Dirty Split mě doporučil uživatel Red v jedné z diskuzí a byla to přesně hra do vrcholícího předvánočního úklidu, shánění a balení dárků :) Krátká, jednoduchá, pohodová, nenáročná.
Hned na začátku Vás přivítá jednoduchá, ale příjemná a neurážející karikovaná grafika doprovázaná retro hudbou a vzápětí se ocitáme L.A. přelomu 50-60. let.
Soukromý detektiv Sam Baxter je najet nóbl paničkou, aby odhalil vraždu snoubence její dcery, plastického chirurga Bedforda. Ona dámička ho sice nemohla vystát, ale za vraždu sedí ve vězení její stejně nóbl syn což je neslýchaná drzost. A tak se Baxter ke zlosti policejního šéfa a svého bývalého nadřízeného pouští do pátrání, které ho vede do Las Vegas nebo New Yorku a odhaluje, že Bedford vedl dvojí život. Nebo ne? Závěr přinese několik zvratů, překvapení a dá se říct že je to vše slušně vymyšlené. Jenže Dirty Split není noir, thriller, nebo temné krimi. Je to jen nenáročná detektivka, kde se všichni chovají přesně tak jak byste čekali. Bohatá dámička je snobka, kapitán je uřvaný idiot, exparťák je žoviální kámoš, recepční je přihřátý (o druhém recepčním zvaném Či-Či ani nemluvím), slavná tanečnice rozšafná. A hrdina je prostě ryze profesionální škrobený panák. Být to film tak mě napadá - německá televizní kriminálka (ostatně autoři jsou z Německa).
Totéž v podstatě hratelnost. Postupujete logicky dopředu jako nůž máslem, v podstatě jen mluvíte s lidmi a občas jim něco ukážete. Ani nemusíte nijak startovat mozek, protože těch pár věcí, kde se můžete zaseknout Vás napadne raz dva. Za celou hru jsem v podstatě nezkoušel použít něco na okolí, max jsem vše prozkoumal (oko, ruka, pusa). Až ve finále na horách se dostaví konečně nějaké skutečné adventuření a řešení problémů... ovšem teda ta krávovina co hrdina vymyslí na konci to je těžký návrat do devadesátek :)
Každopádně Dirty Split není špatná hra, v podstatě ji nemám co vytknout. Ani není úplně krátká (cca dvě hodiny). Jen mě ani na chvíli nestrhla příběhově, herně nebo aspoň graficky. Zkrátka nenáročná oddechovka na 65%.
Pro: grafika, dabing
Proti: lehká obtížnost, font písma