V říjnu 2014 jsem koupil
Seagate Desktop HDD 3 TB za 2750 Kč. Zatím dobře slouží a jsem s ním spokojený.
Chtěl jsem mu letos koupit bratříčka, buď opět 3 TB, nebo větší (4 TB, uvažoval jsem chvíli i o 6 TB). Jenže buď nechápu současný trh, nebo hlavní hráči na trhu (Seagate a WD) dělají z lidí blbce.
WD prodává disky Blue, Purple, Black, Gold a Red. Blue je pomalý (5400 ot.), Purple je pro kamerové systémy, Black je předražený, Gold taky a Red je do NASů.
Ať koukám, jak koukám, nevidím v nabídce nic pro normální lidi. Něco výkonově a cenově mezi Blue a Black. Možná by tam mohl patřit Red, ale tahle řada má ve firmwaru zadané, že když nemůže hlavička něco přečíst, tak to disk poměrně brzo vzdá a vyhodí chybu. To mi nepřipadá jako fajn funkce...
Seagate má v prodeji řady Barracuda, Barracuda Pro, Ironwolf, Ironwolf Pro, Skyhawk, Firecuda, Exos, Video a Archive. Nemám sílu rozepisovat rozdíly mezi těmito řadami. Stačí jen to, že malé Barracudy jsou 7200 ot., větší 5400 ot., malé IronWolfy 5900 ot., velké 7200 ot. Bordel, guláš, zmatek. Třešničkou je pak tabulka startovacích časů (viz můj předchozí příspěvek).
Takže mi vážení WD a Seagate polibte prdel. Koupil jsem nakonec
disk od Toshiby, který je velký, levný, má 7200 otáček a v jejich nabídce se vyznám. Sice nevím, jak rychle startuje, ani za jak dlouho vzdá čtení, ale při té ceně to pro mě najednou není tak zásadní.
Je zajímavé, že velcí hráči jako CZC nebo Alza vůbec Toshibu nenabízejí, takže je to vlastně takový underground.
Fakt nevím, co se stalo. Vám to připadá ok? Já jsem z toho byl teď poslední dva týdny naprosto nešťastnej.