Enemže já mám v tom svém seznamu vedle obligátního Fallouta i třebas Betrayal at Krondor či Ishar 2. Mám je tam, jelikož mě baví i dnes. Mám je tam ze zmíněných důvodů. Přirozeně ale chápu, že něco nešlo udělat v hrách dříve a dnes už to jde. Nicméně co z toho. Pokud jsou řekněme dnes 3D akce zábavnější než dříve (Assassins Creed 2, Batman) i díky možnostem technologie, tak to prostě tomu Doomovi v hodnocení "osladím" protože mě v porovnání a Assassins Creed 2 bavil méně (já to ještě nehrál, takže zatím nesrovnám ale).
Vůbec mě nezajímá "hledisko doby". To je jen taková berlička. Každá dvacet let stará hra může být úspěšná i dnes, pokud se autoři snažili přijít se systémem, který nestárne.
Někde se objevil HoMaM a jeho ovládání (když už to zmiňuješ). Někde se objevila civilizace. Někde se objevil i ten Ishar se svými vztahy v družinách a vymazlenou kreslenou grafikou. Někde se objevil Day of Tentacle. Když tyhle hry "stíhají" i dnes, tak je právem vynesu vzhůru i proti jejich kolegům a kolegyním, které mě třebas před 15 lety bavily, ale dnes už bych si je nezahrál. C'est la vie.
Tu zpohodlnělost bych tady nepřeceňoval. Transformers nejsou btw špatný film do kina. Ale týden po shlédnutí už jsem si z nich pamatoval kulové. Návrat do budoucnosti mám samozřejmě taky moc rád (všechny díly) a pamatuji si jej daleko lépe. :)
V posledku si ale myslím, že i pokud má hra třebas z dnešního pohledu krkolomné ovládání nebo je zdlouhavá a dnešní hráč jí to nepromine (v tomto případě vč. mě prosím pěkně), tak je to holt její problém. Máme všichni ale určité meze tolerance. Gothic 1 jsem přežil (kvůli prima nápadu světa). Wizardry VIII (nebo Gothic 2) už ne. Hry které mě hodinu "se*ou" pro pár minut fajn zážitku už dostanou kapky. A to i když mi jich taky je občas trochu líto (Dune 2?).