Komentáře

• PC 85
Viem, že za desiatky rokov existencie Dooma určite vyšlo množstvo Megawadow, ktoré by mi fanúšikovia vedeli odporučiť (napr. Winters Fury). Už ani neviem presne ako, no nejako som sa dostal k tomuto módu a jeho objav bol pre mňa blesk z čistého neba a okamžite ma chytil – najskôr samotný GZDoom port s obrovským množstvom nadstavení (nech žije modding!) a potom tento (mega?)wad, kedy ho môžete oficiálne stiahnuť už pripravený – netreba robiť nič, len rozzipovať a začať hrať.

Skúšal som sa v prvej epizóde hrať s obtiažnosťou - a na vyššej je tam zopár nepriateľov naviac, ale hlavne viac vydržia a nábojov a lekárničiek je pomenej.

Nakoniec som to rozohral na Normal obtiažnosti, a ak ma tu obkľúči viacero nepriateľov, skončil som. Možno mapy vyzerajú prázdne, ale neskôr pribudnú nepriatelia, ktorí využívajú vertikálne útoky, a vtedy je ten priestor potrebný na manévrovanie.

V tejto hre by vás hordy rozdupali (aj keď neskôr dôjde aj na ne) + stále platí, že hlavne spočiatku budete šetriť muníciou používaním tých správnych zbraní na správnych nepriateľov, etc.

Prvá polovička standalove installeru (Asdes 2063: Remastered) obsahuje remasterovaných pôvodných asi 15 úrovní, ešte klasicky, lineárne navrhnutých so slušným príbehom - v podstate post-apo re-skin Dooma s odkazmi na literatúru a filmy z 80. Rokov – od Terminátora a Mad Maxa až po Fallouty, Stalkerov, Metro...

Prvej polovici (Ashes 2063: Remastered) by som dal 80%, druhej (Ashes: Afterglow) 85% - tá druhá polovica ma prekvapila. Je oveľa vymaznanejšia, s prostredím sa dá viac interagovať (to, čo bolo v prvej časti nerozbitné (počítače, kontajnery), sa dá rozbiť) a levely sú rozľahlejšie a komplexnejšie. Sú tu huby, pamätanie si progresu naprieč úrovňami (niektoré môžete plniť v ľubovoľnom poradí) a ako čerešnička na dorte  - crafting!

Ale najmä v nej dokončili príbeh, ktorý načali, i keď si autor si nechal otvorené dvierka na pokračovanie ;) Z levelov mi v pamäti utkvel geniálny súboj v laser arene a dych mi vyrazila botanická záhrada v neskoršej časti hry - netušil som, že niečo takéto sa dá na id Tech 1 vôbec postaviť.

Obe časti teraz už obsahujú DLC robené inými autormi (nedávno pridaný Hard Reset k druhej časti) a to prvé má jedinú nevýhodu – príbehovo stojí úplne samostatne a nenadväzuje na dej hlavnej hry, ale obe ponúkajú „more of the same.“

Spolu vás čaká 49 levelov (vrátane tajných) a prechádzky (a jazdy) po zničenom svete zo zaujímavým príbehom - ak máte radi postapokalyptické akčné hry, týmto neprehlúpite :)

Pro: stúpajúca kvalita designu naprieč levelmi, dobrý príbeh, huby, crafting, easter eggy