Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Rapier (13.01.2019 10:05): To bych se pak skoro přimlouval za ten Zenfone 4. Hardware jí stačit bude a optická stabilizace je cool věc, byť řeší spíše problém drobných pohybů fotografa při focení, než pohybujících se focených "předmětů" (/dětí). :)

Z těch dalších raději ten Zenfone Max Pro nebo silnější Mi A2 (snapdragon 660), který ale nemá jack a slot na paměťovky, což může vadit. Mi A2 nemá NFC (to ani ale ten Zenfone 4 výše). Zenfone Max Pro má onu 5000 mAh baterii (to je hodně cool) a zase stařší micro USB. Imho foťák bude mít lepší Mi A2. Ten byl dost slabinou Zenfonu Pro.
@PRIVATE MARTIN (13.01.2019 00:06): dík za tip, pěkný smartphone ale trochu drahý. Moje žena má telefon především na telefonování a až na druhém místě na prohlížení internetu, foto/video a hry prakticky nehraje. To hrají děti. :)

@marwel (13.01.2019 04:33): AMD fandím. Bylo by fajn vydat novou architekturu GPU na 7nm ještě letos. Pascal odchází prakticky neporažen (v poměru výkon/spotřeba/výkon od GTX 1070+), Nvidia má na můj vkus hodně předražené RTX a ta technologie co prezentují mě tak trochu připomíná dobu kdy se Nvidia se bila do prsou s HW T&L jednotkou a přitom tenkrát Kyro I bylo schopné podat solidní výkon i bez ní. Ale marketing zapracoval.
@Rapier (12.01.2019 21:50): Pravdu díš. Však jsem si dal pozor, abych v souvislosti s kritikou Radeonu VII zmínil herní zaměření. V takové té poloprofesionální sféře to může být o poznání zajímavější. Pokud vím, má podporovat rychlé 64 bitové výpočty, má pekelně rychlou a relatvně velkou paměť a i další výpočtené fíčury, takže pohoda. Dle mého soudu by ale AMD měla v budoucnu začlenit do svých profesionálních čipů něco na způsob tensor core pro AI. V současné době jsou výpočty neuronových sítí hodně protěžované. Tensor core má Nvidia, Google také ve svých TPU a i Intel je má díky Nervaně. Vlastně nějaké ty tensor core, ačkoli se to jmenuje jinak, je integrováno i v mnohých čipech do mobilů. Má to Apple, Samsung i Čínani. AMD nikoli. Ta provádí tyto výpočty na klasických výpočetních jednotkách GPU (jsou to hlavně operace s násobením matic), ale to je pomalé i když podporují 16 bitovou přesnosti a dokonce i 8 a 4 bitovou s celočíselnými operacemi.
@Rapier (12.01.2019 21:50): Jak uz jsem rikal, AMD potrebuje pro grafiky uplne novou architekturu, prakticky musi vyvoj zacit uplne od nuly tak, jako to udelali s procesory, jinak se nikam neposunou. Jenze AMD je oproti Intelu nebo nVIdie pomerne mala firma, jeste k tomu firma, ktera vyviji jak CPU, tak GPU, coz proste ty zdroje sezere. Vedeni se rozhodlo investovat vice do procesoru, kde je trh preci jen vetsi a kde AMD ztracelo vice nez ve sfere GPU, ted ty investice zase musi jit do divize GPU. Otazka je, zda maji neco, co bude par let jakz takz nVidii stacit a zaroven mohli vyvijet neco uplne noveho.

Nekde jsem slysel, ze by mohlo AMD vyuzit sve zkusenosti s CPU i v GPU, tedy ciplety, vic jader, Infinity Fabric. Pokud je to vubec aplikovatelne.
@CeBrk (12.01.2019 17:05): na CES 2019 AMD prezentovalo Radeon VII jako herní GPU ale zároveň jako GPU pro tvůrce obsahu (v poměru 50:50). Není to tedy čistokrevná herní karta jako řada RTX.
Souhlasím, že tady se 7nm na spotřebě moc pozitivně nepodepíše ale za to může "relativně" zastaralá (a spotřebou ne zrovna efektivní) architektura Vega.
Radeon VII osobně beru především jako profesionální kartu, dodatečně upravenou Vegu postavenou proti RTX 2080 aby mělo AMD co nabídnout v high endu.

Pevně doufám, že až Navi na 7nm bude čistě herní GPU a pochopitelně s nižší (nebo přinejhorším stejnou) spotřebou než konkurence.

Ty novinky co RTX Nvidia přinesla mě rozhodně nepřijdou nějak zvlášť revoluční, rozhodně ne jako dříve přechod z SVGA na 3Dfx/D3D akcelerovanou grafiku nebo později (nejprve Matrox) Environmental Bump Mapping a ještě později DirectX 9c a HDR (The Elder Scrolls IV: Oblivion. Také mě nikdy nepřišla nějak super HW T&L jednotka kterou tak Nvidia u GeForce strašně moc ve své době propagovala.

@Jab (12.01.2019 21:36): jj díval jsem se na možnosti, žena na nakonec řekla, že foťák není priorita, že jí je to jedno. :) Něco z toho co jsi postoval vyberu.
@Rapier (12.01.2019 21:34): Hmm, který? Ten Max Pro?

Jinak bez optické stabilizace už je tuna možností:
https://mobilni-telefony.heureka.cz/xiaomi-redmi-note-5-4gb-64gb/#section
https://mobilni-telefony.heureka.cz/xiao ... ro-4gb-64gb/#section
https://mobilni-telefony.heureka.cz/xiaomi-mi-a2-4gb-64gb/
https://mobilni-telefony.heureka.cz/honor-9-lite-dual-sim/
https://mobilni-telefony.heureka.cz/huawei-p-smart-dual-sim/
https://mobilni-telefony.heureka.cz/nokia-6_1-dual-sim/

a ten zenfone max
https://mobilni-telefony.heureka.cz/asus-zenfone-max-pro-zb602kl-4gb-64gb/
@lseling (12.01.2019 21:23): WD je pořád jedním z lídrů trhu, žádná zásadní konkurence se neobjevila. Jestli ti 1 TB stačí, tak ho kup, budeš spokojený. Plug and play znamená, že ho zapojíš a systém si ho během chvilky sám nainstaluje.
@Rapier (12.01.2019 20:34): Zenfone 4 je jediný, který tu optickou stabilizaci má v téhle cenové hladině. Okolo pěti tisíc vždy máš nějaké kompromisy. Buď lepší fotoaparát nebo lepší hardware. Ten snapdragon 630 v uvedeném zenfonu by ale manželce mohl stačit. Samozřejmě u Xiaomi se v téhle cenové hladině dostaneš na snapdragon 660. U Zenfonu Max Pro alespoň na snapdragon 636, ale zase nepočítej s optickou stabilizací. Na druhou stranu lehce mezi nimi seženeš telefon s čistým androidem. Pokud žena potřebuje telefon na foťák, telefonování a internet, tak by měl stačit ten první uvedený Zenfone 4. Pokud je náročnější uživatelkou, tak by to bylo těžší a optickou stabilizaci budeš muset obětovat za silnější hardware.
Poraďte prosím, vybírám telefon pro manželku, cena do 5 tis Kč max. Požadavky, min. fullHD, dobrý foťák nejlépe s optickou stabilizací obrazu + dobrá kamera, LTE a GPS. Vůbec nevím co teď frčí, zdali se vyplatí si připlatit (nad 5 tis.) a získat tak např. lepší foťák, atd.
Mal by som jeden telefónny dotaz.
Na predchádzajúcem telefóne som si obľúbil case zvaný "robot armor". Bol som spokojný, tak si ho chcem kúpiť aj na Horora. Lenže včera som v hlbinách internetu objavil zmienku o tom, že umelé obaly môžu spôsobiť, že sa telefón v záťaži hreje viac než je zdrávo. Celkom som sa naučil hrať na tom aj nejaké náročnejšie hry a tak sa bojím, aby som si ho kvôli fajnovému obalu hneď nezničil. Hlavne pri takom PUBG sa to celkom rozohreje.
Mám siahnuť po inom case alebo sú moje obavy zbytočné?
Jab:
Možná u Nvidie trochu přecenili programátorské schopnosti tvůrců her :-). Já k té nepřipravenosti přistupuji tak trochu filosoficky. Je mi celkem fuk, že pro raytracing není HW ani SW zatím zralý, protože řadu Turning si v plánu určitě kupovat nehodlám a je mi i jedno, že drtivá většina hráčů by raději uvítala, kdyby Nvidia ty transistory použila pro zvýšený hrubého výkonu. Mně záleží jen na tom, že čím je nějaký technologie dříve uvedena, tím dříve se to celé rozhýbe. Zkrátka nedostatečná efektivita na začátku je vykoupena rychlejším pokrokem.

Ostatně by mne hodně zajímalo, kolik křemíku vlastně ty raytracingové jednotky zabírají. Turing má oproti Pascalu nejen je, ale i tensor core a vylepšené klasické výpočetní jednotky a ačkoli se ví, o kolik procent více křemíku potřebuje Turing oproti Pascalu, není jisté, co konkrétně to způsobuje. Možná ty raytracingové jednotky zabírají jen mizivé procento křemíku a vše jde na vrub tensor core a obecným vylepšením. Pokud o tom máš nějaké bližší informace, rád je uvítám.

Pokud jde o Radeon VII, dle mého soudu to bude pro hry zklamání. Výkon bude mít maximálně jako 2080 a i přes výrazně pokročilejší výrobní proces prý bude mít spotřebu 300W (ale pravdu ukáží až přesné testy v praxi). Takže i přes o generaci lepší technologii výroby bude asi mít Radeon VII horší poměr výkon na watt. Nemám z toho vůbec radost. Nic by mne nepotěšilo více, než kdyby si Navi, tedy další generace od AMD, s Turingem vytřela zadek. Miluji technologický pokrok.

Ještě jeden dodatek. Já jsem sice milovník technologií, ale zároveň mám obrovskou slabost pro stroje s malou spotřebou a vysokou mírou integrace. Kdybych si nyní kupoval počítač, asi zvolím APU od AMD. Jo, já vím, jak je ta grafika pomalá a jak ji brzdí RAMka, ale mně se to prostě líbí, že je to vše na jednom křemíku a má to malou spotřebu.

Snad mi bude odpuštěno, že se se svými skrovnými znalostmi HW pletu do zdejší diskuse kovaných odborníků.
@Jab (12.01.2019 15:51): Jak jsem psal, je to první generace. Zatím je to "pár odrazů", časem to bude znát víc, ale někdy se do toho kopnout muselo. A když koukám na cenu R7, tak tam, ehm, žádnej příplatek není. Je to v podstatě v ceně.

(a ony i ty blbý odrazy dělaj hodně. Mě dost irituje když v AC Odyssey co teď hraju, nebo předtím RDR2, nebo jakoukoliv jinou hru za posledních 15 let, kdykoliv pohnu kamerou dolů, tak odraz země z moře zmizí, protože ho screenspace nemá z čeho odrážet. Raytracing tohle nádherně řeší)
@Jab (12.01.2019 15:43): není to v nepoužitelném stavu (už patchli BF5 a jede mnohem lépe - což se dá čekat u nový technologie, že se bude zlepšovat a zrychlovat jak se s tím budou developeři učit pracovat). Vzhledem k tomu, že mi RTX po čtyřech dnech umřela bych asi zaujatej bejt měl, ale ne tím směrem co implikuješ.
@Paul (12.01.2019 15:00): Imho nejsi objektivní. Ať si to testují dalších pět let v laboratoři. Ale narvat to v takřka nepoužitelném stavu do produktu a říci si za to peníze navíc je zhůvěřilost.
@Jab (12.01.2019 07:57): zavrhovat revoluční technologii jen proto, že v první generaci ještě nemá geniální výkon a využití je hloupost. S tímhle přístupem bychom nikdy neměli T&L, pixel shadery..
Vyzná se někdo v notebucích ? Já ho včera rozebral, protože byl problém s tím, že nešel spouštět. A jak tam máte tu lištu, kde máte, takové ty černé tuplíčky, tak mi přijde, že už je ojety, tak ze bud to odešlo, a nebo nevím. Jedná se o tlačítko power :). Ostatní jdou v pohodě mačkat. Tenhle stěží, i když je to zapojený vše, tak to nereaguje.

Jedná se o asus n53na. Včera nějakou záhodou se to spustilo i bez té lišty připojené k notasu. Dá se nějak pustit notas bez toho powru? Připomínám, že to mám rozebrané. Nějaký finta třeba.
Osobně se nepovažuji za příznivce ani odpůrce žádné ze značek, ale v rozporu s názorem většiny mne řada Turing od nvidie docela potěšila. Jsem laický nadšenec do technologií a vždy vítám jakékoli novinky a hardwarová podpora raytracingu i tensor jednotky pro AI výpočty přesně zapadají do duchu mé představy pokroku. A to i když v současné podobně mají pramalý význam a tristní výsledky. Jo, viděl jsem videa z her podporující raytracing a vím, že rozdíly jsou více než malé a rychlost drasticky nižší, ale i přesto jsem nadšen. Konečně nějaká změna. Doufám, že nad touto technologií se nezavře zem a někdy v budoucnu se prosadí. Jsem totiž přesvědčen, že klasická rasterizace má své limity a grafika postavená ně bázi raytracingu (popřípadě photon-mapping či něco podobného) je budoucnost. Možná s tím Nvidia přišla moc brzy a dle mého soudu se to nestane použitelné, dokud tu nebude alespoň vyladěná 5nm technologie, ale začátky nejsou nikdy snadné. Skutečně nejsem příznivec Nvidie. Výčet věcí, které mi na této firmě vadí by byl docela dlouhý a AMD je mi sympatičtější a například jejich Ryzenem jsem nadšený, ale Turingem mne Nvidia potěšila. Kdyby vydali jen výkonnější Pascal, byla by to nuda. Více jednotek, vyšší výkon a jinak nic. Turing je prostě změna, je to zajímavé a perspektivní, i za cenu plýtvání křemíkem a faktu, že je to v současné době pro drtivou většinu lidí zbytečné.

Stejně nadšený jsem i tensor jednotkami pro umělou inteligenci. Dnes se to sice používá jen pro ten podivný druh antialiasingu, kdy se vyhlazuje šum způsobeným nedostatkem raytracing paprsků, ale obecně je využití této technologie mnohem vyšší. Moc bych si přál, aby v budoucnu na této technologii někdo provozoval neuronovou síť, která by vylepšila idiocii umělé inteligence ve hrách. A zkuste si zjistit, jak moc jsou nadšeni z Turingů lidé zapojeny do projektu Leela Chess Zero. Tam jsou karty 2080 výkonné jako ďábel. A to jak v učení, tak i provozování neuronové sítě. Stockfish se bude muset hodně snažit, aby nepřišel o své prvenství nejlepšího šachového programu současnosti. Ale to je spíše pro trochu zasvěcené.

Toť názor laika a nyní mne můžete ukamenovat Radeony.
@Jab (12.01.2019 07:57): taky považuji RTX za zbytečnost.
Tleskal bych nVidii za levnou výkonnou kartu....ale to je asi utopie...

Jinak co se týče telefonu, objednal jsem si Asus zenfone 5 (cena 10k, optická stabilizace obrazu)
https://www.youtube.com/watch?v=5e9sFaBKSi4

To už má Radeon 7 fakt vyjít 7. 2.? Cool. Problém je ale stále cena, která je přesně na úrovni RTX 2080. Teda... Asi bych při případné volbě i tak vzal Radeon (kvůli modernějšímu výrobnímu procesu), ale bylo by to těsné.
@Bursoft (11.01.2019 09:31): muj razen 2600 ty limity dava i v boostu, protoze je jimi primo limitovany. Mozna vec zakladni desky ale pokud procesor nepretaktuji, tak pres limit nikdy nejde. 3.8 Ghz max na jedno jadro, 3.4 pri zatizeni všech jader.
@Rapier (10.01.2019 21:40): No zklamany byt muzes, ale kdyby nebylo AMD comebacku, tak si ted koupis i3 se dvema jadry a hyperthreadingem za stejnou cenu jako R5 2600. Krom toho pokud hrajes s mid-range grafikou, nebo s high-end kartou ve 1440p a vice, tak bude ten rozdil mezi Intelem a AMD mensi.

AMD muselo zacit uplne od nuly, krom toho je Zen stale dost nova architektura, takze je jasne, ze Intel ma naskok. AMD mozna ten rozdil ted dorovna, ale bude to nejspis jen docasne. Ale co, treba se ukaze, ze Intelacka architektura tolik neziska prechodem na 7nm jako ta od AMD a Ice Lake treba bude fail, ostatne ten douhy vyvoj tomu zatim dost napovida.
@ugraugra (10.01.2019 21:36): to je pravda ale i tak musím smeknou klobouk (zvláště po osobní zkušenosti a lehkém zklamání s Ryzen 1600X a Ryzen 2600, přesněji řečeno výkonem na 1 core / IPC) před Intelem.
@valcik (10.01.2019 10:17): jj viděl jsem Ryzen 3 8C/16HT porazil v Cinebench R15 i9-9900K 8C/16HT TDP 95W, těsně ale porazil. :) To je velmi dobrý výsledek vezmu li v úvahu, že ten Ryzen měl TDP jen 75W. Nicméně ten výsledek byl v multi cores, mě by zajímal výsledek v single core, děsná škoda že ho tam AMD neukázalo.
Tak či onak, ten Ryzen evidentně nejel na max. možných frekvencích, zdá se že AMD hodně zapracovalo na IPC. Což je jenom dobře. Jinak jasně je to 14nm Intel v 7nm AMD, tzn. Intel má stále vynikající IPC (a lze spekulovat jak by vypadal Intel na 7nm) ale zdá se, že AMD definitivně dorovná ztrátu v IPC na 1 core a pravděpodobně půjde do vedení díky 7nm včetně úspory energie.

Pokud bude CPU cenově přijatelné není co řešit. Uvidíme za půl roku.
Mám doma dvě Geforce 8600 GT do PCI-E. Jedna funkční (vypadává kabel od větráku, jinak je ok), druhá nevím (bez chladiče). Najdou nový domov za odvoz?