Komentáře
Ve své době nejlepší hra, troufám si říci, že nejen v ČR, ale i ve vzdálené cizině. Tuhle českou klasiku musí znát každý hrdý Čech, takže za nějaké spoilery se nezlobte, protože nedokážu pochopit, když to někdo nehraje.
Je tu velká konkurence v komentářích, protože to tu okomentoval snad každý, takže budu mít zase málo plusek a budu smutný a zbytečně strávím svůj volný čas jen u tohoto a to bych přitom mohl dělat zajímavější věci, ale pořád lepší, než se plácat ve sněhu anebo ho odhrnovat, že jo... Tak si užijte mou nadílku, ale asi si to nikdo nepřečte, protože můj komentář nebude stát za to a asi bych měl ukončit odstavec a vrhnout se na samou hru.
Zejména tématikou mě hra zaujala. Přece jen se vžít do role mafiána, to je něco neskutečného, něco co se každý den nevidí a něco, co se asi nestane. K druhému dílu Mafie jsem dal taktéž stejné hodnocení, takže oba díly jsou pro mě mistrovskými kousky české tvorby.
PŘEDSTAVTE SI:
Jste na dovolené, krásný hotel s hezkým, ženským/mužským personálem, slunce praží jak zběsilé, venku až čtyřicet stupňů a vy si jen tak sedíte na verandě, vedle vás po pravé straně Italové svou řečí si říkají tou jejich řečí, že máte pod paží na šedém tričku zpocené kolo a vy se divíte, čemu se tak smějí. Popíjíte skotskou(nebo co máte rádi) a po levé Angličané a vy, jako rozený filolog a talent na všechny světové jazyky se zeptáte nádherné manželky toho ignoranta Ruperta "Where are you from"... "England, you?"..."Czech republic, do you know Mafia?" ... "Of course I know. That's a perfect game."
O překlad mi nepište. Google to za vás jistě vyřeší. Děkuji mockrát vážení.
............................................................................
To by bylo, konec komentáře...
Chybíte mi už teď, takže to trošku rozeberu. Hra je boží, skvělá, boží, boží, boží, boží, boží a boží a boží a boží. Vlastně na ni není nic špatného. A líbí se mi mnohem víc, než nějaké loňské Kól of Djůty nebo Fár Kráj. Co je na hře nejvíce legendární jsou její hlášky, které v angličtině zní jako ožralá stařena s penetrací, ale v češtině to zní velmi dobře!
Nebudu se s vámi dělit o žádné hlášky, proč? Protože je jich většina sprostá a já nehodlám všechno hvězdičkovat a cenzurovat. Děkuji za pochopení.
K této hře více napsat nejde. Legenda, legenda, legenda. Skvělé hlášky a víc mně vážně nenapadá. 100%
Pro: Hlášky, česká hra, boží, legenda, hlášky, grafika atd...
Proti: ...
Pro: Mafia
Proti: Nic
Pro: Příběh,možnost volné jízdy,extrémní jízda,dabing.
Proti: nic
Pro: Dobová atmosféra, příběh, hratelnost
Proti: Pro někoho obtížnost závodů
Řeči o výrazných osobnostech postav jsou mimo, Tommy je až neuvěřitelný dobrák od kosti, Paulie byl nejspíš myšlen jako pocta Joe Pescimu, ale vyšel z něj (snad i vinou dabingu) legrační pitomeček a Sam zůstává absolutní hádankou, možná proto, že se ve většine hry nevyskytuje a vy se dívíte, kdo vás to na konci přišel zabít. Mafia je kvalitní hra, a to i po mnoha letech od svého vydání, ale její nadčasový statut je jen zbožně přání fanoušků.
Pro: Atmosféra, jízdní model, různorodost misí, skvěle vyprávěný příběh
Proti: Pár nepříjemných bugů, AI
Pro: Muj taxík, moje práce, muj zaměstnavatel i kámoši, v neposlední řadě se umim výborně rvát.
Proti: Občas se mý kolegové chovaj jak debílci, někdy se všichni chovaj jako debílci, občas to ošklivě chytnu (auu).
Na téhle hře mě jako první zaujal název hry tak jsem si ji pořídil a nainstaloval.Po zapnutí hry jsem chvíli čučel na obrazovku a nevěřil tomu co vidím. Po vzpamatováni jsem začal hrát a hrál jsem den za dnem a hltal jsem příběh hry. Najednou se však nachýlil konec hry. Po zabití
Pauliho se mě ta hra zdála krutá,ale hrál jsem dál a stálo to zato. Vendeta v podobě zabití zrádce Sama byla jak dobrá mise tak i skvělé ukončení hry.
-Mezi moje nejoblíbenější mise patří PŘÍSTAV kde je hodně nepřátel a hráč není chvíli v klidu protože neví za jakým rohem stojí chlap s brokovnicí nebo thompson 1928 a největší úleva je když odjíždíte z přístavu v nákladáku a víte ze jste všechny pozabíjel a splnil jste úkol.
Proto jsem této hře dal 100 ze 100
Pro: Grafika,hudba,hratelnost a hlavně příběh hry
Proti: Jen pár drobnějších vad(ale fakt malé).
Zaprvé mám rád staré hry, takže to že tady vytknu nějaké věci co jsou spjaté s tou dobou neznamená že jsem zmlsaný novou tvorbou jen hodnotím jak se mi to hraje, totiž hromada her co hraji jsou i staré archaické adventury.
Takže je čas začít tento hejtfest !
1) Stereotypní a opravdu zaměnitelný příběh, neberu výmluvy že v té době nebylo nic s tak podobně výrazným příběhem, koukněte na hry jako Gabriel Knight 2 apod. co dokázali vytvořit mnohem originálnější a spletitější příběhové linky. Příběh Mafie je jen na oko je to plytké, postavy jsou veliké stereotypy které se najdou v každém druhém filmu a jejich hlášky ani nejsou vtipné, tedy pokud nejste člověk co si libuje v laciných vulgárnostech.
2) Náplň hry je frustrující, přestřelky neskutečně nefungují, jsou nudné otravné a nezvládnuté ani radost hrát to není. Celé to funguje pouze v misích jako vloupání do panství, hotel či loď kde jde spíš o trochu adventurní řešení, tam hra funguje na jedničku. Jinak je to naprosto klasická a nezvládnutá střílečka s místy opravdu frustrující náplní.
3) Ta hra dostává chvály které si nezaslouží ale chápu že to bylo dobou kdy většina neuměla ani pořádně Anglicky či se o hry ve větším spektru ani nezajímala, Mafia je neskutečně přeceňovaná záležitost která si tu chválu nezaslouží bohužel.
Abych nebyl za hejtra tak chválím soundtrack a pár misí které jsem popsal výše, jinak se jedná o vskutku stereotypní hru s příběhem který je plytký, nevýrazný a cílí na efekt.
Bohužel nuda a proto 35% jo a ne tu hru jsem nehrál teď :D Někdy je ale lepší nemít růžové brýle !
Pro: Soundtrack, pár misí a i vizuální stránka na dobu vzniku ujde
Proti: Příběh, postavy, klasické střílecí mise, honičky v autech, závody a hromada dalších věcí,
Pro: Příběh, soundtrack, délka, atmosféra ...
Proti: Občas asi docela frustrující dlouhé pasáže bez uložení a policajti :)
Pro: Dabing, príbeh, prepracovanosť, polícia, exteriéry...
Proti: Drobné bugy
Památný moment: velmi mnoho, za mě především mise na lodi a vykradení banky
Alternativa: GTA Vice City, Mafia 2
Pro: atmosféra 30. let, příběh. originalita, inteligentní policie, překvapivý konec
Proti: město je jen kulisa-nulová destrukce okolí, bugy bránící v postupu ve hře, obtížnost závodů, smutný konec
Pro: Příběh, český dabing, město, auta, hudba. Vlastně všechno.
Proti: Nic.
Pro: Úžasný příběh, dobrá grafika.
Proti: Omezení možností, některé části příběhu mohou působit jen jako doplněk.
Pro: Atmosféra, Příběh, Postavy,...
Proti: První Taxi mise