Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Drolin (26.12.2014 09:28): Ještě bych měl zmínit japonskou taškařici Why Don't You Play in Hell? a švihlou Miikeho adaptaci anime seriálu Yattāman (kde to neskutečně sluší Kyoko Fukadě) jako nejlepší japonské filmy co jsem letos viděl :)
@Drolin (25.12.2014 23:19): Zatím neviděl, ale někde ho mám.
Korejských jsem letos moc neviděl, z roku 2014 jen dvě komedie. Celkově se mi líbil hlavně A Moment to Remember z roku 2004, na který jsem se odhodlával snad rok a půl, ale nakonec to bylo fajn drama. A pak ještě Snowpiercer, s čímž určitě a stoprocentně souhlasíš! :)
@LIUWIL (25.12.2014 22:50): Kvalitní post-apo jsou. Snowpiercer nebo v poslední době These final hours. Skvělý je The Rover.

S horrorama to taky není marný, doporučovat konkrétní kousky se neodvažuju, dost u nich záleží na vkusu a preferencích. You're Next ale člověk nic nezkazí, dále All Cheerleaders Die, Alleluja, It follows a Aux yeux des vivants by měli být výborný, byť jsem je zatím neviděl.
Tak mě letos nadchly pouze Guardians of the Galaxy (totálně nejlepší film za posledních pár let - bavil jsem se od začátku až do konce a to říkám jako odpůrce většiny Marvelovek - nikoli kvůli universu, ale protože ty filmy nemám rád) a Edge of Tomorrow (pro mě asi nejsolidnější vážné sci-fi za moooc dlouho - nadupaná akce i vizuály a smysluplný příběh).

Totálně mě nasrali Expendables - do teď nechápu, jak to po dvou solidních dílech mohli posrat. Ten film jsem ani nedokoukal. Nuda, nuda, nuda, pak chvíli akční nuda a hned na to pro změnu nuda. A já Expendables považoval za nerozbitnou zábavu :(

Predestination, How to Train Your Dragon, Enemy (nevím jestli je to letošní nebo loňské) a Xmeni si vybavím jako filmy, které mě bavily a měl jsem po jejich dokoukání radost z utraceného času.

Vybavuju si ještě Raid 2, ale to mě osobně nějak zvlášť nenadchlo. Grand Hotel Budapest mě bavil, párkrát jsem se zasmál, ale ze židle mě nezvedl. No a víc si ani nevybavím, což je možná dobře.
Pár filmů bych mohl zmínit jako "koukatelné", ale proč se namáhat, do konce příštího roku si na ně ani nevzpomenu.

Poslední asi dva roky mě filmy maximálně vytáčej. Snad žádné kvalitní horory (a když řeknu "kvalitní", myslím tím i zpracování samotného filmu - pletu-li se, dejte vědět), minimum pořádných sci-fi a post-apokalyptický žánr jako kdyby ani neexistoval a jediný dobrý příklad tak zůstává The Book of Eli, který aspoň naprosto, ale totálně přesně trefil atmosféru. Tím pádem poslední opravdu dobré post-apo je z roku 2009 (The Road). A ne že by neexistovaly kousky s velkým potenciálem, o což víc mě to sere.

A když slyším o filmech, které se chystají, jako třeba Hitman, chce se mi bleit.

BTW: Kina nenavštěvuji, takže na filmy mimo DVD distribuci nemůžu hodnotit.
Hobbit slabší, Interstellar dokonalý... ostatně jako vše od mého nejoblíbenějšího režiséra.

Hodně lidí si stěžuje na příběh polopatisticky vysvětlený, včetně těch fyzikálních jevů, které hlavní hrdiny doprovázely. Já si myslím, že je to vysvětleno dostatečně tak, aby to každý blb pochopil.

Pokud by někdo chtěl, může se podívat na Into the Universe (část Cestování časem) se Stephenem Hawkingem. https://www.youtube.com/watch?v=_iby0vsD9C4
Kde jsou základní principy cestování časem spolu se speciální teorií relativity vysvětleny pro mainstreamové publikum. Navíc namluvil Benedict Cumberbatch. :-)
Z letošních filmů se mi zatím líbilo na 5* jen: Grandhotel Budapešť, Strážci Galaxie a The Raid 2.
Vyloženě špatným fimům jsem se snažil vyhnout, takže z toho horšího se mi vybaví hlavně 300: Vzestup říše, Transcendence a Robocop.

Pár filmů ještě plánuju, třeba Hobita 3 a Interstellar jsem zatím neviděl.
Filmy co mě sraly 2014

Hobbit a 4 armády
TMNT
Asi 10tej Transformers
Divergent - film pro holky, kterej sem omylem viděl
@Victor (25.12.2014 19:36):
Letošní TOP 5: Dawn of the Planet of the Apes, Edge of Tomorrow, Need for Speed, How to Train Your Dragon 2, The Signal - letošní filmy, kterým jsem dal 5*. A True Detective mezi seriály.

Letošní zklamání (resp. filmy, od kterých jsem čekal víc): Guardians of the Galaxy, X-Men: Days of Future Past
Tento rok, co se zajímavých filmů týče, nebyl špatný:

Trudno byt' bogom
Under the Skin (5/5)
Kaze tachinu
Adieu au langage
Kaguya-hime no Monogatari
Maps to the Stars (2/5)
Jodorowsky's Dune (4/5)
Tian zhu ding
Tom à la ferme
Soshite chichi ni naru (5/5)
Gui Lai
What We Do in the Shadows (4/5)
Futatsume no mado
Leviafan
Kış Uykusu (5/5)
Filmovy top 5 2014

The Raid 2
Interview
Gone Girl
Wild Tales
Grand Budapest Hotel
Zaklinac - Věž vlaštovky je zatial ukrutná NUDA. Som na nejakej 120 strane, ale zatial som z tej knihy otraveny ako uz davno zo ziadnej a absolutne sa mi nechce pokracovat dalej. Snad sa to rozbehne, lebo na Pani jazera sa vyseriem uplne.

Normalne sa mi tomu nechce verit, lebo poviedkove knihy Poslední přání a Meč osudu patria k tomu najlepsiemu co som kedy cital a romanove knihy Krev elfů a Čas opovržení boli tiez velmi dobre.
Sapkowski ma dost problem s pribehom na viac knih, predtym malo vsetko svoje miesto a teraz je ta kniha plna zbytocnosti a dej sa pohybuje veeelmi pomaly. Toto docitat bude riadna fuska kua.
@Sadako (20.12.2014 18:08): V Metabaronech je hlavně využito hodně věcí z Jodorowského Duny, to nemohlo jít zkazit. Incal, podobnější Pátému elementu (resp. který ho pak těžce vykradl), nemá tak zajímavé postavy ani prostředí, také kresba je tu vyloženě Gigerovská, což mne, při vší úctě k Moebiovi, bere o dost víc.
Na Incalu mě každopádně štvaly hlavně kostrbaté dialogy, u kterých mám velký dojem že je dost dorazil český překlad, musím si to někdy přečíst v angličtině.
@AlieN (19.12.2014 23:00): Já to četl, ovšem už je to dlouho, dávno předtím, než to u nás vyšlo. A co si pamatuju, tak to bylo dobré, řadím to spolu s Juan Solo a Les Technopères k tomu lepšímu, co Jodorowsky napsal.
Od Malicka bych určitě doporučil film Tenká červená linie. Je to podle stejnojmenného románu, který mě moc nezaujal, ale film je oproti tomu skvělý. Osobně ho považuji za jeden z nejlepších filmů s válečnou tématikou a asi i nejlepší film od tohoto režiséra. Nutno dodat, že tomu i hodně napomáhá hudba od Hanse Zimmera.
Malicka nemám rád (je pro mě definicí patetického režiséra opájejícího se vlastní, ač nepochybně vlastněnou, vyjímečností), ale paradoxně ho z hlediska koncových (dvou) filmů hodnotím velmi pozitivně - Tree of Life 5/5, Days of Heaven 3/5 - a ostatní filmy plánuji zhlédnout. Mimo To the Wonder, kde již hranice vkusného kýče byla překročena.

Od New World velmi očekávám, ale bojím se výsledku a tak jsem film zatím pár let odkládal.
tak sem viděl hobita a je to strašný. dal sem 1,5* z 5. Nevzpomenu si co se mi tam líbilo. Asi ten drak na 2 minuty.
Mě by teda zajímalo, jakou jinou funkci filmy od Malicka mají. Já bych naopak tvrdil, že jeho filmy k emocím přímo vybízejí, byť to dělají bezpochyb subtilněji než ostatní filmy. Ale ostatně proto je Malickova tvorba tak charakteristická.

A třeba New World, který je mozaikou tklivé hudby, parádně nasnímaných scén a dojemných monologů, považuju za exemplární emotivní atak.
Nebudem sa hrať na odborníka na Malicka, ale taktiež mám pocit, že jeho tvorba (ktorá mi skôr nesedí ako sedí) má od prvoplánového pátosu veľmi ďaleko.