@
Tulareanus (16.01.2022 00:08): To myslím, že dělá dost lidí i tady, že prezentuje své názory za fakty :)
Já nemyslím, že autorovým cílem bylo publikovat seriózní vědeckou práci, ale spíše polemizovat, protože jeho styl psaní na mě působí občas jako rant a ne moc profesionálně. Citovat blogy je rozhodně amatérský přístup, ale v dnešní době když většina studentů používá na své práci Wikipedii se tomu ani nedivím. Skutečná objektivnost je něco těžce dosažitelného, hlavně při experimentech, které se nedají replikovat. Cherry picking je teď obecně problém na obou stranách, nějakého problému kteří špatně interpretují data. Nebo například když nějaký průzkum ukáže, že veliká skupina lidí dělá X a on potom řekne, že zná někoho co nedělá X, tak ten průzkum není pravdivý.
Pinker je dost zvláštní případ, přijde mi jako naivní optimista, který si myslí, že svět se pořád jen zlepšuje a ignoruje jiné rostoucí problémy, připomíná mi trochu mne před pár lety. Nečetl jsem jeho psychologickou práci, ale shodují se s jeho názory proti tabula rasa teorii a v tom, že evoluce má vliv na lidskou psychiku. Jaký máš ty názor na nárůst scientismu? Já nemám problém s vědou samotnou, ale pořád více vidíme, jak snadno se dá vědecký pokrok zneužít a pořád rostou obavy, že nás dovede k sebe destrukci. Naivně jsme si mysleli, že vyléčíme rakovinu a budeme objevovat vesmír a místo toho máme twitter a tiktok, které oblbují lidstvo :D
Nejznámější techno-skeptik současnosti je Kaczynski, který byl inteligentní a ne věřící, ale na druhou stranu to byl opravdu cvok a jeho řešení a šíření myšlenek byly opravdu extrémní. S tým náboženstvím to je komplikované, dlouho jsem by skalní ateista a obdivoval jsem lidi jako Richard Dawkins, Chris Hitchens a Sam Harris, ale začal jsem si uvědomovat, že náboženství je koncept, kterého se lidstvo jednoduše nezbaví. To vidět i v současnosti, kdy ho lidi nahradili politickým aktivismem, nebo obdivováním celebrit. Podobně jako Dawkins jsem kritický vůči organizovanému náboženství, ale nepopírám jeho kulturní význam. Můj hlavní problém s mnohými náboženstvími je, že šíří otrockou morálku jak napsal Nietzche. On ale taky předpověděl, že po smrti boha tato morálka mezi lidmi přetrvá.
@
Bellerofontes (16.01.2022 00:55): Neznám, kouknu se na to. Je to populární téma, ale málokdy dobře napsaná.
@
Dan9K (16.01.2022 02:19): Jo, k Melancholii jsem ten film taky přirovnával, i když ten film jsem už dávno viděl.
Taky ho přirovnávali k jinému environmentálnímu filmu
Soylent Green, který se náhodou odehrává právě v roce 2022, pořád to stojí za to vidět, i když je dost absurdní a ten zvrat z čeho se soylent dělá většina lidí už zná.
A myslím, že i autor filmu McKay řekl, že ten film je o klimatické změně, ale dá se interpretovat i jinak. Je ale zajímavé, že pro environmentalisty je téměř vždy řešením dát více moci vládě anebo zvyšovat daně :D