Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Say (09.10.2013 16:29): A na tu Šantovku se těš, a hodně - bude v ní multikino Premiere Cinemas (které v Praze mám 10 minut od domu :)) a to je technicky jednoznačně nejkvalitnější v republice = 4K projektory, Dolby Atmos, i HFR.

A jestli vás štvou popcornáři a davy lidí... vždyť i v multikině není nic snadnějšího než se jim vyhnout, stačí jít v nějaký méně obvyklý čas, nebo ne hned na premiéru, a sedíte v prázdném sále. A navíc logicky sedat dopředu, kde nebývá už vůbec nikdo.
@Walome (09.10.2013 17:20): Dát si pivo v kině je super, na to mi nešahejte :P

Velké kino je fajn, strávil jsem v něm roky, ale stejně jsem měl ve Zlíně radši Květen - je fajn že zase trochu funguje
@Say (09.10.2013 16:48): No tak to zní dobře... z 4K jsem tak odvařenej nebyl, ale nepřítomnost popcorncářů bych vítal - ale mezi námi - já potkal v kině i člověk s plzní a tlačenkou, takže to taky nevyřeší všechno :)
@blackJag (09.10.2013 16:40): Já vím, v Metropolu to tak taky občas bývá (foto zde) ale když se tam sejdou lidi, kteří jdou opravdu na film a máš kolem sebe prostoru až až, beru to spíš jako velký bonus. Např. u Promethea seděli všichni přikovaní k židlím a za celou dobu nikdo ani nemrkl. A u Cloud Atlas takhle všichni seděli až do skončení titulků, což považuji za obrovský úspěch (není nic neslušnějšího, než opouštění sálu za běžení titulků). To bych dokonce nakázal všem kinům nerozsvěcovat dokud nedojede aspoň půlka titulků.

@Walome (09.10.2013 16:42): To není naštěstí pravda. Rozdíl ve kvalitě zvuku je ve zmiňovaném Metropolu opravdu obrovský. Navíc je tam 4K promítačka a o tom si může CineStar jen zdát. Taky tam chybí prodejna popcornu, místo toho je tam kavárna. Moc dobře ví, co je to filmová kultura.
@Say (09.10.2013 16:29): žrouti popcornu a bramburků to je fakt zlo. I ty prťavé sálečky, to mám vždycky pocit, že jsem si to pak mohl pustit doma na plátně a mohl bych si k tomu ještě ležet :-) a udělal bych líp - když si člověk koupí BD, tak už ho to pak vyjde snad i nastejno.

Ve Zlíně je ale pak Velké kino (fakt obří sál) při běžných projekcích až děsivě prázdné :-))
@Walome (09.10.2013 16:13): My tu mámě jedno nelepší kino (zůstalo ze 4 kin v Ol. jako jediné), které se vzpamatovává z krachu kvůli za*raném CineStaru, ale den ode dne sílí (lidé se umoudřili a začali si Metropol konečně cenit). Bohužel se tu za pár týdnů otevírá šantovka a tam má vzniknout zase nové multikino a bojím se, že se scénář bude opakovat=/ Ale třeba ne... Problém multikin (teda aspoň Cinestaru u nás) je úpadková nabídka filmů (veškerý mainstream s 3D a nejlépe i dabingem), špatná projekce jako zvuková tak obrazová (zvuk není téměř prostorový a 3D s brýlemi = podexponované cosi,jednou jim dokonce praskla lampa během promítání a my museli na film znova následující týden,) a taky jsou plátna malá a místnosti taky, takže jde slyšet každého debilního žrouta popkornu, díky kterému, mám pocit, CineStar přežívá.
@Say (09.10.2013 16:06): Ahá... Ty jo, bych hádal, že v Holomóci bude lepší kino než ve Zlyně, ale mýlil bych se. No já vzal celou rodinu (táta medvěd, máma medvědice, já a partnerka) a já byl z nich nejmíň nadšen :) takže třeba by Tvoje přítelkyně byla překvapená.
@Walome (09.10.2013 15:56): Já už mám vybranou, ale ta se mnou do Zlína kvůli sci-fi nepojede=D Tak musím vybrat někoho ze Zlína=)

No ale dívám se... Do multikina se mi na 3D fakt nechce a ve velkém to nedávají...
@Say (09.10.2013 13:43): "Až tak je to v Gravity dobré, jo?"
Ta jedna scéna, resp vlastně jeden záběr, ano. Čisté "wow!" (a taky, být to ve tom 4Dx, "kde mám kýbl?" :))

Ve Zlíně je to afaik od zítřka na sále č.1
@AlieN (09.10.2013 13:14): Tvl, Lobby scénu v Matrixu a dál si dodnes občas pouštím!=) Až tak je to v Gravity dobré, jo? Sakra sakra, proč to u nás nedávají jinde, než v Cinestaru=/
@Say (09.10.2013 12:49): Nejsem si jistý jestli už to neupgradovali, bylo to tuším v plánu, a musím přiznat že teď sám jsem si tam na pohled žádného rozmazání nevšiml (musel bych mít přímé srovnání, a ne ve 3D, s dvojemi brýlemi na očích to jde těžko), ale ve chvíli kdy IMAX procházel digitalizací do něj nasadili jen 2K projektor.
Dost mě to tehdy nasralo, byl to pro něj dost ohavný downgrade - původní 70 mm film má rozlišení cca 10K.

Anyway - včera jsem šel na Gravity podruhé, pro změnu do normálního kinosálu a na 2D - a to 3D a IMAX bych rozhodně doporučil. Jednak kvůli velikosti plátna, které je tady hodně stěžejní (včera jsem seděl ve druhé řadě a pořád je zorný úhel výrazně menší než z půlky IMAXu, o zlomeném krku a nepřirozeném podhledu z toho místa nemluvě), jednak kvůli samotnému 3D které je tu jednak velice dobře udělané, a hlavně s jeho potřebou film přímo pracuje, v podstatě kompletně nahrazuje práci s hloubkou obrazu skrze DOF právě tím 3D.

Což je super, wtz, protože jen takto je možné vychutnávat si to neskutečné množství detailů ve scéně. Myslím že až vyjdou HD ripy tak si scénu zničení ISS budu pouštět furt dokola do zblbnutí... což se mi nestalo asi od Lobby scene v Matrixu - je to maso.
Blbé je že zbytek filmu, příběh a Sandru, už při tom budu s chutí přeskakovat... na rozdíl od toho Matrixu.
Jo a ještě jsem si vzpomněl na jednu věc z Gravity - nevím to jistě, ale vsadil bych si, že kosmonauti nenosí vyndavací a zastamdací rovnátka :) ale nevim.

@Say (08.10.2013 22:59): Samozřejmě, kvalita obrazu v kinech je všude stejně mizerná - jen v IMAXu je mizernější, protože je to větší a ještě 3D :D

Nevíte někdo z jakého je tohle filmu? Vím že jsem ho kdysi viděl, ale za boha si nemůžu vzpomenout jak se jmenuje... :)
@AlieN (08.10.2013 17:39): SG:A bych neztrácel čas. Jen v případě nejvyšší nouze, když je pohromadě několik diváku, co se těžce nudí. SG-1 (hlavně v pozdějších sériích) drželi pohromadě herci (a se 4. stěnou se hlava už moc nelámala).
@AlieN (08.10.2013 17:39): Příběh SGA začíná těsně po dílu (mimochodem jednom z nejlepších vůbec) "The Lost City", posledního dílu 7. série Stargate SG-1, kdy SG-1 objeví základnu Antiků v Antarktidě a tím i vodítko k Atlantis. SG-1 a SGA poté běžela na tehdá ještě Sci-fi channelu souběžně - tzn. 8. série SG-1 = dějově 1. série SGA atd..., potěšilo mě i pár crossoverů, jen škoda, že pro diváka, kterej nejdřív sleduje SG-1 a o ději SGA nemá potuchy, tyhle crossovery budou asi docela o ničem - proto doporučuju pro toho, kdo neměl s nikdy předtím s SG seriály co dočinění, aby po 8. sérii SG-1 zhlédl alespoň pár dílů SGA - jen aby byl v obraze. Btw děj SGU se odehrává až po obou seriálech.
@JohnCZ (08.10.2013 14:52): ony se ty dvojdily vetsinou tykaji pilotu nebo specialnich dilu (treba poslednich, napr. u Star Trek: Nova generace nebo u Xeny). Zadavajici televize vetsinou odvysila devadesatiminutovy pilot a pri syndikaci se to pak vysila rozsekle na dve epizody. Plus tyhle specialni dvojdily maji sanci vyjit jako samostatna DVD.
@Jumas (08.10.2013 14:22): "Rising" je pilotní dvojdíl, podobně jako byl "Children of the Gods" u Stargate SG-1, takže je velká pravděpodobnost, žes ho viděl, protože je součástí seriálu (a btw naprosto zbytečně nahozený na ČSFD zvlášť).

A je po dlouhé době dobré slyšet někoho, kdo nehejtuje Stargate Atlantis. Miluju každý Stargate seriál, každý je trochu jiný (SGU je teda jiný trochu víc), ale všechny stojí za to.
Asi před měsícem jsem se konečně dostal ke Stargate: Atlantis a teda je to daleko lepší, než jsem čekal. Dokonce je to kvalitou srovnatelný s původní SG-1. Jsem v půlce třetí řady a nemůžu se od toho odtrhnout.

Chtěl jsem se taky zeptat, jestli má cenu se dívat na film, kterej seriálu předchází Stargate Atlantis: Rising.
Toz a ja vrele doporucuji pro me vcelku necekany serialovy prekvapeni Orange Is the New Black . Cekal jsem prvoplanovy humory a klasickou vezenskou nudu, ale genialni obsazeni a vcelku nekorektni humor dokazal presnej opak :)
A někteří z nás nechtějí Sandru Buldok vidět vůbec.

Vřele doporučuji Europa Report. Nesnášm pseudodokumenty, nemám v lásce 'realistickou' scifi a přesto dosti líbilo. A Sharlto Copley by měl zas někde schytat hlavní roli, ten chlápek dostane nejmíň prostoru a je nejvíc boží.
A to tu nikdo neresi nejdulezitejsi vec? A to, ze Sandra pod skafandrem nosi seksi tricko a kalhotky?
@Bursoft (07.10.2013 23:35): No, já bych řekl, že film s názve Gravity staví právě na těch fyzikálníc zákonech, ale budiž ;) A Pacific Rim byla děsná hovadina a věř mi, taky mi tam vadilo x věcí podobného ražení.

Ale u tohohle filmu mi to nevadilo - opět budu citovat Civala, protože ten člověk mi prostě vidí do hlavy: "Intenzivní zážitková kuchyně, ve které se jede na vjemy teď a tady, na výjimečný tělesný prožitek před plátnem IMAXu - pro trvalejší vzpomínky na hutnou podívanou ale schází vydatnější konzervanty."
@Bursoft (07.10.2013 23:35): Well, je rozdíl mezi tím jak člověk vnímá survival thriller v reálněm světě a jak v magic-landu kde je možné cokoli. Jistě nadsázka, bavilo mě to dost, ale je tam dost věcí které mě taky rušilo... samozřejmě, když tomu rozumím trochu víc tak si jich všímám silněji než většina ostatních lidí, to je jasné, ale to je otázka spíš detailnějších "nepřesností" aka ty oběžné dráhy těles, ne primitivity typu gravitace, to si pohlídat mohli.
@AlieN (07.10.2013 22:55): Ten film se prodává jako technicky vypiplanej survival thriller z vesmíru ne jako dokument o fyzikálních zákonech. To je moje pointa, sice můžeš nadávat, že jsou tam fyzikální úlety, ale ten film staví na něčem jiným podle mě. Já osobně jsem se asi jen sekundu pozastavil nad tím proč sandra vlastně ještě dýchá, nad tím Clooneym jsem popřemýšlel až po filmu, ale ani jeden případ mi nezkazil dojem z filmu, protože jsem seděl zaraženej do sedadla a vychutnával si, co se doopravdy děje na plátně.
@NateLogan (07.10.2013 22:30): Žádná rotace tam nebyla, a bylo vidět že prostě stojí na místě, bez nějaké v beztížném stavu působící síly. A ostatně i potom co se pustil a odlétal pryč se mohl snadno ke stanici vrátit - stačilo mu sundat si tu MMU a odstrčit se s ní zpátky

@Bursoft (07.10.2013 22:27): To je úplně nesmyslné srovnání, Gravity JE realistické - snaží se o to v každém záběru, přesně tak se prodává, bez toho by poutavý a intenzivní vůbec nebyl. Srovnávat to s rubanicí mechů s godzilami... to už si rovnou můžeme říct jakto že tam ty výbuchy ve vesmíru nejsou slyšet, a proč je na tu oběžnou dráhu prostě nevyletí zachránit Bruce Willis ve vlastnoručně smontovaném raketoplánu.
@John Mirra (07.10.2013 22:05): fyzikálních nesmyslů tam bylo spousta. U toho Cloonyho je to takové divné. Nabízí se možnost, že lana padáku nebyla úplně napnutá a/nebo že ještě rotovat kolem stanice. Jistý si ale nejsem, to bych to musel vidět znovu...

@Say (07.10.2013 22:26): Tak s tím kyslíkem to nebude až tak žhavé. Skafandry mají kyslík na cca 8 hodin, plus záložní bombu kyslíku na zhruba půl hodiny.
@Walome (07.10.2013 22:19): Stejně jako nevíš, kolik je 1% kyslíku množství v těch jejich skafandrech. Zase jako vždycky, když se objeví něco dobrýho, tak to lidi shazujou za věci, který vůbec nejsou podstatný pro ten film :D Nikde nebylo psaný, že se to snaží být superrealistický, má to být především vizuálně poutavý a intenzivní, což je. Chápu, že ta scéna s Clooneym byla celkem fail, že to 1% kyslíku by asi fakt vydýchala rychleji, ale myslím si, že o tom ten film není. To je jak kdybyste řekli, že je divný, když v Pacific rimu vezme obří mech do ruky nákladní loď, mlátí s ní do emzáka a ona se stejně nerozlomí vejpůl :D

Mimoto, furt je to asi nejvěrnější zobrazení vesmíru, co jsem ve filmu viděl..