Ahoj. Som tu nový, aj keď som už starý pes... K hrám som sa vrátil počas lockdownu a v podstate náhodou som objavil KCD1 (hral som to na bramboráku). Hru som potom prešiel viac krát vždy v EN, ale na dvojku som už pripravený (aj s novou mašinou) na deň vydania...
Skúsim teda najprv k dabingu KCD2. Pozrel som si snáď všetky dostupné videá v CZ, ale ani ako Husákove dieťa mu neviem prísť na chuť, vo všeobecnosti mi pripadá preafektovaný. Najhoršie ale je, že na Wágnera ako Jindru si neviem vôbec zvyknúť, ten mi naopak v porovnaní s McKayom príde bez dostatočného emočného zafarbenia.
Čo sa týka DEI, homosexuálna linka ma nevyrušuje, na jej dokončenie bude treba splniť niekoľko bodov a ak by k nej došlo, tak podľa vtedajších noriem bude za ňu hroziť trest. Chápem, že v Kutnej hore bude prirodzene väčšia diverzita a tiež, že s etnikami ako Židia, Kumáni či Rómovia sa budú dať nadväzovať ďalšie kontakty.
S úsmevom sa však pozerám na postavu Musu z Mali. Pokiaľ ide o mňa, nemám problém s diverzitou hercov vo filmoch či hrách, kde proste hrajú rozličné postavy. Ale že výskyt (česky) hovoriaceho učenca zo západnej Afriky v stredovekej Kutnej hore obhajuje dokonca sám Vávra, mi pripadá naozaj veľmi zábavné :)
Ide zrejme o inšpiráciu malijským vládcom Mansá Músa (vládol 1312 - 1337). Oveľa pravdepodobnejšie však je, že cez linku Osmanská ríša - Balkán - Maďarsko by sa "niekde" v CZ mohol vyskytnúť podobný cudzinec či učenec, ale v prvom prípade by to bol skôr otrok zo Severnej Afriky, v druhom skôr učenec z Arábie...
Príspevoky od MadSmejki z 2014, vo Warhorse do 2022: (In KCD2 = Act2+3) distant merchants (Arabs, Italians) also may appear. Romani people started appearing. We may also incorporate Poles or French. Black people will not appear. There might have been individuals in Prague but our game doesn’t take place there. ... Some may not appear at all in any of the Acts. Some are just at least somehow probable.