Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Karasman (18.12.2022 19:05): Musíš BT namáčknout i na controlleru. U zdířky na napájení. Jak dáš vyhledávání BT zařízení ve Windows, tak tlačítko zmáčkni dvakrát, aby controllor rychle problikával. Pak už bude nalezen.
@Karasman (18.12.2022 19:05): A máš vestavěný bluetooth nebo nějaký dongle? Páč já kdysi koupil dongle s BT5, widle si nainstalovali ovladače, přes který jsem jiný zařízení viděl, ale ovladač ne. Pak jsem doinstaloval ovladač přímo pro ten dongle a fungovalo to.
Potřeboval bych poradit - koupil jsem si bezdrátový Xbox controller, ale ať dělám co dělám, Wokna ho prostě nevidí. Bluetooth ve Windows mi najde všechno, včetně telefonu, ale ten controller ne. Chyba ale není v controlleru, protože třeba telefon ho naopak najde hned. Zkusil jsem i update firmwaru controlleru, ale pořád nic. Neřešil jste to někdo?
@7c (18.12.2022 11:01): Tak když nemáš žádnou konzoli tak ps5 je jasná volba. Ale třeba zrovna ten Horizon 2 fakt na ps4 běží a vypada skvěle, mimo další hry. I když teda v tvém případě moc nechápu co te k němu táhne :D
@7c (18.12.2022 11:01): Tak co se to zdražilo, plus bundly, tak to není moc dobrej deal. Ale za původních 10,8k je to dobrá koupě i pro PCčkaře. Za takovou cenu nedáš ani aktuální middle end CPU s deskou.
@Charllize (17.12.2022 22:42): Za sebe bych do PS4 rozhodně nešel - stabilní fps a nahrávací časy jsou myslím solidní důvod. Solidní bundle (digital only, Horizon, druhý ovladač) by mě nějspíš přesvědčil o koupi :) Naštěstí neexistuje (minimálně za nízkou cenu), protože bych toho určitě litoval (jsem na to příliš PC-centrický). Obzvlášť, když mě zajímá jen Horizon (snad brzy na PC) a Demons' Souls (stále doufám).
@Charllize (17.12.2022 22:42): to je docela zajímavá úvaha a tím se dostáváme k fenoménu, který mě také potkal v minulosti. Když jsem v roce 2010 koupil po dlouhé době kompletně nové PC s Intel Core i5-2400 + ATI HD 3850 (do té doby jsem přežíval s one-core AMD Athlon 64 3000+), tak jako jednu z prvních her jsem na něm hrál pochopitelně Battlefield: Bad Company 2.
Hra vypadala skvěle, FHD rozlišení, vše na max. zážitek. Po nějaké době DICE ohlásili Battlefield 3, a po veřejné betě jsem měl pocit, že dostávám jen lehce vizuálně vylepšený Bad Company 2. Kamarád mi tenkrát říkal, to se ti jen zdá, ve skutečnosti je BF3 technologicky lepší hrou v tom a v tom. Nejspíš měl pravdu, ale na mě to působilo, přes všechno to hype, jako další Bad Company díl, no s o něco více fotorealistickou grafikou.

Mimochodem běželo to tenkrát obstojně i na HD 3850, nicméně nakonec jsem kvůli BF3 měnil GPU za R9 270X.

Tudíž, Tě chápu, neboť jsem se v roce 2010 díval na nové hry stejnou optikou. :)

@Paul (17.12.2022 22:37): ok, tak nevyšel, zvláštní na Xbox One vyšel (verze 4.0).
@Rapier (17.12.2022 22:34): Ale to mas u spousty her. To není jen Horizon 2. Jediny rozdíly jsou lepší fps a víc trávy 30 metru od tebe, když to zjednodusim. Samozřejmě ze jsou výjimky kdy to na ps5 vypada na první dobrou lip ale na to ze má jít o next gen to moc přesvědčivé není. Ja nevím pro příklad: Elex 2, SO: Divine Force, Crisis Core, Pathfinder Wotr, Valhalla atd, jsou co se kvality tyče skoro totožný a proste když to PRO mas a nejsi vyloženě 60 fps junkie tak duvod kupovat ps5 je skoro na bodu mrazu. Samozřejmě když jsi citlivka a rozhodí te nižší fps, o par stébel trávy min a při 300% zoomu ( Digital Foundry TM :) mas na hraně baráku o tři zuby víc, tak je ps5 nutnost, to je jasný :)
Jako jasne až mi chcipne PRO nebudu si kupovat další, koupím ps5. Nebo až tam bude konečně hra kterou budu muset mít. Ale zatím, meh.
@Rapier (17.12.2022 22:34): PS4 nextgen update ještě nevyšel, a i až vyjde, tak bude obsahovat jenom obsahový a QoL vylepšení, nejspíš nic grafickýho. Protože to není nextgen konzole a běží to tam už tak jak to je, jen tak tak.
@Charllize (17.12.2022 22:09): tu koridorovou rubačku prosím ani nezmiňuj. Tohle není měřítko nextgenu.
PS4 samozřejmě next-gen upgrade TW3 dostala, jen toho nezvládne z hlediska HW tolik jako PS5 a proto vypadá jak vypadá (rozlišení, textury, a další detaily výrazně horší).

Uznávám, Horizon to je jiná liga, tady připouštím, že by vývojáři mohli z PS5 verze vytřískat více, ale už tu v jiné diskuzi myslím padnul validní argument o 120+ mil prodaných PS4/Pro, a tak proč by se někdo zabýval optimalizací na nový a stále nedostatkový HW PS5, že ano? :) Tohle podle mě bude důvod proč hra vypadá na PS4Pro jak vypadá.

@Bursoft (17.12.2022 22:12): tak vyjít by mohly o tom nepochybuji. Cyberpunk 2077 nebo TW3 next-gen si zahraješ na intergované Intel iGPU Iris XE Graphic stejně jako na Tvé RTX 3080. Ve finále rozdíl bude "jen" v rozlišení a detailech, které si můžeš navolit ve hře. 60 fps na konzoli je příjemných, zvykl jsem si rychle. :)
@Rapier (17.12.2022 22:02): Ok, tak bez na yt a pust si třeba Ragnarok porovnání PRO vs PS5. A pokud vím ps4 verze W3 žádný next gen upgrade nedostala? Takže pro srovnání použij non next gen verzi.

Samozrejme ze papírove je o dost horší, ale v reálu to je trochu jinak. Klidně bych se vsadil ze kdybych ti pustil Horizon 2 na PRO s ssd diskem a tvrdil ti ze to jede na ps5 nepoznal bys ani prd :)
@Bursoft (17.12.2022 21:21): pěkná sestava, gratuluji! Za kolik se btw prodávají na bazaru PS5 s mechanikou? Krabici už jsem vyhodil, ale v záruce ji stále mám.

@Charllize (17.12.2022 21:56): no nevím z vizuálního srovnání PS4 PRO vs PS5 verze The Witcher 3 si nemyslím, že je PS4 PRO jen o něco horší, je o dost horší pokud se bavíme o HW výbavě (pomineme nyní chlazení) a výkonech + kvalitě zobrazení v next-gen hrách.
@Bursoft (17.12.2022 21:21): To je proto ze PRO je jen o něco horší PS5, a když do ni soupnes ssd disk tak tím vzasade mas jen lehce horší verzi ps5. Samozřejmě hlučnost některých PRO je asi největší problém. A taky proto ze si na tom zahrajes prakticky všechno důležitý co do teď vyšlo a v solidní kvalitě, v rámci konzoli.

Celkove mi ale přijde jako blbost kupovat teď PRO, leda ze by někdo měl velmi nasponovany rozpočet a do ps5 by se nevešel. Ale když už doma PRO nebo One X mas, důvod přecházet na novou generaci muže být těžko obhajitelný, pokud netrvas na maximu co dneska konzole muzou nabídnout.
@Paul (17.12.2022 21:01): Taky ji plánuju koupit. Ono hlavně když nemáš píchlou myš a klávesnici při bootu, tak jsou pak Widle bez kurzoru a ten companion ovládáš poslepu. Určitě na to nějaký workaround bude, ale stejně klávesnici budu potřebovat, např. na screenshoty ve hrách nebo obecně nějaký komplexnější ovládání.

A teda znovu jsem se přesvědčil, že mi Xboxovej gamepad sedí líp v ruce a je bytelnější. Jen mě sere ten layout a popisky tlačítek. Prostě L1, L2 a L3 jsou pro mě mnohem intuitivnější, než LB, LT a LS.. A modrý Xko je vyloženě trolling pro všechny PSkaře :D

Btw ceny Playstationů na bazarech jsou dobrej úlet, si říkám, že bych tu PS5 prodal i dráž. Jetý PS4 Pro se prodávají okolo 7 8 tisíc.
@Paul (17.12.2022 20:23): Ten Companion je vyloženě, když víš, že nebudeš nic nastavovat nebo psát. Jakože nastavil jsem si tam na stisk i virtuální klávesnici (má i svoji vestavěnoi, ale ta je joke, jakási spirála), nejde ovládat jak třeba na konzoli, musíš myší stejně klikat na klávesy, takže spíš nouzovka. Ale dvojklik na ikonu to dá v klidu.
@Bursoft (17.12.2022 19:45): Jo, ta titánka byla moc dobrá koupě, considering :)
A gratuluju, tu PS5 jsi teda prodal fakt dobře, dva roky hraní za ani ne litr. A teď konečně best of both worlds, PC+TV. Teď jsem zrovna reinstaloval Watch Dogs Legion abych otestoval jestli konečně ten pětkovej ryzen dá RT v 60ti a úplně bez problému, ani se nezadejchal. Ten Londýn tam vypadá fakt dobře.

Controller Companion ani neznám, osobně používám na ovládání PC z gauče Logitech K400 (tohle teď píšu na ní). Nedávno mi ta kterou mám deset let spadla a vypadly z ní některý klávesy, tak už mám druhou :)
Tak jsem teda zase obměnil herní HW. PS5 jsem prodal po dvou letech se ztrátou 790 Kč, slušný deal. Místo toho jsem poskládal Ryzen 5600X s RTX 3080. Sice z druhé ruky, dal jsem za ni víc, než jsem chtěl, ale aspoň mám 2,5 roku záruku u Alzy. A je to 12 GB verze. Jinak znovu CG Paulovi k 3080 Ti za 15k, to projela nějaká levná vlna bazošem, páč dneska za tu cenu nejde koupit ani slušná 3080.

Zatím jsem testoval Forzu Horizon 5 (4k nativ, max nastavení, cca 70 fps v průměru) a Portal RTX s nastavením dle DF (4k Ultra perf. DLSS okolo 60 fps) a teda zatím fakt spokojenost. Hlavně ta Forza na HDR TV vypadá neuvěřitelně.

Jinak teda zapojení bylo víc plug and play na PC, než bych čekal. HDR fungovalo hned, jediný trochu schovaný nastavení je na Win11 VRR, kde se pouze určuje max refresh rate televize, defaultně tam bylo 60 Hz. A koupil jsem si za 3 éčka Controller Companion, takže jak správná lemra můžu ovládat celý PC Xboxovým gaypadem :D
@marwel (17.12.2022 16:11): Bezne se mi stava, ze se vypne launcher, kdyz mam spustenou nejakou narocnejsi aplikaci (nebo jen otevrenych kupu tabu v Chrome). Priorita v systemu existuje, maximalni prioritu ma vzdy aplikace, ktera je na popredi. Kolik si vezme RAM je jen na ni. A memory leaky se ukazuji typicky prave az po delsim behu aplikace (tech, ktere se ukazi hned, si vyvojari typicky vsimnou, a vyresi je).

Samozrejme souhlasim s tim, ze je to "tvuj hardware" (o software by se dalo prinejmensim polemizovat) a tim padem bys mel mit moznost si s nim v ramci nejaky mezi delat, co chces, ale bohuzel vidis, jaka je filozofie aktualnich mainstreamovych OS nezavisle na platforme.
@Garion (17.12.2022 15:08): Nemyslim si, ze by nejaka appka zrala nejak vyrazne vzrustajici mnozstvi ram na zaklade doby jejiho zapnuti. To jedine ze by to programatori kompletne dojebali. Takze realne nehrozi, ze by launcher nekdy spadnul/ukoncil se - vzdy bude co zavrit. Jasne, pokud by sis nastavil, ze nechces zavrit deset appek, tak je to problem, ale to uz jsme u tech nesvepravnych idiotu. :) Ale tak ideal by byl bud tam dat casovy limit (treba ze se neukonci 2 hodiny) nebo alespon nastavit prioritu. Krom toho je to tvuj telefon, tak si s nim delej co chces, ne? :)

Windows zacnou ukoncovat vlastni procesy pred ukoncovanim aplikaci. Windows totiz nikdy nepotrebuji tolik, kolik si berou. Ja si pamatuji, ze jsem mel system se 3GB RAM. Windows 7 (nebo to byly jeste XP?) normalne brali 1+GB, ale v pripade potreby (vlivem nejake narocnejsi hry) se uskromnili az na nejakych 400MB. Ano, po zavreni hry to rozdychavali deset minut, ale slo to. :)
@marwel (17.12.2022 14:33): Z technickeho duvodu (vcetne programatorskych chyb/zameru zloduchu) - na Androidu je vsechno aplikace, vcetne launcheru, zamykaci obrazovky a tak dale. Pokud bys rekl, ze nejakou aplikaci proste nechces ukoncit, a ta aplikace by konzumovala cim dal vic RAM, nakonec by se ukoncil i launcher a vsechno ostatni a v dnesni dobe nevyndavatelnych baterii bys mohl skoncit ve stavu, kdy musis pockat, az se telefon vybije (nebo proste spadne cely ten Linux pod tim), abys vynutil restart.

Windows ti take zacnou zavirat aplikace (nebo ty zacnou padat), pokud uz nemas dost RAM a nemas zapnuty swap. A pokud mas zapnuty swap na HDD, tak zacne byt vsechno extremne pomale (ze zjevnych duvodu). A ty flash pameti v telefonech kdovijak rychle nejsou a kdovikolik zapisu taky nezvladnou.
@Garion (17.12.2022 09:27): Myslis z technickeho duvodu nebo jen proto, ze jsou lide nesvepravny idioti? :)
Ale tak kdyz uz ne uplne zamezit jejimu zavreni, tak ji dat treba vyssi prioritu nebo tak neco. Predstava, ze vam budou i Windows zavirat aplikace jak se jim zlibi... To by se asi nikomu prilis nelibilo. :)

Pamatuji si, ze na predchozim telefonu jsem mel moznost aplikaci, na strance s otevrenymi aplikacemi, uzamknout. To ale asi nezabranilo jejimu zavreni, jen zustala v tom seznamu, v pripade potreby ji bylo nejspis potreba znovu reloadnout.
@marwel (17.12.2022 08:09): Obecne ne. Pokud mas na telefonu nejake agresivnejsi zavirani aplikaci od sveho OEM, verim, ze tam by nejaka vyjimka mohla jit nastavit. Ale nemyslim si, ze lze aplikace vyjmout z toho zakladniho zavirani aplikaci, ktere je zabudovane v Androidu snad od jeho prvni verze (ve skutecnosti by takove nastaveni mohlo byt pomerne nebezpecne).
Zdravim, mam dotaz. Da se na android phonu nejak vynutit aby telefon urcitou aplikaci otevrenou na pozadi za zadnou cenu sam nezavrel treba kvuli nedostatku zdroju? Priklad: mam rozehranou hru a jsem daleko od save pointu, musim ale neco vyridit jinde, e-mail, telefonat, mapy, cokoli, proste vic veci a realne hrozi, ze by hru telefon zavrel. Da se tomu nejak zabranit? Nejak ji locknout, ze ji proste nezavre i kdyby musel treba zavrit neco jineho pozdeji otevreneho misto ni?
@Paul (14.12.2022 16:16): Ono pravda ze u te baterky take zalezi na spotrebe cipsetu. Nakonec to muze byt s tou vydrzi plichta i pres vetsi kapacitu. Jo, ta G72 mi prijde univerzalnejsi s jackem, stereo reproduktory, podporou pametovek a mensimi rozmery. Edge 20 je o cipsetu. Plus ma tedy jeste teleobjektiv a lepsi selfie kameru (to tady asi nikoho nezajima :D). Ale chybu rekl bych neudelas ani s jednim. Za sebe, jak jsem rekl, muzu Edge 20 doporucit, jen ty fotaky by mohly byt o neco lepsi.
Až na to že bych chtěl vyšší kapacitu baterky jsem dost spokojenej se samsungem a52s. Na čtečku v display jsem si zvykl rychle i když asi dva týdny to byl opruz. Místo jejich launchers jsem dal klasický Novu a v pohodě. Ta baterka je jediná věc co bych tomu vytknul. I když den aktivního používání dá bez problémů, takže vlastně o nic nejde. Předpokládám že kolem vánoc bude cena slušná.

Půl roku jsem měl Redmi Note 10 Pro a chciplo nabíjení a čtečka. K tomu aktualizaci jednou za tři měsíce jak se jim zrovna chtělo. Hardwarové slušný ale xiaomi (Čínu) už po tomhle ne.
Asi zkusím tu G72ku, jack tam mít docela chci a větší baterka se asi hodí..5G je předpokládám k ničemu (na internet snad stačí 4G, stahovat ani sledovat filmy na tom neplánuju)..díky každopádně!
@Jab (14.12.2022 15:20): Podle tech fotek v recenzi na youtube ano. Tohle z Edge 20 nedostanu. ;) opticka stabilizace je pro video, u fotek nehraje prilis velkou roli. Vzhledem k tomu, ze se zda byt krom cipsetu ve vsem g72 lepsi, tak bych rekl, ze je o cem.
@marwel (14.12.2022 15:11): Foťák pochybuji, že bude mít G72 lepší. Obecně ani ten OIS nemá. A když jsou cenově cca stejné (navíc Edge 20 ve variantě se 256 gb), tak imho není o čem moc. ;)
@Paul (14.12.2022 10:05): Tu Motorolu Edge 20 muzu doporucit, protoze nakonec jsem ji sam za tech 6 tisic v akci koupil (ale na rovinu, ta G72 mi nakonec prijde lepsi). :) Predevsim sviznost je opravdu prvotridni. Pokud mas 7 let stary telefon, i treba jestli to byl tehdy high-end, tak te ta rychlost nejspis hodne prekvapi. Plus ten 144hz amoled displej... Za hlavni nedostatek povazuji fotaky, ktere jsou opravdu dost prumer. Na 6 tisic to asi neni tak spatne, ale kdyz si vezmu, ze se telefon prodaval za 13, tak to opravdu prilis slavne neni. Rozdil oproti memu predchozimu Honoru 10 Lite, ktery me tehdy vysel na 3,5 tisice je sice znat, ale cekal bych ten rozdil jeste vetsi vzhledem k tomu jak spatne ten Honor fotil. Ta G72 asi bude fotit lepe. Plus ma stereo reproduktory, jack, ctecku v displeji (coz je spis zapor ve srovnani s tou v bocnim tlacitku, alespon tedy pro me), vetsi baterku, mirne mensi rozmery. V podstate jedine veci, ktere nakonec hraji pro Edge 20 je cipset (vyssi vykon, 5G) a castecne displej (144hz vs. 120hz).

Sakra, docela rad bych je mel v ruce oba vedle sebe abych je mohl porovnat. :)
@Paul (14.12.2022 10:05): Jo. Ale máš to tam tak, abys si mohl udělat názor sám. Nemá třeba jack, což pro tebe může být důležité. Nebo slot na sd kartu. Na druhou stranu 6,5 tisíce za 256 gb variantu to řeší. Ta 128 gb za šest se take možná vrátí. A za měsíc dva bude na trhu Xiaomi Note 12 Pro, které také vypadá zajímavě. Pokud máš jeden telefon na několik let, tak se ti zase může hodit alespoň ta optická stabilizace, kterou G72 nemá.
@Cobot (13.12.2022 22:05): Radiofrekvencni sluchatka maji vlastni dongle, prenaseji zvuk pres klasicke 2.4 Ghz pasmo, jako bezna wifi. Proto maji minimalni odezvu a jsou bez ztraty kvality zvuku. V podstate vsechna herni bezdratova sluchatka jsou radiofrekvencni. Pokud ma televize BT, tak tam pujdou vsechny bezdraty s BT (nebo by mely jit), tou kompatibilitou jsem myslel zda tv rozezna ten dongle od sluchatek. To je potreba si overit.