Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

K těm knihám, krom těch co už zazněly:

Frank Herbert - hexalogie Duna
James O´Barr - Vrána
Umberto Eco - Jméno Růže
Andrzej Sapkowski - série Zaklínač
Orson Scott Card - série Enderova hra
Joseph Heller - Hlava XXII
Anthony Burgess - Mechanický pomeranč
Mario Puzo - Kmotr
William Gibson - Neuromancer
@Bodkin (17.12.2012 01:33):
Maso a krev - Rutger Hauer je bůh, Verhoeven taky, nejlepší filmový středověk ever
Ironclad - ultragore rubanice s oscarovými herci, hodně velká béčková pecka
Černá smrt - Sean Bean a náboženští fanatikové, můžeš hádat jestli tam umře
Centurion - pitomá naháněčka římských vojáků po lese + povedený last man standing v opuštěné pohraniční pevnůstce, zábavné
Solomon Kane - spolu s Beowulfem asi nejpovedenější heroic fantasy od Barbara Conana, Purefoy se s obouručákem v ruce asi už narodil
Valhalla Rising - tak trochu (hodně) artovka, ale s výbornou barbarskou první polovinou (tahání střev z břicha a další veselosti)
Spartakus - sandálový seriál, sex, krev a intriky jak z Říma od HBO, první dvě série velmi povedené (= dokud je tam hlavní hrdina/záporák otrokář Batiatus)
Poslední legie - neviděl jsem, tematicky odpovídá
Bulgakova, Abeho a Viana dabluji.

V poslední době se mi jinak např. líbilo Země Vod od G Swifta.
Hmm, nějaký tip na film ve stylu Vikingové, Vikingové 2 (hehehehehe), tz. béčko ale zábavné?
@Maximus (16.12.2012 17:42): Jen tak namátkou...

H. P. Lovecraft - všechno
Boris Vian - všechno
P. K. Dick - taky vesměs všechno, co se mi od něj dostalo do rukou
Michail Bulgakov - Mistr a Markétka
Neil Gaiman - Sandman
H. H. Ewers - Alrúna
Tolkien - Silmarillion
Kóbó Abe - Tvář toho druhého
Clive Barker - Věčné zatracení
George Orwell - 1984
Zamjatin - My
Albert Camus - Cizinec, Pád
@Gerret (16.12.2012 19:44): Dalo by sa nieco z toho,
trebars My deti ze stanice zoo, videl som iba film ale ten bol hodne hardcore dobry, knihu si raz urcite precitam.

Cerni baroni su klasika to je jasne, Duna je dost hruba knizka, rozhodne nie zalezitost na par dni.... Den pro sakala sa oplati urcite, na zapadnej fronte klud tiez kalsika dobra a odporucam film z roku 1930 CB, fakt najlepsia verzia co existuje. Metro ma laka tiez, to raz musim precitat.
@Maximus (16.12.2012 17:59): Motyla citavam pravidelne kazde 2-3 roky, fakt brutalna vec, neskutocna klasika. Nahodou aj teraz ho mam rozcitaneho, som cca v 1/2 dvojky.

potom kus Dickove to je wub kapitane, ale su to sci-fi/fantasy poviedky. je to Dick takze cakaj ze niektore budu uplne nezmyselne magoriny bez znamky pochopenia, ale vacsinou sa jedna praveze o dobre pochopitelne (co je na Dicka teda vykon) zalezitosti, ale hlvne obsahuje jednu ultimate-mega-quality-ultra-super-hyper-best of the best poviedku, akurat neviem si spomenut na nazov, ale pravdepodobne najlepsi sci-fi horror v celej historii ludstva s neskutocne vymakanym koncom. len pre tuto jedinu poviedku to ma zmysel kupovat, fakt ultra-zalezitost prveho stupna. ale samozrejme je tam ovela viac vybornych veci ale ta jedna je extra-ultimate.
@Maximus (16.12.2012 17:42): To by bol moc dlhy zoznam a po jeho dopisani by som si spomenul na dalsich 20 ktore som zabudol.... ale dam ti par typov, mozno nie najlepsie ale rozhodne zaujimave.

H. Charriere - Motyl 1,2 (total klasika)
Philip K. Dick - To je wub kapitane (zbierka poviedok)
Klaus Bernarz - Na východ od slunce: od Bajkalu na Aljašku (ruske pomery v realite, vymakane)

To mas 3 typovo zanrovo uplne rozdielne veci, netusim co ta bavi ale snad ti aspon 1 padne.

P.S.
tichy typ pod ciarou, sice totalne b-cko ale neskutocne zabavne

H. Harrison - 1. 2. 3. Planeta smrti - ta prva trilogia, na zabavenie skvele, McGyvero-JamesBond v akcii
Napíšte mi najlepšie knihy aké ste kedy čítali prosím - chcem napísať zoznam pár kníh, z akých mi priateľka kúpi dačo na vianoce. Aspoň sa inšpirujem, lebo teraz si na kopec vecí nespomeniem.
všetko dobré čo vás napadne prosím (snáď tu nehráte len hry všetci :D)
Hobit má víc děje než celý Pán prstenů, film mi připadal krom scén z Hobitína a jeskyně s Glumem spíš hodně uspěchaný,

@Všivák (15.12.2012 12:27): Mno, del Torovy vlivy které v Hobitovi jsou vidět mě v tom spíš štvaly.
@Walome (15.12.2012 12:44): Tak jasně, já když viděl Společenstvo poprvé, tak byl z toho taky úplně vedle... Ale když se na to podívám zpětně, tak mi na držce zůstává jen takový ten přiblblý úsměv=)

Taky nechápu, proč to Jackson rozdělil na 3 celovečeráky. U LOTRu mi vadí nahuštěný a pokroucený příběh do cca 12 hodin filmu, u Hobita budu nadávat, jak se to vleče. Ale tak to si nevybereš.
Ze mě nějak to nadšení k pánu prstrnů opadlo. Měl to raději natočit ten člověk co natočil Hellbyoe nebo Faunův Labyrint. Tahání tak malé knížky na dva velkofilmy mi přijde zbytečné.
Právě jsem přijel z kina. Hobbit byl parádní.
Nejlepší z celého filmu byla scéna s Bilbem a Glumem
@Say (13.12.2012 13:25): Hobita a LOTRa jsem poprve cetl nekdy v jedenacti a cetl jsem je pravidelne kazdy rok az tak do sestnacti, sedmnacti. Dvakrat jsem prelouskal Silmarilion a Nedokoncene pribehy a minimalne jednou vsechno ostatni, co v cestine od Tolkiena vyslo, od Rovera pres Pohadky (Sedlak Jilji z Oujezda je ale porad super) po Hurinovy deti. Od te doby si radsi znovu dam Harryho Pottera (cesky jsem cetl nekolikrat, anglicky prvni dil a chci VIIIC), ktery sice nema takovou lingvistickou hloubku ani historicke bohatstvi, ale porad je mi to blizsi nez LOTR, ktery me uz docela nudi. Anglickou verzi ctu narazove sem a tam, prokladam to jinymi vecmi v ruznych jazycich (i kdyz The Hobbit jsem precetl na jeden zatah pred par dny), zatim jsem nekde na 100 stranach a ctu to ted jen proto, ze tu nemam nic lepsiho, snad az po Vanocich.
Mno souboj dobra a zla bude čqastý námět vždy, respektive až nebude tak budeme teprve v prdeli:)
@Walome (13.12.2012 11:32): popravde se mi to 3D tady libilo vic, nez kdy predtim (videl jsem Avatara, Vanocni koledu a Krvavy Valentyn), jinak taky sleduji filmy ve 2D.

@rikuhahl (13.12.2012 10:46): jak myslis... ja knizky cetl mockrat, ted jsem docetl hobita v anglictine a mam rozecteneho Pana prstenu v anglictine, ale uz me to moc nebere, chybi mi tam nejaka vetsi psychologizace postav (hlavne u LOTRa, Hobit je jednohubka pro deti - a je fajn, ze z pohadky udelali fantasy, adaptace je to velmi slusna, misty lepsi nez kniha.).
@Fingon (12.12.2012 21:08): Ta informace, že to bylo bez titulků, má pro nás nějakej význam? :) Jinak ta kvalita byla lepší i na normálních plátech, ale těch 48fps bych viděl rád - už jen proto, že je to podle mě budoucnost filmů, něco jako 3D a rád bych si na to co nejdřív zvyknul (ačkoli odhaduji, že je to prostě podobně kvalitní a rychlé jako každá druhá dnešní tv). Ach jo, kde jsou ty časy, kdy byly 3D jen rybičky a dinosauři...
@Fingon (13.12.2012 10:36): OK, ale Hobit, Pán prstenů jsou knížky = pořadí se určuje podle knih. Star wars jsou filmy = nový epizody (I-III) jsou reakcí a dotvořením předešlých (chronologicky následujících) filmů. Ač zřejmě nikdy LOTR a Hobita číst nebudu (fantasy mě nebaví), tak vždy kladu knihu na první místo.
Tak by mě zajímalo, jaký budou recenze na Hobita. S AlieNem naprosto souhlasím, celou dobu jsem z toho měl stejný pocit - a i když jsem se na film moc netěšil, tak mě to zklamalo.

Plus to násilné zasazení všech známých postav... zbytečné... a furt se tam jenom kecá... kdyby udělal jeden film, udělal by dobře - scéna s Glumem by tak byla jistě nejlepším momentem.

A ten závěr, který nás měl asi navnadit na další díly, když stejně všichni víme, co tam bude... :-D