Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Jsem už líná listovat dolů, ale kdo si stěžoval na rozvláčnost Pána prstenů neví, o čem mluví. Tolkien je neobyčejně úsporný. Že na něm visí pověst rozžvaněnosti imho mohou mnohem pozdější chrliči předlouhých fantasy sérií, se kterými nešťastník JRRT pro některé nejspíš splývá.
@Rapier (08.01.2017 20:26): Ale jo, já s tou její recenzí celkem souhlasím. Ovšem to neznamená, že se mi ten film nelíbil, naopak. Bylo to podáno jinak, docela dobře podle mne, pěkná výprava, hlavní postavy podle mého gusta, parní lokomotivy mám rád takže opět spokojenost - za mě 4 z 5. Já ale taky psal, že nedám dopustit na původní klasiku, to je nesmrtelné dílo - kdo tady na tyto filmy chodil za 7 Kčs? To bylo hodně drahé, to u nás byly lístky za sedadla na vyvýšených místech :-)
@Richmond (08.01.2017 21:22): Ššš. Neřikejte to tak nahlas nebo se vám ostatní děti budou smát (Fíla atp.)! :) Je ale možné, že se občas trefí. Jen některým žánrům nerozumí (typicky filmům dle komixů) a hledá tam něco, co tam jako fakt být nemá.
@Jab (08.01.2017 20:44): nevím jak jindy ale tentokráte to shrnula dokonale. Nemám obecně nic proti novým filmům ale no Mirka to už řekla, není co dodávat :) Jsem fanoušek westernů ale tohle fakt ne, ne, to mi prosím nedělejte. :)
@strejdafido (07.01.2017 22:57): Ono tie knihy su vlastne iba kompilacia uplne nezavislych noviel, ktore napisal uz pred tym do jednej knihy. Zober si napr. W2 knihu - prva cast s Old Deathom skonci a potom BUM/Reset a ide nieco uplne ine co nijako nesuvisi s prvou castou (povodne samostatna novela), kdezto film je jeden uceleny dej, ktory zacne - vyvija sa - skonci ako jeden suvisly celok.
Detto W3 - prva cast so Sans Earom a potom BUM/Reset....
@Red (07.01.2017 22:53): Tangua a jeho prostřelená kolena, nedivím se, že začal chlastat :-) Ono když se to tak vezme, tak ani ta původní série filmů se knihy vůbec nedržela - kde je tam např. zastřelený grizzly revolverem? Tohle přece byl první hrdinný čin Oldy.
@strejdafido (07.01.2017 22:46): Tak třeba takový Tangua by byl taky dobrý záporák, vývoj vztahů se synem Pidou by mohl udělat i dobrý drama:) Jinak jo filmy mám shlednutý všechny, včetně odpadové parodie Manituova bota. Jen tahle mě odrazovala už od pohledu.
@Red (07.01.2017 22:41): No jo, já to napsal jinam.. snad to nějaká dobrá duše přesune.. Kniha zůstane knihou, to každopádně, ovšem záporák tam byl prakticky jen jeden a to ve všech třech dílech, na film by to bylo docela málo.
@strejdafido (07.01.2017 22:24): To patří spíš do kultury, ne? Já jsem velký fanoušek mayovek a vinnetua a filmy tak 5x přečtený a shlédnutý, ale nechtěl jsem si kazit dojem. Možná po jednoznačnějších ohlasech změním názor:)
Na odlehčení - kdo se dnes díval na nového Vinetoua? :-) Osobně nedám dopustit na klasiku, ovšem tohle zpracování se mi opravdu líbilo, rozhodně se to blížilo skutečnosti a Old Shatterhand nebyl tak sladký až k zulíbání :-) Ovšem chyběla mi hláška "Je tam.. lokomotíva.." To mě vždycky pobavilo, původní Olda nechce nechat vyhodit saloon do povětří z důvodu že je tam žena, ale projet celou stavbou lokomotivou a hodit jim tu budovu na hlavu jiným způsobem mu vůbec nevadilo :-)
@SilentWolf (06.01.2017 19:13): Necet jsem od nej zdaleka vsechno, ale Neviditelne nestvury jsou imho jeho nejlepsi. U nas je skoda, ze vysly tak pozde a ten styl psani se tim muze zdat uz dost okoukanej. Kdyz to ale clovek cte s vedomim, ze to napsal jeste pred Klubem rvacu, tak je to proste genialni forma a ja si u toho čvachtal.

Kazdopadne u nej je zasadni davat si mezi knizkama velky rozestupy a precist si mezitim x jinych, jak pise Drolin. Jinak se toho velmi snadno prejis. Taky si tam davam slusny rozestupy a diky tomu je ten jeho styl pokazde prijemny osvezeni. A to i presto, ze vlastne pise porad tu stejnu knizku se stejnym hlavnim hrdinou porad dokola.

Jinak za nejslabsi u nej zatim povazuju Program pro přeživší, ktery i pres jeho nejvonnegutovstejsi zapletku na me moc nefungoval. Vyborny je ale treba Zalknutí.
Také si myslím, že případné zfilmování Silmarillionu by dopadlo rozdělením určitých příběhů na několik filmů. Možná by to šlo i ve formě seriálu, ale kdo ví jak by to potom dopadlo, plus vzhledem k obsahu by to na efekty bylo asi drahý jak prase. Ale zase "Berena a Luthien" bych viděl zfilmovaný moc rád, taktéž i Túrinem bych vůbec nepohrdl.
@Shoggot (06.01.2017 21:48): Pravděpodobnější bude rozdělení na jednotlivé příběhy a natočení těch. Teď čtu Húrinovy děti a ty bych viděl zfilmované nesmírně rád - to se ale ani nedá natočit jako pohádka pro děti jako Hobit, to je drsné depresivní fantasy vedle kterého je Hra o Trůny hotová selanka.
Mimochodem perlička z filmu Warcraft, na blurejku jsou vystřižené scény a je tam jedna dost zásadní, kde se Lothar vyspí s tou poloorčicí + docela živočišným způsobem (na pohádku), což pak zdůrazní tu její "zradu". A pak je tam ještě jedna, která zabírá Orgrima a Durotana (je pozdě, snad jsou ta jména správně) u ohně i s dalšími orky a baví se o svém světě a o felu - což je zásadní scéna k pochopení toho světa a kdyby tam byla, jistě je zmatených méně diváků.

Ale samozřejmě pro lidi, který se film nelíbil, to nic zásadního nemění.
Skvělý film, dle velmi dobré předlohy "Chrám divokých husí" Minakamiho.

Plus s druhou nejhezčí herečkou všech dob, Ayako Wakao :).
@SilentWolf (06.01.2017 20:37): Pravděpodobně číst nebudu, přeci jen k Chuckovi mám poměrně výhrady a beru ho spíše jako oddechvou četbu do MHD než něco co by mě zvláště obohatilo (ač Snuff a téma pornoprůmyslu toto naplnilo :)).

A Tvé překrásné já, čekám až se objeví někde v levných knihách jako Prokletí. Obálka je super :).

Jinak myslím, že kontroverzní témata a erotiku značně lépe zvládá Ryu Murakami.
@Flowerpot (06.01.2017 21:43): Ochrana práv na Silmarillion vyprší v 2043. Potom možná. Ale stejně jako nezfilmovali Říši slova od Nicholase Ostlera, tak se asi nevrhnou na Silmarillion. Produkce většinou už ve fázi psání scénáře narazí na těžké komplikace, když se pokouší zfilmovat učebnici nebo slovník :))

Hobit byl první díl asi docela dobrý, zbylé byly velmi, velmi nudné filmy. Problém je, že už na začátku druhého dílu si člověk přeje, aby to celé skončilo.
@Walome (06.01.2017 21:34): Do Silmarillionu se nepustí, za deset let spíš udělají fantastický SPIN-OFF, který ZAPLNÍ MEZERU mezi Hobitem a Pánem Prstenů a zodpoví tak DŮLEŽITÉ OTÁZKY, které každého trápili. A to až do konce našich životů.
Sfilmovaný Silmarillion je mojou dlhoročnou nočnou morou. Kým žije Christopher Tolkien, tak sa to našťastie nestane, ale desím sa okamžiku, keď umrie.
Chtěl jsem číst pána prstenů, ale prej je to strašnej hardcore, co si myslíte ? A taky o silmarillion, které bych si rád přečetl. To by mohl být za pár let zfilmované.
@SilentWolf (06.01.2017 19:13): Mám to myslím podobně, Nestvůry jsou v knihovně stále vypůjčené a tak čekám až je uzmu já, a právě myslím že by měly patřit k tomu nejlepšímu od Chucka. A ten pocit jsem měl také, proto si ted dávám větší rozestupy od jeho knih (minulý rok jsem od něj četl jen Snuff).

Nicméně tedy Ellis a jeho Americké psycho je podle mě lepší kniha než vše od Chucka.
@Drolin (06.01.2017 19:11): četl jsi už něco od Chucka ? Rád bych pak třeba slyšel porovnání. Já byl velký nadšenec a pak mi přišlo vše na jedno brdo a poslední dvě knihy jsou katastrofa, každopádně ty nestvůry stále plánuji. Ty odhaduju že by mohly být podobně dobré jako Strašidla.
Já mám nejvíce v plánu,

Tajný život knížete z Musaši 2016, D. Tanizaki
Zrcadlové peklo 2016, E. Rampo
Těžké sny 1925, F. Sologub
Muži, kteří nemají ženy 2015, H. Murakami
Vesnice 1957, I. A. Bunin
Neviditelné nestvůry 2010, C. Palahniuk
Mistr a Markétka 2011, M. A. Bulgakov
Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé 2004, T. Robbins
Kafka na pobřeží 2006, H. Murakami
Duha gravitace 2006, T. Pynchon
@Fingon (06.01.2017 14:30): dobře Ty! :)

moje knižní výzva je přečíst v roce 2017 (mimo WW2 literaturu faktu z knihovny) následující tituly:

1. Tolkien - The Hobbit v AJ (no, bez slovníku to tak úplně nepůjde)
2. Sapkowski - Poslední přání
3. Sapkowski - Meč Osudu
4. Sapkowski - 5 dílný román: Krev Elfů + Čas Opovržení + Křest Ohněm + Věž Vlaštovky + Paní Jezera
5. Sapkowski - Bouřková Sezóna
6. Harry Potter a Kámen Mudrců
7. Harry Potter a Tajemná Komnata
8. Tolkien - Hobbit v CZ - tentokrát zaručeně bez slovníku :)

Na Sapkowského navážu v Herní Výzvě 2017 Herní Trilogií Zaklínač 1 + 2 + 3 a Lego Harry Potter :)
Kdyby nekoho zajimala moje "knizni vyzva". Neni to o poctu, ale o urcitych titulech, ktere vzbudily muj zajem.

Pro zacatek noveho roku jsem si vybral nove tema - adaptace pocitacovych her v knizni podobe.

Mam za sebou Planescape: Torment, momentalne jsem rozecetl Baldur's Gate a v policce se mi vali BG2: Shadows of Amn. Online antikvariat mi prostrednictvim Amazonu bohuzel nedodal BG2: Throne of Bhaal, ale opet Shadows of Amn, takze novy vytisk ocekavam az koncem tohoto mesice.

Zatim muzu rict, ze po ctyriceti strankach se mi adaptace BG libi vic, nez adaptace PS:T. Sice me trochu leze krkem, ze protagonistou je bojovnik neutralniho presvedcenim s debilnim jmenem, ale budiz.

Pak se mi podarilo sehnat Sins of the Fathers a The Beast Within (tri komiksy uz mam prectene) a vsechny tri novelizace Texe Murphyho jsou dokonce k dispozici nativne jako e-booky, coz je skvele. Tady si ale jeste musim rozmyslet, jestli si nemam ty hry nejdriv zahrat...

Oblast cislo 2: Asimovovi roboti + pokracovani od jinych autoru.

Loni jsem si (poprve v anglictine) precetl serii Isaaca Asimova v anglictine - Ocelove jeskyne, Nahe slunce, Roboti Usvitu, Roboti a Imperium. Jiz drive jsem cetl v cestine Ja, Robot i dalsi povidkove sbirky a serii Robouniversum, ktera u nas vychazela jako spojeni dvou serii (Isaac Asimov's Robot City a Robots and Aliens). Co jsem netusil, ze mezitim vysly dalsi dve pokracovatelske serie (Asimov's Robot Mysteries - 3 knihy - Mirage, Chimera, Aurora) a ze roman Kaliban je ve skutecnosti prvnim dilem ze tri (Caliban, Inferno, Utopia). V cestine vysel pouze Kaliban. Nemluve o tom, ze nedavno byla dokoncena trilogie o doktorce Susan Calvinove o dobe predtim, nez se z ni stala robopsycholozka. Medicinske drama s prvky sci-fi. Tady jsem precetl prvni dva dily (To Protect, To Observe, To Preserve).

Koncem lonskeho roku vysel novy roman ze serie Darkover, Thunderlord, a popravde je mi uplne jedno, ze tvurkyne serie zemrela uz v roce 1999 a ze minimalne od devadesatych let byla serie psana s jejim minimalnim vkladem (synopse atd.) Proc? Protoze jeji posledni samostatne psane romany jsou naprosto o nicem (vetsina City of Spells, Heirs of Hammerfel, vsechny tri jeste vysly v cestine) a drtiva vetsina pozdejsich titulu je o dva az tri rady lepsi.

Pak mam v planu precist si Poklad na Stribrnem jezere (v nemcine), Salammbo, Fantoma opery (oboji v AJ, protoze francouzsky bohuzel neumim).

Jinak se uvidi, co bude... co se her a filmu tyce, mam obsahly wishlist, ale nic, co bych musel nutne uprednostnit...