Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Pixar stále umí V hlavě 2, opět krásná podívaná.
Edit: Mít v úterý čas, tak jdu ještě na V hlavě 2 do kina za těch 165,- až tak se mi to líbilo. A mít doma malou nebo velkou princeznu, o to by to bylo lepší.
Alien: Romulus SPOILER / The Last of Us Part II SPOILER

Álvarez se nechal (no surprise, no surprise) inspirovat Dinou při psaní Kay.

Vtipný, že v tom filmu jí je podobnější, než bude v seriálu.
Těžko říci, kam to na DH patří či zda to vůbec někam sem patří. Ale to malé české vítězství stran pojmenování letadel Air Baltic... Člověk se tomu musí pochechtávat. :)
Přátelé a kamaráti, moja mega-recenzia na to najlepšie, čo doma máme - Juraja Červenáka a jeho sériu Stein&Barbarič: 

 „Ak je pravda, že Boha najlepšie pobavíš, keď mu povieš o svojich plánoch, pri Barbaričových slovách sa musel Hospodin smiať tak, až mu spadla gloriola.“ (Pre hrsť dukátov)  

10 rokov. Neskutočných 10 rokov mi trvalo, než som sa dostal k sérii Stein&Barbarič od Juraja Červenáka. Juraj je už dneska etablovaný autor a prvú knihu z tejto modernej série, pôvodne rozhlasovú hru, vydal už v roku 2013 a ja som sa do nej pustil niekedy v januári tohto roku. Je to táto séria, ktoré ho vystrelila medzi autorov známych širšej verejnosti, nielen žánrovým čitateľom. Všetkých 9 kníh som si sem priviezol s odhodlaním, že ich snáď aspoň načnem.

Keď som sa na tých celkovo 2623 strán úhľadne uložených vedľa seba v poličke pozrel, premklo ma znechutenie: dokedy toto budem čítať? Najbližšie dva roky v kuse?

Prvú mi trvalo dočítať asi 3 mesiace – mal som vtedy ešte rozohrané nejaké hry, tekal pozornosťou a nesústredil sa. Takže som najskôr dohral hry a potom sa vrátil ku knihe.

No i tak som mal klasické problémy s čítaním, ak dlho nečítate: po pár odeskoch/stranách som sa neodkázal sústrediť, no vďaka Marianne Wolfovej a jej knihe „Čtenáři, vrať se“ som naň našiel liek: nesiliť to. Keď som dokázal prečítať len pár strán, tak som sa do toho nenútil, odložil som ju a vrátil sa k nej nasledujúci deň. A takto postupne, kapitolu za kapitolou, som sa rozčítal: najskôr len zopár strán, potom 30, 50 a nakoniec mojich štandardných 100 na posedenie, ako kedysi.

Mal som veľké šťastie a pomoc aj v tom, že prišlo leto a ja som spravil jednoduché rozhodnutie – na cesty zo sebou nebrať laptop – inak by som len hral a čítal články na nete, ale nie knihy. Na cesty som si zobral dve knihy, ale plánoval som prečítať len jednu: na konci cesty som bol v tretine tretej knihy série. A počas 15 hodinovej cesty vlakom do istého mesta a späť som prečítal jednu knihu po ceste tam, druhú späť.

A tak ako mi čítanie prvej knihy zabralo zhruba 3 mesiace, tak som zvyšných 8 dočítal v priebehu dvoch :D

„Barbaričovi sa zdalo, že služby Božie nemajú konca-kraja. Opäť sa pristihol pri kacírskej závisti katolíkom, ktorí neunavovali veriacich toľkými kvílivými spevmi a zvyčajne mali aj výrazne kratšie a údernejšie kázne, takže ich omše trvali neraz len polovičný čas.“  

Prečo to všetko píšem? Lebo som na seba hrdý a zároveň čerešničkou na torte je, že tie knihy sú veľmi dobré a bavilo ma čítať o osudoch postáv a dozvedať sa, čo sa stane ďalej. O to viac, že koniec 16. a začiatok 17. storočia ma nikdy nijako nezaujímal a prišlo mi to ako nudné obdobie už v škole (nie pre zúčastnených, samozrejme :)).

Tak v týchto knihách ma to preukruátnsky baví a príde mi to ako zaujímavé spestrenie – celá séria sa odohráva počas protitureckých vojen v Čechách a na Slovensku (a v okolitej Európe), kedy trio hlavných postáv je povolané panovníkom, aby riešilo zločiny a každá kniha je samostatný prípad odohrávajúci sa v inom meste.

Jeden je starší katolícky ex-vojak s vojnovým zranením, kvôli ktorému nemôže poriadne chodiť, ale je výborný stratég s krátkou zápalnou šnúrou a v podstate zhmotnením predsudkov a náhľadov ľudí z tej doby na všetko možné.

Jeho protipól je zrelý protestantský, spočiatku jemne oplácanučký notár Matej Barbarič, skutočná historická postava z Banskej Štiavnice, ktorý má rád dobré jedlo a ženy – a páli mu to. A vzhľadom na to, že toto je aj obdobie reformácie a protireformácie, títo dvaja sa navzájom hojne podpichujú kvôli svojej viere.

No a týchto troch dopĺňa Jaroš, čo je mladý vojak, ktorý je pôvodne synom kata z Prahy, kde odmalička pomáhal otcovi s remeslom, tak toho o tom, ako mučiť človeka vie veľa – a spôsobuje mu to radosť :) Tento veselý sociopat zároveň robí pitvy a aj lieči, kvôli čomu nosí so sebou špeciálne upravenú koženú torbu, kde má pôvodne felčiarske nástroje, sebou uspôsobené aj na mučenie, takže ich môže použiť oboma spôsobmi.

Každý z nich je iný, a práve preto sa veľmi skvelo dopĺňajú a postupne, keď sa spolu naučia spolupracovať, stane sa z nich nezastaviteľné trojica.

No a toto veselé trio chodí po Európe a rieši vraždy :D

Už prvá kniha bola skvelým „origins-story“ príbehom, ako sa táto parta dala veľmi prirodzene dokopy.

Avšak autor nezaspal na vavrínoch a ich charaktery sa postupne vyvíjajú.

Pre mňa tým prvým zlomom bola štvrtá kniha, Vlk a dýka, kde si Barbarič musel poradiť s celým prípadom úplne sám a bola tak inak, komornejšie napísaná. Je skvelé, že autor neváha svojich hrdinov dostať do situácii, kedy musia niektoré prípady vyriešiť sami – jediný Kapitán Steina ešte nemal úplne sólový prípad, ale predkladám, že aj k tomu niekedy dôjde :)

Mohol by som spomenúť z každej knihy niečo, ale menej je niekedy viac a tak len poviem, že Matej akosi prirodzene začne postupne chudnúť a v siedmej knihe ho už Stein opisuje ako „vychudnutého“ čo v jeho ponímaní vlastne znamenalo, že konečne vypadá k svetu :D Stein je menej zadubený a viac ochotný prijať názory protestantského bludára, no najviac ma ale fascinuje Jarošova premena: postava, ktorá spočiatku bola tak trochu do počtu, sa neskutočne vykľuje po istých udalostiach, ktoré ju zmenia a začne mať oveľa výraznejší a ľudskejší charakter.

A po prvej a štvrtej knihe je to práve siedma (Anjel v podsvetí), ktorá je zlomová a považujem ju za zatiaľ najlepšiu z celej série – aj kvôli tomu, že prípad, ktorý tam riešia, je veľmi osobný, a dvom z postáv to zásadne zmení životy.

Ďalším dôvodom, prečo sú Jurajove knihy také dobré, je ten, že niektorí z jeho fanúšikov sú samo študovaní historici, alebo vedia čo-to o niektorých dobových aspektoch a autor s nimi neváha konzultovať a na výslednom texte je to vidno – dozviete sa kopu dobových zaujímavosti, len tak mimochodom si rozšírite obzory počas rozprávaného príbehu.

Už teraz mi je jasné, že ak by niekedy mali túto sériu sfilmovať, zrejme nebudú robiť všetky knihy, tak jednotku, štvorku a sedmičku by rozhodne mali – ale keď už, tak poriadne :) – osobne by som si ju vedel predstaviť ako kreslený seriál (nemusia riešiť starnutie hercov (voice actors tak počuteľne nestarnú) + mnohé historické miesta už v podobe z kníh neexistujú, alebo sú veľmi zmenené) s nejakým dobrým rozpočtom a Európskymi tvorcami – toto je podľa mňa rovnaký dôvod, prečo doteraz nebola sfilmovaná husitská trilógia od Sapkowského – zaoberá sa nečierno-bielym obdobím (náboženské boje), ktoré amíci a tobôž moderní ľudia nepoberajú :)

Ale naspäť ku knihám: Juraj už oznámil, že niekedy v Októbri/Novembri vyjde 10, jubilejná kniha – a ja sa veľmi teším, lebo už na ňu budem pripravený :)

S jednou vecou som sa ale poučil: odteraz sa budem snažiť, aby som s čítaním nejakej série neotáľal tak dlho, až tých kníh bude tak veľa, že sa mi ich nebude chcieť čítať.

Takže poučený z krízového vývoja pri Malazskej knihe padlých nebudem čakať až vyjde všetkých 10 kníh, ako som pôvodne zamýšľal, ale hneď ako vyjde tretia, začnem túto sériu čítať – aby toho potom na mňa nebolo veľa.

Čím som starší, preferujem kratšie série –a práve preto mi čím ďalej tým viac vyhovuje autor ako Dan Simons so svojím dilógiovým prístupom – každý príbeh rozdelený maximálne do dvoch kníh.

Zároveň mám z toho celého ale obrovskú radosť, lebo tým pádom Juraj je jediný slovenský autor, ktorého mám temer komplet načítaného – už mi chýba prečítať len jeho poslednú sériu Dobrodružstvá Kapitána Báthoryho (5 kníh) a mám ho kompletne načítaného :)

Nevravím, že musíte byť magori ako ja a prečítať 8 kníh za 2 mesiace – myslím, že úplne postačí, keď si zoberiete jednu a tú dotiahnete do konca :)

A ja viem, že po Lovcovi čertov budem potrebovať oddych od kníh a zasa sa vrátim ku hrám – už to potrebujem :)
@S4TW (22.08.2024 08:59): To je prima, že to stále dávají, má to docela slušnou setrvačnost.

@BUMTARATA (22.08.2024 09:47): Lake Michigan Monster byl fajn, ale ve srovnání s Beavers o dost slabší; němá groteska a vizuální vtipy vůbec jim jdou přeci jen lépe.

@jones1240 (22.08.2024 16:41): Nah, jen nemáš smysl pro humor. :-) (Podruhé mi to jinak utíkalo mnohem lépe, byť nějakých 5 minut by se asi dalo ztratit.)
@Paul (21.08.2024 22:17): Za mě tak 3,5 ... not bad, bohužel jsem neměl ani chvilku pocit, že by to byl horror. Já to začínám mít s kinem přesně naopak, poslední cca 2 roky si říkám, že doma je to podstatně lepší zážitek, kor pokud si to člověk pustí na nějaké solidní TV, taková pohodička na gauči nemá chybu :)
To nutkání znám, nesmí být poblíž telefon nebo notebook, nicméně pokud mám nutkání dělat i něco jiného, tak už poznám, že to na co koukám není úplně ono :).
Alien Romulus jsem rozkročenej mezi 4 a 5 *
Skvělej oldschool scifi horor s parádní atmosférou a řemeslnou kvalitou.
Ale potvrzuju si že už asi na filmy musim čumět jen v kině. Když koukám doma, tak mám furt nutkání dělat něco jinýho, v kině se do toho dokážu zažrat mnohem líp. A publikum tu máme tak distingovaný že i popkorn žrouti nejsou slyšet :)
@strejdafido (19.08.2024 00:08): Ja ale ďalšie filmy riešiť nechcem :D Všetko som písal len na margo novej časti, kde je to vcelku logicky - aj keď niekto môže povedať, že aj príhodne - obhájené. Týmto vám prenechávam ďalšiu diskusiu :)
@M.a.t.t. (18.08.2024 23:57): Však my to nakonec dáme dohromady. Já se teď nebavil jen o novém filmu, ale reagoval jsem na námitku kolegy Karasmana ohledně délky vývoje chestburstera v závislosti na druhu a stavu hostitele. V jedničce to bylo celkem rychlé, proč to ve trojce bylo déle, ví možná jen David :-)
Jinak to skvěle vysvětlil v pár větách právě níže zmiňovaný Rook a tady se vyplatilo být pozorný. Jinak co se týká toho mutagenu, měl by to být "druhořadý" produkt Inženýrů - jejich prvořadým cílem bylo znovu získat krev prvního Deacona, zrozeného z jejich Vyvoleného. Původní krev totiž došla a novou ne a ne sehnat :-(
@strejdafido (18.08.2024 23:33): Očividne sa nejak nerozumieme. Bavíme sa o deji nového filmu, nie o jednotke ani o žiadnom inom Votrelcovi. Renaissance je vesmírna stanica, na ktorej začali experimentovať s čiernym mutagénom, získaným priamo z Xenomorfov, aby týmto spôsobom vytvorili dokonalý organizmus. Tento mutagén mimo iné všetko radikálne urýchľuje, čo nám priamo ukázali a celkovo dáva zmysel, prečo ho Weyland Yutani chce za každú cenu získať. Vzhľadom k záveru je však jasné, že sa im to nepodarilo a pokiaľ v budúcnosti neprídu s nejakým retconom, všetko je v tomto smere v poriadku.
@M.a.t.t. (18.08.2024 23:22)A jak byl urychlen proces v prvním díle? Ten mutagen bych do toho pokaždé nepletl, sloužil k více účelům a nebyl vždy k dispozici. Sloužil možná k rozmnožování Inženýrů, páč tato schopnost jim byla odebrána nebo o ni přišli, a dále k rozsévání života na nových světech a tudíž ke snaze stvořit nový dokonalý svět, podobný tomu jejich. Ale kdoví jak, já jim u toho nesvítil :-)
@Karasman (18.08.2024 21:41): Jsem rád, že se ti to líbilo. Tak moment, v prvním díle to trvalo řádově hodiny, to nebyla žádná dlouhá doba. Ve trojce už to byly snad 3 dny. Vždycky totiž asi záleží na tom, v jakém stavu je hostitel. Pokud je to chlap, může to trvat déle, u ženy to může být kratší a pokud je těhotná, tak to ovlivňuje ještě víc. U psa nebo u býka to může být taky jiné. A hlavně nejde zde o nějaké oplodnění vajíčkem, ale o penetrování vlastní genetické informace do hostitelova genomu. Takže ovlivňovat to může cokoli - kdo z nás skutečně něco ví o genetickém inženýrství a vývojových stadiích vetřelců? Kdo u toho byl a přežil? :-)
Nový Vetřelec parádní, za mě naprostá spokojenost! Jen nepobírám, že oplodnění facehuggerem trvá jen pár minut, za dalších pár minut už se klube mimčo a za dalších pár minut už je z něj dospělej macek. Takhle rychlý to v původních filmech nikdy nebylo.
Jsem tenhle rok viděl 32 filmů a jedinej kterýmu jsem na čsfd vrazil 5* je Bastard. 
Docela smutný. Snad potěší ten Vetřelec. Vaše komenty k tomu tady přeskakuju, jdu na to ve středu.
Dost jsem si oblíbil Cailee Spaeny, příjemnej bonus. Od Alvareze jsem viděl Don't Breathe, což bylo dost slušný, a Girl in Spider Web, což byl průměr.
@leebigh (18.08.2024 11:00)
@BUMTARATA (18.08.2024 12:05): Ano, pěkně jsi to vysvětlil. A přesně jak říkáš, je to asi nejděsivější část filmu. Hned jak jsem ho uviděl, tak mi úplně zatrnulo v zátylku, když jsem si vzpomněl, jak ten hajzl dusil časopisem Ripley.  
Ale pánové, já nevím, co fakt všichni od těchto filmů čekáte. Jednou kdysi dávno tomu dal Mr. Scott svoji vizi s pomocí mistra černých můr, povedlo se jim na svět přivést mimořádně odolného a dokonalého tvora. Od této vize se nedá moc odejít, je třeba se jí naopak držet. Proč bychom měli nějak moc poznávat postavy? Tohle není seriál, kde se všichni všem se vším svěřují, vidí se jim až do žaludku, chápou se jejich emoce a plány, sledují se jejich prohry i vzestupy. Jak byste to chtěli stihnout do dvou hodin, kdy navíc musí dojít k pořádně vyvražďovačce? :-)
Upřímně řečeno mne trochu zklamala délka, chtěl jsem víc a ještě víc! Ale já nejsem dobrý vzorek na posuzování, páč jsem vetřelčí maniak a mám 30 triček a sošku na stole atd, takže můj pohled je možná poněkud zkreslený touto úchylkou :-)
Souhlasím s leebighem. V podstatě jen přepoužili všechny trejdmarky franšízy, akorát hůř. Chyběla tomu trpělivost, pečlivý budování tenze vlastní původním filmům, místo toho to na tebe (tiktokově) chrlej hned od začátku, takže ty postavy ani nestihneš poznat a už jsou mrtvý. Není to špatnej film, jen je to strašně málo.

@leebigh (18.08.2024 11:00): Nebyl to Ash. Prostě sériová výroba. Vlastně ale nejděsivější okamžik toho filmu, když si uvědomíš, že ani po smrti tě Disney nenechá na pokoji. Zvrácený.

Jinak (skvělá) Cailee Spaeny je Ellie. :)

A Isabela Merced je Dina, ale oficiálně. (:
@Paul (09.08.2024 18:41): Tak jsem po naší diskuzi zkouknul tu poslední sérii Fearu a s přehledem je to to nejhorší, co v celé frančíze TWD vzniklo. Chaotické, neuspořádané, zkratkovité, protivné, nekonzistentní a kvůli tomu neuspokojivé. A ta zmiňovaná občasná debilita je tam umocněna na druhou. Hodně slabý konec.
Omlouvám se, v zápalu diskuse mi to nedošlo :-)

@strejdafido (17.08.2024 20:52): Právě že tento nový Vetřelec postrádá něco unikátního, co původní vetřelecká tetralogie v každém díle nabízela. Pro nováčka ideální, ale pro řekněme mazáka je to stejná písnička.

Poznámka pro ty co viděli film:
Btw. jestli má Romulus navazovat časově na Aliena, tak nějak nepobírám toho zlého androida - vypadá jako původní Ash, ale ten byl na Nostromu a tady je na jiné lodi a pod jiným jménem
@leebigh (17.08.2024 00:20): Musíš to brát tak, že to byly odkazy na jedničku a srdce milovníka Vetřelce u toho jen zaplesalo, žádná vykrádačka. A že těch odkazů bylo! Ten vizuál byla naprostá dokonalost, přesně jak by to vypadlo z oka jedničce, mělo to být pár let po ní a tak to také vypadalo. I starý dobrý Ridley Scott tomu požehnal :-)
A toho robota považuji za skvěle zahraného.

[neexistující příspěvek]: Chyběla ti detailnější převlékací scéna, co? :-)

@Fritol (17.08.2024 20:48): No konečně se tu našel fajnšmekr :-) Já na to jdu příští týden ještě jednou, hlavně kvůli vizuálu. I ta hlavní hrdinka je super. Důstojná náhrada Ripley.
@leebigh (17.08.2024 00:20): To nemusí být nutně na škodu, ale je pravda, že Star Wars 7 mi kvůli tomu přišlo hrozně o ničem. Nebylo tam vůbec nic navíc. Což by v případě Vetřelce ale nemusel být takový problém, protože tam člověku ke štěstí stačí vetřelec, parta lidí na kuchnutí a hlavně absence pokusů vysvětlovat původ lidstva apod.

@strejdafido (16.08.2024 21:09): Já byl naposledy v kině na Hereditary (Děsivé dědictví) a i když je to film vlastně bez lekaček, stejně jsem byl většinu filmu napjatý, kdy nějaká lekačka přijde... jsem v tomhle hrozně lekavý, tak se hororům v kině (kde jsou hrozně nahlas) vyhýbám :)
@John Mirra (16.08.2024 12:06): Ale jo, to běž. Pokud jsi viděl nějaký díl z této série (a určitě jsi viděl aspoň první díl), tak se nemáš čeho bát. Každý ví, jak se rodí vetřelec a čím je pak vybavený k boji. Proto jsem se taky přes to přenesl s klidem v duši, i když jinak krváky atd vůbec nemusím. Ale vidět to poprvé a být Vetřelcem nepolíbený, asi bych koukal :-)
Dnes shlédnut Alien: Romulus a shledán skvělým. Nelibuji si nějak moc v krvácích a lekačkách a přestože ve všech článcích ujišťovali, že to bude masakr a kdesi cosi, tak bych klidně víc krve a trhajících se hrudních košů uvítal :-)
Každopádně jsem vděčný za další povedený díl do vetřelčí rodiny :-) Hlavně parádně provedené triky, hezky postaru, kvalitně a oku mile. Zvuk super, hudba taky. A příští týden jdu znovu!
@GodOfTheSick (14.08.2024 11:21): hledal bych opět ve vodách herních OST

celé je to taková parodie na bondovskou, špionážní muziku, s příchutí jazzu

je otázka, jestli okolo toho potřebuješ tu omáčku, aby to bylo z něčeho hodnotného, nebo stačí ta muzika, ale připomíná mi to občas třeba soundtrack z Toy Story 2: Action Game , tam taky byla výborná muzika, i když je to jakoby pro děcka, ale v podstatě co song, to supr. Ale jsou tam věci i rychlejší a adrenalinové a tak,... Ale třeba tohle, nebo tohle 

OST z Discworld Noir , tam se dají najít taky podobné věci, třeba tohle , nebo tohle, ale je to takové zase víc introvertní.

a nejlepší vyloženě pocta bondovkám je pro mě tahle část ze soundtracku z MDK :-), ale jinak ten soundtrack koketuje i s progressive metalem a tak, takže to je pak trochu jinde.

ale asi by se toho dalo vymyslet ještě dost no. Klidně i ty bondovky že jo :-)
@Fingon (12.08.2024 19:41): Jo jo, na MUBI kouknu prakticky denně. Ale momentálně mám tak velký repozitář filmů, že žádné VOD dlouho využívat nemohu :)).

Mubi je zvláště dobré na různé listy nebo právě watchlist. Mišima je výborný film, vlastně jeden z nejlepších biografických (a to platí i pro adaptace Enjo a Ai no Kawaki).
Sdělení víceméně hlavně pro Drolina: na Mubi jsou zase slevy, protože se mi mezitím nakupily filmy, co chci vidět a hrají je tam, tak jsem si to zase předplatil.

Chci vidět: Blue is the warmest color
A girl walks home alone at night
8 Diagram pole warrior (dnes viděno, nemusim kupovat blu-ray;)
Černá kocka bílý kocour
High Life
Jeanne Dielman bla bla (moc si od toho neslibuji)
The Beast (Borowczyk)
Mishima (možná)

Jinak můj momentální watchlist, kde pár filmů chybí (třeba takový čínský Counterattack od režiséra Wenhua Li, který není uvedený v žádné velké filmové databázi ;)
@Paul (09.08.2024 11:27): Ty "začátky" platí pro 1.-3. sérii, které se odehrávají v roce 2010. Čtvrtá skáče do roku 2012, tady už je to prakticky klasické TWD postapo, pátá až sedmá se odehrávají v rozmezí let 2013 - 2014 a poslední osmá, kterou jsem ještě neviděl, údajně skáče o 8 let dopředu, do roku 2022. To zní zajímavě a s ohledem na hodnocení děsivě zároveň. Při tak velkém časovém skoku ale původní TWD v mých očích dost ožil. Jinak je to taková klasika. Ta ústřední rodinka se postupně rozpadá a na ní se nabalujou další postavy, které tam chvíli jsou, chvíli zas ne, sem tam někdo umře - podobně jako v původním TWD, takže to asi nejde nějak pevně rozdělit.
@JohnCZ (09.08.2024 11:07): o to mi šlo, jestli třeba postavy prvních 4 sezón nemaj nějak ten příběh ukončenej když pak jde focus na Morgana, že bych to u něj utnul. Mě na tom láká že se to zas odehrává v začátku tý apokalypsy.