@SilentWolf (15.05.2018 22:21): Morek z RPG systémů teda nevycucávám, to bys mě přecenil, já si je spíše užívám a z toho vydedukuji, co mě baví a co mi nesedí. Nejsem powergamer typu - umím přijít na finesu a vyždímat z RPG systému maximum a přijít na nej komba. To ani náhodou.
Ale vím, na co se ptáš - odpověď je složitá. Jsou hry, které stavějí na tom, že postavu naučíš více povolání a to, co ji naučíš, už ji zůstane, ale v daném momentě nejvíce těží výhod daného povolání, které zrovna provozuje. Tak to mám asi nejraději - systém Wizardry, Final Fantasy V, Dragon Questu 3, 6 např.
Tedy jednoduše, Dám postavu na povolání mág, učí se magii a má silná kouzla díky inteligenci, když postavu přehodím na fightera, měla by mu zůstat schopnost sesílat kouzla, která se naučil, ale jelikož se věnuje ohánění mečem, bude nejsilnější v tomto a bude mít méně many, nebude prostě využívat inteligenci naplno a tak bude slabším mágem.
Systém AD&D používá dual classy třeba a je to forma vyvážení asi docela logického tím, že rozdělí schopnost obou povolání na polovic.
Co bych naprosto odmítnul je, že postava se dokáže během hry naučit úplně vše a vše umí využívat naplno.
Jinak za jeden z nej RPG systému považuji kromě materií ve FF7 sysém z Grandie, kde kromě levelování postav získáváš i skill ke zbraním, které používáš. Čím více používáš danou zbraň, tím více hvězdiček k ní ti přibývá a tím větší bonus k té zbrani, když ji máš v ruce, dostaneš při útoku. Zároveň zůstává přísun expů postavě, na základě nichž ti přibývají HP, MP a rostou statistiky jako síla, inteligence, rychlost atd. Dost her používá tohle odděleně, buď zisk jen expů (Arena) nebo jen růst schopnosti toho, co používáš (Daggerfall). Grandia používá obojí dohromady.