Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Herní výzva 2024

Vše o letošním ročníku najdete na www.hernivyzva.cz. Před položením dotazu si projděte náš FAQ dokument.
Tak jsem konečně dokončil nějaký ten nástřel na výzvu. Jako vždy to byla zábava plynoucí z nějakýho ujetýho, pro mě záhadného, důvodu :)

Většinou ke každé kategorii dávám mnohem víc her, kdybych to chtěl v průběhu měnit dle nálady nebo jinak kombinovat, či musel sáhnout po hře co zabere mnohem méně času.
U některých je otazník, že to je long shot a nemusí to sedět, ale jinak to pro řadu lidí může být zajímavá inspirace. Třeba naprosto ukázkové splnění HC desítky hrou Omikron, kde má několikrát koncert David Bowie :) nebo třeba Rift Apart do HC pětky či Ragnarok do HC jedničky.

Můžete mrknout sem https://www.databaze-her.cz/uzivatele/ondrejvasicekcz/
Po tvůrcích samozřejmě nechci, aby to celé prolézali a kontrolovali, když řadu těch her prostě hrát nebudu (čti nestihnu). Ale pokud máte chuť :) ...
Vás bych jen poprosil o tento výcuc prioritních her. Děkuju moc.

1. Nemova říše 
Návrhy HC
God of War Ragnarök  
INSIDE

Návrhy Basic
Before Your Eyes
Syberia 3

2. Láska nebeská 
Návrhy HC (zde bych dost uvítal tip na něco víc příběhového, co nezabere dohrát 160 hodin :) )
Stardew Valley

Návrhy Basic
Max Payne 2
Emily Is Away

3. Volání Cthulhu 
Návrhy HC
Baldur's Gate: Enhanced Edition

Návrhy Basic
SOMA
Dagon: by H. P. Lovecraft  

4. Tenkrát v Hollywoodu 
Návrhy HC
SIMULACRA
Her Story

Návrhy Basic
Dishonored
Max Payne 3

5. Nikdy se nevzdávej! 
Návrhy HC
Ratchet & Clank: Rift Apart
Blind

Návrhy Basic
Dreamfall Chapters - Book One: Reborn
The Secret of Monkey Island: Special Edition

6. Ukradené Vánoce
Návrhy HC
What Remains of Edith Finch
Costume Quest

Návrhy Basic
The Darkside Detective

7. Ve stínu pixelů 
Návrhy HC
Minit

Návrhy Basic
Gemini Rue
A Bird Story

8. Cesta do pravěku 
Návrhy HC
The Curious Expedition
Ancestors: The Humankind Odyssey

Návrhy Basic
Little Orpheus
Dynopunk

9. Ztraceno v překladu 
Návrhy HC
Trek to Yomi
Yakuza Kiwami

10. V záři reflektorů 
Návrhy HC
Life is Strange 2 - Episode 1: Roads
Psychonauts in the Rhombus of Ruin

Návrhy Basic
Disco Elysium
Vampire: The Masquerade - Bloodlines
Zdravím, dá se do výzvy použít i DLC ze hry? Například Leviathan z Mass Effect 3. Díky
Co kategorie Nikdy se nevzdávej základní : Final Fantasy VII Remake kdy jedna postava má místo ruky rotačák? :)
@Ross (12.01.2024 07:46): Tak po debatě s týmem Destroy All Humans! do 1. kategorie neuznáváme. Píšeš, že se nějaká mise odehrává na lodi, ale já jsem našel jenom tuhle cutscénu. Pokud tam je nějaká část hry, kde se po lodi opravdu pohybuješ, tak tě poprosím o její ukázku. Takhle to ale pravidla kategorie nesplňuje.

EDIT: Jinak ti sem hodím pár příkladů her, které pravidla základní verze splňují a třeba tě něco zaujme. Tak třeba Hydrophobia se odehrává na lodi snad celou dobu, velkou část hry jsi na lodi v Secret Files 2: Puritas Cordis a ve trojce dokonce ovládáš ponorku, takže ta splňuje i HC variantu, já tam mám Tintina, ten je ale už hůře sehnatelný, pak také Slaps And Beans 1 a 2, což jsou hry, které jdou třeba i sedmé a dvojka třeba i do deváté kategorie, když si v ní zvolíš italský dabing, Jack Keane 2: The Fire Within (jednička se na lodi v podstatě neodehrává vůbec), Ghost Pirates of Vooju Island, Dishonored,... Je toho opravdu spousta.

@Formis (13.01.2024 01:23): Smrt opravdu fyzickou indispozicí není :)
Tohle bude asi hodně velká ohejbárna definice, ale počítá se smrt jako fyzická indispozice? :D
Odkazuju se na Hostile Waters, kde vám bojová vozítka řídí zdigitalizovaná vědomí padlých vojáků.
I tak by to byla jen normální varianta, protože je nekontrolujete, naopak jsou akitvní jen když zrovna nevezmete přímou kontrolu nad vozítkem.
@John Mirra (12.01.2024 16:38): Podľa Wikipedie by sa hra (alebo aspoň jej časť) mala odohrávať počas Halloween-u. Takže by to malo spĺňať 6. kategóriu na HC. Ja ju mám v pláne odohrať práve v rámci tejto kategórie.
@John Mirra (12.01.2024 16:38): Je pravda že jsem to hrál před pár lety, ale co si pamatuji tak nějaké zrnka inspirace byli max posledních dvacet minut a spíš mi to přišlo jak něco od Lynche než Lovecrafta. Vím že tam vystupuje nějaké společenství, ale teda vibe Lovecrafta neměli. Pokud tedy za inspiraci Lovecraftem neberou všechny naboženské kulty na světě :D Teď jsem ten závěr proklikal projistotu a nic takového tam nevidím, takhle se přikláním k ne.

Her které ale jsou explicitně Lovecraftem inspirované je hodně. Takže se určitě najdou lepší kandidáti.
V Night in the woods jsou prý nějaké lovecraftovské prvky, může to někdo prosím potvrdit? Zda by to šlo uplatnit do herní výzvy? Hru jsem nehrál a nechci si to spoilerovat....
@Jumas (11.01.2024 21:23): děkuji za odpověď. Co se týká Destroy All Humans!, měla by tam být mise na lodi, něco jako třeba v GTA nebo Mafii.

@Red (11.01.2024 20:56): ještě jsem objevil alternativu - Parkasaurus. Je to takové roztomilé pojetí dinosaurů, i graficky. Je to možná i trošku dětská hra. Ale i tam může utéct dinosaurus a ničit vybavení (model destrukce okolí tam je pěkný) a může i někoho napadnout.
@Ross (11.01.2024 18:18): Vezmu to popořadě.

1. Destroy All Humans! jsem hodil do interní diskuze.
2. Sims 4 jdou i na HC, když si tam někoho vezmeš.
3. Dagon: by H. P. Lovecraft jde do základu bez problému.
4. Camilla Luddington je schválená, takže Tomb Raider pravidla pro základní variantu kategorie splňuje.
5. Slepá Esmeralda v Poldovi 2 schválená.
7. Bzzzt na základní variantu v pohodě.
8. Jurassic World Evolution základ splňuje.
10. Ve Watch Dogs jsou rádia, takže do základu sedí.

@Red (11.01.2024 20:56): Já si dám Jurassic Park: The Game, ale to už se v podstatě nedá sehnat za nějakou normální cenu.
Už jsem dal dohromady většinu her. Pojedu základní obtížnost.

1. Nemova říše - Destroy All Humans! 
2. Láska nebeská - The Sims 4 
3. Volání Cthulhu - Dagon: by H. P. Lovecraft 
4. Tenkrát v Hollywoodu - Tomb Raider 
5. Nikdy se nevzdávej! - Polda 2 remástr 
6. Ukradené Vánoce - tu dám něco náhodného, kde objevím Vánoce
7. Ve stínu pixelů - Bzzzt  
8. Cesta do pravěku -Jurassic World Evolution 
9. Ztraceno v překladu - /
10. V záři reflektorů - tu dám něco náhodného, asi Watch Dogs

Prosím o kontrolu, zda tyto tituly můžou být :)
@Tulareanus (11.01.2024 17:26): A ještě taková zajímavost New colossus je sonet vyrytý na desce sochy svobody, kterou napsala Emma Lazarus.
Možná to bude mít nějakou spojitost vzhledem k tomu, že se druhý díl téhle v celku povedené série odehrává ve fiktivní Americe obsazené po druhé světové válce nacistickým vojskem.
@John Mirra (11.01.2024 09:51): nezůstal náhodou hlavní hrdina B. J. Blazkowicz v jednom díle trvale ochrnutý? Neměl náhodou potom ten super oblek díky kterému zase mohl znovu chodit? Je to už nějaký pátek co jsem to hrál. Ale měl jsem za to že tam něco takového proběhlo.. já jen že by se i tohle dalo použít do HC verze.
Přece tam byla i ta mise na té základně na začátku jak jezdíte na tom invalidním vozíku.. mimochodem jedna z nejpovedenějších misí ve střílečce co jsem kdy hrál.
Moc, moc hezké kategorie. Krásně jsem si do toho vecpal hry, na které se už dlouho těším. :D Zatím to vidím takhle:
1. Nemova říše (HC) - Subnautica 
2. Láska nebeská (HC) - Fable II 
3. Volání Cthulhu (HC) - Cult of the Lamb 
4. Tenkrát v Hollywoodu (HC) - Svoboda 1945: Liberation 
5. Nikdy se nevzdávej! (HC) - The Walking Dead
6. Ukradené Vánoce (HC) - Costume Quest, Annual Pumpkin Festival 
7. Ve stínu pixelů (HC) - Closure, The Bridge 
8. Cesta do pravěku (HC) - The Odyssey of the Mammoth, Totally Accurate Battle Simulator 
9. Ztraceno v překladu (HC) - A Plague Tale: Innocence ve francouzštině
10. V záři reflektorů (HC) - Stray Gods: The Roleplaying Musical
@Ross (10.01.2024 11:51): Aby to nezapadlo, tak sme sa interne bavili a tohto herca neuznávame, lebo nikdy nikde nehral hlavnú úlohu, len malé epizódne a je pomerne neznámy.

Ale Fritol nižšie napísal pekný zoznam hier, kde sú známi herci. Kopec známych hercov je aj v hrách od Quantic Dream alebo Supermassive games, ak chceš niečo kratšie.
Jestli chcete nějaké tipy na normal do "Tenkrát v Hollywoodu":

Call of Duty: Advanced Warfare - Kevin Spacey tam má postavu, kterou dabuje a dokonce je dle něj vymodelovaná.
Call of Duty: Black Ops - Sam Worthington dabuje Masona.
U těch CoD bych mohl zůstat, tam se hvězdy objevují pravidelně...
Sleeping Dogs - Emma Stone dabuje Amandu.
Assassin's Creed - Kristen Bell dabuje Lucy, dokonce tak i vypadá.
Until Dawn - Hayden Panettiere dabuje Samanthu, i tak vypadá.
Batman: Arkham Asylum - Mark Hamill dabuje Jokera.
Ratchet & Clank - Bella Thorne dabuje Coru.
Enslaved - Tímhle splníte i HC, ale Andy Serkis dabuje hlavního hrdinu.

Saints Row a GTA série jsou plné hvězd, tam stopro něco najdete.

By mě nenapadlo, že zrovna tahle kategorie bude problém. :D