@
ugraugra (18.12.2019 13:20): Mne je celej tej situácie v podstate ľúto. To mi dosvedčia aj Kunick s Bragim, ktorým som to vravel ešte v ten istý večer po incidente. O to viac, že odkedy pred pár rokmi prišiel Coldplaz na prvý bratislavský zraz, kde bolo asi 5 ľudí, po skúsenostiach s inými ľuďmi (nikto z nich je na DH podotýkam, aby nenastali nejaké ďalšie teórie a tipovačky), ktorí mali nejaké psychické problémy a poruchu, som hneď z toho zrazu usúdil, že on je v tomto krehkejší než ostatní zúčastnení používatelia, na druhej strane ma však potešilo, že sa chce socializovať, pretože práve vyššie zmienené prípady, ktoré som zažil sa častokrát uzavreli v rámci svojej introvercie a problémov doma a nijak sa ich stav, či už psychický alebo spoločenský nezlepšoval. Preto som mu aj navrhol, že keby sa chcel znova pridať nech dá vedieť. Predtým sme na DH nikdy nejak veľmi nekomunikovali no následne mi začal písať pm správy, kde sa ma najprv pýtal na hudbu a podobne. Chápem, že bol najprv nadšený, lebo 1. bol s nejakými ľuďmi vonku a 2. asi sa utvrdil v tom, že budem vhodný ako jeho kamarát, lebo zistil, že veľké množstvé hudby, čo on počúva a má rád, počúvam tiež. Ono v tejto fáze to bolo aj celé neškodné, hoci sa priznám, že pre mňa i vyčerpávajúce, keďže sa ma pýtal veľa vecí a ja som ho neignoroval ale na všetko som mu odpisoval. Na základe toho som s ním (a v druhom prípade aj s Mazarom) rozhodol cestovať na dva DH zrazy (chata Magda a Bruntál) s tým, že je teda fajn, že sa rozhodol vycestovať aj mimo Bratislavu, aj keď komunikácia s ním nie je úplne najľahšia, lebo v podstate miestami sa človek musí pýtať, ako u dieťaťa "jedol si? lístok máš?" a podobne, ale nevadilo mi to. Tu mi hlavne ten Bruntál v rámci korektného chovania snáď potvrdí @Mazar. Mimochodom, v živote som nebol voči Coldplazovi vulgárny.
No každopádne už asi v časoch pred tým druhým zrazom sa začal viac zapájať na dh do neherných tém a zdieľať svoje názory. Rozmýšľal som, že tie názory tam boli asi aj skôr, len až so sebavedomím, nadobnutým istou akceptáciou sa ich asi rozhodol zdieľať. Pamätám sa, že to začalo správami o fake USA útokoch v Sýrii a takisto imigrantských teroristických útokoch a kríze (v druhom prípade si pamätám, že to bolo ľahko debunkovateľné i pre výber iných silne konšpiračných tém webu, ale i preto, že na fotografiach v článku neboli blížiaci sa imigranti, ale protestujúci černošskí robotníci vo Francúzsku, kde im mali tuším zavrieť továrň, v ktorej pracovaili). Tieto veci som mu oznámil, že sú to fake news a že by bolo lepšie, keby si overoval informácie z viacerých zdrojov, kontroloval obsah čítaného webu a našiel si nejaké dôveryhodné spravodajské servery (tuším som dal aj nejaké príklady) a odtiaľ čerpal.
No ono sa to nezlepšilo, práve naopak, časom sa to začalo stupňovať. Najprv to išlo cez otázky - čo si myslíš kresťanstve? kapitalizme? komunizme? feminimizme? o takých ľuďoch a o hentakých ľuďoch... To bola ešte tá lepšia fáza, lebo to boli otázky a nie už vopred definované názory. Písal som mu k tomu odpovede o veľkosti A4 ak nie viac. Bolo to únavné a v podstate sa mi nechcelo, no na druhej strane ako človek, ktorý je za diskusiu, osvetu a konštruktívnu kritiku, tak som to robil. Ale stále sa to stupňovalo aj vo verejných diskusiach a ja som mal pocit, že to robím zbytočne, alebo to ani nečíta. ALe na základe ďalších správ a otázok, som vedel, že to číta, lebo použil daný kontext. Len čoraz viac prechádzal rovno do vyhlásení, alebo sa ma spýtal, že čo si myslím o niečom v rámci zrovnoprávnení ženských práv a ja som mu odpovedal a dostal som odpoveď, že som libtard a feministky sú feminazi a podobne. Prišlo to odnikadiaľ, vysvetloval som to, nepomáhalo. A aj vo verejných diskusiach som sa mu snažil konštruktívne oponovať, lebo to jednoducho boli nepodložené alebo hejterské názory. No a časom som mu už povedal, že mne sa už nechce toľko rozpisovať, lebo sa pýtal ďalej a vždy mi nejak negatívne odpísal (paradoxná kombinácia) a napísal som mu, že mám pocit, že to všetko píšem zbytočne, lebo on si z toho nič neberie, ale práve naopak a potom sa do mňa pustil, že sa stále morálne vyvyšujem a že ho nepočúvam (pričom práve naopak som mal tú trpezlivosť a počúval mu, obzvlášť to bolo zrejmé aj v tom, že som sa ku každej veci špecificky a veľakrát s príkladmi vyjadroval). To, že som konštruktívne reagoval vo verejnej diskusii na čokoľvek neherného alebo nehudobného on začal verejne nazívať, že mám pasivnoagresívne názory a v podstate mi aj napísal, že nech nepíšem také veci na dh. A ja som mu povedal, že však to je moje práve a on nemá právo odo mňa chcieť, aby som sa len tak prestal zapájať. Už predtým to z jeho strany prešlo do agresívného tónu a nielen voči mne začal flamovať. Snažil som sa odpisovať mu s pauzami (ale stále som to naivne robil) - ale dôležité je pripomenúť, ž eto on mne furt písal, ale už ma to fakt nebavilo, a prestal som vtedy, keď mi napíše zoznam otázok, ale pred tým ma v poste 3-4x urazí. Ja chápem, že on má latku a myslenie nastavené v tomto inak, ale to nie je ospravedlnenie. V tej dobe som sa aj od Matta dozvedel, že na svojom profile má má vedeného ako najhoršieho používateľa DH (čo som nevedel, keďže na jeho profil som nechodil) a to mi prišlo obzvlášť ľúto a absurdné, lebo mu venoval kopec času a snažil sa ho pochopiť a vysvetliť mu veci, ku ktorým zaujal stanovisko predtým, než sa s nimi reálne v živote stretol a snažil sa mu pomôcť, aby bol veciam otvorený.
Anyway, následne teda som už s ním nepísal, ale on mi postupne začal písať len veľmi krátke príspevky, ktoré boli vlastne len obyčajným hejtom - ako som soi boi a cuck, užitočný idiot, hajzel atď... V tej dobe sme sa mali stretnúť aj s Bragim a Mazarom, ktorých považujem za svojich kamarátov, na pive a dohadovali sme to cez DH. Bragimu vtedy Coldplaz napísal PM, že či sa môže pridať. A to mi prišlo absurdné, že ja sa idem stretnúť s kamarátmi a on na to stretnutie chce ísť napriek tomu ako mi xkrát (aj vulgárne) posielal hate speech a ja som Bragimu povedal, že to nechcem. Osobné útoky na dh cez PM pokračovali aj potom, no ja som to "nežaloval adminom" napriek tomu, že som bol už vtedy členom tímu, ani som nežiadal ban, len ho slušne požiadal, aby mi nevypisoval a nechal ma na pokoji, že to bude tak lepšie pre oboch. Po krátkej pauze mi aj tak znova písal a ja som si povedal, že toto je už obyčajná šikana a len preto, že som ja benevolentnejší a odolnejší voči tomuto, tak to nemôžem len tak nechať ísť a napísal som Memphisovi s tým, že som mu popísal situáciu a povedal mu, že nech si kľudne prečíta pm správy, ktoré som si s coldplazom vymenil. On po tom dal Coldplazovi 30dňový ban s tým, že nech mi už nepíše. Tu treba poznamenať, že v tomto momente už bol Coldplaz xkrát upozornený viacerými moderátormi na typy príspevkov a chovanie a by som povedal, že aj v rámci tohto, bola DH voči nemu zhovievavá určite viac, než iné súčasné weby.
Každopádne prešiel pol rok, išiel som sa stretnúť s Kunickom a Bragim a stal sa incident. On evidentne už čakal v podniku, bol som tam s Kunickom asi 10 minút. Napadal ma odzadu päsťami, vyrazil pohár z rúk. Netušil som ani najprv čo sa deje, potom som ho zbadal. Nesnažil som sa o žiaden protiútok, len som si kryl hlavu a telo a keď ho ľudia chytili a vyhodili z podniku, len som mu zakričal, aby ma nechal na pokoji. Potom prešlo asi 5 minút, kde sme sa nejak s Kunickom dostávali zo šoku, otvorili sa dvere do podniku a on tam vystriekal sprej, pričom zasiahol aspoň 6 ľudí, vrátane mňa, Kunicka alebo dvoch mladých žien, ktoré akurát išli platiť pri bar. Na políciu som šiel primárne z toho dôvodu, lebo som sa bál, aby sa mi to nestalo znovu alebo nejakému mne blízkemu človeku. Celé to vnímam tak, že coldplaz si vo mne vytvoril špecifický obraz kamaráta, ktorý má mať špecifické črty a vzorec chovania, podvedome možno až aj mužský vzor a keď o mne zistil viac a zistil, že tieto kritéria, ktoré by kvitovali jeho radikálne nazeranie na svet nezdieľam, začal ma postupne neznášať.