Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

Já už čekám na nový socket 1200.. Koukal jsem na ceny mobo a jako rog maximus hero 400 dolarů, to už je docela wtf :-D
@BINGMAN (04.05.2020 19:49): AVmania je asi dost v pohodě. Taky jsem se tam párkrát ptal. Tuším tam byl jeden cápek, který každému urážel jeho výběr, ale ten už naštěstí snad dostal ban.

Ale Deimose bych bral jako prvního. Plus Audigo je obecně super a ta sluchátka si tam můžeš i poslechnout. ;)
Máte někdo na doporučení uzavřená sluchátka přes uši do cca 3.500,-? Byly by na hudbu (ne na spec. žánr) a používal bych je především v práci (PC), vyjímečně i na cesty (mobil).
Díval jsem se na tyto Audio-Technica a tyto Beyerdynamic, ale jsou to studiová sluchátka a prý mají poněkud plochý zvuk. Pak jsem koukal ještě na tyto Sony, ty jsou prý ale taky plošší. Ve zvukových specifikacích se ale osobně moc nevyznám.
Je nějak přesně na milimetry definován rozměr ATX desek a dodržuje se? Už podruhý se mi stalo, že ATX deska nemá třetí díry na šrouby a vlastně i distanční sloupky právě pro třetí šrouby v bedně jsou až za deskou. Samořejmě mě napadlo, že je problém v bedně, že jsou ty pozice pro třetí sloupky udělaný blbě, ale když v desce vůbec ty třetí díry ani nejsou...?

Jako nijak to nevadí. Deska je chycena na šest šroubů a v pohodě. Jen mě to překvapilo.
@Garion (03.05.2020 23:55): ono už je to nějakých 6 let, možná 7..Ivy nikdo v okolí neměl, já jel taky na Sandy (se stejnou deskou, ale neupgradovaných biosem). Ale na ten rant prostě nezapomenu :)
A jo, MCZ to prostě bude muset zkusit.
@Paul (03.05.2020 23:38): Stat se muze. Nebo si mel nekde sehnat na pujceni Ivy Bridge a downgradnout :) Ale pokud to ma v nejakem "nefunkcnim" stavu uz ted, nemuze se krome znehodnoceni teplovodive pasty nic stat.
@Garion (03.05.2020 23:31): kamarád měl Sandy Bridge a updatoval si BIOS na desce. Na verzi, která podporovala jen Ivy Bridge.

Šel si koupit novou desku. Poté co mi 40 minut rantil do telefonu.
@MCZ (03.05.2020 23:12): Jo. Ale nemyslim si, ze je nekde obecne definovano, co se ma stat, kdyz je to nekompatibilni (protoze nikde neni definovano, co to ve skutecnosti znamena). S trochou stesti neco uvidis a dostanes se do BIOSu (k jeho updatu) i s nekompatibilnim CPU.
Trochu netradiční dotaz - dá se zjistit u desky (ASRock) verze BIOSu bez zapojení CPU? Řeším právě kompatibilitu s CPU a podle internetu je to tak půl na půl (nejspíše záleží, kdy byla deska vyrobena).
@Paul (30.04.2020 23:16): Pokud to není nezbytně nutné, tedy pokud někomu PC vysloveně neodešlo, určitě bych osobně v těchto dnech nic nového nestavěl, určitě pak ne nic výkonného a náležitě drahého. Jednak je momentálně příšerný kurz (byť někteří „odborníci” tvrdí, že může jít vzhledem k dolaru postupně ještě o dvě koruny výše, což je ale velmi nejisté, ovšem, kdo ví, že...), navíc se dnes vůbec nedá předpovědět, jaké změny v HW přinesou právě nové konzole. Jedno je víceméně jisté, že zcela určitě v případě nových her nároky na HW vzrostou a to více, než bylo dosud běžné. Záleží tedy, jak dlouho je člověk ochoten čekat a jak výkonné PC, schopné solidně odolávat zubu času, chce stavět.
@Garion (30.04.2020 23:14): jo, navíc thready fakt nenahradí jádra. Ale je otázka, zda SMT budou vývojáři nějak využívat. Zatím to výkon buď nemění, nebo malinko snižuje.

@mazar1234 (30.04.2020 22:22): samozřejmě, že to zatím stačí. Za rok to postačí určitě taky, koneckonců se budou hry furt dělat i na starou generaci. Ale za 2 už bych si tak jist nebyl. Hodně bude záležet, jakej framerate budou na next genu cílit. Jestli 30, tak budeme mít na PC dosáhnout 60 trochu problém. Pokud 60, tak budem snad v klidu.
@Paul (30.04.2020 20:50): nicméně 3600 má 6 cores ale 12 threads. Neměl bych obavy, že to nesrovná 2 cores v konzolích navíc. Co mě opravdu dělá starosti je ta nová RDNA 2, jako pokud to přinese o 50% výkonu navíc + RT, tak to teprve bude mazec.
@Cobot (30.04.2020 20:42): v době kdy za chvíli vyjdou konzole s 8 jádry bych 6jádro nekupoval. To využití jader bude do budoucna stoupat.

Samozřejmě já to plánuju vyměnit za 3900x (nebo lepší, dle toho co v té době bude) hned jak přestane i 2700X stačit :)
Před Vánocema jsme tu prudil se stavbou kompu na Ryzenu 2700X. Všechno proběhlo dle představ vládne spokojenost. Tudíž co čert nechtěl mám objednávku na kopii toho kompu. Pro mě je 100% jednodušší nic nevymýšlet a prostě objednat to co bylo.

AMD RYZEN 7 2700X
GIGABYTE B450 AORUS ELITE
HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 FURY series
GAINWARD GeForce GTX 1660 Super 6G (nejlevnější GFX1660 minule byla 100% stejná od Palitu))
ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB
WD Blue (EZEX), 3,5" - 1TB
GIGABYTE GC-WB1733D-I, BT+WiFi
Seasonic Focus 650 Gold Semi-modular
ASUS DRW-24D5MT černá bulk
SilentiumPC skříň Regnum RG4TF RGB Frosty White

Jak nám stoupá dolar a corona co ještě, tak některé komponenty už nevychází cenově tak příznivě a asi by se našli vhodnější alternativy. To je ale jedno, tentokrát rozpočet řešit nemusim. Každopádně o jedné změně i přesto uvažuju. Tentokrát není zájem editovat video ani streamovat, ale jen hrát. Tudíž přemýšlím, že místo výběhového AMD RYZEN 7 2700X vezmu AMD Ryzen 5 3600 a k tomu SilentiumPC Fera 3 HE1224. Šest jader stále pohoda. Verzi 3600X prý nemá cenu brát.

Výkon obou procesorů je v podstatě totožný. Ten 3600 bych bral jenom proto, že je modernější. Jenže je tu pár divných "ale".
1) 2700X má už v boxu Wraith Prism LED. Světýlka jsou vyžadována. Zároveň vím, že to uchladí. Ticho není nutné. Dasahovaný hluk je akceptovatelný.
2) ke 3600 se prý lepší chlazení koupit musí. Tím se ztratí cenová výhodnost (což je jedno). Pokud bych ale koupil doporučovaný SilentiumPC Fera 3 HE122, který v RGB verzi stojí dost zvrácených 1199,- ( o 500,- víc než neRGB verze). Navíc je to věž takže určitě bude lépe chladit ale vizuálně to nebude (asi) tak pěkné jako stockový Wraith Prism LED
3) Je to pro kámoše toho prvního typa. Rád bych předešel nějaké rivalitě kdo má co lepší.

No jak se zzdá poslední bod mi to asi řeší, ale když už jsem to napsal. Co myslíte má smysl jít do toho Ryzenu 3600 nebo se na to mám vykašlat a vzít to co jsem stavěl a neřešil to?

Osobní prospěch s toho asi mít nebudu (know how), protože se nic nového nenaučím. Jestli zasunu 2700X nebo 3600 s jiným chladičem vyjde asi nastejno.
@Rapier (30.04.2020 12:37): To je pravda, nevypadá, ale uvědomil jsem si, že přestože ho primárně na hraní nechci, časem by mi nejspíš začalo vadit, že aspoň minimální herní parametry nemá. Takhle to využití má víc univerzálnější. ;-)
Pokud by to někoho zajímalo, tak v návaznosti na moji předchozí diskuzi o noteboocích, jsem nakonec pro sebe vybral tenhle.
Taktování to byly časy, ne jak dnes s AMD. :)

AMD Athlon XP 2500+ (Barton) @ 3200+ bez zvýšení napětí se vzduchovým chladičem - ne stock (v té době bezkonkurenčně nejvýkonnější CPU co šlo koupit, originál XP 3200+ stál hříšné peníze, skoro 2x tolik)

AMD Athlon 64 3000+ @ 3700+ (z 2Ghz na 2,4 Ghz, v zimě to stabilně zvládlo i 3800+ na 2,5 Ghz) na nForce 3 250 chipsetu, socket 754, bez zvýšení napětí se vzduchovým chladičem - ne stock

AMD Sempron 64 3400+ (z 2 Ghz na 2,25Ghz což tak asi odpovídá výkonu Athlon 64 3200+) na nForce 3 250 chipsetu, socket 754, bez zvýšení napětí se vzduchovým chladičem - ne stock

Intel i5-2400 Sandy Bridge 3,2Ghz@3,6Ghz all cores/1 core 3,4Ghz@3,8Ghz, bez zvýšení napětí se vzduchovým chladičem - ne stock

AMD Phenom II X4 955 3,2ghz @ 4Ghz, bez zvýšení napětí se vzduchovým chladičem - ne stock

[neexistující příspěvek]: neměl bych obavy, slevy byly, jsou a budou. Pravidelně. Min na vánoce 2020 nebo až vydají ty nové konzole.
U mě snad nebyl CPU nebo GPU, který jsem netaktoval. U spousty z nich se dalo taktováním udělat z levnějšího modelu mode o dost dražší (Athlon XP 2500+ @ 3200+). Taktoval jsem ze zvyku vždycky všechno, včetně svého času naprosto low-end grafiku GF 6200 TC, kterou jsem měl jako výplň, když mi chcípla grafika a já hledal náhradu a kde byl přínos nula nic.
@Cobot (28.04.2020 20:13): taktování jsem objevil, když jsem na svém prvním PC zmáčknul tlačítko TURBO a LEDka změnila číslo z 66 na 100 u mého Pentia :)
Pak Duron 800, ten taktovat nešel, ale Athlon 64 už jsem kupoval s tím, že z 3000+ udělám 3800+, pak z core 2 duo 1.8 na 2.4, a nakonec Core i5 Sandy Bridge z 3.3ghz na 4ghz.

Vždy bez zvyšování napětí, se stock chladiči, nikdy jsem nenarazil na problém. Taktování grafik je samozřejmě vždy super easy přes rivatuner a dnes afterburner (mám taktlou i 2080Ti).

Akorát ten ryzen co mám teď si netaktnu ani o 100mhz :( Prostě nechce.
@Garion (28.04.2020 20:34): No právě o nápajení vím uplně kulový. Já to něměnil ani na tom CPU :)

@Bursoft (28.04.2020 20:35): já zkusil to custom nastavení, což je ještě víš než maximální very high. Jen mě to zajímalo. Předtím jsem to jel na mix high/very high a aspoň zatím tam 60 bylo v podstatě vždy. Jen výhled nad Sovětskou základnou s tím trochu hnul směrem dolu.

Mimochodem snad porvé mám zapněnejch 10GB RAM a plno má i grafárna.
@Cobot (28.04.2020 20:13): Já to hrál taky na 1060 a největší problém je vyhlazování. Koukni, jestli jsi nepřestřelil MSAA, jinak mám dojem, že to jelo pěkně na vysoký detaily. Ale je fakt, že z těch tří posledních her je Rise nejnáročnější.
Tak nějak na starý kolena přicházim na chuť taktování. Po tom co už cca půl roku provozuju svojí veteránskou i5-760 stabilně na 4Ghz (a asi by šlo i víc) jsem dneska kvůli Rise of the Tomb Raider zkusil nataktovat i svojí GTX1060. V podstatě bez práce šlo jádro o 230MHz a paměti 500Mhz. A to jen tak zkoušim a žádný velký přemejšlení. Jako 60FPS jsem z toho nedostal při úplně maximálním nastavení nedostal. Lítá to tak od 35 do 52, v průměru 44FPS (Sibiř), ale slušný.

Jinak poenta tohohle je, že jsem se přetaktování vždycky nějak vyhejbal a připadalo mi to takový tajemný a složitý a ono je to i bez toho, abych do tý problematiky nějak zásadně pronikal, v podstatě úplně easy pro blbečky. Člověk se furt něco učí :)

Asi to nastavení u hry sundám protože ta hra vypadá super i na o dva stupně nižší nastavení, ale u novejch komponent už nebudu brát možnost přetaktování jako něco co nevyužiju, ale s čím budu počítat.
Ten Swift 3 mám, starší verzi teda ještě s i5 8250U Kaby Lake R a musím říct, že je to hodně povedenej stroj, šlo mi o mobilitu a 14" bylo ideal v kombinaci se zpracováním a výdrží na baterii. Ale mám pocit, že tenkrát, když jsem ho vybíral, tak jsem narážel i na 15,6" verze Swiftu 3, nevím jestli se to ještě dělá.
Při vší úctě k navrhovaným notebookům do 15 tis nejlepší koupě je dle mého názoru 14" Acer Swift 3.
Celokovové zpracování alá iMac, IPS display, dual channel RAM, čtečka otisků prstů, podsvícená klávesnice, atd.
@Chuck (28.04.2020 13:13): Jo, čtu rychle.. tím pádem bych se dvoujader nebál. Jak říkám, dal bych si strop do max 13 tisíc a hledal (klidně starší - od osmičkové řady) intelácký i3. 15k je zbytečně peněz na takový obyč používání.
@Cobot (28.04.2020 13:04): Těch 256 GB naprosto v pohodě stačí, tím bych si hlavu vůbec nelámal a typ CPU od Intelu snad taky není moc podstatný. Předpokládám, že fungovat budou oba. :-)
@Chuck (28.04.2020 12:55): Ten Delll má TN panel, nemá USB-C, jen 256GB disk. Jestli Ice lake nebo Comet Lake si musíš rozhodnout sám. Ice Lake měl být modernější, ale Intel ho pustil jako slepou větev k ledu :)

Víc parametrů nedokážu posoudit. Tím se budeš muset prokousat sám.

Jinak mobilní AMD procáky neznám vůbec. Budoucí APU Ryzen 4000 se ale všude vychvaluje do nebes. Jestli se nevyplatí počkat. Ale fakt neznám tu cenovu hladinu jak ty ntb budou ani kdy budou.

@Bursoft (28.04.2020 12:35): Jak jsem psal chybí mi osobní zkušenost s modernějším dvoujádrem než mám já, ale to Lenovo stálo tuším 15,8k a je to moderní čtyřjádro. Kdyby to stálo o 5k víc tak bych nad tím přemejšlel, ale takhle není o čem.