@
speedevil (07.03.2020 07:59): Přesně tuhle reakci jsem čekal, že někdo napíše. Jak AndroidTV letěl z baráku a jak to není vlastně Android. Pokud jsi naivně čekal, jak píšeš, že to bude jako na Tvém mobilu, tak ano, bylo to velmi naivní očekávání. Úplně stejně naivní, jako když si někdo koupí Octavii, když už jsme u toho srovnání s auty, s motorem 1.2 TSI a čeká od toho výkon jako má soused s Octavií 2.0 TDI. Ten výkon tam prostě nebude, i když je to Octavia a Octavia. Tak jako AndroidTV opravdu není zcela to samé Android. Proto je tam to TV v názvu.
Na druhou stranu, na obranu tohoto systému musím říct, že když člověk ví co kupuje a nečeká od toho něco co ani nelze, je AndroidTV absolutně v pohodě. Možná je to také dané tím, že jsem za TV s tímto systémem nedal 6K, ale čtyřnásobek, tudíž lze očekávat jiný HW i odladění. Určitě je to ale dané tím, že absolutně neočekávám, a ani nelze, od systému na TV to samé co mám v mobilu. Už jenom kvůli ovládání.
AndroidTV tedy vypadá jinak než průměrný Huawei, jinak se ovládá, ale v jádru jde o identický systém. Výhody z toho plynoucí jsou jasné. Do TV si mohu nainstaloval aplikace, které jsem si již koupil na svém mobilu s Androidem, což neumožňuje žádný jiný operační systém v TV. Ne zcela každá aplikace jde nainstalovat, právě kvůli rozdílnému ovládání kde Google logicky zakazuje instalaci pokud vývojář aplikaci pro AndroidTV nepřizpůsobil, nicméně drtivá většina toho co jsem chtěl, bez problémů šla. Na TV tak mám správce souboru který mám i v mobilu a který přistupuje na můj Google disk a mohu pracovat s libovolným obsahem na mém disku přímo přes TV. Mám na TV také KODI, což je pro mě jeden ze dvou způsobu využívání TV pro sledování čehokoli. Tím druhým způsobem je YouTube. Osobně bych si dnes TV bez možnosti využívat KODI nekoupil, takže WebOS od LG s jejich zcela uzavřeným systémem nemá v tomto směru šanci.
Android TV funguje zároveň jako Google Home centrum, což je další schopnost která je pro mě zásadní (mám kompletně chytrou domácnost). Díky AndroidTV umí TV vyhledávat a poslouchat příkazy v češtině, což neumí ani WebOS, ani Tizen, ani nic jiného.
Další věcí je SteamLink, tedy možnost hrát na TV s gamepadem hry z PC, bezdrátově a s výkonem mého PC. Vím že WebOS tohle neměl, ale třeba se něco změnilo.
Ono vůbec u WebOS je, díky jeho kompletnímu uzavření ze strany LG, problém cokoli dodat a vyvíjet, proto vypadá obchod s aplikacemi u WebOS tak tragicky. LG totiž musí danou aplikaci schválit, případně se na ní podílet. Což je omezení které osobně odmítám podporovat. Ale jo, systém je podstatně jednodušší jak AndroidTV a tudíž lítá jak z praku i na TV za pár kaček. Tohle je věc, kterou Thomson, ale i ostatní výrobci, podcenili a narvaliv minulosti AndroidTV na TV se slabými procesory a malou RAM pamětí a pak to dopadlo tak, že se to nedalo pro celkovou pomalost ani ovládat. Philips kdysi nabízel Android TV tuším u modelů s ultra pomalým dvoujádrovým procesorem = peklo. Dneska už AndroidTV u Philipsu, ale i u Sony, nenajdeš jinde než u vyšších a výkonnějších řad. Pak to ale svými možnostmi a schopnostmi stojí za to a převyšuje vše ostatní co lze v TV nalézt. :-)