@Cathan (11.09.2021 20:57): Ja som videl iba ten prvý film a počul som aj hlášku citujem "normálne ti závidím, že si videl iba jedničku takže si pamätáš iba ten dobrý Matrix".
Kultura
Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem Matrixu. Fajn film se skvělou symbolikou a metaforami, ale zkrátka nikdy fanoušek číslo jedna. Ale ať dopadne to pokračování jakkoliv, ať už byla trilogie jakákoliv, ten trailer je boží a jedná se zřejmě o mojí oblíbenou verzi White Rabbit vůbec.
@John Mirra (11.09.2021 18:17): V pořádku. Nic ti nevyčítám, každýmu se nemůže líbit ta samá věc, že :)
@pajmič (11.09.2021 14:00): Mně tam prostě vůbec nepasuje, nemůžu si pomoct :)
@pajmič (11.09.2021 14:00): Nevím, jestli tedy čistá alegorie, ale souhlasím, že ta písnička naprosto sedí. I když já si ji stále asociuji hlavně s touhle scénou z Fear and Loathing in Las Vegas (zvuková stopa naskočí za pár vteřin). :-)
Good rozbor traileru, ale jste ho nemuseli přehrávat v 0.25 rychlosti :D
@John Mirra (11.09.2021 10:48): Původní Matrix byl naprosto čistá alegorie na Alenku v říši divů (mimo jiné) a ta písen "White Rabbit" je o Alence v říši divů, takže je to spíš naopak, lepší muzik asi vybrat nemohli :)
Co se traileru na nový Matrix týče, tak za mě to docela ničí ta hudba... imho se tam vůbec nehodí. Doufám, že to nebude jako Star Wars 8, tedy laciná kopírka předchozího dílu :/ Ale opatrně se těším, hodně opatrně.
Scanner Darkly mi to moc nepřipomnělo :)
Scanner Darkly mi to moc nepřipomnělo :)
@AiMLEzZz (10.09.2021 06:55): Mno, můj názor na knihy není moc releventní, asi nelze říct, že by Neuromancera nemělo smysl číst, anebo, že už nemá čtenáři, co říct. Ale byl jsem zklamán, podle mě ta hlavní myšlenka a ten fikční svět byl vykreslen málo. Mě zajímají otázky typu, jak a proč vznikl ten kyberprostor, jak tam žijí postavy, jak to celé funguje apod. Místo toho kniha třeba detailně popisuje oblečení postav nebo vybavení jedné místnosti, tj. asi ten cyberpunk, že se nosí kožené hadry a hází se surikeny... Třeba Matrix jako film ti v první 3/4 hodině perfektně vysvětlí, jak celý svět funguje a co, proč a jak se bude/může dít. To mám raději.
Dal jsem si celej trtailer v rychlosti 0,25 :) To jsem udelal poprve :D
@MCZ (10.09.2021 18:11): Dick Matrix celkově inspiroval hodně, ale teď ten trailer, to ani ne. I když pravda těch pilulí je ram hodně :)
Když už se tu zmínil Dick, jsem opravdu jediný, kdo si při sledování (výborného) traileru na čtvrtý Matrix vzpomněl na film A Scanner Darkly?
@90210 (10.09.2021 10:06): Já Neuromancera četl nějakých 15 let zpátky, přišlo mi to docela houževnatý čtení, ale celkově mě to bavilo.
@H34D (10.09.2021 06:23): Ze sci-fi čtu skoro všechno, ale new weird a kyberpunk mě nikdy nechytili. Neuromancer je ještě docela fajn, o dost lepší než Sníh, který mi přišel vyloženě průměrný. Ale i tak mi Neuromancer přišel jako slabší verze Hardware od Williamse. Vím že to není fér, protože obě knížky dělí snad deset let.
@H34D (10.09.2021 06:23): Já mám Neuromancera hodně rád, ke Gibsonovým knihám se pořád vracím - napsané je to skvěle, ale záleží co od knihy čekáš.
Její síla teď už není v mindblowing nových technologiích a vizionářském příběhu, protože to už bylo mnohokrát vykradeno v jiných dílech, i C2077 takovou vykrádačkou do jisté míry je, a taky realita ty Gibsonovy vize trochu dohnala (jeho pozdější knihy už nejsou cyberpunkem prostě proto že to co psal brzy přestalo být sci-fi)
Síla Neuromancera je v jeho parádní dark and gritty atmosféře, depresivním světě a zajímavých charakterech, definovalo to cyberpunk kde se low life setkává s high tech - a zároveň ty futuristické prvky popisuje takovým způsobem že vzbuzuje fantazii, že ani ta mírná zastaralost dnes imho vůbec nevadí .
Její síla teď už není v mindblowing nových technologiích a vizionářském příběhu, protože to už bylo mnohokrát vykradeno v jiných dílech, i C2077 takovou vykrádačkou do jisté míry je, a taky realita ty Gibsonovy vize trochu dohnala (jeho pozdější knihy už nejsou cyberpunkem prostě proto že to co psal brzy přestalo být sci-fi)
Síla Neuromancera je v jeho parádní dark and gritty atmosféře, depresivním světě a zajímavých charakterech, definovalo to cyberpunk kde se low life setkává s high tech - a zároveň ty futuristické prvky popisuje takovým způsobem že vzbuzuje fantazii, že ani ta mírná zastaralost dnes imho vůbec nevadí .
@H34D (10.09.2021 06:23): Ja to cetl jako dite/teenager nekdy koncem 90.let a uz tehdy to bylo takovy lehce dychavicny. Shanel jsem to v ty dobe po knihovnach dlouho a trochu me to zklamalo, protoze ten 90s cyperpunkovej kult, kterej na Neuromancera odkazoval, byl porad jeste silnej.
@H34D (10.09.2021 06:23): Přímo Neuromancera jsem nečetl, ale co jsem tak slyšel, tak to, co popisuješ, je příznačné pro starší sci-fi. Autoři obvykle nebyli žádní mistři prózy, ale dokázali do knihy vložit nějakou silnou, provokativní myšlenku. Třeba Philip K. Dick je tímhle typický. Dneska mi přijde problém opačný - většinou je to lépe napsané, ale myšlenka více méně žádná. Takové fantasy, které předstírá, že je sci-fi. Odehrává se ve sci-fi kulisách, ale to, co dělalo sci-fi sci-fi, tj. ta podložená a do důsledků promyšlená představa světa, jak by vypadal, kdyby..., ta tam není.
Přišlo ti, že z tohoto úhlu pohledu je Neuromancer ještě dneska zajímavý? Je tam nějaká myšlenka, která je pořád relevantní? Vím, že to je základní kámen cyberpunku, ale je vlastně důvod to dneska ještě číst?
Přišlo ti, že z tohoto úhlu pohledu je Neuromancer ještě dneska zajímavý? Je tam nějaká myšlenka, která je pořád relevantní? Vím, že to je základní kámen cyberpunku, ale je vlastně důvod to dneska ještě číst?
Na Matrix se těším jak cyp, ale myslím, že je důležité nechtít další originál, bude to jiné, nikdy to nemůže být vyloženě lepší, ale věřím, že to bude důstojné...
Já jsem při té příležitosti dočetl Neuromancera, jaký na tu knihu máte názor? Vzhledem k tomu, že Matrix i Reloaded patří mezi mé nej filmy, System Shock mezi nej hry, tak jsem přeci jen čekal hodně, ale přišlo mi, že ta kniha nějak zestárla. Je hodně popisná, možná až moc v některých detailech, zatímco celkový příběh je takový "hrr, hrr". A taky ten popis technologií a cyberpunkového světa už dnes asi nepůsobí tak wow... Na druhou stranu, já jsem mizerný čtenář, beletrie mě nebaví a četl jsem to po kouskách v buse, takže možná jsem do toho dostatečně nepronikl. Nějaké názory?
Já jsem při té příležitosti dočetl Neuromancera, jaký na tu knihu máte názor? Vzhledem k tomu, že Matrix i Reloaded patří mezi mé nej filmy, System Shock mezi nej hry, tak jsem přeci jen čekal hodně, ale přišlo mi, že ta kniha nějak zestárla. Je hodně popisná, možná až moc v některých detailech, zatímco celkový příběh je takový "hrr, hrr". A taky ten popis technologií a cyberpunkového světa už dnes asi nepůsobí tak wow... Na druhou stranu, já jsem mizerný čtenář, beletrie mě nebaví a četl jsem to po kouskách v buse, takže možná jsem do toho dostatečně nepronikl. Nějaké názory?
@AlieN (09.09.2021 22:55): měl jsem to stejně, když jsem si ten trailer pouštěl teď po x letech, stejně jsem v duchu recitoval všechny hlášky..asi neexistuje trailer kterej bych viděl víckrát.
@pajmič (09.09.2021 22:58): překvapilo mě že Don Davis už nebude, ale Tykwer a Klimek jsou dobří.
@pajmič (09.09.2021 22:58): překvapilo mě že Don Davis už nebude, ale Tykwer a Klimek jsou dobří.
Jsem zvědavej, jak to bude s hudbou. Matrix, hlavně reloaded, měl supr soudtrack.
@Paul (09.09.2021 21:16): Trailer začínající Trinity vyskakující z okna jsem tehdy viděl snad tisíckrát...
Ta doba kdy jsem si stahoval trailery z TrailerZone a na desítkách disket je tahal domů :)
Resurrections vypadá jinak, ten odlehčený tón ze začátku traileru je překvapující, ale líbí se mi dost, a jsem hodně zvědavý s čím Lana přijde.
Btw trailery k filmům stojí docela za hovno tak posledních pět let, jen málo kousků fakt vyčnívalo a dalo se sjíždět furt dokola - mám pocit že je to přesunem marketingu na sociální sítě kde jedou jen kratičké ukázky a tím že strteamy na pořádné trailery serou skoro úplně.
Ta doba kdy jsem si stahoval trailery z TrailerZone a na desítkách disket je tahal domů :)
Resurrections vypadá jinak, ten odlehčený tón ze začátku traileru je překvapující, ale líbí se mi dost, a jsem hodně zvědavý s čím Lana přijde.
Btw trailery k filmům stojí docela za hovno tak posledních pět let, jen málo kousků fakt vyčnívalo a dalo se sjíždět furt dokola - mám pocit že je to přesunem marketingu na sociální sítě kde jedou jen kratičké ukázky a tím že strteamy na pořádné trailery serou skoro úplně.
@Paul (09.09.2021 22:48): O tom by jsme mohli polemizovat do alelůja, mě se starý trailery prostě nelíbily, ani ty k mým nejoblíběnejším filmům.
@pajmič (09.09.2021 22:34): ano, mnohem lepší doby
@Paul (09.09.2021 21:16): Ehm, no, řekněme, že ty trailery byly produkty své doby :D
A trailer na novýho Dextera...
https://www.youtube.com/watch?v=l9H1uSS_zkk
@Zx Atari 500 (09.09.2021 21:16): já si dám maratón trilogie a animatrixu tak dva, tři dny před návštěvou imaxu na čtyřku .)
https://www.youtube.com/watch?v=l9H1uSS_zkk
@Zx Atari 500 (09.09.2021 21:16): já si dám maratón trilogie a animatrixu tak dva, tři dny před návštěvou imaxu na čtyřku .)
@player (09.09.2021 21:11): Neplati to vzdy. Treba Sly s Rocky 6 to zvladl dustojne. Vlastne i s Rambem 4, aby to teda pak podelal petkou :)
Ja tomu verim a tesim se na navrat do Matrixu :)
@Paul (09.09.2021 21:16): Jsem si vcera pro jistotu dal jednicku :) O vikendu hodim i zbytek :)
Ja tomu verim a tesim se na navrat do Matrixu :)
@Paul (09.09.2021 21:16): Jsem si vcera pro jistotu dal jednicku :) O vikendu hodim i zbytek :)
Jsem si zase šel bingnout po sto letech trailery na reloaded
https://www.youtube.com/watch?v=-URQ4sMzBvA
https://www.youtube.com/watch?v=kYzz0FSgpSU
a revolutions
https://www.youtube.com/watch?v=iG7bjkKYS_U
https://www.youtube.com/watch?v=hMbexEPAOQI
A jakkoliv se mi ten na Resurrections líbí, tak na tyhle klasiky tedy nemá no :)
https://www.youtube.com/watch?v=-URQ4sMzBvA
https://www.youtube.com/watch?v=kYzz0FSgpSU
a revolutions
https://www.youtube.com/watch?v=iG7bjkKYS_U
https://www.youtube.com/watch?v=hMbexEPAOQI
A jakkoliv se mi ten na Resurrections líbí, tak na tyhle klasiky tedy nemá no :)
@Karasman (09.09.2021 15:45): Vždycky když po dlouhých letech vzkříslili nějakou serii byla horší než ty původní filmy třeba Indiana Jones a království křišťálové lebky nebo Star Wars síla se probouzí. Proč mám takový pocit,že s Matrixem to dopadne úplně stejně?
Tak on uz mel bejt puvodne v kinech minulej rok. Pak se to posunulo na 5.21 a pak na vanoce :) Tak bych radsi odkladama uz setril :)
@Charllize (09.09.2021 17:55): Tak to o půl roku posunou, film je už hotovej, takže se z toho kravatáci moc neposerou.
@pajmič (09.09.2021 17:02): Půjdou do zadnice, pac to zas vsechno pozaviraji :)
@pajmič (09.09.2021 17:02): Tak v te dobe to byl top film mezi nactiletejma( pak jeste prisel Lotr) dneska 35-40, takze startovaci podminky maj myslim fajn v tomhle ohledu.
Bud to bude velkej uspech nebo propadak :D
Bud to bude velkej uspech nebo propadak :D
@Zx Atari 500 (09.09.2021 16:32): Hodně to tím vizuálem připomíná Cloud Atlas, což není na škodu, jinak mě Paul předběhnul s tím filtrem :)
Jako hodně lidí bude mít takovej ten umírněnej přístup, ale ta zvědavost lidem asi prostě nedá a půjdou na to :D
Jako hodně lidí bude mít takovej ten umírněnej přístup, ale ta zvědavost lidem asi prostě nedá a půjdou na to :D
@Zx Atari 500 (09.09.2021 16:41): Může být v klidu, tohle není poslední díl :D
@Paul (09.09.2021 16:35): Jo mas recht, ale stejne no :)
Ale v celem traileru nebylo nic novatorskyho, nebo neco, co by me uzemnilo. Sice uz moc na akci nedam, ale Matrix se tim proslavil :) No uvidime :)
JInak po netu je prej uniklej scenar a vypada to, ze je asi pravej, protoze veci z traileru ho potvrzujou. To bude hard se vyvarovat spoileru az do vanoc :D
Ale v celem traileru nebylo nic novatorskyho, nebo neco, co by me uzemnilo. Sice uz moc na akci nedam, ale Matrix se tim proslavil :) No uvidime :)
JInak po netu je prej uniklej scenar a vypada to, ze je asi pravej, protoze veci z traileru ho potvrzujou. To bude hard se vyvarovat spoileru az do vanoc :D
@Zx Atari 500 (09.09.2021 16:32): imho zelenej look chybí záměrně, protože to navazuje na Revolutions, a pokud si dobře pamatuju, tak ten končil tím záběrem na hezkej východ slunce bez zelenýho filtru.
Tesink, ale s obavama :) Chybi mi tam ten zelenej look, je to cele nejake moc barevne :)
Ale rozhodne je to top 1 co mam v merku.
Ale rozhodne je to top 1 co mam v merku.
Hezký, že nevyspoilerovali celej film, jak je v dnešní době dost často zvykem. Takže mi to spíš připomíná trailer z late 90s. A trailer na původní film.
@Karasman (09.09.2021 15:45): same. Zázraky nečekám, ale mám open mind a rád se nechám příjemně překvapit. Trailer rozhodně zajímavej.
Matrix jsem v kině viděl třikrát, jedou v 1999 při premiéře, pak asi o 15 let později, a nakonec dva roky zpět když byl v praze s živých orchestrem (dirigoval Don Davis) - fantastickej zážitek pokaždý.
Matrix jsem v kině viděl třikrát, jedou v 1999 při premiéře, pak asi o 15 let později, a nakonec dva roky zpět když byl v praze s živých orchestrem (dirigoval Don Davis) - fantastickej zážitek pokaždý.
@Karasman (09.09.2021 15:45): Přitom ten trailer nijak nevybocuje z takové te dnešní akční produkce, jen to je holt Matrix a nostalgicky mozkomor :)
@M.a.t.t. (08.09.2021 22:38): Ani nemělo, bylo to čiste jen k tomu ze par vyvolených, což je blbost :)
Samozrejme těžko říct jak to měli v Africe a podobne ale tam ho možná neznají ani dneska.
Jinak bych k tématu měl samo plno připomínek, ale to by zas bylo same ok boomer a navic ani nechci moc Aliena srat, pac je jinak celkem fajn :)
Samozrejme těžko říct jak to měli v Africe a podobne ale tam ho možná neznají ani dneska.
Jinak bych k tématu měl samo plno připomínek, ale to by zas bylo same ok boomer a navic ani nechci moc Aliena srat, pac je jinak celkem fajn :)
Ja som teda AlieNov prvotný post pochopil ihneď - on bol, samozrejme, veľká akčná hviezda svojej doby, ale porovnanie so slávnymi menami minulosti rozhodne neunesie. Chápem, že nostalgia robí svoje, ale to, ako bol vnímaný v našich končinách a koľko ľudí u nás pozeralo nelegálne VHS s jeho najslávnejšími filmami, na tom vôbec nič nemení.
@AlieN (08.09.2021 22:06): V polovině osmdesátých let i tady u nás byla v poměrně cilem proudu černá distribuce videokazet a lidi určitě Arnolda znali. Tím nechci říct ze to byla nějaká masová záležitost ale o par vyvolených nemůže být ani řec. Situaci kdy se sešlo třeba patnáct lidi v jednom bytě u videa a koukalo se na komando, conana nebo predátora si vybavim celkem dost, občas to bylo u i nás doma :)
@hanak_v_exilu (08.09.2021 21:13): Pochop mě - já Arnolda miluju, vyrostl jsem na něm, a jeho filmy jedu doteď. Ale filmové hvězdy v dobách dávnějších byly fakt jinde, a jejich status živený v rámci tehdejšího studiového systému tuplem. Ty opravdu prodávaly filmy samy o sobě.
Btw půlku Arnieho filmů půlka světa vůbec nesměla vidět, na východě o jeho existenci vědělo jen pár vyvolených, já bych s tou selektivní slepotou na tvém místě trochu brzdil.
Btw půlku Arnieho filmů půlka světa vůbec nesměla vidět, na východě o jeho existenci vědělo jen pár vyvolených, já bych s tou selektivní slepotou na tvém místě trochu brzdil.
@hanak_v_exilu (08.09.2021 20:43): Souhlas, taky jsem na to myslel.
@Zx Atari 500 (08.09.2021 20:45): Proti takové selektivní slepotě je potřeba bojovat. Arnie není kdovíjaký herec. Má brutální charisma, fantastickou ctižádost, slušnou inteligenci a neúnavný tah na branku. Svého času mu to stačilo aby se stal nejžádanějším hercem na světě. Fakt že bral gáže ve stejné výši jaké berou ti nejšpičkovější dneska - ale jen když se ignoruje 30 let inflace, mluví za vše. Byl to fenomén, větší než kdokoliv před ním, či po něm.
@hanak_v_exilu (08.09.2021 20:43): Ja radsi delal, ze jsem ten Alienuv post nevidel :o)