@
Charllize (23.11.2019 20:42): AK myslíš to, čo si písal nižšie Bellerofontovi, tak to som fakt nevidel. Teraz som si to prečítal.
Moja 1. námietka. Píšeš: "
Mam spis dojem ze jde jen o snahu casual hracu za kazdou cenu dostat nalepku HC. Ony tyhle snahy jsou dost poplatne dnesni dobe, plno lidi touzi po tom aby vsichni uznali nejaky jejich statut na ktery uz z principu nemuzou dosahnout, a dost to kvuli tomu ve svete vre. Tim nemyslim nikoho konkretne tady, jen tak obecne. " Ono to práveže z tvojej pozície pôsobí presne tak isto, len na opačnej strane barikády. Ako keby si mal vymedzený zoznam hier, ktoré uznávaš za HC a ľudí čo to hrajú za HC hráčov a chceš za každú cenu bojovať proti tomu, aby tento HC titul mali aj hry alebo ľudia, ktoré tam ty subjektívne máš. Pravdu máš však v tom, že doba sa mení, menia sa herné mechanizmy a rôzne gameplay elementy a sú hry, ktoré idú viac do šírky a hry, ktoré idú viac do hĺbky, jedna kategória však nemá a priori nejakú hodnotovú prioritu pred druhou.
2. pripomienka "
Rozdil mezi hracem co doma rizjizdi z diskety hru z krabice kterou si koupil v roce 1995, kresli si mapu a vetsinu deje si domysli a chodi si o tom povidat na nejake forum kde se schazi 15 lidi stejneho razeni je naprosto obrovsky oproti nekomu kdo hraje Zaklinace 3 nebo Bioshock, tedy hry urcene pro masy beznych hracu. Tech her se prodava miliony a hraje je kazdej jouda, Nic HC na tom neni, vubec nic. Je to uplne to same jako si vecer pustit dalsi dil hry o truny a kroupat k tomu krupky. " Čiže ak je album od Pink Floyd Dark Side of the Moon 11. najpredávanejším albumom všetkých čias, je to automaticky jednoduchá casual hudba? A všetko čo predalo povedzme 1/10 z toho kusov je istotne viac hardcore/komplexnejšia hudba? To, že niečo komerčne úspešné je automaticky horšie, menej komplexné, menej hardcore, pre plebs...to je v podstate len obyčajný pokrytecký snobizmus. Druhá vec je vytrhnúť z kontextu technickú stránku hry, ktorá vyšla napríklad v tebou spomínanom roku 1995 a porovnávať ju s hrou, ktorá vyšla v roku 2015 a porovnávať, že aké ťažké je to spojazdniť a ako to nemá dnes už bežné gameplay mechanizmy ako automapping, to je tiež absurdné. V tom sú jednoznačne najviac HC jedinci, ktorí si doma rozbehávajú originálne verzie Tennis For Two a SpaceWar. A to napriek tomu, že autori týchto hier ich na vedeckých výstavách vytvárali tak a z toho dôvodu, aby boli hneď pochopiteľné návštevníkom, ktorí ich mohli začať hrať bez nejakých tutorialov a komplexnosti.
3. pripomienka: "
HC je kdyz nekdo udela maximalni level ve hre kde musel zabit 100 000 priser a udelat 250 ukolu a 50 hodin na to schanel vybaveni a dokoncil ukol s kterym si ctvrt roku nevedel rady a nasel reseni diky tomu ze si precetl nejakou knihu s kterou to melo souvislost. Neni to, ze Olejnik nema na hrani cas, a tak nemuze hrat delsi hru." Čiže je to čisto otázka kvantity a žiadnej kvality alebo niečoho iného, hej? Ono ja som Witchera 3 hral skoro 5 mesiacov, pozabíjal som tam určite niekoľko tisíc nepriateľov a tých úloh bol rozhodne viac ako 250 a vybavenie som zháňal priebežne, pretože aj questy som riešil postupne a nesnažil sa preskakovať na tie, na ktoré som fakt nemal level a vďaka bohu som nemusel zažívať žiadne záseky, kde som štvrť roku nevedel ísť ďalej, lebo som neprečítal nejakú knihu kvôli katastrofálnemu hernému dizajnu.
Každopádne, to čo si písal znie ako absolútny subjektívny elitizmus, kde je dokonca ešte zlý game dizajn a pokazené herné mechaniky považovaný za plus, lebo je to tak ťažšie. Jediný tvoj pokus o argument je už xkrát na internete videné, že komerčný úspech je priamoúmerný sofistikovanosti a kvalite hry. Čo je samozrejme nezmysel.