Komentáře

Kanadský región Yukon prináša dve nové zimné lokality, tri nové vozidlá, možnosť rozoberať stavby, crafting a k tomu desiatky hodín zábavy. Z môjho pohľadu ale aj dosť stereotypu, vychádzajúceho z donášky prehnaných počtov potrebných materiálov.

Prvá lokalita FLOODED FOOTHILLS je pekne divoký mix blata, snehu, ľadu a kopcov, umocnený dravou riekou, ktorá rozsekáva veľkú časť krajiny na ostrovy. Tento fakt dosť zamedzuje použivanie  alternatívnych ciest a skratiek, a dokončiť všetky úlohy nieje jednoduchá sranda. Hlavná trasa je na viacerých miestach zatopená. Čo to znamená? Samozrejme spomalováky jak hovado. Čím dlhšie som po hlavnej trase jazdil, tým viac ma problémové úseky znechutily . Skautovanie po rôznych zákutiach mapy som si ale velmi užil.
Lokalita BIG SALMON PEAK je o niečo jednoduchšia. Ponúka dosť asfaltových ciest, a prijemnejšie presuny. Tak isto tu ale hlavné úlohy zaberú najviac času a ku koncu je to už stereotyp 30-ty krát opakovať rovnakú trasu.

Čiastočným riešením na velké počty nákladov mohol byť aj nový 5-nápravový 8-slotový náves, ktorý pribudol do ponuky trailerov. Mapa žial na taký dlhý náves (a bez natáčacích náprav) nieje stavaná. Dal som si tú námahu, a jednu takú fušku som do bane doviezol. Jedna velká frustrácia, neoplatí sa také hebedo ťahať. Na iných mapách, kde je viac miesta, bude určite plniť svoj účel. Ale aj tak, je to proste nedomyslené s tými pevnými nápravami.

V nových vozidlách pribudol vysokozdvižný teleskopický nakladač CAT, použitelný na manipuláciu pracovných kontajnerov. Pri práci s ním to chce velmi citlivé pohyby, taká piplačka na nervy. Chyba hry dovoluje použiť na túto konkrétnu činnosť aj žeriav, čo som aj často urobil, inak by ma z toho mantáckeho vozíčka drblo.
Druhý CAT je veľký dumper-truck (bez tej klasickej vyklápacej korby). A je to úplná zdochlina k hovnu. Doviesť niekam plne naložený špeciálny náves bolo na neho moc. Ledva vládal ísť po rovine.  Naštastie je potrebný len na 2 úlohy, takže utrpenie netrvá dlho.
Potešenie som našiel až v ľahkom štvornápravovom trucku BANDIT. Užitočný, rýchly, so slušnou priechodnosťou terénom. S ním som zajazdil veľa kilometrov.

Keby nebolo tolko "grindovania" okolo hlavných úloh, s hodnotením by som šiel aj o 10% vyššie.

DLC TATRA Dual pack:
Toto dlc je v baliku Year 2 Pass.
Tatrovky som prvýkrát vytiahol z garáže práve v Yukone.  Vzhľadovo sú obidva stroje premakané do najmenších detailov. Hlavne 813-ka vyzerá super, ked sa nahodí aj s expedičnou záhradkou. Radosť pozerať na podvozok, ako sa kývajú polonápravy Z prvej jazdy som bol ale sklamaný, ako ju poddimenzovali oproti realite. Strašne lenivá výkonovo, pomalá v teréne aj po ceste, než niekam dojdem, narastú mi fúzy. Zásadné je vylepšiť motor a hlavne dať inú prevodovku ("multipurpose" mi prišla najlepšia). A rázom je to super mašina, ktorá drži krok aj s najlepšími ruskými náklaďákmi v hre.
Málá 805-ka ma zatial moc neoslovila. Síce v teréne sa jej darilo prejsť celkom svižne. Ale hlavne kôli strachu z prevrátenia aj na rovnej ceste, som ju zatial moc nevyužil.
  • PC --
Dvě velké mapy Yukonu jsou hodně členité a pestré a i když nejsou tak přestřeleně nasírací jako Imandra, stále je jejich pokoření (v Hard mode) velká dřina. Celou situaci maximálně komplikuje cena paliva (1litra za 8$) a k tomu pouze jedna jediná pumpa. Ve druhé mapě jsou sice k nalezení nějaké ty plné cisterny, ale i tak jsem za palivo během hraní vyhodil úplný nesmysl. Díky tomu velkou část úkolů dotuju z vlastní kapsy a když si k tomu ještě musím přikoupit přívěsy, často jsem se dostával do mínusových čísel.

Nové mechaniky představují jednak omezené množství surovin ve skladištích, druhak nutnost si některé věci kraftovat z jiných (např. přivézt cement do betonárny pro vytvoření betonových desek). Hlavní úkoly se točí kolem rozjetí těžby zlata a obsahují nutnost svozu velkého množství nákladu, který je potřeba tahat na několikrát a ještě ho shánět po všech čertech. Novinkou je i výroba pracovních kabinek pro dělníky, které je potřeba zároveň doručit na dané místo.

Nové vozítko v podobě těžkého vysokozdvižného vozíku je k dispozici zdarma a jeho ovládání není úplně intuitivní. Lehce jej ale zastoupí jeřáb a to i na přesun pracovních kabinek na vyvýšené plošiny se střechou, protože lano jeřábu skrz střechu projde. Naštěstí je vysokozdvižný vozík stejně drahý jako ty nejlepší offroad trucky ve hře, takže ho lze dobře prodat. Btw, tahle nevyvážená ekonomika v Hard modu je velkým problémem…

Když už jsem načnul ceny trucků, nově je ve hře přidaná i Tatra 813, která je se svou cenou 200tis pro mě prakticky nedosažitelná. Proč nemůže být k nalezení zdarma, stejně jako ZiKZ? Další nové vozidlo v tomto DLC je speciál od Caterpillaru a stejně jako všechno licencované "kaťáky" ve hře, stojí úplně za hovno. Lze ho použít pouze na jednu jedinou misi pro zapřáhnutí speciálního přívěsu a je tak neschopný, že nevyjede ani po rovné cestě malý kopeček. Testuje to vůbec někdo?

Ale jinak jo. Yukon to má všechno. Zasněžené vrcholky, zablácené nížiny, divoké řeky, velké převýšení, zamrzlé cesty, hluboké bažiny, kamení… další desítky hodin frustrace a návykové hratelnosti.