Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

[neexistující příspěvek]: budeš mít doma sběratelské kousky ;o) my máme takhle jednu celou skříň vyhrazenou jen pro hry. Zatím jsou v ní jen hry na PC. Konzolové krabice mají svoji menší skříňku, ale už jsou ve dvou řadách. Taky jsem celkem zvědavá co s tím budem dělat ;o)
@Dunemaster (07.01.2024 22:36): Já myslím, že si to MS nelajzne být minimálně další 4 roky výkonnove pozadu. Leda by na ty konzole fakt rezignovali a zaměřili se na Game Passy nainstalovaný v každé TV, mobilu atd..
Zábavná historka z natáčení. Omezil jsem power limit na své grafice na 50 % a moc jsem si pochvaloval, jak nehřeje, nehučí a přitom zvládá vše potřebné. Asi za měsíc po tom jsem nainstaloval náročnou hru a sekala se. Musel jsem jít až na medium detaily a chtěl jsem napsat škaredý komentář o nezvládnuté optimalizaci a blá blá. No a dneska jsem si na ten power limit vzpomněl. No ještě že jsem ten příspěvek nenapsal, byl bych za dementa :)
@Garret (07.01.2024 10:09): Přesně, dongle a VR bych na slim verzi zapojoval jen velmi obtížně. Na druhé straně uživatelsky snadno vyměnitelná mechanika je bezva věc, teď mi začíná zlobit ta na PS4 Pro a tam je to nejspíš jen na servis a do toho se mi už jít nechce.
[neexistující příspěvek]: Taky bude ta PRO verze, snad. Když ti nevadí čekání tedy a cena, podle mne bude tak za 17k.
[neexistující příspěvek]: slimka má původní konzoli úplně nahradit, takže časem tu původní už novou ani nekoupíš. vždycky je dobré se rozhodnout podle vlastních preferencí - u slim bych např. musel dongle pro sluchátka zapojovat dozadu, což suxuje teda dost těžce...
@Charllize (06.01.2024 22:43): v tom prostoru kde jí mám se blbě vkládá, ten stand furt vykluzuje ven. už jsem ti přece posílal foto 

konzole je naštěstí tichá a nevadí mi - kdyby byla hlučná, neváhal bych jí zavřít do některého z bočních compartmentů a vyřezal bych vzadu díru na kabely. věřím že věříš, že jsem toho schopný!
@Dunemaster (06.01.2024 21:59): slim má lepší horizontální stand (na původní PS5 je trochu clunky a blbě se vkládá do stísněného prostoru), ale zase jí chybí ten vertikální, který musíš přikoupit zvlášť. slim má vepředu dvě USB-C, původní má USB-A a USB-C (pro starší flasku mi přijde lepší ta původní, ale dneska jsou samozřejmě i USB-C flashky); slimka má lépe viditelný eject button (na té původní ho věčně hledám).

jako upgrade not worth it, ale jako nová konzole určitě. na druhou stranu bys mohl chytnout dobrou cenu staré PS5 od lidí, kteří přechází a chtějí se jí zbavit...
@Garret (05.01.2024 12:46): Proto už rovnou kupuji myši jako trička a boty - rovnou několik najednou, protože zpravidla když odejdou/rozpadnou se, tak už se takový model dávno nevyrábí :(

Jinak se obávám, že s touhle myší máš problém:
https://www.reddit.com/r/MouseReview/com ... lling_rate_that_bad/

Když je polling rate 125 Hz a Roccat XTD má myslím 500 nebo 1000 Hz...

Možná je to ale jako s obnovovací frekvencí a "dá se na to zvyknout"? I když obvykle přechod z vyšší na nižší je nepříjemný.

Pro zábavu ostatních: https://devicetests.com/mouse-rate-test (netuším, jak je to tedy spolehlivé)
možná mi poradíte - koupil jsem Logitech MX Master 3S , původně do office, ale chtěl jsem ji vyzkoušet i pro případnou výměnu svojí herní Roccat XTD, pro kterou jsem stále nenašel náhradu. problém je, že ve hrách s tou bezdrátovou nemám tak plynulý pohyb kamery - jako by se obraz hýbal při nižších fps. vypínal jsem G-synch, někdo radil odinstalovat aplikaci Logitechu, hrál jsem si s DPI i s citlivostí a mám obě myši vedle sebe na stejné podložce. připojené to mám přes dongle, ne přes BT. zkoušel jsem to v Days Gone, HL Alyx, Red Dead Redemption 2, ale projevuje se všude stejně... na Googlu jsem radu ani vysvětlení nenašel.

netuším jestli je to problém bezdrátu in general, ale měl jsem za to, že už jsou srovnatelné s drátem (?)
@speedevil (03.01.2024 19:58): mám Poco F5 a je fakt že ta Led dioda mi taky vadila. Už jsem si na to ovšem zvykla a můžu ti říct, že jsem vlastně i ráda, že tam není. Možná to bude znít blbě, ale když vidím položený mobil který se tváří že mi nic nepřišlo, jsem v klidu a dělám si co mám. Když mi ten můj předchozí pořád svítil byla jsem v nervu, co mi přišlo. Mám tam nastaveno bliknuti, takže když na něco čekám vidím a slyším to dost jasně. Ale měla by tam ta možnost být, aby si to uživatele buď zapnuly nebo vypnuly.

Můj předchozí mobil neměl jack na sluchátka, ale měla jsem ten konektor a stačilo to. Poco má jack.

A nabíjení to je kapitola sama pro sebe. Já měla vždycky nabíječku u postele a byla jsem zvyklá, že si na noc dám vždy mobil do nabíječky. Teď ho mám jen v obýváku, protože mi stačí cca 20 minut do úplného nabití. Takže když vidím, že stav baterie červená, vrznu ho do nabíječky, jdu si uvařit, poklidit, pracovat atd a přijdu a je 100%. Dokonce si dovolím jet ke známým na noc a nebrat si ani nebijecku, dva dny mi mobil vydrží i když na něm celkem jsem (ne když hraju hry). A případně doma má nabíječku každý tak si ji půjčím na chviličku abych se docucla. Jako fakt to rychlonabijeni je parádička.
@Jab (03.01.2024 18:51): Asi budu muset koupit novej smartfoun - ne že bych ho potřeboval pro to, na co běžně mobil používam, a zatim mi nevadí, že baterku na 6,5roku starym telefonu dobíjim 2x tejdně, ale banka si nedavno vzpomněla, že mobil s android7 nemůžu v internetovym bankovnictví používat!.. takže teď bych si kupoval novej mobil JEN kvuli obsluze bankovního účtu, což se mi nelíbí. I když se s tim smířim, nelíbí se mi ty nesmyslný "pádla", co se dneska vyrábí, já do kapsy nechci tablet. Co je to za divnou módu ty smartfouny natahovat na vejšku? Dnešní běžný smartfouny jsou klidně o 2cm vyšší, než muj telefon - proč když už teda to musí bejt, nejsou podle toho i širší?
Koukal jsem i na ten Poco a teď čněkde čtu: The F5 doesn't have a notification LED. In Settings, Always on display, Notification effect, you can choose to have the screen light up when a notification arrives, but it's not a permanent display. Cože?! Po vynechávání jacka na sluchátka další "vylepšení" pro smartfouny? Kolik halířů se ušetří, když tam tu ledku nedaj? Chápu, že to někdo neřeší, ale co když je pro mě notifikační ledka důležitá?
Máte někdo tip na smartfoun s android, kterej nebude 17cm(!) dlouhej, bude mít notif.LED a bude stát tak kolem 5K? To bude asi problém, že jo?
@Gordon (03.01.2024 17:18): Je to pro mě úplně akorát.

@TombSpirit (03.01.2024 17:45): Tak si pak koupím Aligátor a bude pokoj :) A našel jsem S10, hehe :)

@Jab (03.01.2024 18:51): Jo, to je hodně solidní kandidát na další telefon. Ale zvládá jen 4k@30. 4k@60 zvládne až verze Pro a ta je už těžká. Je to o to smutnější, že F5 má hodně výkonný procesor a klidně by těch 60 fps zvládl. Ale výrobce potřeboval nějak prodat lepší model, tak tu nePro verzi takhle blbě oříznul.
@Kwoky (31.12.2023 05:46):  "They also automatically correct any errors detected by ECC through rewriting." No to se děje na pozadí už na úrovni firmware, ale opraví to jen ty data, který aktivně čteš a je potřeba to jednou za čas podpořit scrubbingem. Disk je velký a ty magnetický záznamy se samy nehlásí, že jsou vadný, při nepřístupu můžou vadný záznamy na HDD smrdět hodně dlouho až se stanou neopravitelnými. Problém dnešních disků je, že si koupíš třeba 12 TB, ale maximální přenosová rychlost je třeba 150 MB/s. Málokdy ale k týhle ideální rychlosti disk dojde (fragmentace, pararelní čtení jiných dat, ...). Zkontrolovat celý disk se dneska už počítá na dny. :D Ideální je, když ten disk stále běží třeba v NASu 24/7, při běžným používání si opravuje sám data, ale občas se spustí scrubbing, který projede celý disk. Ono že ty data nejsou poškozený disk sám o sobě neví, dokud ty data nepotřebuješ číst. :) Stačí pár zapadlých archivních fotek na velkým disku, který nikdo nebude pár let potřebovat a až si je za 5 let budeš chtít otevřít, náhoda je blbec a soubor je poškozen. :D Když je disk offline, přicházíš právě o tu samopravující výhodu. Disk samoopravuje jen ty data, která právě čteš a možná nějaké blízké okolí, co mu zrovna dopadne pod hlavičku, tak je pro klid duše lepší mít naplánovaný scrubbing, co jednou za pár měsíců projede celý disk a často je ta akce záležitost na několik dní, protože se to v různých operačních systémech snaží nevytěžovat disk na 100 % scrubbingem, ale aby byl stále dostupný a použitelný.

Mám dojem, že před pár lety kvůli tomu přišli z linus tech tips o velkou část svýho 8K archivu. Stavěli si nějaký velký 1 PB, možná i větší, archivní uložiště. Bohužel si nezapli žádný úlohy na kontrolu celých dat na celých discích. Postupně jim začal přes bit rot některá data odcházet, ale nejspíš si toho nikdo nevšiml, protože to nevěděli ani ty disky. Pak chcíply v nějakých poolech disky úplně a při rebuildu diskovýho pole ochrana proti výpadku disku selhala, protože data poškozená a nebylo na pár místech z čeho počítat paritu. :) Z nějakýho důvodu bohužel tohle není často defaultně nastaveno v žádným operačním systému. I v Synology, který je celkem blbuvzdorný, je potřeba někde naplánovat úlohy pro scrubbing ručně.

Bohužel, čím větší je počet dat, tím statisticky roste šance na bit rot, který může něco nevratně poškodit. Velikosti disků rostou, ale rychlosti ne a odhalování chyb je čím dál časově náročnější. Snad za pár let budou cenově dostupný velký SSD, kde tyhle kontroly jsou oproti mechanickýmu HDD téměř instantní a není problém za běžnýho provozu kontrolovat celý disk a provádět opravy a balancování vytížení buněk. SSD v šuplíku je asi nejhorší médium na archivaci, ale když někde neustále zapnuté poběží, tak je možná nejlepší.
@Luďa (31.12.2023 01:17): Wiki: Modern hard drives use Giant magnetoresistance and have a higher magnetic lifespan on the order of decades. They also automatically correct any errors detected by ECC through rewriting.

Jsem v klidu :)

@speedevil (30.12.2023 19:34): Skladoval jsem cca 10 let několik set pálených CD a DVD v garáži, tedy v podstatě venku (když venku mrzne, mrzne i v garáži). Většinou šlo o značku Verbatim, ale měl jsem tam i jiné značky. Po letech jsem je vytáhl a 99 % jich přečetl zcela bez potíží. Snad jen 3 nebo 4 byly částečně nečitelné. Čekal jsem mnohem větší úmrtnost, mile mě to překvapilo. Žádné médium se neloupalo ani nerozpadalo jiným způsobem, co tu popisujete.
@speedevil (30.12.2023 19:34): Záleží na kvalitě DVD a jak to bylo skladovaný. Blbý je vlhko, světlo a přístup rozpouštěděl - třeba z rozkládajícího se jinýho plastu (typicky ty levný DVD pořadače, který smrděli často už jako nový). DVD 8x by mělo být asi kolem 10 MB/s. Asi má s tím mechanika co dělat a proto to jede pomaleji. U špatný kvality disku může být po pár letech problém s rozlepením vrstev a oxidací (třeba Game Cube disky jsou jak z bláta a některým lidem se doslova rozpadají sbírky před očima). Mám ale i 30 let starý CD nebo 20+ let starý DVD a fungují. Vypalovaný obecně nevydrží tak dlouho jako lisovaný, protože pity nejsou fyzicky prolis, ale jen nějaké obarvení po zahřátí laserem a třeba narozdíl od CD a BD je u DVD to barvivo na bázi organický chemie (proto někdo tvrdí, že na read only zálohu je CD-R a BD-R stálejší než DVD-R nebo DVD+R). S životností HDD bych si moc nefandil, pokud to nebude nějaký 24/7 běžící NAS a pravidelně třeba co 3 měsíce tam nebude spuštěn scrubbing dat jako ochrana proti bit rot. Offline HDD vypnutý v šuplíku je podle mě horší, než optický médium. Spíš si myslím, že je na bit rot HDD náchylnější, ale má výhodu, že může běžet a mohou se data průběžně "oživovat" a hlavně přenosová rychlost je použitelnější. Optický média mají zase výhodu, že nejdou nějakým ransomware smazat nebo měnit. Optice už asi trochu odzvonilo kvůli praktičnosti a přesunout všechno minimálně na 2 HDD určitě není nic proti ničemu, ale je potřeba to nějak pravidelně kontrolovat a mít automatický úlohy na scrubbing a nevěřit tomu, že je HDD spolehlivější. ;)
@ Garion, Kwoky: V jakym jsou stavu... kdysi vypálena nějaká data, většinu času to někde leželo, stáří 5-10let, žádný ram ani rw, klasika DVD+R, podle mě to "hučí" normálně, na začátku kopírování tak ~2MB/s, po pár vteřinách se rozjede na těch 5, někdy i trochu víc MB/s a hučí takhle stabilně, porád stejně až do konce kopírování, chroupání tam neni. Takže to vypadá, že mechanika je v pořádku, jen je pomalejší, než je uvedeno v techn.popisu, našel jsem ten typ na netu a tam píšou:  čtení: DVD 8x, CD 24x - to asi znamená, že by to mělo ject rychlejc, ne? Ale tak naštěstí tohle využiju minimálně, radši data zálohuju na HDD, to by měl bejt lepší držák, než dvd-média(?), stalo se, že se DVD (nebo CD) třeba už po 5 letech začala loupat ta fólie... to životnost HDD by měla bejt v tomhle lepší, že jo.
@speedevil (28.12.2023 20:22): A ta DVD jsou v jakem stavu? Kdyz kopirujes, hluci to DVD vetsinou jako kdyz svisti tryskac nebo je to spis takove "vzletnout-pristat", pripadne v tom tak nejak nepravidelne "chroupe"? Nejsou to nahodou DVD-RW/DVD-RAM?