Konečně jsem si přečetl tu HW "smršť" o nezbytnosti a nepostradatelnosti SSD, o noteboocích co se vyrovnají stolním PC, proč je stolní PC dinosaurus co postupně vyhyne, proč stolní PC patří do důchodu, jak je důležité mít SSD, o 30 sec. kratších časech načítání misí ve WoT, o tom jak si stihnu uvařit kafe, zajít na WC než Windows na HDD nastartují, jak PC stolní hráči neuznávají hráče na notebooku, jaké notebooky se doporučují, jak je důležité mít monitor s G-Sync a proč bez něj nelze žít (čti: rozumně hrát)), jak je 24" LCD malý nebo naopak velký na hraní, jak je 15,6" LCD malý display na hraní, apod.
Začnu lehce ze široka ale k tématu!
Ve svém okolí často slyším jak mohu mít ACER notebook (pracovní i soukromý), jak je to děsně špatná značka o kterou bych ani nezavadil, jaká že je to mírně řečeno "sračka" co nic nevydrží, jak se to pokazilo kamarádovi (nebo dané osobě), atd... věřte mi, že jsem si toho již vyslechl opravdu hodně. Od naprostých amatérů (jedna paní povídala) až po "profesionály" z IT oboru ve kterém shodou okolností také pracuji. Jako mnoho zde z Vás.
1. SSD vs HDD
SSD nepochybně celkově reálně zrychlí PC, min. na první pohled, protože co si budeme nalhávat, běžný uživatel chce aby se vše otevíralo bleskově. Pokud cokoliv trvá déle než 5-10 sec (u webu pokud není odezva do 2 sec) je uživatel značně nervozní a začíná hovořit o PC/notebooku/službě/serveru, že patří do šrotu/je to pomalé.
Takže za mě je SSD tak trochu "nafouknutá" bublina a to říkám jako člověk co má
rychlé SSD v pracovním laptopu! Každý den ho používám min. 6 hod. denně, mohu tedy srovnávat.
Pro určitou třídu profesionálů je to nepochybně pracovním přínosem ale to zdali se mi systém načte do 15 sec. nebo 1 min. je mi upřímně poměrně jedno, stejně tak je mi jedno zdali se mi hra načte o 30 sec. rychleji. Reálně tím nic neušetřím (no jistě těch 30 sec přece Rapíre!) a naopak za těch 30 sec si v klidu přečtu v encyklopedii třeba o jednom z těch tanků se kterým si mohu zahrát. :)
Nicméně pokud porovnáváte život bez SSD a s SSD myslete taky na to, že dnešní 7200 ot/m jednoplotnové (max. dvouplotnové) disky mají také slušné přístupové časy a nejsou to žádné plečky jako v historii. No a pak tu máme SSHD disky. A pak taky ne každý kdo má doma HDD/SSD ho má na rozhraní, kdy běží opravdu na max. možný výkon. S tím se setkávám poměrně často.
2. LCD monitory
Mnohokrát jsem se dočetl, že pokud monitor tak s velkou úhlopříčkou (zde naprostý souhlas) a jedině s G-SYNC a min. s 2 K, lépe s 4 K rozlišením.
Tak samozřejmě na 24" LCD IPS lze (pro někoho překvapivě) hrát i bez technologie G-SYNC, ačkoliv mám Nvidia GPU, nejsem nejspíš ochoten obětovat ty peníze za tuto předraženou technologii. Osobně hraji na 24" IPS s 8 bit barvami a i když bych pochopitelně uvítal min. 32", tak co si budeme nalhávat je to hlavně o penězích, když má člověk doma kvalitní monitor a ne úplně levný nechce se mi jen tak si koupit větší, obvykle dokud mu slouží.
3. Notebooky vs PC
Názor, že na notebooku si nejde zahrát je pochopitelně mimo realitu. Sám hraji na svém notebooku (dnes už legendárním modelu) Acer Aspire V15 Nitro ( v mém případě na nejslabší, multimediální konfiguraci: Intel Core i5 4210U Haswell, 15.6" LED 1920x1080 IPS, 8GB RAM, GeForce 840M) a vlastně celou kampaň v
F-22 Total Air War jsem odehrál na notebooku. Jasně, že dnes se nejedná o žádný nadupaný model notebooku ale překvapivě utáhne celou řadu her v HD Ready rozlišení na medium až vysoké detaily (např. SW Battlefront demo, Battlefield 4 nebo Dirt Rally ale i Falcon 4.33 BMS). Nicméně třeba Zaklínače 3 to už GPU nedá s rozumnými 30 Fps. Můj notebook trpí omezením, že GPU je Maxwell a ten prostě v mobilní verzi není stejně výkonný jako stolní protějšek, narozdíl o JABova notebooku s Pascalem.
Já třeba na notebooku hraji rád, mám tam kvalitní 4 integrované reproduktory s DOLBY a zvučí to moc hezky (tím je celá řada Nitro prosnulá, pochopitelně se tu bavíme o kategorii ozvučení na notebooku), pokud chci ještě vyšší kvalitu zvuku zapojím sluchátka Koss Porta Pro.
CPU byť to není žádný trhač asfaltu, dokáže díky dobře navrženému chlazení (které je navíc překvapivě tiché i v zátěži) udržet stabilní max. výkon, tzn. Turbo na poměrně vysokých 2,7 Ghz na jedno jádro nebo těch 2,4 Ghz na dvě jádra a to po celou dobu hraní, což rozhodně není u notebooku standardem!
Co se mi na notebooku líbí, je fakt, že řada starších her paradoxně vypadá lépe na 15,6 LCD než na stolním 24" LCD (ono když něco běží v 800*600 tak se nelze divit). Paradoxně pro určitou skupinu hráčů je notebook solidním řešením jak si rozumně zahrát starší tituly aniž by člověk příliš vnímal pixely, zubaté hrany, apod.
No a pak je tu už JABem zmíněná mobilita, relativní ticho (v mém případě i na max. výkon je notebook tichý ale ano slyším jemné ševelení ventilátoru ale to není rozhodně nepříjemné), min. nároky na prostor, bohužel také horší ergonomie hraní (záda, výška monitoru - oči) a fakt, že i když jde o IPS display je to jen 6 bit, takže v některých hrách vnímám linky v rozhraní barev což se Vám na stolním LDC s 8 bit (nativními) barvami nemůže stát.
A zbývá už jen něco málo dodat k JABově notebooku. Kdo chce přečtěte si vyčerpávající
review
Už je stručně:
-Jab má pravda, že s příchodem PASCAL mobilních GPU se smazala hranice ve výkonu mezi stolní GPU PASCAL a mobilní GPU PASCAL, což je něco co dříve nebylo možné. Je to dáno výrobním procesem a nároky na chlazení.
-Jab zdůrazňuje G-SYNC 15,6 IPS LCD, to je asi pecka ale nutno dodat, že v noteboocích jsou IPS panely jen 6 bit, platí tedy, že i průměrný stolní 24" LCD s nativními 8 bit barvami Vám podá barvy lépe než jakýkoliv 6bit IPS v notebooku. Za to Vám ručím a pokud mě nevěříte tak udělám fotku s 6 bit IPS v F1 2012 a s 8 bit IPS. Ten rozdíl na obloze uvidíte na první pohled. Za mě tedy preferujte spíše 8 bit nativní IPS panely (pozor celá řada levných stolních IPS je 6 bit +2 bit softwarově dopočítané). Navíc podle toho co píší v review, tak barevné podání na JABově mobilním LCD není úplně nejlepší ale na poměry notebooku nicméně poměrně dobré. A opět platí, že dobře zkalibrovaný stolní LCD od výrobce bude mít lepší barevné podání.
-JAB nezdůraznil, že tak výkonné CPU jaké má není schopno dlouhodobě v zátěži běžet na max. možnou Turbo frekvenci jako na papíře. To je daň za příliš výkonné CPU v malém těle a chlazení. Podle recenze obvykle na 2,8 Ghz dlouhodobě (papírově až 3,1 Ghz na 4 cores), sem tam pod, sem tam nad 2,8 Ghz.
-JAB také zapomněl zmínit pískavý zvuk ventilátoru (je ale možné že jeho kus tím netrpí), který není zrovna příjemný u hraní (u mého notebooku je to v naprosté pohodě, pochopitelně s výrazně nižším výkonem). To lze ale elimonavat sluchátky a zvuk může být subjektivní. Někdo to může a jiný nemusí slyšet (já osobně jsem třeba na ticho náročný :) ).
Přesto vše je to určitě velmi dobrý notebook. Sám bych si takový přál :) Nicméně musel jsme to uvést aby i hráči na stolním PC pochopili jaké jsou rozdíly mezi notebookem a PC.
Osobně bych si dnes spíše koupil Xbox One X na hry (výkon GPU jako GTX 1060 6GB) a notebook jen s integrovanou GPU na zábavu a starší tituly ale s o to větší výdrží na baterii. Nicméně chápu JABovo rozhodnutí koupit si herní notebook a taky ho respektuji.
A jéje, nějak jsem se rozepsal ale musel jsem. Už raději končím.
PS: k těm ACERům. Kdyby někdo rád zkušenosti tak jsem nějaké sepsal zde
zkušenosti Dell vs Acer a BTW pokud to nevíte tak ACER má poslední roky zdaleka nejlepší servis notebooku v ČR. Nevěříte? Zeptejte se uživatelů zde:
Forum Notebook.cz