Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@TombSpirit (29.12.2017 21:15): já bych tuto debatu o rozdílech mezi i5-8400 Coffe Lake a i5-2400 Sandy Bridge uzavřel definitivně s tím, že naprosto zásadní rozdíl je ve faktu, že všechny Sandy Bridge i5 šly taktovat, tzn. v ceně CPU byl automaticky výkon navíc (ano ten mohl být kus od kusu rozdílný).
Rozdíl v celkové ceně je pochopitelně značný, protože dnešní MB s Coffe Lake stojí mnohem více, než tehdejší MB kde stačilo pouze vlastni desku s čipsetem P67 (mě stála Gygabite 2,5 tis) a vesele se taktovalo jakékoliv i5 (s K nebo bez K). Rozdíl v USD díky kurzu OK ale to mě jako koncového uživatele to prakticky nezajímá. Pro něj je důležitá finální cena.

Zvyšovat výkon není určitě snadné ale podívej se jak pokročil výkon za 6 let v GPU. Zde jsou obrovské rozdíly ve výkonu jen mezi generacemi např: Maxwell a Pascal. Samozřejmě nejsem HW engineer AMD/Intelu abych do toho mohl kecat, a chápu fakt, že GPU není CPU.

PS: argument, že akcionáři budou spokojení se současným vývojem mě připomíná některé z vedoucích pracovníků v IT companies, kde se argumentuje podobně pokud jde o pozici zaměstnanec-zaměstnavatel vs. zvyšování platů ale to rozhodně nepatří do HW debaty. Jinak souhlasím AMD by se nejspíš chovalo stejně.

Celá debata více méně vznikla jako reakce na fakt, že se pořízení i5-8400 v podstatě nevyplatí kupovat, a stále si stojím za tím, že je lepší volbou je připlatit si za i5-8600 K.

PPS: jasně, že i5-8400 vs AMD Ryzen je stále dobrou volbou, jeho výkon není vůbec špatný (a jak říkáš na single core bude nejspíš stále lepší), jen těch inovací je z mého pohledu, tzn. stávajícího zákazníka Intelu příliš málo.
@Rapier (29.12.2017 19:19):
a) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i5_microprocessors
2400: $184, 8400: $182
To si pleteš s tím, že dřív byl levnější dolar.

b) Nižší základní takty souvisí s tím nižším TDP. Každopádně Turbo má vyšší - jednovláknové na 4.0 GHz oproti 3.4 GHz u 2400.

c) Ano, kdo chce taktovat, tak si holt musí připlatit a smířit se s vyšším TDP.

d) Zase píšeš nesmysly, těch (minimálně) 30 % navíc je single core výkon. Kromě toho bys měl spíš porovnávat mezi sebou přetaktované procesory jinak je to (s trochou nadsázky) jako by sis stěžoval, že moderní Atom je pomalejší než deset let staré Core 2 Duo.

A myslíš si, že kdyby bylo tak jednoduché zvyšovat výkon jako dřív, tak by to nedělali? Ono nejde do nekonečna zvyšovat výkon každý rok o desítky procent. A je úplně jedno, jak to ty nebo někdo jiný vnímá.
Osobne si myslím, že Intel sústreďuje svoje výskumné a vývojové kapacity do segmentov trhu, na ktorých mu záleží najviac - technické riešenia pre armádu a priemysel. Vyžrať štátne zakázky na globálnom trhu je omnoho dôležitejšie, než supervýrazný náskok vo verejnom segmente. Napríklad medzi transceivermi určenými pre veľké dátové centrá, kde sa pracuje so šírkami pásma rádovo v terabitoch, sú čipy od Intelu oproti konkurencii o jednu ligu vyššie.. To isté platí pre vojenské radary a zariadenia na spracovávanie a prenos zvuku, nízkou spotrebou a malými rozmermi čipov Intel v podstate vytlačil ostatných konkurentov na okraj trhu.
@TombSpirit (29.12.2017 18:24): to si přesně uhodil hlavičku hřebíku. Intel nemá dosud žádný důvod se moc snažit a jediné co za 6 let udělal je, že přidal 2 jádra pro i3 a i5. Bravo! To by chtělo fanfáry (ironie).

Jistě plus snížil TDP. Že zarazil taktování to evidentně nikomu nevadí?! A co je horší oni to zákazníci kupují teď mám na mysli tu i5-8400 přesto, že:
a) je dražší než i5-2400 v době kdy byla dostupná
b) má nižší takty ale zase to dorovnává 2 jádry navíc, tak to je snad jediné co lze považovat za pozitivum
c) má nižší TDP = odpadní teplo, nároky na chlazení, spotřebu ale za cenu, že nemá žádnou rezervu pro taktování (které navíc prostě zarazili aby ani MHz nešel bez K), takže TDP je značně diskutabilní
d) přechod z 32nm na 14nm a oni mají jen 30% herního výkonu navíc pouze v multi cores?! Jsem ochoten se vsadit, že výkon na 1 core bude jen o chlup vyšší než u mé přetaktované i5.

Každopádně z mého pohledu stávajícího zákazníka Intelu je to špatně. Tak to vnímám nejen já ale řada mých známých s první nebo druhou generací i5/i7.

@Rapier (29.12.2017 18:10): Já ale nic o upgradu z 2400 nepsal. No ale ok - navíc má ta "pouhá" 2 jádra (tj. až 50 % vyšší výkon navíc v aplikacích, které to využijí) a o cca 30 % vyšší výkon na jádro, celkově skoro dvojnásobný výkon (samozřejmě jen v aplikacích / případech, kdy využiješ všechna jádra). Pak spotřeba / tepelný výkon, nějaké nové instrukce a další spíše drobnosti. Pokud to (zatím) nevyužiješ, ok.

A mimochodem nevím, proč bych se měl rozčilovat kvůli tomu, že firma se chová tak, jak se chová - tj. snaží se vydělat co nejvíc peněz svým akcionářům. Pokud by bylo na místě Intelu AMD, (imho) chovalo by se stejně. Ale jak už jsem psal - konkurence je zdravá, kupujte AMDčka, aspoň budu mít levnější Intely. ;-)
@TombSpirit (29.12.2017 14:56): Já osobně nevidím žádný rozumný důvod pro koupi, jediné co má i5-8400 proti mé i5-2400 navíc jsou pouhá 2 jádra? A, ano to slavné TDP, tedy nižší náklady za elektřinu a méně to topí (kritické u notebooku, "téměř" bezpředmětné u stolního PC kde jsou krapet jiné větráky a prostory pro chlazení), které jsou mi u CPU více méně ukradené.

To vše Intel dokázal za jak dlouho? Nech mě chvíli přemýšlet..... v roce 2011, teď máme 2017.
Co vidím jako zákazník ve své době skutečně revoluční řady i5 = Sandy Bridge.

i5-2400
Processor Base Frequency 3.10 GHz (4 cores)
Max Turbo Frequency 3.40 GHz (1 core)
Cache 6 MB SmartCache
Bus Speed 5 GT/s DMI
TDP 95 W
32 nm
Max Memory Size (dependent on memory type) 32 GB (s mými 12GB to je ještě hodně daleko do limitu)

i5-8400
Processor Base Frequency 2.80 GHz (6 cores)
Max Turbo Frequency 4.00 GHz (1 core)
Cache 9 MB
Bus Speed 8 GT/s DMI3
TDP 65 W
Max Memory Size (dependent on memory type) 64 GB

Moje i5-2400 bez K je taktována trvale. Ano, byla totiž doba kdy ti šašci u Intelu dovolili nám smrtelníkům taktovat i procesory bez K! To byl také důvod proč jsem si ho koupil.
Processor Base Frequency 3.6 GHz (4 cores)
Max Turbo Frequency 3.8 GHz (1 core)

A teď mě řekni kde vidíš pokrok mimo fakt, že Intel za neuvěřitelných 6 let přidal (a to jen díky AMD RYZEN jinak by na nás sral dále o tom ani nepochybuji, stačí mě se podívat na situaci u mobilních Intel CPU...leze to nahoru jak dýchavičná babička) 2 jádra (och to je pokrok, jako za dob SSSR!) + podporu DDR 4.

Jako sorry (vypůjčím si Gordonova oblíbená slova) ale to jako fakt? 6 let a výsledkem jsou pouhé 2 jádra navíc, nižší základní frekvence než má moje 6 let přetaktovaná i5 s boxovaných chladičem bez jakéhokoliv zvýšení napětí! A s Turbem o pouhých 200 MHz výše než má má taktovaná i5?
Tak to mu fakt říkám progress.
@Rapier (29.12.2017 14:46): Intel nic nezabil, většina lidí netaktuje, pokud chceš taktovat, kup si K, pokud ne, můžeš si koupit tu i7 8700, která má vysoký výkon i s relativně nízkým TDP. A vzbuď mě, až bude mít nějaké AMD aspoň takový jednovláknový výkon jako i5-8400 (o i7 8700 ani nemluvě, to je úplně jiná třída i s nižším TDP). :-) Jinak neber si to zle, já AMD fandím a chci, aby si je lidé kupovali, aspoň budou levnější Intely. :-)
@CrocoRay (29.12.2017 10:58): to je zcela bez debat vzhledem k "úžasné" nabídce fa. Intel. Ber s Káčkem. Pokud bych šel nyní do Intelu tak určitě i5-8600K, Intel tu i5-8400 totálně zabil absolutní neschopností taktování (a hraje na nízké TDP = nižší spotřeba apod. kecy...), o nízkých defaultních taktech nemluvě. Mají to soudruzi v Intelu dobře spočítané. Jak říkám šikulíni.

To je prostě Intel, potřebuje jak sůl odpověď v podobě AMD Ryzen II, jinak se bude ke svým (potencionálním) zákazníkům chovat jak se chová. Čím dříve tím lépe pro všechny.
@CrocoRay (29.12.2017 11:44): To máš úplně jedno, jaké to má základní takty (pokud nehodláš použít nějaký ultramizerný chladič), to i7 má vyšší turbo a vyšší jednovláknový i vícevláknový výkon (díky HT). Jen už ten výkon nenaženeš taktováním. Ale zase díky tomu tolik netopí (65 W TDP vs 95 W):
https://tinyurl.com/y87zw6s4
A to ještě tam bude spousta výsledků od těch, kteří to i5 přetaktovali...
@Kwoky (29.12.2017 11:05): Kdybych šel do i7, tak bych šel asi do té 8700, ale jak sám říkáš, tak se hodí už na jiné věci a tam bych ten potenciál asi tak nevyužil, takže zatím zůstávám u té 8600K varianty.

EDIT: I když podle situace zase i to K má v základu větší takty, takže by asi záleželo co přesně bych na tom dělal a také bych možná i taktoval, ale to už jsou spekulace, tak to bych nerozebíral :-)
@Kwoky (28.12.2017 22:25): Ono asi takhle jak píše Thellwin. Jde o ty základní takty a celkově výsledek u her, takže preferuji koupit něco výkonnějšího. Ale když zmiňuješ tu motivaci, tak ti uniká jedna věc. Já sice peníze jako tak neřeším, co se týče koupě, ale nechci procesor obměňovat delší dobu, takže ta 8600K se fakt vyplatí. Není to penězích, ale spíše o investici na delší dobu a pokud tam bude v budoucnu rozdíl byť i jen 5 fps, tak budu rád, že jsem ten 8600K koupil.

@Rapier (29.12.2017 00:31): Rozumíš tomu více jak já :-) Ale co se tak dívám na ty testy těch dvou proceorů, tak těch 1600 Kč mi opravdu přijde jako zanedbatelná částka, když si vezmu, že 8600K mi bude dávat lepší výsledky a já chci investovat na nějaký čas a ne hned měnit.
@CrocoRay (28.12.2017 21:28): a to je přesně ten přístup co mě na Intelu štve. Oni dají do prodeje i5-8400 s 65W TDP a základním taktem sotva 2,8 Ghz (turbo 4 GHz na 1 core) za neskutečných 5300 Kč ale stačí si přidat "pouhých" 1600Kč a koupit si i5-8600K 3.6GHz (95W), Turboboost 4.3GHz na 1 core za 6900 Kč.

Šikulíní u Intelu si to moc dobře spočítali. Dejme i5-8400 s co nejnižším TDP 65W ale s poměrně nízkým základním taktem 2,8Ghz a dejme to mu přijatelnou cenu do 5500 Kč. Místo aby tam narvali 95W TDP a základní tak na 3,2 Ghz tak to raději šikulíni u Intelu osekají. Jasně v ceně je box chladič u K žádný chladič což znamená řekněme + 500 Kč příplatek, tzn. rozdíl 2100 Kč.
Parchanti. Ne jak u Sandy Bridge K nebo bez K oba 95W TDP a oba se dají taktovat! Jo, jo Intel šikulíni.

Tady asi není co řešit. Za mě přesto, že nechceš taktovat a normálně bych Ti řekl neblázni, zařaď zpátečku a šup do i5-8400 ti raději doporučím koupí i5-8600K, protože díky laskavé péčí šikulínů od Intelu nelze bez K zvednout ani Mhz. Ať žije Intel. SSSR na věčné časy. Co to meleš soudruhu? Intel na věčné časy.

EDIT: jdu raději spát.
Tak 8600 nonK pokud se nepletu není a další sixcore je 8400, který má proti 8600K nižší základní takty i boost. I když nebudeš taktovat tak je lepší vzít tu 8600K, navíc lehké OC můžeš klidně udělat později, až budeš chtít trochu výkonu navíc.
@CrocoRay (28.12.2017 21:28): Trochu tvůj přístup nechápu. Na jednu stranu chceš desku, která využije každý kousíček výkonu, na druhou stranu nemáš problém si připlatit. Výkon většinou ždímají ti, kteří mají hlouběji do kapsy, nebo ti, které právě zajímá taktování (jako něco, čím se baví). Ani jedno není tvůj případ. Tak mi uniká tvoje hlavní motivace - a tím i to, co je pro tebe vlastně to důležité.
@Thellwin (28.12.2017 20:32): Nějaké specifické požadavky úplně nemám. Spíše tak mi šlo o tu životnost nebo jestli deska dokáže nějak lépe využít potenciálu RAMek a procesoru a dát nějaký nepatrný kousíček výkonu navrch. Co se týče taktování, tak to není priorita, ale neříkám, že bych třeba nemohl lehce později přetaktovat, i když mně ten výkon 8600K přijde už tak dost solidní a dostatečný na jakoukoliv současnou hru a nejspíš i pro hry, které budou nějakou dobu v budoucnu vycházet.

Ale právě mě zajímalo, proč Garret zmiňoval to káčko v souvislosti s taktováním, že se bez něj nevyplatí. Podle mě v základu má i tak více výkonu ten 8600K než ostatní zmíněné modely a není o moc dražší, tak ani nevidím důvod kupovat něco slabšího. Ono nějaká ta tisícovka u mě vůbec nehraje roli. Kdybych se díval na ty peníze, tak si ponechám ten 4460, protože ty propady ještě opravdu nejsou pro mě tak hrozné.
Jestli nebudeš taktovat, tak ti podle mě poslouží cokoliv co má Z370 a vybíral bych tak spíš podle nějakých jiných specifických požadavků, pokud nějaké jsou (počet USB atd.).

Já jsem pod 8700K vzal ASrock Z370 Extreme4, ale věděl jsem že budeu taktovat.
@Garret (28.12.2017 10:57): Tak ono ten procesor 8600K má i v základu lepší výsledky ve hrách a nepřijde mi nějak o hodně dražší, takže nevidím důvod jít do něčeho slabšího. Ale možná, že se rozhoduju špatně, takže bys to musel trochu více rozebrat, jaké tam jsou rozdíly. Každopádně úplně za každou cenu se taktování nebráním, ale není to u mě priorita.

Jinak vidím, že ty i Kwoky doporučujete Z370. Ta 270 má jaké nevýhody nebo v čem by byl takový větší rozdíl?
@Kwoky (28.12.2017 11:01): Já mám ve všem rád nějakou rezervu. I délka záruky hraje roli. Lepší mít a nevyužít než nemít a potřebovat. Ta tisícovka nebo klik navíc za to podle mě stojí. Já mám desku 7let. Kámoš trval na co nenižší ceně a deska odešla za tři roky.
@Cobot (28.12.2017 10:58): s kvalitními kondenzátory a nějak líp řešeným chlazením

Tohle platí v případě, že chci z procesoru ždímat maximum. Pokud na tom chci provozovat "normální" i5, tak jsou tyhle věci nepodstatné a v podstatě jde o vyhozené peníze.
@CrocoRay (28.12.2017 10:19): Já to beru tak, že deska je nejdůležitější komponenta co se týká životnosti. Je důležité, aby vydržela x let. Snažil jsem se vždycky vybírat desku s kvalitními kondenzátory a nějak líp řešeným chlazením (napájecí kaskády, chipset..). Druhej faktor je připojitelnost perifériií i když to se dneska už asi dost zjednošilo a skoro všechno jede přes USB. Třeba dneska bych určitě chtěl na desce slot pro M2 disky i když bych ho hned nevyužil. Zkrátka mít možnost nějakého upgraidu do budoucna. Naopak mě vůbec nezajíma SLI nebo Crossfire, které určitě nikdy nepoužiju. Zkrátka brát vyšší střední třídu (Asus, MSI, Gygabite).

Poslední parametr je zvukovka. Já jsem nějak zaseklej a jsem navklej kupovat přídavné zvukovky. Takže tohle pro mě nikdy nebylo důležité. Ono stejnak se mi na těch interních většinou nějak vyjebal jack. A mám i asi zbytečnej předusudek, že ty onboard chipy za nic nestojej. Celej život používám stereo takže mě počet kanálů moc nebere. Víc než dvě bedny prosstě nejsou kde dát a asi nikdy nebudou. Sluchátka jsou případně jednoduché řešení.

Taktovací možnosti desky beru jako fajn možnost, ale vlstně jsem jí až na nějaké testování níkdy moc nevyužil. Dokonce jsem ani nikdy nekupoval jiný procesor do stejné desky, protože přestali dělat procesory, které by se dali použít pro danou patici. Aktuálně mám desku i procesor (první generaci i5) 7 let. Grafiku jsem měnil 3x. Po nákupu 1060 stále nemám zásadní důvod ke změně procesoru. Samozřejmě někdy už cejtim, že se procesor zadýchává, ale nic co by snižovalo konfort při hraní. Skoro to vypadá, že to budu řešit až s přechodem na 4k. Ale to asi jentak nebude.

@CrocoRay (28.12.2017 10:19): pro Coffee Lake Z270 bych asi neriskoval. a proč bereš Kčko, když nebudeš taktovat? s deskami je to problém, výběr je relativně velký a záleží, jestli chceš, aby fungovala a vypadala nebo jenom fungovala. osobně je můj tip pro tenhle procesor GIGABYTE Z370 HD3P - má dvojitý Bios, ALC 1220 (6 audio výstupů), 2x M.2 atd.
Chtěl bych se zeptat, jak se rozhodujete při výběru základní desky. Uvažuji o upgradu na 8600K, i když zatím nejsem pevně rozhodnutý, protože třeba pády u AC: Origins na 30 fps mi nějak nevadí a zatím jsem nedostatek výkonu místy cítil snad jen u Crysis 3 a možná lehce u Batman: AK.

Taktovat určitě nebudu chtít a i u té 4460 jsem si vystačil se základním nastavením, ale spíše jako takový poloviční laik bych se chtěl zeptat, zda u výběru jsou i rozdíly třeba v životnosti nebo využití RAMky či procesoru. Jasné, že s tou životností můžu mít smůlu na blbý kus, ale myslím to tak všeobecně.

Uvažoval bych tak o Z270. Jinak, co se týče podpory frekvencí RAMek a podpory určitých typů procesorů, tak takové základní informace samozřejmě vím. Spíše trochu více do hloubky, kdybyste napsali svoje názory. Zatím se ptám spíše ze zvědavosti. Ještě uvidím, zda se mi upgrade opravdu vyplatí, když ta 4460 stačí. Jen mě štve z principu, že brzdí 1060 a to už mě štve více.
Taky jsem si všiml, že nic moc. Kde jsou minulé vánoce, kdy jak Xbox tak PS4 měli slevy, např. na tehdy nejnovější NHL 17 (no dnes bych si stejně NHL 18 nekoupil). Letos je to bída. Zachraňuje to Steam a GOG.
Stále se dívám zdali můj vybraný HIFI (DENON RCD-M41DAB) nebude v nějaké fajn slevě ale kulové. Ušmudlaných 8%. :(, abych neřekl bedny maj o 12% levnější (DENON SC-M41).
Povánoční slevy tedy nic moc. Zlevnila ale o pětistovku asi (jen ve dvou eshopech níže) ta klávesnice Logitech G413, kterou jsem kupoval před vánocemi dammit. :)
https://www.alza.cz/logitech-g413-carbon-us-d4848862.htm
https://www.bscom.cz/herni-klavesnice-lo ... -920-008310_d626954/

Jo a Mall má Zaklínače 3 i s datadisky ve slevě za pětikilo. Imho dobrá cena. Patří to do jiné sekce, ale on si to někdo najde i tady.
https://www.mall.cz/hry-pc/cdprojekt-zak ... on-edice-hra-roku-pc
@Rapier (26.12.2017 22:29): To ještě tenhle problém nemají SSD vyřešené?! Sem četl že se to řeší kondenzátorem kterej při výpadku ještě došťaví procesy aby se to srovnalo, ale je asi pravda že takové jsou za víc neb já žádnej s kondíkem ve shopu v cenové relaci neviděl. Jinak by ale životnost měla být větší, protože kterej HDD ti vydrží 10 let žejo... :)
@Rapier (26.12.2017 22:02): Mám hodný notebook. Nepíská. :) Jinak u CPU mi stačí vědět, zda je "bottleneck" sestavy. Což v tomhle případě věru není. Jinak obrazovku má subjektivně super. Opravdu nevnímám rozdíly a 6 bitových barev jsem si nevšiml. Nemá je náhodou taky dopočítané?

Jinak ale moc pěkný příspěvek. Takový nezaujatý. ;) Osobně jsem btw také přemýšlel, že na hry bych si případně v budoucnu koupil xbox. A příští notebook by stál kolem třicítky. Třebas za pět let bych koupil něco ekvivalentního tomu Lenovu, co jsem zmínil.

Btw třeba někdo najdete tuhle slevu někde poblíž:
https://www.notebookcheck.net/The-ASUS-R ... -slash.273082.0.html

Imho docela slušný poměr ceny a výkonu. Byť na notebook už je to dost velké.
@Gordon (26.12.2017 22:15): SSD vs HDD/SSHD mír. :)
Úplně všechna fakta jsem neuvedl, tzn. možná (reálná) ztráta dat na SSD při výpadku napájení versus životnost dat na klasickém magnetickém HDD.

PS: jednou si SSD také domu koupím. :)
@Rapier (26.12.2017 22:02): Takže si jen o SSD vlastně řekl fakta, zamazaně napsal že s nima souhlasíš že jsou dobré a následně si uvedl že je TOBĚ jedno zdali se ti rychleji načtě mapa v JEDNÉ HŘE. Já už na novém kompu vyzkoušel pár her a můžu potvrdit že s SSD je hraní lepší, vše se renderuje rychleji, loadingy téměř okamžité, když si ze steamu tahám hru tak je za tři minuty stáhnutá protože to davá 25 mb/s. Neříkám že je SSD nějaká povinost, jen že je to pro moderního hráče opravdu velkej přínos za kterej se vyplatí zaplatit. Mi přijde že si myslíš že tu je nějaké spiknutí SSDáků... :) (Imho "za pár" let už HDD nebudou, ta technologie je na maximu a stárne, zatímco SSD jsou technologicky mnohem lepší, pokud se tedy nedostanou do průmyslu laboratorní "kousky" které mají prej brutální kapacity díky zmenšování, to ovšem neřeší jejich největší průser: rychlost, navíc SSD jsou i prej spolehlivější)

Jinak nechápu co tu řešíte s tím zdali je notebook na hraní a jak můžete prosazovat jako svůj fakt že to je tak a ne jinak, když každej má jiné preference, pro mě je to třeba píčovina hrát na ntb... A taky to tu neprorokuju.
Konečně jsem si přečetl tu HW "smršť" o nezbytnosti a nepostradatelnosti SSD, o noteboocích co se vyrovnají stolním PC, proč je stolní PC dinosaurus co postupně vyhyne, proč stolní PC patří do důchodu, jak je důležité mít SSD, o 30 sec. kratších časech načítání misí ve WoT, o tom jak si stihnu uvařit kafe, zajít na WC než Windows na HDD nastartují, jak PC stolní hráči neuznávají hráče na notebooku, jaké notebooky se doporučují, jak je důležité mít monitor s G-Sync a proč bez něj nelze žít (čti: rozumně hrát)), jak je 24" LCD malý nebo naopak velký na hraní, jak je 15,6" LCD malý display na hraní, apod.

Začnu lehce ze široka ale k tématu!

Ve svém okolí často slyším jak mohu mít ACER notebook (pracovní i soukromý), jak je to děsně špatná značka o kterou bych ani nezavadil, jaká že je to mírně řečeno "sračka" co nic nevydrží, jak se to pokazilo kamarádovi (nebo dané osobě), atd... věřte mi, že jsem si toho již vyslechl opravdu hodně. Od naprostých amatérů (jedna paní povídala) až po "profesionály" z IT oboru ve kterém shodou okolností také pracuji. Jako mnoho zde z Vás.

1. SSD vs HDD
SSD nepochybně celkově reálně zrychlí PC, min. na první pohled, protože co si budeme nalhávat, běžný uživatel chce aby se vše otevíralo bleskově. Pokud cokoliv trvá déle než 5-10 sec (u webu pokud není odezva do 2 sec) je uživatel značně nervozní a začíná hovořit o PC/notebooku/službě/serveru, že patří do šrotu/je to pomalé.

Takže za mě je SSD tak trochu "nafouknutá" bublina a to říkám jako člověk co má rychlé SSD v pracovním laptopu! Každý den ho používám min. 6 hod. denně, mohu tedy srovnávat.

Pro určitou třídu profesionálů je to nepochybně pracovním přínosem ale to zdali se mi systém načte do 15 sec. nebo 1 min. je mi upřímně poměrně jedno, stejně tak je mi jedno zdali se mi hra načte o 30 sec. rychleji. Reálně tím nic neušetřím (no jistě těch 30 sec přece Rapíre!) a naopak za těch 30 sec si v klidu přečtu v encyklopedii třeba o jednom z těch tanků se kterým si mohu zahrát. :)
Nicméně pokud porovnáváte život bez SSD a s SSD myslete taky na to, že dnešní 7200 ot/m jednoplotnové (max. dvouplotnové) disky mají také slušné přístupové časy a nejsou to žádné plečky jako v historii. No a pak tu máme SSHD disky. A pak taky ne každý kdo má doma HDD/SSD ho má na rozhraní, kdy běží opravdu na max. možný výkon. S tím se setkávám poměrně často.

2. LCD monitory
Mnohokrát jsem se dočetl, že pokud monitor tak s velkou úhlopříčkou (zde naprostý souhlas) a jedině s G-SYNC a min. s 2 K, lépe s 4 K rozlišením.
Tak samozřejmě na 24" LCD IPS lze (pro někoho překvapivě) hrát i bez technologie G-SYNC, ačkoliv mám Nvidia GPU, nejsem nejspíš ochoten obětovat ty peníze za tuto předraženou technologii. Osobně hraji na 24" IPS s 8 bit barvami a i když bych pochopitelně uvítal min. 32", tak co si budeme nalhávat je to hlavně o penězích, když má člověk doma kvalitní monitor a ne úplně levný nechce se mi jen tak si koupit větší, obvykle dokud mu slouží.

3. Notebooky vs PC
Názor, že na notebooku si nejde zahrát je pochopitelně mimo realitu. Sám hraji na svém notebooku (dnes už legendárním modelu) Acer Aspire V15 Nitro ( v mém případě na nejslabší, multimediální konfiguraci: Intel Core i5 4210U Haswell, 15.6" LED 1920x1080 IPS, 8GB RAM, GeForce 840M) a vlastně celou kampaň v F-22 Total Air War jsem odehrál na notebooku. Jasně, že dnes se nejedná o žádný nadupaný model notebooku ale překvapivě utáhne celou řadu her v HD Ready rozlišení na medium až vysoké detaily (např. SW Battlefront demo, Battlefield 4 nebo Dirt Rally ale i Falcon 4.33 BMS). Nicméně třeba Zaklínače 3 to už GPU nedá s rozumnými 30 Fps. Můj notebook trpí omezením, že GPU je Maxwell a ten prostě v mobilní verzi není stejně výkonný jako stolní protějšek, narozdíl o JABova notebooku s Pascalem.
Já třeba na notebooku hraji rád, mám tam kvalitní 4 integrované reproduktory s DOLBY a zvučí to moc hezky (tím je celá řada Nitro prosnulá, pochopitelně se tu bavíme o kategorii ozvučení na notebooku), pokud chci ještě vyšší kvalitu zvuku zapojím sluchátka Koss Porta Pro.
CPU byť to není žádný trhač asfaltu, dokáže díky dobře navrženému chlazení (které je navíc překvapivě tiché i v zátěži) udržet stabilní max. výkon, tzn. Turbo na poměrně vysokých 2,7 Ghz na jedno jádro nebo těch 2,4 Ghz na dvě jádra a to po celou dobu hraní, což rozhodně není u notebooku standardem!

Co se mi na notebooku líbí, je fakt, že řada starších her paradoxně vypadá lépe na 15,6 LCD než na stolním 24" LCD (ono když něco běží v 800*600 tak se nelze divit). Paradoxně pro určitou skupinu hráčů je notebook solidním řešením jak si rozumně zahrát starší tituly aniž by člověk příliš vnímal pixely, zubaté hrany, apod.

No a pak je tu už JABem zmíněná mobilita, relativní ticho (v mém případě i na max. výkon je notebook tichý ale ano slyším jemné ševelení ventilátoru ale to není rozhodně nepříjemné), min. nároky na prostor, bohužel také horší ergonomie hraní (záda, výška monitoru - oči) a fakt, že i když jde o IPS display je to jen 6 bit, takže v některých hrách vnímám linky v rozhraní barev což se Vám na stolním LDC s 8 bit (nativními) barvami nemůže stát.

A zbývá už jen něco málo dodat k JABově notebooku. Kdo chce přečtěte si vyčerpávající review

Už je stručně:
-Jab má pravda, že s příchodem PASCAL mobilních GPU se smazala hranice ve výkonu mezi stolní GPU PASCAL a mobilní GPU PASCAL, což je něco co dříve nebylo možné. Je to dáno výrobním procesem a nároky na chlazení.
-Jab zdůrazňuje G-SYNC 15,6 IPS LCD, to je asi pecka ale nutno dodat, že v noteboocích jsou IPS panely jen 6 bit, platí tedy, že i průměrný stolní 24" LCD s nativními 8 bit barvami Vám podá barvy lépe než jakýkoliv 6bit IPS v notebooku. Za to Vám ručím a pokud mě nevěříte tak udělám fotku s 6 bit IPS v F1 2012 a s 8 bit IPS. Ten rozdíl na obloze uvidíte na první pohled. Za mě tedy preferujte spíše 8 bit nativní IPS panely (pozor celá řada levných stolních IPS je 6 bit +2 bit softwarově dopočítané). Navíc podle toho co píší v review, tak barevné podání na JABově mobilním LCD není úplně nejlepší ale na poměry notebooku nicméně poměrně dobré. A opět platí, že dobře zkalibrovaný stolní LCD od výrobce bude mít lepší barevné podání.
-JAB nezdůraznil, že tak výkonné CPU jaké má není schopno dlouhodobě v zátěži běžet na max. možnou Turbo frekvenci jako na papíře. To je daň za příliš výkonné CPU v malém těle a chlazení. Podle recenze obvykle na 2,8 Ghz dlouhodobě (papírově až 3,1 Ghz na 4 cores), sem tam pod, sem tam nad 2,8 Ghz.
-JAB také zapomněl zmínit pískavý zvuk ventilátoru (je ale možné že jeho kus tím netrpí), který není zrovna příjemný u hraní (u mého notebooku je to v naprosté pohodě, pochopitelně s výrazně nižším výkonem). To lze ale elimonavat sluchátky a zvuk může být subjektivní. Někdo to může a jiný nemusí slyšet (já osobně jsem třeba na ticho náročný :) ).

Přesto vše je to určitě velmi dobrý notebook. Sám bych si takový přál :) Nicméně musel jsme to uvést aby i hráči na stolním PC pochopili jaké jsou rozdíly mezi notebookem a PC.

Osobně bych si dnes spíše koupil Xbox One X na hry (výkon GPU jako GTX 1060 6GB) a notebook jen s integrovanou GPU na zábavu a starší tituly ale s o to větší výdrží na baterii. Nicméně chápu JABovo rozhodnutí koupit si herní notebook a taky ho respektuji.

A jéje, nějak jsem se rozepsal ale musel jsem. Už raději končím.

PS: k těm ACERům. Kdyby někdo rád zkušenosti tak jsem nějaké sepsal zde zkušenosti Dell vs Acer a BTW pokud to nevíte tak ACER má poslední roky zdaleka nejlepší servis notebooku v ČR. Nevěříte? Zeptejte se uživatelů zde: Forum Notebook.cz
@Guldy (26.12.2017 21:04): No v čase W7 prakticky podobné požiadavky neexistovali, takže ich nikto nikdy neriešil.

odpoveď sa ti nebude páčiť ale je to konštatovanie reality - upgradni na W10, ten má multimonitor interface natívne poriešený.
Mam dva monitory a pouzivam W7, ktery bohuzel neumi (kez by me mohl nekdo opravit) dualni taskbar. Nejspis proto mam na sekundarnim monitoru posunuty obraz trochu niz a nahore je cerna lista, ktera uz neni soucasti obrazovky, kde bych mohl cokoliv delat (a navic tam obcas problikne nejakej glitch). Zkousel jsem se divat po ruznych nastavenich, obraz samozrejme vertikalne posunul az na max nahoru, ale i tak zbyva proste cm mezera. Nevi nekdo co s tim?

@Cobot (25.12.2017 13:26): Moje SSDčko má záruku na 75 TB zápisu. A to je jen záruka, reálně to zvládne odhaduju tak 2x víc. 150 000 GB nikdy nestáhnu, takže to neřeším :)

@7c (25.12.2017 12:43): Ten starý HDD, na kterém jsem jel předtím, na to prostě trpěl. Když jsem stahoval třeba 50 GB hru a jelo mi to 3 MB/s, tak to neustále zapisovalo a načítání ostatních věcí (her) se tak logicky zpomalovalo.
@ugraugra (25.12.2017 10:51): je fakt, že jsem nikdy moc nezjišťoval jak to je, ale já bych si právě myslel, že torentama výrazně zvyšuješ počet zápisů. A myslel jsme, že tím SSD spíš trpí. Ale nevim. Každopádně já mám na těch pár torrentů co stáhnu nasměrovaných na deset let stary disk, kterej kupodivu stále jede než si "ničit" ssd nebo jiný plotnový disk s kterým pracuju. A rychlost podle mě závisí spíš na rychlosti zdroje a internetu ne?
@Cobot (25.12.2017 11:11): Bohužel vzhledem k gsyncu nelze šetřit baterii na integrované grafice. Jede to tedy stále na geforce 1070.

Chlazení je imho dobré. S tím problém není. Witcher 3 maraton to otestoval dosti. Asus do téhle ROG řady dával i starší 970 a tuším i 980 a také to šlo. Čili 1070 už byla de facto bezpečná volba.