Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Adieu (25.08.2022 12:37):  Rings of Power vizuálem bohužel dost navazuje na Hobita. U kterého jsem tuhle prosvětlenou nažehlenost bral jako úlitbu dětské předloze, zato to co zpracovává RoP by mělo vypadat nejmíň stejně špinavě a syrově jako LotR, takže opravdu meh... ale zatím to úplně předem odsuzovat nehodlám, třeba ten příběh bude dobrý.
@BUMTARATA (25.08.2022 12:08): nevím, ještě jsem to neviděl, jen jsem shrnul to, proč jsem koukal na poslední tři řady GoT... a pořád bych řekl, že to bude mít daleko dražší výpravu než 99% seriálu, které tu teď jsou...
@BUMTARATA (25.08.2022 12:08): Já asi nejsem tak náročný na CGI, zpravidla mi stačí design, na ostrost textur nějak zvlášť nečumím, nezajímá mě to tolik, pokud to tedy není něco jako The Rock Škorpion v Mumii 2. XD Samozřejmě bych byl rád zase někdy za nějaké Waterloo a desetitisíce vojáků bez CGI a nepředvídatelné odlesky, ale už jsem si zvykl na nějaký televizní standard. Více mě zajímají kostýmy a ty se zatím v House of Dragon daří náramně.

Od čeho ale neočekávám vůbec nic než shit, tak jsou právě Rings of Power. Tvl vždyť to vypadá jak nějaký Cloud Atlas, nejodpornější holywoodská kýčařina ever. :D A nemá to ani kvalitní předlohu, všechno vycucané z prstu.
@S4TW (25.08.2022 11:51): A máš pocit, že jsi to tady dostal? Mě ty digitální a ne příliš kvalitní exteriéry rušily do takový míry, že mi následně přišlo, že všude vidím gumový rekvizity a paruky. Tuhle potřebu by spíš mohly ukojit Rings of Power, tam ty prachy vidím.
@Adieu (25.08.2022 11:16): No, jak o tom přemýšlím, tak si říkám, jestli ty naše očekávání nebyly tak nízko, že nám to teď vlastně přijde lepší, než možná ve skutečnosti je, ale jo, i já jsem opatrně zvědavý na další díly. Ačkoliv už teď vnímám, že mě-díváka považují za jakéhosi primitiva, kerý potřebuje vidět uřezané koule a rozmlácené obličeje, jinak by nebyl uspokojen. Na druhou stranu, nedokážu na to vznést jasné požadavky, já vlastně asi nikdy nebyl ideální divák Game of Thrones, když na to přijde, ale těším se, jestli mě nakonec přeci jen něčím nepřekvapí.
@BUMTARATA (25.08.2022 11:06): Jo, ta arbitrárnost turnaje mi dost vadila. Pochopil jsem to tak, že kvůli nepřítomnosti krále se pár soubojů zvrhlo, ale beztak to nedává moc smysl a je to takový rytířský turnaj po americku. Ale taky je otázkou, jaké byly obyčeje, nakolik jsou ta klání regulována, a mají tam vzhledem k tomu, že je to fantasy, volné pole působnosti. Jinak ty samotné souboje na dřevce byly super.
@Adieu (24.08.2022 21:14): Já si to snad budu muset pustit znovu. :D K té poslední části, špatné vyjádření, exteriéry pochopitelně byly taky, jen mi i ty přišly chudší a jako by jen na efekt. Nevysvětlím ti proč, ale neučarovalo mi to skoro vůbec a spíš jsem se přesvědčoval, že to nevypadá tak špatně.
Tak nevím jestli jsem poslední rok žil někde pod kamenem nebo co, ale až teď jsem zjistil že po třiceti letech bude nová série Trierova Kingdom. Premiéra za týden v Benátkách (doufám že Trier se tam zase rozjede, už dlouho nedostal na nějakém festivalu ban)

Fuck yes prostě, instantně nejočekávanější seriál, kašlat na Pána Prstenů. Tahle bizarní nemocnice mi hodně chyběla a Lars samotný ještě víc - pauzy mezi filmy se mu nepříjemně prodlužují, od doby kdy Jackovi postavil barák uběhly už čtyři roky.
@stepankoby1 (24.08.2022 14:24): Jsme asi viděli každý nějaký jiný seriál. Exteriérů bylo poměrně dost, přelet přes King's Landing, tamější pobřeží Blackwater, krásná brána i s hradbou, Dragon's Pit, náměstí a úzké uličky, posvátný háj i gigantické kolbiště. Interiéry jsou pak o level výš než cokoliv v GoT, pěkně zakotvené v době románské i s roztomilými detaily jako dračí oko na hlavicích sloupů, ovšem prosvětlené jako vrcholná francouzská gotika, což jde hezky vidět na té trůnní hale, která vypadá mnohem lépe než v GoT, kde působila jak nějaká secesní pojišťovna.
@SilentWolf (24.08.2022 09:41): Právě při porovnání se začátkem gotka to podle mě trošku ztrácí. V první epizodě jsem nepostřehl žádnou scénu, kde bych si řekl "jo, tohle chci sledovat". Ne že by nezaujalo, především díky scénáři a hercům to zatím docela funguje, jen tam až na Daemona zatím nic výraznějšího nebylo. Horší to je o to, že jsme zatím byli v podstatě jen v interiérech, které i v pozdějších sériích gotka bývaly hrozně jednotvárně natočené.
@Adieu (24.08.2022 13:34): Ja som badal výraznejší pokles a zmenu tónu až od sedmičky, kde sa už museli naplno odkloniť od kníh a vymýšľať úplne nové veci. Knihy som inak nečítal a ani seriál som nikdy vyložene neadoroval ako iní.
Nepanuje snad konsenzus, že s pátou řadou to šlo strmě dolů, přičemž u sedmé už byly hovna tak metr nad hlavou? Osmičkou jsme se snad už všichni jen prosmáli, ne? Neboť jak pravil klasik, když je hladina nad hlavou, tak už je jedno o kolik.
@Adieu (24.08.2022 11:55): Jo, však tam to začalo a to mě zklamalo nejvíc, protože na Dorne jsem se mega těšil. V knihách přinesl do děje svěží vítr. Proto bych chtěl vidět (číst) pokračování a třeba i spinoff z Dorne. Zajímá mě to víc než Targové. Ale smolík to. Když jsem pak viděl co udělali z Eurona tak prostě.. ta poslední řada už byla jen setrvačnost a kdykoliv jsem četl spoilery, tak jsem myslel že si někdo dělá srandu. :D
@SilentWolf (24.08.2022 09:41): Mě baví, jak bývá skloňována jako nekvalitní věčně ta poslední řada Game of Thrones, když stejná a často i větší sračka to bylo už mnoho sezón předtím. :D Za nejnižší bod seriálu považuji i přes nesmírnou konkurenci tzv. dornskou estrádu, takovou tu část, co už nemá s knihami společného vůbec nic, kde zařvou Doran Martell a Areo Hotah v nejhloupějším plotu všech dob a kde Jaime s Bronnem podstupují pouštní road trip okořeněný mnohým humorem....  "You want a good girl, but you need the bad pussy." OMFG! Upřímně nechápu, jak po tomhle mohl někdo od Game of Thrones čekat ještě něco dobrého. Btw i ta slavná Red Wedding je v knihách nesrovnatelně děsivější, za mě velké zklamání. Místo toho, aby mezi svatebčany naběhli lidé se sekerami, zakutí od hlavy k patě v plnoplátu, vytáhnou tu dýky samotní freyovští svatebčané a začnou fortelně hromadně podřezávat krky. :D Naprosto groteskní.
@Charllize (24.08.2022 08:43): kdyby dialogy na začátku GOT nefungovaly, tak by se to nestalo tak populárním.
Představení Jaimeho - rozhovory s Nedem.
Představení Tywina - rozhovor s Jaimem.
Představení Stannise - rozhovor s Renlym.

Tak asi trochu rozdíl mezi rozhovory třeba v .. ehm.. poslední řadě GOT. :D Viz. volba vládce. To je jak kdyby to vymýšlel retard, jen my víme, že na to byli potřeba dva.
@AlieN (24.08.2022 08:49): Mnoho věcí bylo jasných od prvních klapky. Mnoho věcí nebylo. Mělo to pár dobrých twistů. Nikdo po první epizodě nevěděl, co se děje, ani po druhé. Nevěděli jsme, jestli to kontroluje Wanda nebo někdo jiný. Jediné co jsme věděli bylo, že Agnes je podezřelá, to byla asi nejjasnější věc a to aspoň změnili v jeden z nejpamátnějších momentů MCU, kdy aspoň hodili lidem kost ve stylu písně.
Top Gun. Hahaha, to byl slusnej návrat do mladí. Maverickovi tu glory auru už vetsi udělat neslo, proste bozi. Ten film je trosku pateticka sracka stejne jako předchůdce ale stejne to je super :)
@AlieN (24.08.2022 08:49): No já mám pocit, že ten zásadní twist byl v 5. epizodě, když si čtu komenty na čsfd (nedokážu zařadit různé události do konkrétních dílů), plus v předposledním nebo posledním díle je další twist
Twist 1: celý koncept WW se obrátil a zjišťuješ, že "výtvory" kontrolují lidi pomocí parazita, takže si ze světa udělali zábavní park
Twist 2: Dolores ve skutečnosti neexistuje, jenom její "mozek" je připojený do systému, a vytváří lidem vzpomínky a linky podle kterých žijí

Ale asi kdyby mě to nebavilo tak, že bych to utnul v půlce série, tak bych se k tomu nevracel. Je pravda, že ten seriál se hodně propadnul. Příběh se nezakončil, scénáristka má v plánu poslední 5. sezónu (kterou HBO nepotvrdilo). Za mě S1 top, hrozně mě to bavilo a viděl jsem to 2x s tím, že bych si to dal klidně znovu. Ale asi by se vůbec nic nestalo, kdyby to tou první sérkou skončilo.
@Bursoft (24.08.2022 07:37): Poslední řada Westworld už mi přišla dost nesnesitelná a seknul jsem s tím v polovině. Ten seriál šel od slibných začátků hrozně do háje. Stalo se v té druhé půlce něco zajímavého?

Z House of Dragon  jsem velmi příjemně překvapený, hlavně scéna porodu byla skvěle napsaná a natočená, tak doufám že u něj to vydrží.

@Cathan (24.08.2022 07:27): Diskutovat zrovna u WandaVision kde bylo jasné jak to skončí od první klapky... :D
@SilentWolf (24.08.2022 08:37): Já nevím přesně jak se pozná ze je něco dobre napsané, na to nemam asi vzdělání, ale poznám když mě ten dej baví a na to zřejmě má vliv i to co postavy říkají i když to muže být subjektivní dle nátury diváka.
A tady to asi bylo docela ok, chce to víc dilu, máme málo surovin na dobrou polévku zatím :)
@Charllize (24.08.2022 06:05): tak ono v dnešní době vybočuje z průměru i něco, kde dialogy nepůsobí jako psané autistou. To platí i u her samozřejmě.

Snad to ale nabídne i něco víc. Hádám, že rozpočet padne hlavně na draky a ty k zážitku zrovna nepotřebuju.
@Bursoft (24.08.2022 07:37): Ono to je celé teď rozházené. Taky tam začne zanedlouho další řada Rick and Morty. Takže možná předplatim, až se tam sejdou všechny tři ty seriály. HoD si imho dá na čas, než odvysílají poslední epizodu. To tam možná i ten Rick a Morty budou dřív. :P
@Cathan (24.08.2022 07:27): No já naštěstí nediskutuju s celým světem o čemkoliv, takže toto mi asi odpadá.. Jde o to, že i když se cíleně vyhýbáš spoilerům, stejně ti FB vyblije nějaký meme nebo na YT ti nějakej debil propálí něco důležitýho thumbnailem a názvem videa.. A zrovna znovuzrozenej GoT, kde je to celý o nějakých twistech a komplotech chceš vidět prostě co nejrychleji.

@Jab (24.08.2022 07:36): Tak jasný, já mám HBO teď skrz Westworld S4 (kterej jsem dal za 2 dny) a říkal si, že to využiju i na HoD, než mi došlo, že to zas bude vycházet bůhví jak dlouho :D
@Bursoft (24.08.2022 07:18): Někdy to má smysl. V případě Wandavision jsem to chápal, protože tam to budování napětí mělo svůj smysl, a kdyby vydali všechny díly naráz, absolutně by to ztratilo svojí sílu a dopad. Těch pár měsíců kdy jsem koukal na Wandu a diskutoval o tom celým světem bylo perfektních.

U třeba She-Hulk to už smysl nemá a vlastně to může seriál ohrozit. První díl nebyl špatný ale ani vyloženě dobrý. Mám v seriál důvěru, ale většina lidí by si po prvním ten druhý díl pustila. Takhle nevím, jestli se k tomu budou vracet.

Z obchodního hlediska se to samozřejmě dělá proto, aby si lidé koupili víc než jeden měsíc. To pochopil i Netflix se Stranger Things. I tam si ale myslím, že b bylo životaschopnější, kdyby vždycky vydali aspoň půlku serie, a ne jeden díl týdně.
@Charllize (24.08.2022 06:05): Tak zas lepsi jak dratem do oka... :) Ja bych teda radeji neco novyho. Takhle to nema zadny napeti, kdyz vim jak to dopadne. Ressnul bych pulku postav z GoT pomoci magie, pridfal tam nejaky mimozemstany a jedeme :D
Trochu mě štve, že krom Netflixu nikdo nejede model, kdy vyjde celej seriál naráz. U TV chápu, že když po 7 letech teda koupí licenci, tak to chtějí velkolepě prezentovat, ale tady už to moc nechápu. Jakože rád bych se na to podíval, ale 2 měsíce to jet díl po dílu mě už nějak neláká, radši si vyhradím 1-2 dny a sjedu to celý a mám z toho ucelený zážitek.

Takto než bude poslední díl, tak internet bude zaplavenej spoilerama a memičkama :D
@SilentWolf (23.08.2022 08:29): Ještě se mi to nerozleželo v hlavě, ale mně tedy první díl House of Dragon přišel naprosto skvělý, předčil má očekávání asi desetinásobně. Špičková režie a herci, výborná výprava a design (ta krásná kniha! :O), konečně zase smysluplné dialogy... Vlastně jediné, co mi vadilo, je černá SHEEEEEIIIIT polívčička (a taky jistá arbitrárnost rytířského turnaje a Daemonova přilbice :D), ale už si začínám pomalu zvykat na tyhle směšné úlitby.

Jde vidět, že to jde, stačilo se zbavit těch dvou šašků Weisse a Benioffa. Srovnávat tohle jakkoliv se seriálem Witchera, to mi přijde jako srovnávat historickou shakespearovskou hru s nějakými upířími deníčky.
Az na tu princeznu je zajimave i obsazeni. Co jsem si projel historii Targaryenu, tak tam bude smrdet dlouho... :D
House of Dragon docela v pohodě. Určitě lepší dialogy než Witcher.
https://streamable.com/3vwsxg

O to víc mě štve, že se asi nikdy nedočkáme dopsání ságy Ledu a Ohně. Ale asi who cares.. Až bude krize, naskočím do Malazu.
@Artran (22.08.2022 16:50): nebo já na to prdím, tohle je relativně akutální věc, navíc by se to tak trochu do té vážné hudby zařadit dalo, je to pro půl hodinovej dokument ve stylu  Godfrey Reggia, čili zadání bylo, aby to bylo trochu ve stylu qautsi série, což mi dost vyhovovalo (taky jsem dost zneužil Biosféru). Hudba tam měla hrát furt, takže je to jednolitý hudební tok a celkem to funguje samostatně. Byla to neuvěřitelná asi měsíční nonstop dřina a bohužel z toho skoro nic nebylo, protože do toho přišel covid, tak se to v podstatě nikde nehrálo :-/ A to jsem do toho dal všechno, hlavně část mezi 6-20. minutou :-) ale potřeboval bych samozřejmě, aby mi to nahráli live :-)    https://www.uschovna.cz/zasilka/BO5G24A4V9L9Z7KW-FF6/


ještě zkusím jestli fungujou odkazy na uloz.to :-)  Zemské sféry Dokument  No vida!
@Artran (22.08.2022 09:49): No já už nevím, co jsem ti už doporučoval a co ne :-) No věc se má tak, že jsem na tvorbu vážné hudby poněkud zanevřel. Především z důvodu toho, že to, co bych chtěl tvořit, má cílovou skupinu jinde, než lidé, co na ty koncerty chodí. Takže teď dělám spíš písničky a užitou hudbu no :-)

Takže jsem se prozatím s tímhle oborem rozloučil před lety svou nejrozsáhlejší skladbou Zemské sféry, kde jsem si udělal především radost a rozhodl jsem se tam vykašlat na všechna očekávání ostatních, co se týče "stylovosti", "modernosti" a podobných věcí. Volně navazuju na Holstovy Planety. V podstatě jsem to nikdy nezveřejnil celé, asi i proto, že nejsem moc spokojený s tím, jak to orchestr zahrál, ale jsou tam i dobré momenty. Část Hydrosféra jsem použil svou velmi starou až Lisztovsky laděnou klavírní skladbu, v části Biosféra jsem zpracoval jednu ze svých prvních skladbiček, co jsem si pro radost nahrál na klávesách, v části Atmosféra jsem se možná až moc inspiroval Phillipem Glassem, ale mám to moc rád, část Litosféra, to tak vyplynulo z tématu, ale díky ní jsem to asi mohl vůbec použít a pak tam mám ještě Kryosféru, která je z půlky drsná a z půlky je to popík (ale tam je ten orchestr bohužel zrovna asi nejhorší). Ale mám pocit, že už jsem ti to možná někam posílal, ale tak neva :-) V raru je kdyžtak i partitura, kde si můžeš povšimnout, jak na začátku Atmosféry, jsa nervózní, udělám řadu chyb, z nichž ale většina se mi líbí a skladbu jsem na základě toho změnil a už tam tyhle chyby hraju furt :-))  https://www.uschovna.cz/zasilka/BO5VEW7VTL8M3WG7-RNU/  (odkaz mi v rámci dh nefunguje, asi to nemá rádo úschovnu, tak holt manuálně no)

Ale jako tahle skladba je v rámci soudobé vážné hudby hyper líbivá, mám samozřejmě na skladě i nějaká ta pekla :-)

Mám teď pnutí poslední dobou, že bych mohl po dlouhé době se nějaké soutěže zúčastnit a udělat to prostě na míru :-) Ale je tam to riziko, že když se to nepovede, tak to půjde prostě do šuplíku no :-)

Do pošty ti pošlu dvě věci, co dělám teď, to uveřejňovat nemůžu, ale ani nevím, jestli se to nakonec použije :-)
@Dan9K (21.08.2022 20:53): Z těch soudobých skladatelek, které znám nějak víc, mě napadají třeba Rebecca Saunders, Olga Neuwirth nebo Unsuk Chin (tu mám obzvlášť rád). I když já jsem to myslel tak, že Saariaho vyniká i mezi soudobými skladateli (samozřejmě mezi těmi, které mám naposlouchané). Ty tvé spolužačky bohužel vůbec neznám. Zkusím od nich dohledat něco na youtube. Tohle je prostě problém soudobé vážné hudby. Člověk, i když chce, tak má prostě problém dohledat nahrávky klíčových děl skladatelů, o které má zájem. Zvlášť těch našich. Loudovou znám taky jen podle jména. Tailleferre vůbec. Ale Kaprálovou jsem jednu dobu poslouchal celkem dost.

Od tebe si jinak vždycky vzpomenu na ty Surikaty :-) Co máš nového k doporučení? :-)