Komentáře

• XboxX/S 75
Herní výzva 2025 – 6. "Nekonečné čekání" (Hardcore) - Dohraj pokračování hry, na které se od předchozího dílu čekalo alespoň 15 let.

Tak už mám za sebou záverečné titulky Director's Cut verzie. Po 80 hodinách hrania. Počas nich som celý čas rozmýšľal, aké hodnotenie udelím. Rozhodnutie som zmenil snáď 20 krát, čo sa mi asi ešte nestalo. Ďalšie prvenstvo, ktoré u mňa Wasteland 2 má, je, že som si asi 100 krát pomohol internetom. O Excelovskej tabuľke, ako "správne" naskillovať jednotlivé postavy, ani nehovorím.

RPG starej školy. Prvé hodiny som bol úplne bezradný a po cca. 7ich hodinách zlých rozhodnutí som to rozbehol celé odznova. Nebyť hernej výzvy, asi to už viac nezapnem. Našťastie zapol. Otriasol som sa, čosi si naštudoval, osvojil si trochu kostrbaté ovládanie (na Xbox-e) a nakoniec sa ponoril do veľmi zaujímavého post-apokalyptického zážitku.

Začnem superlatívami. Čo ma oslovilo najviac nebol ani tak príbeh samotný ale nemilosrdnosť motýlieho efektu v ňom. Vaše zdanlivo nepodstatné rozhodnutia majú ďalekosiahly vplyv a často dosť nečakaný a neintuitívny. To bol vlastne hlavný dôvod, prečo som sa tak často radil s Wasteland Wiki a inými fórami. Moje akcie občas vyústili do tak depresívneho vývoja, že som si radšej naštudoval, ako docieliť lokálne happy end-y a rozohral to znovu od posledného save-u. Od polovice som sa však zahryzol a prebral zodpovednosť za moje činy (s výnimkou samotného záveru). O tom tá hra napokon je. Súbojový systém je zábavný a dáva dôraz na strategické rozmýšľanie. Myslím, že tento aspekt je všeobecne asi najchválenejšou devízou hry.

Na druhej strane, pokračovanie Wasteland-u fakt nevyzerá ako hra z roku 2014 a rozhodne to nemyslím pozitívne. Nízky (kickstarterový) rozpočet tu cítiť, dá sa však na to rýchlo zvyknúť. Čo mi však vadilo viac bol "občasný" dabing. Niektoré postavy sú nahovorené, niektoré vôbec a niektoré dokonca pol na pol. Vyslovene ma to vyrušovalo. Navyše, vaše hrateľné postavy sú úplne nemé a mal som veľký problém sa s nimi stotožniť. S farbistými charaktermi z Jagged Alliance 2 sa to nedá porovnať. Navyše, nízka variácia (opakujúcich sa) avatarov hrateľných aj nehrateľných postáv mi prišla už vyslovene ako lenivosť. Priestor pre "save scumming" je obrovský a sám som ho často využíval. Pár questov je dosť nešťastne napísaných a sem-tam som dosť tápal. To bol ďalší dôvod na občasné googlenie. Navyše, medzi jednotlivými akciami sa občas dosť nabeháte, čo bolo miestami úmorné. Kamera a orientácia na mape dali zabrať. Hudba je nenápadná ale OK.

Možno sa zdá, že tej kritiky bolo dosť, ale stále sa dívame na kvalitnú poctu žánru s ponurou post-apokalyptickou atmosférou. Vidno, že autori mali víziu a čiastočne sa im ju podarilo zhmotniť. Nižší rozpočet im ale trochu zväzoval ruky. Zdá sa, že Wasteland 3 podľa ohlasov mnoho vecí doladil a ja si na to asi niekedy v budúcnosti spravím názor sám. Wasteland 2 ma na to celkom navnadil. Originál (hoci je remastrovaný) z roku 1988 s dovolením vynechám.