Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Včera jsem byl na  Oppenheimerovi a chápu všechny co říkají, že v tom filmu se nic moc neděje. Nebýt v kině Imax, tak bych byl docela zklamaný. Ještě, že film má skvěle obsazení, obzvlášť ve vedlejších rolích. Robert Downey jr je skvělí.
Tak jsem byl na té #annaismissing a je to pecka. Doporučuju. Zvažuju pět hvězd, což dávám jen jednou za pár let :-). Ale jo, jednu hvězdu si třeba uberte, protože filmu fandím (ale zároveň mě trochu sere, že jsem na něm nedělal :-) )
@Strady (02.09.2023 17:52): jo, na to Počasí(-ové) dítě - mám v plánu se brzy podívat, kromě dalších filmů od tohoto autora, před časem jsem si to koupil na BR ale ještě jsem se k tomu nedostal, a Mononoke chci taky zkouknout znovu, stejně tak filmy od Mamoru Hosoda.
@AlieN (02.09.2023 22:05): Oni se schovat museli, protože prohráli převrat a dlouhou občanskou válku. Kdyby se neschovali, riskovali by vyhlazení řádu jedi. Luke žádné takové starosti neměl. Byl na vítězné straně a na koni. Jeho úkolem bylo obnovit řád rytířů jedi. Posral to, a místo aby to napravil, tak ustrašeně utekl. Yoda sáhl po první příležitosti vycvičit dalšího jediho. Obi-wan taky.

Ta úvodní scéna s Yodou měla Lukovi ukázat, že nemá dát na první dojem. Neuspěl. Jestli jsi ji pochopil jako charakteristku Yody, tak jsi selhal taky.

Jestli myslíš že chcát proti větru je odvážný přístup, tak prosím. Ale pak si nestěžuj na žluté oblečení, a na to, že tě ostatní nebudou brát vážně. Což se Epizodě VIII stalo.
Páči sa mi ako ste šikovne odignorovali toho Yodu, čo je argument, kde sa reálne ani nedá nič namietať a paralela so starým Lukom je viac než zjavná. U Kenobiho je to trochu iné, no pokiaľ berieme do úvahy ako záver tretej epizódy tak jeho vlastný seriál, neviem či sa od nich jeden z najdôležitejších jedi generálov, ktorý dočasne stratil spojenie so silou, trpel PTSD kvôli zlyhaniu Anakinovho výcviku a odmietal sa ďalej zapájať do širších udalosti, kým ostatní dlhé roky bojovali za slobodu v galaxii, až tak výrazne odlišuje.
@hanak_v_exilu (02.09.2023 20:13): " A za druhé, z Luka se v VIII stal magor. Yoda vycvičil hraběte Dooku, Obi-wan vycvičil Darth Vadera. A oba se s tím srovnali. Ale Luke se zdekuje na ostrov a dojí tam krávy protože se zhroutil z toho jak selhal. "

Asi jsi koukal na jiné Star Wars než já. Lepší argument pro to co říkám bych nenašel - Yoda, nejmocnější Jedi v galaxii který řídil jejich řád... se zdekoval na Dagobah a jako senilní kripl se hádal s droidem o sušenku. A Obi-Wan to samé, zdekoval se na pouštní planetu a vykašlal se na zbytek světa. Luke v Last Jedi následuje přesně to samé - v OG trilogii byl naivní idealista, je logické že z toho vyrostl, změnil se, a po selhání zahořkl.
Ale není to co od něj lidé čekali, a to je právě ten odvážný přístup.

Btw Nová Republika neměla s Carouscantem už nic společného a neměla tam základnu, byla zničená se skoro celou armádou ve Force Awakens.
@AlieN (02.09.2023 18:42): To není žádný odvážný přístup. To že rebelie inspiruje lidi v celé galaxii, jsme se dozvěděli už ve čtyřce, kde se Luke chtěl přidat k rebelům, protože jeho starší kamarád už za nima odešel. Tohle není žádná novinka. To že síla je všude víme taky už od čtyřky. Akorát ne každý ji umí využívat. Je to pořád ta samá ohraná písnička. A za druhé, z Luka se v VIII stal magor. Yoda vycvičil hraběte Dooku, Obi-wan vycvičil Darth Vadera. A oba se s tím srovnali. Ale Luke se zdekuje na ostrov a dojí tam krávy protože se zhroutil z toho jak selhal. A za třetí, právě že je to ještě větší remake původní trilogie. Republika má být galaktická mocnost s desetitisícema světů. A jejich hlavní flotila má velení někde v lese, a jediné co dokáže postavit do boje je pár křižníků a dvě letky stíhaček? Když ztratí peruť bombardérů, tak je to fatální oslabení, i když ji při tom vyměnili za protivníkův dreadnought. Vždyť je to směšné. Kdyby to mělo zatočit novým směrem, tak se děj přesune na Coruscant a začne se plánovat vojenská kampaň. Jenže děj se vrátil zpátky do epizody V. Rey žádný vývoj nemá. Ta kývne na všechno co jí kdo nabídne. Vůbec by neměla chodit mezi lidi, nebo skončí se sadou nerezových hrnců za pouhopouhých 40 000 korun.
@hanak_v_exilu (02.09.2023 13:51): Nespočítal bych kolikrát se tahle diskuze už všude možně vedla :)

Dosavadní vývoj nepopírá, jen na něj navazuje a rozvíjí hlavně způsobem který dává smysl, aniž by se snažil zachovat všechno při starém. Chápu že tuhle odvážnost hodně lidí nezkouslo, ale já měl naopak radost že se snaží vypořádat s tím debilním konceptem Force Awakens že to celé bude remake OG trilogie, a snažil se to posunout jiným, originálnějším směrem.

Je tam výborný vývoj Luka a Bena (Hermit Luke je super, a Ben který se konečně srovná sám se sebou a začne být pořádným záporákem taky), obecně vztahy mezi hlavními postavami, hlavně Rey s Benem, perfektně zatočil s otázkou původu Rey a celkově širším rozvedením toho že ne vše se točí kolem Skywalkerů a Palpatinů, ale Síla je všude - tohle poslední díl posral úplně nejvíc.
Samozřejmě zdaleka ne všechno je tam bez chyby, třeba ta Admirálka imho trpí hlavně blbým castingem a vedením - tady fakt moc neprodali tu její aroganci a velikášství kvůli které se jim to posralo, působí spíš trapně a nesmyslně.

Plus ten film vypadá nádherně, rozhodně nejlíp ze všech nových Star Wars.
@AlieN (02.09.2023 12:12): To teda není. Vždyť popírá dosavadní vývoj, a ten film neobstojí ani sám o sobě. Třetina by se mohla škrtnout a vůbec by nechyběla. Ta úniková akce s brilantní admirálkou je vymyšlená idiotsky a zbytek na tom není o moc líp. Luke nevztáhl ruku na císaře, ale zabil by vlastního učedníka. Jo, jasně. Aliance zničila dvě hvězdy smrti, planetu smrti a porazila celé Impérium, ale stejně se ve výsledku smrskla na tucet lidí a jednu loď. Co to jako je? VII byla ne moc podařená, ustrašená sázka na jistotu, doplněná o několik hloupých rozhodnutí. VIII je skok snožmo ze skály a IX dopad do pět metrů hluboké vrstvy sraček.
Do kina dporučuji - ten film o zatoulaných pejscích a anime: Suzume - dveří zamykačka (Suzumino dveří-zamknutí/zamykání).
Crichton je můj oblíbený spisovatel, četl jsem prakticky všechno, co napsal (nečetl jsem snad tři nebo čtyři věci ze začátku kariéry, kdy psal pod pseudonymy ani jeho katalog k výstavě umělce Jaspera Johnse), navíc jsem viděl všechny filmy podle jeho knih i všechno, co režíroval. Kouli jsem četl ještě na gymplu a film viděl snad dvakrát, mám rád obě podoby, ale bylo by víc fér říct, že se mi obojí líbilo před 15-20 lety...

Můj plán s Crichtonem je dočíst jeho zbylé knihy, někdy v budoucnu, a knihu State of fear si přečíst konečně v angličtině (akorát buhviproc v Rakousku neprodávají tuhle knížku anglicky jako ebook).

Podobně bych chtěl dočíst i raného A.C.Clarka, ale jeho začátky se na Crichtonovy začátky moc nechytají:(
@Dan9K (02.09.2023 00:54): To že jsou krásně vědecké je právě definice snad všech Crichtonových knih co jsem četl - ne ve smyslu hardcore vědecké, ale spíš popularizačně vědecké. Vždy si vybere nějaké zajímavé vědecko technické téma, a docela do hloubky ho rozebere a zaplete do příběhu. Jako u Jurského Parku teorii chaosu. Do filmů se z tohoto pak dostane jen zjednodušené torzo.

Tzn i u té Amdromedy bych si vsadil, že to co si ti líbilo na filmu bude v knize ještě víc.
@AlieN (02.09.2023 00:35): vida, já tomu taky dal jen tři :-)
měl jsem za to, že čtyři. Já si totiž toho filmu asi vážím víc, než jak se mi reálně líbil, a to asi čistě proto, že je to hard sci-fi, což je hlavní klad i zápor filmu v jednom :-) je to prostě krásně vědecké, chytré a taky pomalé a nudné a vlastně se tam toho moc nestane.
@Dan9K (01.09.2023 22:48): S tím kdo tam hrál a jak skvělá je předloha je ten film šmíra. Minulý rok jsem ho po dlouhé době viděl znovu a fakt to není povedené. Režie ujde a příběh má potenciál, jenže ten scénář je tak mizerný, že všechno dobré hravě přebíjí.
@John Mirra (01.09.2023 16:12): Koule je zrovna jeden z těch mála filmů, který jsem měl mnohem radši, než jaký měl ohlas. Ale čert ví, neviděl jsem to od tý doby, co to zmizelo z HBO tehdy :-)

Od Crichtona jsem z nějakýho důvodu čet jen knihu Člověk na konci, asi jsem právě nechtěl nějakou, která je takhle známá jako film. A přišla mi průměrná. Měl bych mu dát šanci určitě. Vždycky mi přišlo, že je King a Crichton a já byl vždycky v týmu King, ale aniž bych si to nějak sám vybral. Vybrala mi to rodina. Něco jako Sparta/Slavia :D
Prave jsem docetl Kouli od Crichtona a jsem z te knihy nadseny. Je mnohem mnohem lepsi nez film, zabavna, ctiva, plna zajimavych myslenek :) Doporucuju.
Předplatil jsem si Paramount+, kvůli čtvrté řadě Star trek Discovery a abych nekoukal i další nové ST seriály. Mám za sebou komplet Picarda i Lower Decks (na Amazon Prime) a po konci Discovery (nová, poslední sezóna bude až na rok) jsem se vrhnul na Strange New Worlds. Po dvou dílech je to takové, nevím, mdlé. Ještě doufám, že se to zlepší... každopádně doufám, že se mi za měsíc podaří dokoukat obě sezóny i ten další ST animovaný seriál, co si teď nevzpomenu, navíc je tam i kompletní South Park se speciály (ty, co jsou v Rakousku zdarma jsou v německém dabingu, to si můžou strčit).


Edit: Star Trek Prodigy
Twilight (Szürkület) - dlouhou dobu film pouze s dostupným VHS ripem (480x360), má nyní díky Maďarskému filmovému archivu zaslouženou péči a pozornost (4K). A o to více vyniknou záběry na krajinu a detaily emocí, které dotváří (spolu s hudbou) tíživou atmosféru pátrání po vrahovi v rurálních oblastech Maďarska. V lečcem silnější než nyní také zhlédnutý Damnation (Kárhozat), který je na pohled ještě vypiplaný (kompozice, pohyby kamery), ale již chybí síla vtáhnutí do děje jako například u pozdějších Werckmeister Harmonies a Satantanga, respektive to v mém případě zde úplně "nekliklo".

Dva maďarské bonbónky, doporučuji :).
@AlieN (01.09.2023 01:26): Jako jo,
zas na druhou stranu, já jeho předchozí tvorbu relativně respektuju, jeho cílovka byla prostě internetové publikum, troufnu si tvrdit, že i já jsem byl jeho cílovkou, později se víc začal soustředit na běžné návštěvníky seznamu, a tímhle filmem to dotáhl :-)
@Dan9K (01.09.2023 01:10): " každýho, kdo šel na Kazmu, film aspoň trochu zajímá "
To bych právě neřekl, ba právě naopak - Kazma má původ i cílovku úplně jinde než mezi lidmi kteří běžně chodí do kina a vybírají si mezi normálními filmy na co se dívat. A tím jak z toho udělal loterii to posunul ještě o dost víc. Četl jsem i o případu kdy někdo vykoupil celý sál, aby měl těch výherních losů co nejvíc.
@hanak_v_exilu (31.08.2023 22:01): Nevím, co přesně myslíš tím, že to nemusí být nutně špatně. Já už jsem ve stavu, kdy už to právě nepožaduju. Nemám od lidí žádná očekávání :-) Ale máš pravdu, že ještě nedávno jsem je měl a nedělalo mi to dobře. Ale srovnal jsem si to v sobě. To, jakým způsobem jsem si to v sobě srovnal, by se lidem nelíbilo, ale je to tak mnohem lepší, než když od nich mám nerealistická očekávání :-)
Ale to mi holt ještě nezabrání v tom, abych viděl realitu tak, jak si myslím, že je :-)
jinak to, co popisuješ, že jsi odborníkem, co si užije i brak, je si myslím průvodním jevem lidí s nadhledem a právě hlubokými znalostmi, o kterých nepochybují. Někteří lidé vnitřně nejistí potřebují sami sebe ujišťovat o své nadřazenosti třeba tím, že budou za každou cenu podobnými braky pohrdat. Například u nás na katedře chtělo fakt koule říct, že člověk poslouchá normální rock nebo vlastně cokoliv, co poslouchají "normální" lidi . To by tam člověk bez sebevědomí prostě neřekl.
A i já mám samozřejmě svá slabá místa, třeba gastronomie, rostliny, šití... :-) je jasný, že člověk nemůže znát všechno. Zrovna film a video je ale věc, která víceméně tankuje v podstatě každýho, něco jako hudba. To není specifická záležitost typu sochařství. V kině byl asi úplně každej, dobrovolně. V divadle byli jistě leckteří naposledy se základkou. Takže já naprosto respektuju, že někoho něco nezajímá. Mám to vlastně s divadlem dost podobně jako ty, i když to úplně neignoruju (zrovna předevčírem jsem byl na divadle). Mám určitou představu divadla, který bych měl moc rád, ale zatím se mi ho nepodařilo najít. Ale každýho, kdo šel na Kazmu, film aspoň trochu zajímá, protože tomu věnovali čas, takže to není právě úplný ignore toho oboru. Jen se podívají na něco, na co jim někdo vnutil pocit, že to musí vidět :-)
@Dan9K (30.08.2023 20:40): Ale to nemusí být nutně špatně. Já mám třeba v kinematografii dost slušný rozhled. Myslím že jsem se nepotkal s nikým, kdo by ho měl širší než já. A i tak mám slabost pro padesátkové monster movie a omsdesátkové akční braky. Ale když přijde na divadlo, tak su debil non plus ultra, protože ho z principu ignoruju. Nepožaduj po lidech aby splňovali tvá nerealistická kritéria. Jediné čeho tím dosáhneš, je stav od reality stejně vzdálený, jako pohled průměrného blba.
@hanak_v_exilu (30.08.2023 17:15): Vladimír Železný přeci kdysi pojmenoval průměrného českého diváka jako Bába Dymáková :-) archetyp diváka, na který cílil.

Jako jasně, jsou to všechno spojené nádoby...obecná lidská (ne)inteligence, která je bohužel mnohem slabší, než si chceme v iluzi našich bublin připustit, se spojí s extrémní náchylností lidského druhu chovat se jako ti ostatní a být zmanipulován, aniž by si to dotyčný uvědomoval.

Já tam tu spojitost bohužel vidím no. Pozoruji, že jako druh nemáme kapacitu na to činit dobrá rozhodnutí při většinové volbě, ať jde v podstatě o jakýkoliv obor lidské činnosti, právě z těch výše zmíněných důvodů a při kvalitním marketingu ti lidé reálně věří, že jejich rozhodnutí je skutečně jejich.

Krásný příklad je Coca Cola vs. Pepsi Cola, když Coca Cola marketingově drtivě vítězí, většina lidí ji má raději, ale při slepém testu, jak co lidem chutná, vždy vítězí Pepsi Cola.

Ano, projevuje se moje elitářství, odpusťte.
@Dan9K (29.08.2023 15:59): To nemá nic společného s demokratickým zřízením, ale prostě s tím, že obecný vkus je úplně někde jinde, než si od reality odtržení lidé myslí. Reálně ten Kazmův film soupeří v počtu diváků s Vyšehradem a Endgame. Ani jedno není žádná perla kinematografie. Tradovalo se, že ten mýtický náročný český divák je ve skutečnosti třicetipětiletá žena která pije prosecco a chce vidět Langmajera bez košile, ale myslím, že to byla ještě vlídná charakteristika.
@Paul (30.08.2023 01:44):  Já jsem se do Cheers zamiloval, miluju ten bar, tu dobu a ty lidi v něm. Pro miliony je to stejný, pro miliony jiných je to tuctový sitcom. Frasier je půvabný v mnoha věcech, jak je ten hrdina intelektuál a přitom nejistý sám sebou. Možná jsem to trochu vztahoval i k sobě, i když jsem objektivně méně úspěšný než zkrachovalý Frasier Crane. Rád bych měl v Seattle luxusní byt, x exmilenek a regionální radiovou šou...
@AlieN (29.08.2023 22:02): díky za tip, tak to je pro mě naprosto fascinující že vznikly v USA rovnou dva filmy na stejný téma zasazený do Čech ve stejnej rok a jen o rok po události. A jeden režírovanej němcem a druhej rakušanem tvl.

@Red (29.08.2023 23:45): Frasiera jsem rozkoukal někdy v lednu, protože potřebuju k jídlu na homeofficu nějakej sitcom a tenhle jsem ještě neviděl a byl k dispozici na skyshowtime :) Tak jsem tomu dal šanci a po pár dílech se to poddalo, teď se chystám na 10 sezónu. Cheers jsem neviděl, ale možná si ten prequel dám po Frasierovi. Že se chystá nová série jsem se dověděl asi dva měsíce zpět, tak snad to důstojně naváže, velká škoda že už tam nebude Martin.