Není to pravidlem. Záleží na hře. U drtivé většiny RPG jsou změny v ději spíše drobné a málokdy to vyloženě ovlivní směr hry. Často však bývá ovlivňován konec, kdy bývají ve hře 3-4 různá zakončení. Ale zase to závisí na hře, některé hry tvářící se jako rozlehlá RPG jsou ve výsledku naprosto lineární. A Mass Effect, alespoň teda jednička, lineární je.
Jakožto RPG-čky nepolíbený se ještě se zeptám na jednu věc - ovlivňování děje tím, co dělám, je faktorem, který je u těchto typů her vždycky, nebo to každá hra tak mít nemusí? To je totiž jedna z věcí, která mě na tom stylu láká nejvíc a v čem tkví asi její největší zajímavost. Rád bych do toho pronikl, i když vím, že budu muset sám se sebou mít hodně trpělivost. Ovšem mám dojem, že by to za to úsilí stálo.
Chuck: Jedničku určitě NEvynechávej. Je to skvělá hra, ač je po akční stránce trochu slabší, než dvojka a případně než bude trojka. Al už kvůli příběhu a postavám ji nevynechej. A jak říká Zoltan, postavu si hezky můžes importovat do dalšího dílu, čímž získáš pocit, že hraješ jedno veliké sci-fi dobrodružství.
Jako hrac predevsim akcnich her bys pro vlastni bezpeci mohl jednicku vynechat, ale byla by to skoda. Imo je jednicka lepsi - lepsi pribeh a lepsi RPG system (ten je ale duvodem, proc hraci akcnich her na jednicku nadavaji).
Mass Effect hezky od jedničky a celou sérii s jednou postavou :)
Jo, jednička je zbytečná.
Chuck: Ne. Ne... Ani náhodou.
Omg, Chucku... Číslo nic neznamená. Jednička je jen o rok starší, to snad zvládneš=)
Hmmm, tak pokud budou ve hře takovéhle roštěnky, tak bych se mohl obětovat. :-) I když ta kategorie ve FNV zní taky "zajímavě". :-)
A pokud se už bavíme o ME, tak zřejmě asi dvojku, ne?
A pokud se už bavíme o ME, tak zřejmě asi dvojku, ne?
Já bych šel tedy raději do FNV, je tam alkoholička, lesba, supermutant/babička, pomstou posedlý odstřelovač, homosexuální pacifista a pár set let starý mexický pistolník.
Dohadování se, kdo je víc HOT tam nehrozí.
BTW - Jedině Jack
Dohadování se, kdo je víc HOT tam nehrozí.
BTW - Jedině Jack
JohnCZ: Bioware jsou klišáci, určitě to bude kočka :D
Meh, ani nevíš, jak vypadá. Bůhví, co se pod tou maskou skrývá...
Ale to už je fakt trochu OT. :D
Ale to už je fakt trochu OT. :D
Důležitý je charakter =) A Tali je loztomilá :D
Zoltan: Flundra neflundra, má hezkou kombinézku.. :P A pěknou předlohu...
Zoltan: Kdyz ja si na sebe navlecu skafandr tak jsem taky fesak.:D
Ja myslim, ze Chuck by si nejvic rozumel s Ashley. Ta ty potvory mimozemsky taky nemuze vystat.
Zoltan: Ashley stejně rulez. Když se bavíme o ženských charakterech... Ony se jim totiž moc nepovedly.
Say: Miranda je strašná flundra, nejraději bych ji vysadil na nějaké opuštěné odpadní planetě. To Tali, to je hezké děvče a hodné :)
Řekl bych, že Chuckovi se bude víc líbit Miranda=)
Chuck: V Mass Effectu je Tali, už jen kvůli ní to stojí za zahrání!
Chuck: Zrovna v Mass Effectu těch potvor zas tolik není. Ano, jsou tam různí mimozemšťani a taky ti Gethové, ale ti maj vždy svoje opodstatnění. A vzhledem k herním možnostem je ME jedním z nejlepších jednodušších RPG, takže Ti ho, Chucku, můžu jedině doporučit. Je to pořádný dobrodružství a spíš než RPG je to hodně ukecaná a rozlehlá střílečka!
Isair: Ale jo, zas to není nic, co bych nepřekousl.
Chuck: RPG bez příšer/kreatur/mutantů asi těžko nalezneš. Maximálně tak nějakou tu FPS/RPG typu Deus Ex (a i ten jich pár obsahuje), který ti ale také zrovna "nešmakuje".
Marcusss: V akčních hrách přítomnost těchto typů nepřátel bereš jinak, ale na druhou stranu je fakt, že mi s přibývajícím počtem dohraných her lezou stále více na nervy a zvlášť v RPG bych se od nich rád odprostil.
Kubulus: Tvůj komentář má rozhodně svoji hloubku a ne každý mu může správně porozumět. Nechci se chlubit, ale myslím, že mně se to podařilo. :-)
Chuck: Mj. díky za plus, můj komentář je holt všeříkající, a tím pádem i nejlepší :-)
Chuck - A to tě neštvaly příšery v RtCW, Dead Space, FEAR, DOOM, HL2 nebo Quake4?
Marcusss: To Ti přesně neřeknu, vzpomínám, že se otevřely dveře a nějaká kreatura po mně šla, ale co to bylo, čert ví.
Chuck - Jaká potvora?
Marwel: Nakupoval jsem u nich snad jen jednou (Dead Space), ale kdybych si tak vzpomněl, jestli mám vlastně u nich účet. :-)
Bodkin: FNV je právě další varianta, kterou jsem chtěl nastínit a podle těch vlastností, které zmiňuješ (hlavně to kecání mám rád, event. ta lepší střelba), se mi to jeví sympatičtěji.
Kubulus: Demo ME2 jsem měl, vypadalo to moc hezky, ale když na mě vyběhla první potvora, tak jsem jen řekl "ach jo". :-/ Já chápu, ono je asi těžké se bez takových protivníků obejít, ale čím méně jich bude, tím budu šťastnější. Jo a Steam mám, bez něho bych si u HL2, F.E.A.R. 2 a Mafia II ani neškrtnul. :-)
Chuck: Jestli máš ale Steam, tak bych si zkusil stáhnout demoverzi Mass Effect 2... kdyby náhodou. Třeba by se ti to opravdu mohlo zalíbit, je to v zásadě především akční hra, rozšířená o rozhovory, možnost volby a filmové sekvence.
FNV je zrovna v akci na steamu. Míň se tam střílí než v F3. Líp se tam střílí než v F3. Je to víc o kecání než F3. Je to dostatečně Westernové, aby se to scifi dalo přehlédnout. A má to rovnou češtinu, stačí přepnout jazyk.
Cestina je ke stazeni, ale mam pocit pouze pres zakaznickou sekci xzone.cz. Pokud jsi u nich nekdy neco kupoval a mas tam vytvoreny ucet, pak by ses k ni mel dostat. Pokud tedy neni nutne mit od nich i samotnou hru. Jeste nejde o finalni verzi, ale urcite bude pouzitelna.:-)
Chuck: Právě mutanti a ghoulové patří v universu Fallouta mezi nejdůležitější prvky :)
Marwel: Tvoje poslední věta je minimálně na zváženou. Teda pokud bych někde objevil češtinu, což v případě RPG jako takových by u mě platilo dvojnásob.
Se zbranemi se trefujes na zaklade statistik, ne pouze na zaklade vlastnich schopnosti. Deus Ex a Mass Effect 1 to tak maji take. Jinak byl AP docela dost zabugovany, ale to uz by melo byt z vetsi casti vyresene aktualizacemi. Alternativa k AP se bude hledat tezko, ale myslim, ze by nebylo od veci vyzkouset novy Deus Ex.
Zoltan: Tak ty mi právě vadí. :-) Pravda, v Dead Space ne, protože je to zase o něčem jiném. Mně právě z ukázek přišlo, že ve F3 tyhle bestie zrovna moc nejsou.
Marwel: V čem vidíš tu krkolomnější hratelnost u AP? Jí bych se snad ani moc nebál jako spíš o ten problém technického rázu, který nevím, jestli se dá obejít příp. patchem. Event. se něco AP podobá?
Chuck: O ME se da rict to, ze neni nerealisticky. Je proste z budoucnosti a tam by teoreticky nektere z tech veci mohly fungovat. Sci-fi vseobecne je dobre prave proto, ze nikdo nevi, co budoucnost prinese, takze se neda rict, ze by to nebylo realisticke. Podle me se ME zase tolik nelisi treba od Dead Space a vylozene nesmyslu typu cestovani casem tam mnoho neni (pokud vubec nejake).
Fantasy jde tedy mimo (tam o realisticnosti nemuze byt rec), takze pokud chces RPG, pak ti nic jineho nez Sci-fi stejne nezbyva. Alpha Protocol by ti myslim mohl sedet, ale mel by ses pripravit na trochu krkolomnejsi hratelnost ne nepodobne Deus Ex.;-)
Chuck: nevadí ti mutanti, zrůdy a podobné potvory? Pokud ne, tak F3 klidně zkus :D
já bych ti F3 klidně doporučil
Morize: Takhle by na mě asi působil taky. Hodně jsem přemýšlel o tom Alpha Protocol, ale tam se mluvilo o technických problémech s myší, tak bych se nerad hned v úvodu spálil.
Mě sci-fi jako takové ve hrách vůbec nevadí. Vlastně je to můj oblíbený žánr co se týče knížek ale právě kvůli tomuto zasazení mi zrovna Mass Effect neseděl. Působil na mě hrozně studeně a prázdně.
S tím sci-fi je to trochu problém. Když už, tak radši něco, co se aspoň trochu přibližuje realističnosti, takže ten Mass Effect by byl problém. Prvky akce určitě nevadí, ale když nebudou, nic se neděje, jelikož kvér už pro mě zdaleka není takovou nutností k hernímu štěstí jako před pár lety. A dalším problémem je historické období. To je asi hodně blbá kombinace, co? :-/ S takovou se asi těžko do něčeho strefím.
No něco už máš nahráno, tak bych ti klíďo doporučil Gothic. Jeho svět se s hráčem nemaže a ten si v něm fakt připadá hodně malej, obzvlášť na začátku hry.
Chuck - Pro začátečníka RPG her bych osobně doporučil Mass Effect (pokud má rád scifi a nevadí mu, že je to částečně střílečka) a Dragon Age nebo The Witcher.... možná ten novej Skyrim (pokud má rád fantasy). Až potom bych mu doporučil takové klasiky jako Planescape Trorment, BG, KotORy, Fallouty, Gothic, Fallout, Final Fantasy atd...
Nerob to, Chuck. Preniknúť síce prenikneš, ale kam, to radšej nenapíšem. :-))
Pokud bych chtěl proniknout do světa RPG her, doporučili byste?
Say: Mno, když jsem doprovázel Liama Neesona (nebo se jmenoval jinak? :D) přes celou mapu, ani jednou se nezasekl, nezabloudil, nezemřel a bojoval celkem OK (jako kamikaze, ale s cílem přežít).
Možná ale za tenhle pocit asi mohou katastrofálně nefunkční eskortovací mise z Morrowindu.
Kacii, zasvěť mě do inteligence NPC. To by mě opravdu zajímalo, kdes ji ve FallOutu 3 našla=)
Neporadil by mi někdo s tím jak změnit meshes a tyhle složky aby šli otvírat? já pak nezapnu hru páč ji otevřu, dám new game a zůstanu v main menu.....(hru sem dohrál už 3x takže o ní něco vím ale tohle se mi nikdy nestalo)
Už jsem si říkal, že je to lepší a dostanu se do té dětské osady :(
Ač brainwashing je částečně úspěšný, tohle jim prostě nesežeru.
Todda by už neměli k ničemu pouštět.
Ač brainwashing je částečně úspěšný, tohle jim prostě nesežeru.
Todda by už neměli k ničemu pouštět.
to moje hodnocení je nějaký úlet, tou dobou už jsem používal hvězdičky.
Nj to se pak těžko pozná.