Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Sport

@Richmond (09.08.2024 18:46): dal bych to 3 body za zlatou, 2 body za stříbrnou a 1 bod za bronzovou.
Eventuálně třeba 5, 3, 1, nebo 5, 2, 1, kdybych chtěl zachovat důraz na zlaté.

Taky mě to vždycky štvalo, a dlouho jsem si myslel, že se to obecně počítá tak, jak jsem psal tu první variantu, ale přemýšlím, jestli to tak náhodou nebylo ve The Games: Winter Challenge a The Games: Summer Challenge a neovlivnilo mě to.

A kdy se vůbec stalo naposled, že jsme nevyhráli ani iedno zlato? Lillehammer 1994, ne?

To kdyby se někdy opakovalo, to by bylo keců :-)
@rikuhahl (09.08.2024 14:19): To je stejně zajímavý, jak se to pořadí zemí bere striktně podle počtu zlatých a teprve pak jsou stříbrné a bronzové. Pro mě je zisk 5 stříbrných a 5 bronzových brutálně lepší výsledek než 1 zlatá. Dřívávějc dělával Čs. sport pořadí i podle bodů za umístění 1-6, což mi přišlo víc vypovídající. Sice to nebylo bodování podle formulí (9-6-4-3-2-1) ale 7-5-4-3-2-1, ale je škoda, že už to nedělají (resp. nevím, už tenhle plátek léta nekupuju).
Skoro mě i láká takovou statistiku udělat, až skončí OH :) Zajímalo by mě, zda nás to hodí výš nebo níž.
Na počet medailí je to stále Waterloo. Ale díky druhé zlaté už to opravdu nelze brát za neúspěšnou olympiádu. Zvláště když finále a i brambor bylo dost.
Je to radost, konečně to dokázal ;) Rázem je tahle olympiáda v hodnotě medailí úspěšnější než ta v Riu, kde bylo zlato jen jedno :D
@Dan9K (08.08.2024 23:32): jo, pardon, Dibaba běhala ty delší, tak nic :-) a tam už taky byla překonaná :-)

@rikuhahl (08.08.2024 23:33):  no jo no, asi už jsme starý a máme lepší věci na práci.
Já už se pomalu přistihuju, že mě ze všech sportů drží v podstatě jen ten fotbal, a to mám pocit, že jsem v minulosti dopodrobna sledoval skoro všechno (a to i tu cyklstiku, proč jsem sakra ztratil tolik času u Tour de France, když to tomu vítězi stejně časem vždycky seberou za doping, ach jo :-) )
@Dan9K (08.08.2024 23:09): Nechci se tak rozepisovat, ale tak z 80% to mám stejně ;) Lída Formanová mě defacto k tý atletice přikovala, bylo to první MS, co jsem sledoval. A Karoline Klüftová byla i moje hrdinka, škoda, že skončila tak brzo. Ale už jsem opustil to sledování Diamontový ligy a dalších závodů. Už jedu jen MS, trochu ME a OH.
@Richmond (08.08.2024 23:16): no mám pravdu, protože jsem psal za svůj život a já jsem ročník 89 :-)

o Daňkovi vím, protože ho můj táta napsal i do textu o olympiádě, kterej jsem zpíval pak ve sboru. Ale už jsem ho nezažil. Disk, koule a kladivo jsou snad všude hrozně letitý rekordy dopingem vyhnanejch sportovců z NDR a Sovětskýho svazu atp., a vždycky mi přišlo, že celej můj život sleduju takovou druhou ligu :D
A jak to nesleduju tolik, tak jsem si ani nevšim, že už tohle neplatí a jsou nový rekordy v disku a kouli mužů, takže bych měl asi změnit názor, protože mi prostě jen ujíždí vlak.
já na to koukal velmi podrobně v podstatě 25 let, až poslední roky ztrácím přehled a teď koukám, jak blázen, že jen letos máme v 7 disciplínách nový světový rekordy (300m (to je trochu obskurní distanc, tak to skoro nepočítám), tyčka mužů, disk mužů, 10km žen, 1500m žen (já si furt myslel, že to má ta Dibaba), 400m žen překážek a skok do výšky, to je docela jako dost mi přijde :-) ),

(a tyhle znalosti, kdy si pamatuju i přesný časy a metry těch rekordů a výsledků, to se mi hodilo v životě v podstatě jen ve hrách Česko, Evropa a Svět :-) )
@Dan9K (08.08.2024 23:09): No sprinty mě baví taky sledovat, o tom žádná (koneckonců ,moje specializace byly právě sprinty a dálka), ale trvá to děsně malou chvíli a člověk si nevychutná různé zvraty (jako třeba ten závěr finále 4x400 v podání Femke Bol).

Já prostě rád sleduju taktiky běžců na středních tratích (1500 / 3K přek / 5 km). Jak se to často míchá, jsou tam různé fáze a ty sprinterské závody na konci, to je úplně boží). Geuroje si pamatuju, taky jsem ho měl rád.

S tím diskem nemáš tak úplně pravdu. Ludvík Daněk (předával mi medailo na halovým pražským přeboru mladších dorostenců za 3. místo v běhu na 60 m) neb Imrich Bugár, to byl mistr světa. Ale ten disk, kladivo a koule nemají tu eleganci letu oštěpu, to je asi největší rozdíl :)

Ale jinak jsem rád, že někdo další kouká na atletiku víc než jen na naše borce/borkyně!
@Richmond (08.08.2024 12:24): zajímavý, mám to hodně jinak :-)

ale vždycky jsem to měl spíš na základě toho, kdo zrovna závodil, ať už z Čechů, nebo ze zahraničních hvězd.

Trvale pro mě byly vždycky hlavní taháky 100 a 200 m mužů a žen. Samozřejmě v době Bolta to bylo něco úplně jiného. Ale hodně mě to bralo už předtím.
Obecně všechno to krátký běhání, včetně překážek
Nikdy mě nebral maraton, to je nuda jak cyklistika skoro. Ale třeba už 3000m steeple nebo 5 a 10km mě bavily hlavně, že jsem fandil Etiopanům proti Keňanům, protože mám rád etiopskou hymnu :-)

Totální strmý pád u mě má desetiboj, to jsme asi žrali všichni Češi, ale po odchodu Šebrleho mě to nebaví vůbec. Zásadní problém desetiboje je pro mě to, že se nedá usledovat, režie se mu nevěnuje a aby to mělo správný náboj, tak to člověk prostě musí sledovat furt. Což je obecně problém všech technických disciplín. Když se to přepne jednou za čas, tak mě to nezajímá. A to je výhoda těch běhů, které mají stoprocentní pozornost režie vždycky (až na ty hodně dlouhé). Sedmiboj žen mě hrozně bavil za času Caroliny Clüft, teď vůbec.

Speciální zájem mám vždycky o oštěp mužů a 800m žen, protože jsem vždycky zvědav, jestli padnou české rekordy.

Vždycky mě bavily ty disciplíny, kde zrovna závodil někdo mimořádný nebo aspoň pozoruhodný. Takže když byl v 1500m třeba  Hicham El Guerrouj, tak to byl vždycky zážitek, a od té doby mě to baví míň. Nebo když na 400m dal rekord Niekerk, tak jsem chvíli strašně žral 400m

Tyčka má tu výhodu, že je tam snad neustále někdo mimořádný, ať to byl Bubka, Isinbayeva, lavillenie nebo teď  Duplantis, takže je pořád očekávání.

A naopak taková koule, disk, nebo kladivo mě nikdy moc nebralo, asi proto, že jsme tam za celý můj život nikdy nic neuhráli. Snad jen Cechlová byla vždycky čtvrtá si pamatuju :-)

a zrovna štafety mě taky nikdy moc nebraly no. A skok do výšky, to byla vždycky marnost. Naše stálá medailová naděje Jaroslav Bába, kterej ale nikdy nic neuhrál. No nic :-)

Takže když to tak zprůměruju a vemu to jako i historicky, tak moje pořadí je

1. 100m (asi nejen pro mě je to úplně základní disciplína atletiky a vrchol (který bývá vždycky zbytečně brzy)
2. 200m (to mě mnohdy baví ještě víc v tom, že se méně projevuje startovní reakce a mají sprinteři čas se pořádně rozběhnout, ale přitom se ještě neunavit)
3. 800m (to mě baví za prvé v těch ženských i v tom boji mužatek proti normálním ženskejm, v téhle disciplíně to bylo asi odjakživa; Kratochvílová, Mutola, Semenaya a i spousta dalších, plus mi ta disciplína přijde hodně zajímavá tou kombinací sprintu a taktiky). A největší zážitek určitě zůstává vítěžství Ludmily Formanové nad Mutolou v roce 99.
4. oštěp (to vnímám taky jako základní disciplínu už v podstatě od pravěku a samozřejmě jsme jak u mužů tak žen měli dlouhodobě svoje želízka
5. skok o tyči (to je zase vrcholně technická disciplína, která je tak obtížná a sofistikovaná, že neustále umožňuje posouvat lidské hranice i v dnešní době a tím je zajímavá)
Hrozná smůla o takovej kousek. První a druhý místo bylo jinde, ale ten bronz byl strašně blizoučko. Hrozná škoda, snad vyjde Ondra a Dostál a co jsem koukal, Novotná si vede dobře v pětiboji, ale tam to může celý zkazit blbej los v parkuru a neposlušnej kůň.
To zase budou brambory. Letos si naše země štěstí holt vybrala v hokeji :))
Atletika mě nikdy nebavila, ale golf je ještě horší, to jo. Navíc ten snobskej odér...
Jinak olympiádu letos skoro nesleduju, jen jsem chvíli koukala na lezení, to mě celkem bavilo. Taky na skejtování :) I když mi to k olympiádě přece jen zas tak nesedí, ale co. Zas mě to nijak nerozčiluje jako některý skejťáky.
@Richmond (08.08.2024 12:24): Já se snažím sledovat olympiádu aspoň po očku při práci. A nemám teda žebříček nejoblíbenějších disciplín, ale naopak mám jednu, která mě teda z pohledu diváka absolutně nebaví - golf. Možná to může být zábava hrát, ale sledovat někoho, jak to hraje? Mě nebaví ani ty kecy kolem při sledování "na půl oka"...
Tak jsem si udělal vlastní žebříček mých nejoblíbenějších atletických disciplín (z pohledu diváka):
1) štafeta 4x400 m
2) 4x100 m
3) Tyčka (samozřejmě je teď zrovna blbý, že tam je jasnej vládce, který trochu kazí dramatičnost závodů)
4) 1500 m
5) 3000 m. přek. / trojskok (nedovedu se rozhodnout)
No co, Litevci zas klidně napíšou třeba Džordžas Vašingtonas :) A ženský jména mají různou koncovku podle toho, jestli je ta žena vdaná nebo svobodná, ale nevím, jak to dělají u cizinek..
@Dan9K (06.08.2024 09:07): Tak to je jasný, že jo. Proč skákat hned maximum, když za každej centimetr musí mít ranec. Takhle by se o to připravil. Hody, vrhy nebo třeba dálka jsou na to lepší, tam ze sebe vždycky chceš dostat to nejlepší a nejde si říct "Teď hodím/vrhnu/skočím o centimetr víc :)

@rikuhahl (06.08.2024 09:33): Jo Bolt mě štve. Jasně, měl aspoň motivaci se furt překonávat, když jiný soupeře neměl, ale moh to bejt fakt už nedotknutelnej čas. I když teď, když se běhá 9,7, tak se asi nemá čeho bát. Na jednu stranu je super, že je tolik běžců pod 10 sekund, ale na tu druhou je škoda, že se Boltovi nikdo nepřibližuje.

@Walome (06.08.2024 10:42): S tou jedinou zemí v Evropě, která cizincům mění jména, to není pravda. Minimálně Lotyši je mění i chlapům a téměř všude přidávají "s". Jednou jsem koukal na kus zápasu Lotyšska se Švýcarskem v lotyšštině a za Švýcary chytal Martins Gerbers :) A dosti pochybuju, že jsme my a Lotyši jediný v Evropě.
Duplantis 625 centimetrů v tyčce, neskutečný. Má rezervu na 6,5 metru podle mě.
@Richmond (05.08.2024 19:21): To už bude tak 3 olympiády. Bylo na to prej hrozně málo lidí. Nutný uznat, že ten cross je atraktivnější, ale je to spíš taková šou, než sport. V každym případě byla doba, kdy byl vodní slalom úplně na pokraji vyřazení z OH, tak jestli mu ten cross pomůže zůstat, tak to je přijatelná daň.
@rikuhahl (05.08.2024 18:34): Vida, ještě Dostál vlastně, tak to už jsme na šesti! :D Ale je fakt, že Dostál spolu s Vadlejchem asi největší naděje, ale víme jak to letos s největšími nadějemi máme :))
Je to jak sůl do rány. Reálně měl vypadnout tak 2 kola předtim, ale zas 4. místo (každej den pěkně jedno). Jako jo, bylo to fajn, ale bolí to :) Furt doufám v 5 medailí celkem, ale kdo je dá (kromě Vadlejcha), to nevim :)
Včera mě zaujalo to prolomení šňůry nepřetržitých vítězství na olympiádě (64 let!!!!) v mužské štafetě na 4x100 polohově (pokud tedy se nepočítá Moskva 1980, kde ale Američani nebyli).

Hm, tak na Bilesovou se přijel podívat do hlediště i Tom Brady! :)
Ještě teda bylo neskutečně finále tenisu. To byl fakt tenis jak víno, hlavně ty tiebreaky, kdy ze sebe oba vydali ještě o kus víc. Že je Djokovič neoddiskutovatelně GOAT tenisu se ví, již pár let, ale tohle je ještě taková další stvrzenka :)
Neskutečné finále na 100 m mužů. Nejhorší ve finále s časem 9,91. Kolik už bylo závodů, kdy se všichni účastníci vešli pod deset vteřin?