@
Richmond (17.09.2020 07:35): Však to som presne napísal, že záleží od žánrov, subžánrov a herných sérii.
@
Dan9K (17.09.2020 12:31): Ak by sme chceli ostať u tvojej analógie, tak by sme museli ale prehodiť nástroje. Klavír je funkčne viac ako gamepad, obe ruky vlastne robia "zrkadlené" pohyby na jednom inštrumente, ktorý vyzerá pre obe ruky rovnako, hoci jedna zvykne udávať rytmus a druhá melódiu. Na druhej strane na gitare sa jedna ruka venuje prstokladu (klávesnici) a druhá vykonáva pohyby hore/dole rukou a popritom jemne udiera o struny (kliká). Inštinktívne matáčanie gamepadu som vždy zažil len u ľudí, ktorí mali s hraním na gamepade minimum skúseností a je to len ľahko odstrániteľný zlozvyk, ktorý ale vie byť využitý, lebo sa nájdu hry, ktoré využívajú vnútorný gyroskop, čiže to nie je tak od veci. :) Občas je tá voľná manipulácia dokonca lepšia, lebo môžeš napnuté svalstvo v rukách dať jednoducho do uvoľnenejšej polohy. Ale to samozrejme nie je podstatné.
Stále podľa mňa platí, že sú žánre, subžánre a herné série, ktoré sú lepšie na gamepade a tie, ktoré sú lepšie na druhom. Mnohokrát je navyše negatívny pocit voči gamepadu alebo k+m vychádzajúci z toho, že daná osoba nie je zvyknutá na tej periférii hrať. Samozrejme v dnešnej dobe už ten rozdiel nie je tak veľký ako pred 15+ rokmi a mnohé hry, pôvodne z konzole, sa dajú hrať ok na k+m, ale moja analógia by bola, že to, že mestským autom vyjdeš v lese na kopec je síce možné, ale určite to nie je tak pohodlné, jednoduché a efektívne, ako keď na ten kopec ideš autom 4x4.
@
H34D (17.09.2020 06:55): Tak ono veľmi záleží od toho, o ktorých častiach sa bavíme. Ja som myslel tie súčasné. Nie MK 1-4 alebo Tekken 1-3, ktoré sú ešte dosť pomalé a neobsahovali také reťazenie útokov, kombá alebo blokovanie a protiútoky. Tam sa to rozbehlo v podstate až s PS2. To, že sa Tekken alebo MK predáva na pc, ale nič nevypovedá o tom, koľko z tých ľudí to hrá na gamepade a koľko nie. Napr.
Injustice: Gods Among Us bolo na klávesníci nehrateľné a nie som jediný, kto ti to povie. :)
Dovolím si tvrdiť, že ak by si posadil k novšiemu MK alebo Tekkenu dvoch ľudí s približne rovnakým (ne)skillom, tak ten na gamepade aj kvôli rozloženiu kláves dopadne vždy lepšie než ten na klávesnici. Ak by som chcel ísť do detailov tak aj kvôli tomu, že je rozdiel mať pohyb na 4 klávesach wsad alebo na kríži, ktorý sa ovláda jedným prstom, pretože ten pohyb nie je len na pohyb, ale i uhýbanie a práve určenie smerovej kombinácie (napr. vpravo dole) v kombinácii s inými tlačidlami simultánne určuje útok. A to je jednoducho na klávesnici pomalšie a ťažkopádne. A to je len jeden príklad z mnohých.
@
jvempire (17.09.2020 07:12): No ale v tvojom prípade mi to príde, ako píšeš, ako jednoducho fakt, že ti nešlo na to zvyknúť. Je jasné, že ak si napr. človek nezvykne na hranie na klavíri, ale naučí sa na gitare (nech ostanem v dan9kovej analógii :) ), tak ak má zahrať nejakú skladbu písanu a vhodnú pre klavír, tak ju aj tak zahrá lepšie na gitare.