@
Phoenix (18.01.2013 00:13): "Dnešní FPS mi z hlediska level designu často připomínají on-rail střílečky."
Hmm, holt se ta "CoDovitost" až nechutně rozmohla :(
Bludišťoidní je pro ty novější typu DN 3D, Blood etc. imo příliš silné slovo... nelineární to ano, ale zabloudit se tam příliš nedalo. Jednak jsou lokace poměrně malé a druhak dostatečně variabilní, tj. záchytných bodů má hráč habaděj. Což je v posledku spíše plus, ono to častokrát až zbytečné bloudění (Wolf 3D, Doom 1, Catacomb) bylo beztak jen umělé natahování herní doby a právě DN 3D, Blood, Outlaws a jim podobné považuji za jedny z nejlepších co se designu levelů týká.
@
marwel (17.01.2013 23:09): S tím dějem to u většiny není tak horké, aneb nepociťuji znatelnější rozdíl mezi "unesli nám holky, jdu emzákům nakopat zadky" (DN 3D) a "lidstvo je odsouzeno k záhubě, jediná záchrana je poslání borce do minulosti, který všem nakope zadky a zachrání nás" (Serious Sam first/second encounter). V designu levelů se však opravdu výrazně liší, SS už také spíše sklouzává k těm "on-rail". Na druhou stranu stále obsahuje celou řádku "oldschool" prvků... viz. lékárničkový systém, možnost nést všechny zbraně, spousty secretů (včetně celých secret levelů), arkádové quake like přestřelky etc., byť ten core gameplay je stále dostatečně odlišný od těch dosových FPSek.