Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Schu (02.02.2019 18:11): Nic takoveho nekupuj, je to spis ke skode nez k uzitku. Konzole by mela byt polozena na lezato, tedy horizontalne. Duvodu je nekolik, jednak spravne proudeni vzduchu kvuli chlazeni a druhak to ze pokud mas konzoli na vysku tak disk co mas v mechanice, ackoliv jeho vaha je minimalni a je tam dobre upevnen tlaci smerem dolu a po delsim case se muze stat ze trn na kterem je disk polozen se vychyli smerem dolu a konzole prestane nacitat. Problem z mistem je samozrejme tezka vec a kdyz uz bys chtela stojanek tak si kup ten origos od Sony. Vsechny third party stojanky s pridavnyma vetrakama a nabijeckama stoji za houby. jednak zbytecne honi teply vzduch sem a tam a druhak jsou nevalne kvality a po case vetraky vydavaji zvuky ktere nechces slyset.
https://www.mironet.cz/ps4-slim-a-pro-ve ... s-pla&utm_medium=cpc

Ale jeste se zamysli jestli to nejak nevymyslis na lezato, s tim ze ze vsech stran konzole by melo byt minimalne 20cm misto kvuli chlazeni. Mimochodem treba u Xboxu One je primo v manualu uvedeno ze se konzole nema davat na vysku. Sony se sice tvari ze to je jedno, pac jejich vyrobek zvladne vse, ale neni to tak. Na vysku to je proste nouzovka co nedela konzoli dobre.
Potřebovala bych poradit: momentálně mám PS4 postavený vertikálně (blbě jsem si myslela, že to je jedna ze dvou možností jak PS postavit). No zjistila jsem, že správně má být PS naležato, jenže mám televizi na stěně a PS má teď místo na užší polici, kam se prostě naležato nevejde.

Takže momentálně hledám řešení v nějakém stojanu, abych opravdu konzoli mohla mít vertikálně aniž bych jí tím škodila. Moc na výběr toho teda není (nebo neumím hledat), ale koukala jsem na tenhle. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Popřípadě nějaký tip na jiný stojan? Díky. :)
@orromis (01.02.2019 12:31): tak to jsi se hodně plácl přes kapsu. Gratuluji. To mě doma neprojde. :)
Jak říká jeden můj známý - hardcore pařan, PC na hraní her začíná od 50 tis. :) Moc hezká sestava pro letecké simulátory na zbytek overkill.

Až to bude funkční pusť tam prosím Cinebench R15 a otestuj jak single tak multicore performance CPU. Dej vědět jak si přetaktoval všech 8 cores a co to udělal s výkonem v Cnb R15.
@Kwoky (01.02.2019 13:25): Jn, jenze mi serou temploty. Resp. ony jsou relativne v pohode, ale nemam proste vubec zadnou rezervu pro pretaktovani. S boxovym chladicem peak nejakych 80, se SilentiumPC Spartan 72 a to pri taktu 3.4 Ghz pri vytizeni vsech jader. Takze kdybych ho pretaktoval na 3.9, coz je neco, co by R5 2600 mel dat v pohode, tak jsem v blue screen / thermal shut-down hodnotach. Chystam se koupit jinou skrin, ta moje soucasne je pravdepodobnym vinikem, mam tam jeste box na mechaniky a v mezere za prednim ventilatorem je zapasovana grafika, takze procesor proste nedostava zadny cerstvy vzduch. Uvidim, jak upgrade skrine pomuze, plus jeste vymenim Spartan za Feru 3.

Jakykoli vykonejsi procesor je pro me potreby vcelku zbytecny. Nejsem content creator, nestreamuji/nenahravam gameplaye, ale kdybych koupil v budoucnu RTX 2060, tak pro 1080p hrani pri vysokem framerate proste potrebuji vic jak 3.6 Ghz, ktere ve hrach nepretaktovany R5 2600 doda. :) Moznosti je pockat na Zen 2, jenze komu se chce cekat.

Vzhled prioritou neni. Stranu skrine, kde je bezne okno mam u boku stolu.. Skrin nehodlam kupovat s oknem, to je pro me zbytecnost. Uvazuji o tehle.
@Kwoky (01.02.2019 13:11): No jo vidiš to zní rozumně :)

Tak já ještě nevim co koupim. Novej komp plánuju 2020, ale procák určitě nejmín osmijádro. Uvidím co v té době bude. Jen mě překvapilo, že už je to takhle pěkně sofistikované řešení.
@Cobot (01.02.2019 13:08): On ten Kraken i hrozně hezky vypadá ve skříni, když má bočnici z temperovaného skla. Jen je potřeba zvážit, jaké CPU tím chceš chladit. Protože koupit chladič za čtyřku k CPU za 6 tisíc je trošku overkill :)
@orromis (01.02.2019 13:04): Prijde mi, ze zatimco drive byly vodni chlazeni zarukou ticheho chodu, dnes jde spis o moznosti taktovani nez o nizky hluk. Ostatne ten Kraken ma maximalni hlucnost 38 decibelu a to neni prilis vzdalene od bezneho vzduchoveho chlazeni. Samozrejme ale nelze srovnavat frekvence procesoru pri srovnatelne hlucnosti, tam je vodni chlazeni jinde.
@Cobot (01.02.2019 12:52): AIO sety jsou komplet, jen zapojíš a máš hotovo. Radiátor namontuješ ke casu (já to mám vpředu) a k němu větráky, pumpu na CPU a zapojíš to. Je to celkem jednoduché, dělal jsem to poprvé a neměl jsem žádný problém.

Mělo by to být tiché, ale zatím nevím. Klonuju systémovej a datovej disk ze starého kompu (který si zítra odveze kamarád) takže mám skříň pořád otevřenou, protože je v novém kompu nechávat nebudu. Kažopádně mám větráky v silent modu a slyšet trošku jsou, když zavřu skříň tak asi neuslyším nic, jak to bude v zátěži nevím.

Jinak ty AIO sety se asi nečistí (nebo se to asi nepředpokládá). Jelikož na ten můj je 6let záruka, tak by to asi mělo nějakou dobu vydržet.
@Kwoky (01.02.2019 12:38): Chtel jsem napsat to same, zvlaste kdyz Intel z rychlych ramek nic moc nema.

@ugraugra (01.02.2019 12:40): Co se tyce monitoru, tak 1440p 144Hz monitor je pro 2080 lepsi volba. K tomu treba koupit nejakou 4K televizi pro hrani singleplayerovych eyecandy her, kde nepotrebujes rychlou odezvu ani vysoky framerate, ale kazdy palec uhlopricky navic pomuze. :)
@orromis (01.02.2019 12:31): Vůbec jsme netušil, že vodník stojí jenom čtyřku a je to takhle pěkně jako jeden kus výrobku. To je komplet? Nic víc není potřeba? Ta voda se v tom nějak měni nebo to je z výroby uzavřené? Žádnej kýbl u kompu? Sorry za blbý dotazy jsem překvapenej.

I když mě tedy napadá jestli není dvné mít ty větráky jen o kus dál a ne na pasivu nad procákem. Jak je to s hlukem?
@Rapier (30.01.2019 19:15): Cloudy mam a jsou, typicky pro herni sluchatka, trochu prebasovane. Na druhou stranu moje zkusenost s Koss Prota Pro je jeste horsi, tam si pamatuji, ze to bylo az nesnesitelne. Nevim, jak se modelove vyvinuli, ale ty, ktere jsem mel nejakych 15 let zpatky byly vylozene smejd na hudbu. Proti tomu jsou Cloudy Hi-Fi sluchatka. :) Ale tak znate to, sto lidi sto chuti.
@Rapier (30.01.2019 19:15): Uchazejících stolních mikrofonů bude určitě hafo za dobrou cenu. To jen projeď heureku. ;)

V otevřených sluchátkách se bohužel vůbec nevyznám. To bude chtít někoho jiného. Zkus to czc nebo avforum. Nebo Deimose. ;)
@Jab (30.01.2019 19:01): díky to vypadá dobře. Chápu výhody uzavřených sluchátek, osobně mám radši otevřená, respektive polouzavřená jako např. ty Koss Porta Pro abych slyšel co se děje v okolí - i když vlastně měl bych požadovat dokonalé odhlučnění.
Je fakt, že to nebudu mít jen na hraní ale hodlám natáčet i nějaká ta videa o leteckých simulátorech. Externí mic. by se mi hodil i pro děti, ať si mohou hezky zazpívat. :)

PS: o těch Kingston HyperX Cloud II jsem také slyšel ale tohle není vůbec na poslech hudby na rozdíl o těch Koss 545. Ty ostatní sluchátka, obzvláště Audio Technica vypadají rozumně. Ne chodit s nimi ven skutečně nehodlám.
@Rapier (30.01.2019 18:47): Ještě další nápady mám. Opětovně jde o uzavřená sluchátka. Předpokládám, že ta chceš. Ale dej vědět, pokud se mýlím.

Pokud bys je měl vyloženě k počítači tak je možné začít na Audio-Technica ATH-AVC500. Mají neodpojitelný kabel, ale jsou jinak prý skvělá. Z dražších obdobných od AT pak Audio-Technica ATH-A550Z (ta teď ale mají dost ulítlou cenovku).

Z dalších uzavřených s odpojitelným kabelem pak ještě:
https://sluchatka.heureka.cz/yamaha-hph-mt5/
https://sluchatka.heureka.cz/audio-technica-ath-m40x/

Pokud s nimi ale nebudeš chodit ven, tak AVC500 budou lepší varianta. U Yamahy je třeba počítat s tím, že hůře seženeš náhradní a přídavné díly. Audio Technica je oproti tomu hamburger.

Mikrofon já používám V-Moda BoomPro. Ale moc jej na heurece nevidím už. Je ale jen do sluchátek s tradičním 3,5mm konektorem (na mé Audio-Technica MSR7 se tak ale dá zapojit přímo).

P. S. Pardon, ještě správný link na HyperX Cloudy. Vše v jednom a ve slušné kvalitě:
odkaz

Ve zkratce Cloudy či AVC500 jen na doma. Ostatní (Yamaha MT5, AT M40x, Senny HD 569 a Panasonic RP-HD10E) pak pokud je hodláš brát i ven. Z nich je nejjistější poměr ceny a výkonu M40x. Jen je třeba počítat s tím, že se po letech nad sluchátky lámou a je tedy třeba k nim být velmi ohleduplný.
@Rapier (30.01.2019 18:22): To je fakt těžké. Ale Cloudy jsou ověřené. I tak, když se zeptáš třebas na CZC, tak se na tě vrhne vlna zvukových puristů s tím, že herní sluchátka jsou nesmysl, správný zvuk je jen jeden (ten věrný originálu) a mikrofon je vždy lepší kupovat zvlášť.

Pokud by ses tedy od těch herních už s mikrofonem posunul do té kategorie neherních, tak z vlastního vyzkoušení mohu doporučit Sennheiser HD 569 (i proti ekvivalentům jako Audio Technica M50x). Nebo skvělé recenze má třebas Panasonic RP-HD10E. Nebo zkus také Deimose, ale počítej s tím, že ti taky nebude navrhovat nějaká levná sluchátka. Ale zase ti i přímo může helfnout s výběrem, až si je případně pojedeš k němu do Audiga (brněnského) osahat. ;) Btw pokud bys chtěl otevřená sluchátka, tak je výběr samozřejmě zase úplně jiný.
Z jiného soudku jaké herní sluchátka s mikrofonem by jste mi doporučili do 2 tis.
Mám doma jen Koss Porta Pro takže s ničím jiným nemohu srovnávat. Zatím jsem si vybral Koss gmr 545 air neboť sluchátka nebudu používat výhradně na hry a i na filmy a poslech hudby.
V alze jsem před koncem roku po roce používání úspěšně reklamoval Sennheiser PC 230, které mě vzhledem k ceně 1079 Kč vysloveně zklamaly a to obzvláště v porovnání s o chlup levnějšími Koss Porta Pro (ano vím že jsou lehce přebasované). I v těch leteckých simulátorech jsem podle zvuku poznal, že to není ono (přesněji řečeno měly výrazně ostřejší zvuk ve kterém mi něco chybělo a to i při poslechu mluveného slova na TS, možná neutrální podání nevím). A to je hodnotili docela dobře.

Jen tak pro info. V únorovém Computeru je test 2.0 repro pro náročnější posluchače do 5 tis. Co se týče zvukové kvality to vyhrál AQ M24, který má dle redakce lepší zvuk než ostatní. Mám je už nějakou dobu doma a mohu vřele doporučit.

EDIT: pokud by stálo za to si za kvalitní sluchátka připlatit napište prosím jaké a proč. Nemám vysloveně limit ale rád bych se držel spíše níže.
@Rapier (30.01.2019 17:46): Rozhodnutí není na nás. Kvalita monitoru může být značně subjektivní dle uživatele. Ale je zbytečné kopat za AMVA obecně, páč prostě proti IPS většinou v kvalitě zobrazení opravdu prohraješ.

Viz recenze na heurece na ten tebou doporučovaný:
https://lcd-monitory.heureka.cz/iiyama-xb2483hsu/recenze/?s=6#reviews

Nechme to ale být. My dva o tom diskutovat nemusíme. My jen navrhujeme. ;) VA panely (vč. AMVA) mají opravdu výhodu proti IPS jinde (lepší kontrast, podání černé, rychlejší, bez IPS glow atp.). Naopak nevýhody jsou ve ztrátě barev z úhlu (ale tohle je mně třebas dost jedno), místo IPS glow artefakty a opravdu i horší barevné podání. Každý typ panelu má to své a u každého musíš dělat kompromisy.
@Jab (30.01.2019 17:28): hezký příklad toho že IPS nemusí nutně znamenat lepší barevný gamut. Zde porovnání toho HP vs monitoru co jsem doporučil.
HP IPS 6bit+FRC
iiyama 8 bit

Tvrzení, že IPS mají obecně lepší barvy než např. AMVA je značně zavádějící.
IPS obvykle mají lepší barvy než běžné MVA nebo PVA. Může se to ale lišit panel od panelu.
Co tahle HP (rozdíl je v barvě asi jen)?
https://www.czc.cz/hp-24fw-led-monitor-23-8/236772/produkt
https://www.czc.cz/hp-24f-led-monitor-23-8/236739/produkt

300 cd/m2 jas, freesync, ips panel, 75 hz... Jen ti tam může chybět ten USB hub, pokud jej chceš.

Barvy jsou ale jen 6 bitové a do osmi s FRC.

Ještě je nějaká černá varianta, která je těžší (?) a má asi větší možnosti nastavení:
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/8dd87fe33

P. S. Jo tak ta tmavá fh varianta má starší HDMI. Imho u FHD monitoru je to ale snad jedno.
To si tak úplně nemyslím. Barevný gamut mohou mít obě technologie stejný. Viz. odkaz Možná barvy na IPS vypadají živěji ovšem tady se bavíme o prémiových IPS nebo AMVA panelech.

Note: jako majitel AMVA 10 bit a 8 bit IPS si to tak úplně nemyslím, z mého pohledu je to přesně naopak, barvy jsou živější na AMVA.
@valcik (30.01.2019 15:37): +1 Častěji mají VA panely spíše výhodu ve filmech, které s černou hodně pracují (typicky vesmírná scífka). Mohou poskytnou aj výhodu v různých fps, kde bude více vidět "potemnělých" částech obrazovky. Ale že by jako barevně byly lepší než IPS, to fakt ne. Resp. v černé (a celkově kontrastu) jsou. V ostatním ne. :) Pravdou je i ten horší lag, ale tady se obecně IPS panely hodně zlepšily a pro normálního smrtelníka je rozdíl neznatelný. I tak ale doporučuji tohle právě u IPS panelů kontrolovat skrze recenze.

Btw dáváte zatím linky na monitory s max jasem 250 cd/m2. To je imho docela málo. Resp. záleží také, jak má Bursoft monitor umístěn v místnosti.
@Rapier (30.01.2019 15:15): IPS má živší gamut než VA. Aj keď sú farby zakódované v desiatich bitoch na kanál, farby na IPS budú vždy živšie ako farby na kvalitnom VA, pretože kvalita podania sa nestráca v prenose signálu ale v zobrazovacom prvku.
@Bursoft (30.01.2019 14:40): Dnes obě technologie umí 10 bit LCD (nativně bez FRC) takže mají shodné podání barev (v případě že je LCD kvalitně zkalibrováno od výroby) ale AMVA (MVA) panely mají výrazně lepší kontrast okolo 3000:1 (vs 1000:1 u IPS a) tudíž černá je opravdu černá (což je oproti IPS dost podstatný a na první pohled jasně viditelný rozdíl) a také netrpí IPS glow efektem (nerovnoměrné podsvícení které to ještě zhoršuje).
MVA panely mají zase jiné problémy, které z velké části eliminuje AMVA technologie, což je něco jako SPVA dříve u Fujistu-Siemens.

Samozřejmě není LCD jako LCD. IPS s 10 bit může mít lepší barevné podání než MVA s 8 bit. Záleží vždy na konkrétním panelu, ceně a k čemu LCD má sloužit.

Za mě v ceně okolo 4 tis doporučuji tento LCD nebo jeho levnější variantu pokud chceš ušetřit a nepožaduješ pivot. Oba AMVA a nativních 8 bit bez FRC.

@Kwoky (30.01.2019 14:36): Je to do té sestavy, co jsem tu dával předevčírem nebo kdy.. pro kamaráda, takže to bude krmit GF 2070 :)

Já právě myslel, že VA panel má lepší barvy (a lepší černou), než IPS. Nicméně v těch IPS (PLS) je mnohem větší výběr stejnak..

@ugraugra (30.01.2019 14:39): Taky na něj koukám... jen mám zmatek v těch typech panelů a Hz.

Osobně si myslím, že 60 Hz bude stačit a pokud podle vás IPS je lepší, tak asi půjdem do toho nejlevnějšího a není co řešit..
@Bursoft (30.01.2019 14:19): Pokud bych kupoval takový monitor na hry a neměl bych moc silnou grafiku, tak bych bral VA s 60 Hz a trval bych na tom, aby měl HDMI, Displayport i DVI. Nejsem náročný na barvy a je pro mě důležitější odezva, proto bych nebral IPS.

Pokud jsi náročnější na barvy, tak je IPS jasná volba. Odezva a spotřeba monitoru bude trochu horší, ale není to žádné drama.

75 nebo více Hz má smysl asi jen v případě, že máš výkonnější grafiku a hraješ online FPS. Tam potřebuješ být o trochu rychlejší než soupeři a každý Hz navíc se může hodit.

Na zakřivení bych se v téhle velikosti vybodl.
@Bursoft (30.01.2019 14:19): Tak jestli seženeš IPS monitor se 144hz do 4 tisíc, tak do toho jdi. ;)

Jinak preferuj IPS a PLS. A pokud bude mít freesync, tak se může vždy šiknout v budoucnu i kdybys neměl teď jak jej využít. Jinak si ohlídej porty, abys jej měl jak připojit. To stejné s usb hubem. Rozhodni se, zda jej využiješ. Zkus pak vždy najít k těm monitorům recenze, abys před nákupem včas zjistil, zda nelagují, nemají duchy a další vady.