Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Právě jsem se vrátil z Kina zcela ohromen. Pokud jste neviděli Dunkerk pak děláte velkou chybu. Četl jsem o Dunkerku dvě samostatné knihy, viděl několik historických dokumentů a takovou malou TV mini sérii zabývající se transportem vojáků zpět do Británie.
Viděl jsem samozřejmě Bitvu o Británii, Bitvu v Ardenách, Přiliš Vzdálený Most, Den-D, stejně jako Tenkou Červenou Linii a Zachraňte Vojína Ryana a mnoho dalších skvělých válečných filmů.

Za mě celých 100% a konečně jsem dostal chuť si zajít na nějaký film podruhé do kina. Po dlouhých létech. Naprosto famózní zpracování, bez všeho toho amerického patosu a uměle dojemných scén (i na tu v průběhu došlo ale zcela přirozeně), vytékajících střev a všechny té krve, utržených částí těla, apod. A světe div se. Jde to. Funguje to. Perfektní práce s napětím, kamerou a střihem. Scény z různých úhlů pohledu, nádherně do sebe zapadající. Bravo.

Doporučuji. A až uslyšíte hudbu a zvuku tak si sednete na zadek. V kině bylo hromové ticho. Mám pocit, ne jsem na 100% přesvědčen, že lidé zapomněli jíst i všechny ty brambůrky a kdoví co si to všechno lidi v kině kupují. Atmosféra jak řemen!
@rikuhahl (20.07.2017 23:19): Mě tam chyběla nějaká osobnější rovina. Celý film se soustředí víc na samotnou událost, než na jednotlivé hrdiny a jejich osudy (i když tam jsou), což má sice podle mého za následek mnohem realističtější pohled na válku, ale také je to díky tomu z pohledu diváka takové nezúčastněné. Navíc vojáci, všichni v zeleném a se stejným účesem, se mi dost pletli. I přesto je ale Dunkerk výborný film, který v kině stopro stojí za to vidět. A ty zvuky!!!
@leebigh (20.07.2017 10:27): No evidentne áno, keďže autor ešte to nepísal v tvare, že to hnevá jeho alebo nejaký priebehový čas, ale že sa asi nájdu nejakí ľudia, ktorí to budú nahnevane pripomienkovať. Nebolo to súčasťou jeho hodnotenia a názoru.
Dunkerk je pěknej válečnej film. Stálo to za to, ale přeci jen mi tam něco chybělo. Naštvalo mě, že každý sestřelený letadlo spustilo bílej dým a šlo dolů, žádná variabilita, urvaný kusy, křídlo, černej dým apod. Jo a role Ciliana Murphyho je fakt WTF, to bych zahrál i já, ale styděl bych se (ač za to zjevně může scénář). Ale v každym případě to zkoukněte, podobně kvalitní válečnej film dlouho nebyl. Plusy jsem schválně nespoiloval.

Jo a nebyli tam černoši :)
Dnes se mi podařilo konečně dohnat jeden obří filmový rest a už vím, co paroduje konec prvního Scary Movie.
Tešíte se na Dunkerk? Já asi pudu hned na premiéru. Válečný filmy moc nemusim, ale tohle je asi sázka na jistotu, jak režisérem, tak obsazenim. Budu zvědavej na srovnání s Zachraňte vojína Ryana, i když vím, že obě události dělí 4 roky a jsou vlastně zrcadlově obrácený :)
Stranger Things výborné, taková osmdesátková skoro až variace na Silent Hill, nemám moc co vytknout.
Vsem doporucuju podcast Night Vale. Koupil jsem si ted trojici knih, protoze podcast byl na me moc rychly k pochytani veskerych souvislosti. A je to teda perfektni zalezitost. Vse, co jsem si kdy od knihy pral. Ctu prvni dil - "Mostly void, partially stars" ale je to jen prepis tech podcastu. Tak doporucuju spis primo ten.
Trocha hudby:

https://www.youtube.com/watch?v=s1VDvDRNLUs - Murcof - môj dlhodobo obľúbený a neskutočne nápaditý minimal z Mexika, ktorý kombinuje elektroniku s orchestrálnymi zvukmi
https://www.youtube.com/watch?v=Xnx_qgvH8xk - The Pineapple Thief - fajn progresívna hudba, ktorá je skôr popovejšia než tvrdá, ale nie je to na škodu
https://www.youtube.com/watch?v=NrVJwqBz9hI - Bersarinn Quartet - v skutočnosti sólo elektronický projekt postavený na gradujúcej atmosfére a mne štýlovo sediaci k zostavám typu Portico Quartet, Hidden Orchestra a podobne.

Kokos, ja som vždy tak rád, že tu zmeškám niektoré "profesionálne" debaty, z ktorých by mi odtrhlo dekel. :D
@M.a.t.t. (06.07.2017 18:47): Měl to vyhrát Manchester by the Sea. A to jako na plný čáře. Moonlight na to neměl ani omylem.

Mě ta druhá série taky bavila, i když ne tolik jako série první, nicméně myslím, že jeden z hlavních důvodů toho chladnějšího přijetí byla složitější a depresivnější zápletka. Když na to člověk koukal ob týden, vždycky se mu něco vypařilo z hlavy, proto je tady asi mnohem lepší si to pustit všechno naráz. Ale svoje temný kouzlo to má určitě taky.
@Vurhor (06.07.2017 18:41): Moonlight za veľa nestál a skutočne nerozumiem, prečo v relatívne kvalitnej oscarovej nádielke vyhral najslabší film, čo tam bol (aj keď vlastne rozumiem prečo), ale nakoľko ma na tom filme najviac bavil Ali (imho výborný skoro všade), tak sa na tretiu sériu pomerne teším. Druhá ma totiž bavila o niečo viac ako preceňovaná prvá :)
@Vurhor (06.07.2017 18:23): Aliho moc nemusim, žádná škoda

ale předpokládám že už si u trojky pohlídaj aby měl pizzaman za prdelí tým writerů co mu to přepíšou do koukatelný podoby, takže si judgement ponechám na později