmi (Tales of Berseria, Arcanum... prostě toho mám moc a nejsem schopnej pak už nic vybrat)... jo, určitě mě to bude bavit, chtěl jsem letos ještě 1-2 RPGéčka zahrát, pak si dám asi nějakou izometrii či jRPG...
@Jab (05.09.2021 22:37): no, já to tady nemám zdaleka aktualizované, spíš jsem zkoušel, aby někdo na blind něco zkusil a strejda zrovna trefil Elex :)... to LoL 2 mám rozehrané, ale hrozně mě to nebaví, takže už dva roky tam visím někde na 5 hodinách :D
@Jab (05.09.2021 22:37): no, já to tady nemám zdaleka aktualizované, spíš jsem zkoušel, aby někdo na blind něco zkusil a strejda zrovna trefil Elex :)... to LoL 2 mám rozehrané, ale hrozně mě to nebaví, takže už dva roky tam visím někde na 5 hodinách :D
@S4TW (05.09.2021 22:28): Máš jen 4 nehodnocené vlastněné hry a jen LoL 2 je cca RPG.
Jukni do mého profilového Top 12 RPG, zda tě tam nějaké nezaujme.
Jukni do mého profilového Top 12 RPG, zda tě tam nějaké nezaujme.
@S4TW (05.09.2021 22:32): Nemáš vůbec zač :-) Jo a to jsi přemýšlel přímo o Gothic 1? Ten už si ani pořádně nepamatuji, chtělo by to si někdy do toho světa zabrousit. Jak se jmenovala ta posvátná věc(zbraň???) orků, Ulu-Mulu? Nebo tak nějak :-)
Elex dobrej, čekám netrpělivě na dvojku!
Elex dobrej, čekám netrpělivě na dvojku!
@strejdafido (05.09.2021 22:29): aj, tak ses zrovna trefil do něčeho, co mám... upřímně jsem přemýšlel nad Gothicem, ale jelikož si to takhle pěkně z první trefil, tak jdu do toho no... od úterka jsem mimo, ale příští víkend se teda dám do Elexu, děkuji za rozhoupání :D
@S4TW (05.09.2021 22:28): Elex máš už za sebou?
Jsem šíleně nerozhodnej se pustit do nějakého dalšího RPG, tak mě napadlo, když tu někdo první navrhne něco, co mám v knihovně (je toho poměrně dost, tak nebude tak těžké se trefit) a zároveň jsem to ještě nehrál, tak to prostě pustím... je úplně jedno, jaká odnož RPG to bude... tak schválně, na co mi to vyjde :D