Komentáře
Na druhou stranu nemůžu projektu upřít dokonalou atmosféru, perfektně zvládnutou hudbu a jak jsem už psal, nápad. Proto si tvůrci zaslouží potlesk!
Pro: nápad, hudba
Proti: délka, replayabilita
Pro: What is that?? Look at that!! Oh, look at that!!! What is THAT????
Proti: ? asi nic
Původní kritika pro zájemce (a herní historiky :-):
Hra budgetového formátu prodávaná za cenu plné hry (Oook, vyšlo v Orange Box). Nápad "vypůjčený" z Prey není rozvinutý natolik, aby si hra zasloužila více než 50 procent.
Pro: název
Proti: po pár levelech celkem nuda, velikost hry
Jak tak stárnu, čas od času pod vlivem sériově vyráběných, nefunkčních a sterilních blbostí, neinvenčních remaků a technologických dem vydávaných za plnohodnotnou hru propadám skepsi a řadím se mezi ty co tvrdí, že hry už nejsou co bývaly, a že nemají žádnou budoucnost. Obvykle se ale pak objeví nějaký menší zázrak, který mě dokáže přesvědčit, že to tak není. Jako Portal.
Narozdíl od většiny nehodnotím Portal tak vysoko pro originalitu, protože nápad s portály se vyskytl jak v Prey, tak v málo známé freewarovce Narbacular Drop od stejných autorů. Co tu hodnotím tak vysoko, je jak úžasně se povedlo dobrý nápad zaobalit do nestárnoucí grafiky, obdařit nečekanou znovuhratelností, famózním příběhem s jedním z nejlepších záporáků ever a hlavně jak to jako celek úžasně funguje. O závěrečné písni u které jsem se musel řehtat jako kůň ani nemluvě. Moje druhá stovka.
Pro: nápad, provedení, střídmost (každá hádanka je svým způsobem originální, minimum repetetivních a hluchých míst), záporák
Proti: zhola nic
Pro: Rychlost, GLaDOS, Portály, Zábavnost, možnost přidávat další mapy
Proti: Příliš lehký
bonus na závěr: http://www.youtube.com/watch?v=VZ6BEPIP22c :)
Pro: originalita
Proti: krátká herní doba?
Pro: Hraní si s portálama, Glados a její písnička, příběh
Proti: Hrací doba, málo oficiálních map
Pro: Příběh, GlaDOS, posledn třetina, hratelnost, písnička Still Alive.
Proti: Moc krátké.
Pro: nápad, zpracování, humor, originalita, nekonvenčnost, příběh, "postavy"
Proti: krátká herní doba
Pro: Originální, zábavné, vtipné, logické
Proti: krátkost
Pro: Originalita, neuvěřitelně pohlcující hratelnost, styl,... a Weighted Companion Cube!
Proti: Snad jen ta délka, která na druhou stranu je vcelku "akorát".
Pro: GlaDOS
Proti: The cake is a lie
Pro: Originalita, technické zpracování, příběh a jeho malé různé naznačování v průběhu hry
Proti: herní doba
Pro: portal koncept a provedení, glados a dort
Proti: herní doba, There will be no cake served
Pro: Genialita celé hry. Je potřeba ještě něco? :)
Proti: Malý počet levelů, ústící v krátkou hrací dobu.
Pro: GlaDOS, Companion Weighted Cube, sentry guns, portal gun, puzzly, achievmenty, challenge a advanced mapy... no vlastně asi všechno :)
Proti: storyline padne za 3 hodiny
Pro: originalita, humor
Proti: kratsi herni doba
Pro: Grafika, Atmosféra, Originalita, Achievements
Proti: Krátkost