Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Charllize (01.10.2020 21:50): Největší problém jsou IMO videa - když máš hru, kde samotná herní data zaberou 10 GB a dalších 60 GB videa, tak je to opravdu úžasné využití SSD :(

Ideální optimalizace by byla mít kombinaci SSD a HDD a odpovídajícím způsobem tomu přizpůsobit herní data. Divím se, že zrovna u konzolí (kde by měla být architektura pevně daná) to není použité.
@Charllize (01.10.2020 21:50): Mám podobný pocit jako @Rapier . Ano, PS5 se vyprodala rychlostí blesku, ale to jak MS brutálně šlape do cloudového hraní, se může v kombinaci s nákupem zvučných titulů po nějaké době ukázat jako velmi prozíravé. Uvidíme. Mě osobně konzole nezajímají, jsem only PC hráč, ale pokud bych teď nutně musel předobjednat, byl by to zatím Xbox Series X.
@Charllize (01.10.2020 21:17): jsem zvědav kolik prodají kusů poté co Microsoft koupil co koupil a co hodlá ještě nakoupit. Něco mi říká, že karta se začíná pomalu obracet. Uvidíme.

Momentálně mám méně než chudých 660GB na PC. Vlastním jen SATA III 500GB SSD.
@Bursoft (01.10.2020 21:25): Tak ja myslel jako to vzit zodpovedne. A neoficialni karty na PS1 a 2 byly dost srajdy. Ztracely data a rozbijeli se pomerne casto :)
Jinak ale mam dojem ze by tam mel jit nacpat jakykoliv nvme ssd disk co je dostupny pro PC.
kdyby clovek chtel vzit ty nove konzole zodpovedne tak se dost prohne. Konzole 13.5k k tomu nvme SSD 2TB jako rozsireni ulozneho prostoru za 6k a k tomu treba dve hry, Demon Souls a Spidermana za 4k a je to krasnych 23.5k :)
A kdyz bych pripocetl jeste nejakou solidni TV ktera ma podporu HDMi 2.1 (ne ze by to bylo extremne nutne), tak jsme na cene velmi solidniho PC.
Cena konzoli sice pekna, ale ten bordel kolem z toho muze udelat peknou diru do penezenky.
U PS5 tech 825GB SSD znamena ze si z toho jeste 20% vezme system, takze zbyde pomerne chudych 660GB.
Pocitam ze se objevi modely s vetsim SSD, a tam bych rekl ze ta cena konzole pujde dost nahoru.
@NikoCZ (29.09.2020 23:17): A před spuštěním je třeba zkontrolovat seznam různých nastavení (popsáno právě v návodu), aby byl software správně funkční. Je to celkem magie, ale osobně velká spokojenost. Nechal jsem program nastavit vše automaticky a výsledkem je o fous nižší takt, nižší voltáž, ale v Cinebench vyšší skóre a v zátěži cca o 5-10 stupňů méně (mám Ryzen 3600). Víc než jsem čekal, super.
ClockTuner pro Zen dvojky konečně venku: https://www.guru3d.com/articles-pages/cl ... uide-download,1.html. Rozepisovat se o tom, co umí, asi není třeba: "This project can influence the performance of systems based on Ryzen processors with microarchitecture Zen 2, positively." Každý se mrkne sám. Předpokládám, že budou ještě nějaké hotfixy, ale osobně mi současná verze funguje dobře.
@ZephyrCZ (28.09.2020 20:34): Tak CPU má proti GPU většinou mnohem větší životnost, koneckonců nepamatuji, že by mi CPU někdy kleklo, spíš jsem ho vždycky chtěl měnit ze lepší. ;-) Pokud jde o i5 2500K, ten mi v druhém PC běží dodnes a "narodil se" v květnu 2012.
Jak tady píšete, že vám karty umřeli po 4 letech apod. docela koukám. Měl jsem nVidia GeForce 970 (MSI Gaming 4G verze) kterou jsem pak, s celým PC , prodal dál, a ta karta, kterou jsem fakticky využíval téměř denně, běží do dnešních dní. Kupoval jsem jí přitom pět a půl roku zpět, když vycházel Zaklínač 3.
Procesor Intel Core i5 2500K, který byl v tom PC co jsem s touto nVidií prodal, jsem měl přes 6 let, byl přetaktováný stabilně na 4,4 GHz, a také celou dobu bez problémů.

To samé počítače předtím, ať grafiky, nebo procesory, nebo desky, vše bez problému i poté, co jsem to poslal dál do světa. To samé očekávám od své současné sestavy, i když možná se bude historie opakovat a já s další velkou hrou od CD Projekt RED opět koupím novou grafiku. A pošlu tu současnou (AMD Radeon RX 5700 XT) do světa snad poprvé v mé historii ještě v záruce... ;-) Tak uvidíme, jak se vyřeší problémy nově vydaných GeForce 3xxx a jaké budou nové Radeony RX 6xxx.
@Garret (28.09.2020 11:55): To byl právě ten problém. On si nechtěl připustit, že by koupil vadný kus a sváděl problémy na moji základní desku tak dlouho, až bylo po záruce. Každopádně jsem pak četl, že jsem s tímhle modelem nebyl jediný, ale i tak jsem příště volil opět nVidii. Otázkou je, do jaké míry má vliv na poruchovost i značka. Já měl Gigabyte, ale ten jsem volil i při GTX 760. Ta byla úplně v pohodě a umřela mi až po čtyřech letech. U GTX 1060 jsem zvolil zn. Gainward a u RTX 2060 Super pak zn. MSI.
@Bursoft (28.09.2020 12:12): ano jsem si vědom.

@MCZ (27.09.2020 18:32): to mě řekni, že když vyresetuješ CMOS, nebo flashneš BIOS nebo prostě nahraješ defualt/safe konfiguraci, že se tam stále drží hodnoty po taktování. ¨
AMD Ryzen Master může taktovat ale v BIOSu po startu musíš vidět původní hodnoty ne? Pokud je vidíš ale v OS je CPU stále taktováno musí to být nějakým softwarem.
@Rapier (28.09.2020 12:03): Za vysoký ceny produktů ale nemůže nvidia, ta ty ceny nereferencí neurčuje. Určují je prodejci a poptávka. Nvidia řekla, že MSRP 3080 je 699 dolarů a za tolik to prodává. V Česku má taky ofi.cenu 18999, za kterou se to bude prodávat celou dobu, pokud nvidia sama neoznámí změnu.
@Chuck (28.09.2020 08:51): ale tak to zase jo, opřu se do Nvidia rád. :) A kdyby mě to udělalo AMD tak se opřu i do nich! Páč u GPU za 15,7k mám určité očekávání.
--> Nvidia --> z vícero důvodů, jedním z nich je i tlak na zvyšování cen highendu/midendu. Stačí se podívat kam jdou reálné (ne referenční vyprodané FE edice) ceny. Na papíře 18 tis, real jako výsledek nedostatkového zboží, lepšího provedení chlazení, apod. 24-26 tis.

A ano, po problémech s RTX 2070 Super + ne zrovna podařenou podporou RT v Control (nutnost instalovat poslední W10 build) jsem na ni zanevřel a udělal dost riskantní krok o jakém bych dříve ani neuvažoval: tzn. přešel k AMD konkurenci a to jsem byl panečku s Maxwell, respektive s Pascal nadmíru spokojen.

Ono vůbec přejít z Intel+Nvidia na AMD+AMD bylo dost divoké. Občas jsem zažíval docela horké chvíle, naštěstí to Microsoft a AMD společně dali do kupy a vše jede jak po másle. Ryzeny 3000 core boost + Navi 1.0 se ladily za běhu. U AMD člověk ví jaké to je cítit se trochu jako betatester. :)
@MCZ (27.09.2020 18:32): Pokud ti nejdou nastavit defaultní hodnoty, tak je nastav ručně, i voltáž a mělo by to být v cajku, každopádně jak psal kwoky, nevynucuje ti to nějaký softvare?
@Garret (28.09.2020 10:41): Tehdy poměrně krátce po koupi mi u některých her (většinou těch náročnějších) vytuhnul obraz, někdy k tomu začal vrčet zvuk a musel jsem pokaždé natvrdo restartovat PC. Tak jsem si pak sám koupil GTX 760 a měl jsem na 4 roky vystaráno. ;-)
@Rapier (27.09.2020 21:09): Zaregistroval, jelikož to byla ta jedna výjimka potvrzující pravidlo. Prostě uznej, že se do té nVidie opřeš rád, to se tady určitě nezdá jenom mně. Já mám na svoji původní GTX 560Ti taky dodnes vztek a nejradši bych ji rozšlapal, ovšem pořád mi v té svojí hezké krabici zdobí podkroví, jelikož jsem ji dostal jako dárek ke čtyřicetinám, a proto jsem neměl srdce ji vyhodit. :-)
@Chuck (27.09.2020 10:41): Pokud jsi to nezaregistroval, tak naopak byl jsem to já osobně, kdo zde v diskuzi zmiňoval v Lednu, Únoru 2020 velký problém s black screen a následným rebootem v kombinaci s AMD RX 5700 XT + Windows 10 build XXXX + AMD GPU drivers. Dost mě to rozhodilo jinak do té doby výborné mínění o Navi 1.0.
To že za tím stál ne úplně povedený build Windows 10 tenkrát nevěděl skoro nikdo, vina byla na straně AMD drivers, podobně jako u core boost nových Ryzen 3000, a nakonec to bylo v zastaralém scheduleru Windows (ten boost).

Byl toho plný celý internet a všichni v diskuzích AMD hejtovali ostošest. Nemám problém přiznat, že AMD nemá vše perfektní. Dokonce jsem tu o nějakou dobu později obšírně popisoval co bylo pravděpodobnou příčinou a jak jsem happy, že už je situace stabilní.

PS: díky tomu že jsem přiznal problémy s AMD ovladači, paradoxně jsem tak poskytl munici Garretovi, který kdysi dávno řešil šílenou situaci s Radeon 9600 a od té doby o Radeonech nechce ani slyšet. :)

@MCZ (27.09.2020 18:32): to by přece mělo jít vrátit v BIOSu, nahraješ default (safe) hodnoty.
Zdravím, chtěl bych se zeptat ohledně taktování - mám tu PC, které je příliš přetaktované (Ryzen 1700x na 3.9 GHz, MB ASRock) a potřeboval bych jej vrátit na výchozí takt z důvodu nestability, tj. 3.4 GHz. Nikde v UEFI však tuhle možnost nevidím - pokud nechám na auto, zůstane procesor přetaktovaný, jedinou možnost, kterou vidím, je manuální nastavení frekvence, které funguje, ale vůbec si nejsem jistý, jakou tam nastavit voltáž. Je 1.35 v pořádku? Anebo existuje nějaká cesta, jak toto vrátit do bezpečné výchozí konfigurace (aniž by se obnovilo nastavení celého UEFI, tj. např boot priority atd.). Díky.
@ZephyrCZ (27.09.2020 13:47): @Bursoft (27.09.2020 13:41): Ano, umi, stejne jako spousta jineho softwaru, ale i v tomto pripade vysledek prakticky nikdy neni 1:1, napriklad formatovani (jak u "docx" tak u "xlsx") je temer vzdy jinde a pokud na tom zalezi, rozhodne bych nezil v predstave, ze to bude bezproblemove.

My mame pracovne oboji, prevazuje Google kvuli spolupraci (ale verim, ze i ty online Office by byly v tomto pripade OK). V Google clovek pri bezne praci udela zhruba 90-95% toho, co udela v Office. Tech 5-10% tam chybi (v nekolika pripadech i relativne bezne funkce - dle meho nazoru - a potom samozrejme vetsina pokrocilych funkcni, napriklad Excel je v moznostech grafu porad dost napred pred ostatnimi).

Pokud je potreba udelat "proste nejaky dokument" a "proste nejakou tabulku", tak Google v naproste vetsine pripadu dostacuje. V pripade slozitejsiho zadani uz je to na vetsi zamysleni, ja osobne bych doporucoval zachovavat zdrojovy format, pokud je to mozne (tedy pokud to prijde v Office, upravovat v Office, pokud v Googlu, upravovat v Googlu).

Kazdopadne by tahle diskuze mela probihat spise v Software.
@Garret (27.09.2020 12:22): Takhle to myšleno nebylo. Obecně jsou ty ovladače v současné době absolutně v pohodě. Neříkám, že to co mám (nemám) já, platí pro všechny, byť to tak možná vyznělo.
@ZephyrCZ (26.09.2020 18:45): co se mě týče, asi by mi na práci stačily. Já teda jsem hodně tabulková a někdy sáhnu i po funkcích, které myslím u těch google nejdou... ale spíš bych viděla problém jinde a to ten, že já třeba v zakázce odevzdávám na DVD práci na úřady a tam prostě počítají s tím že tam bude mimo jiné soubor, který oni otevřou normálně ve wordu nebo v excelu.
@ZephyrCZ (27.09.2020 11:12): ano, vždycky, když někdo napíše, že je něco problémové, někdo jiný napíše, že s tím problémy žádné nemá (on sám) a tím pádem to neplatí ... takhle to nefunguje. AMD měla vždy problémy s tím, že se její ovladače nesnášely s jinými ovladači konkrétního HW. proto někdo ten problém má a někdo ne.
@ZephyrCZ (27.09.2020 11:12): Tak nvidia má svůj overlay od doby, co mají GeForce Experience, to už budou tak 3 roky si myslím, možná i víc. Jde tam v podstatě realtime nastavovat funkce, co jsou v ovladačích. Plus Ansel (na screenshoty ve hrách, který nemají vlastní fotorežim) a různý capture nebo streaming fičury. Ne vždycky všechno funguje, jde o to, jak dobře je ta hra podporovaná pro tyto funkce, ale třeba u RDR2 to bylo super na sharpening, než tam R* dodělal vlastní.
@Garret (27.09.2020 11:02): to AMD má problémy s ovladači už patnáct let a uživatelné si na to asi tak nějak zvykli ;-)

No, nechci Ti to nějak nabourávat, ale mám na své RX 5700 XT aktuální ovladače 20.9.1 a že bych pozoroval jakékoli problémy, se říct fakticky nedá. Jak tady upozorňoval @Rapier dříve, tak AMD mělo problém s ovladači při uvedení RX 5xxx grafik v kombinaci s update Windows 10 od MS, ale poté co se to odladilo (sám píšeš, že je nesmysl kupovat novinky hned poté co se vydají), tak je po problémech. Naopak, AMD na začátku tohoto roku své ovladače totálně překopalo, a dneska nemohu říct křivého slova. Zkratka ALT+R a možnosti, které mi overlay ovladačů dává ve hrách, jsem u nVidie nikdy neměl.
Tím nehaním jednoho výrobce a nezastávám se druhého, pouze konstatuji, že to co píšeš, prostě dneska už neplatí. #peace
@Chuck (27.09.2020 10:41): ono se nejedná o celou nVidii, ale jen o některé výrobce, kteří používají levnější díly. navíc, né všichni uživatelé i s problémovými kartami to zažijí, protože se musí dostat na určitě provozní hodnoty, aby se problémy projevily. nevidím to jako moc velké story, je to v pohodě reklamovatelné a samotní výrobci tím byli překvapeni. s první generací RTX byly taky problémy, protože umíraly ve velkém, ale čase se to spravilo. je to risk, když si člověk kupuje karty takhle brzo po uvedení, stejně jako když si někdo koupí první kusy nové generace auta, které ještě nemá vychytané všechny mouchy. to AMD má problémy s ovladači už patnáct let a uživatelné si na to asi tak nějak zvykli ;-)