Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Všeobecně o hrách

Aj keď to nie je žiadna novinka, nepamätám sa, že by to tu zaznelo. Už pomerne starý dokument o vývoji Pillars of Eternity zverejnil Obsidian koncom januára priamo na svojom kanáli. Ak ho teda ešte niekto nevidel, má asi najlepšiu a najjednoduchšiu možnosť.
No, mám takový rozpracovaný seznam her - milníků nebo jinak významných titutlů (jen věci co jsem hrál, duh) - v praxi to znamená, že tam zdaleka není každá dobrá hra, spíš jedna reprezentativní za žánr/sérii/dekádu + tituly s unikátní premisou nebo nápadem nebo tak něčím. Tož jsem teď v rychlosti projel DH a poličku konzolovek a doplnil ten seznam.

No a koukám že vedle roku 1999(+1998) byl dost úrodný i rok 2012(+2013) a 2003 se taky úplně neztrácí.

Proti tomu u let 2002 a 2008 mám po jedné hře (Mafia, Valkyria Chronicles) a roky 2014+ taky nejsou žádná sláva...

(1996 a starší neřešim, to už byla prostě většinou eyecancer)

(*dlužno podtknout že 2012-13 je na tom seznamu dost indie her)
@MickTheMage (07.03.2017 19:15): Jen to shánění her...

Co mi dalo sehnat Age of Empires II nebo Gothic... ale pak zase člověk u té hry proseděl celé dny. Nebo čekání než se někde objeví v obchodě vyprodané Baldurs Gate.

V tomto kontextu u mě moc nešlo dohrávat více her. Nyní je otočené - moc her všude kolem a to nadšení také opadlo.

@Richmond (07.03.2017 19:05): No 2011 a 2008 považuji za silné roky. Vlastně i 2015 a 2016. Ale zda budou "legendární" se ukáže až v kontextu času. Ale takový Portal 2 nebo Witcher 3 patří do zlatého fondu.
@Drolin (07.03.2017 18:53): Tenkrát jsem si šel koupit score a když v tom čísle nebyly recenze na aspon 2 pořádný rpg, tak jsem byl zklamanej :))
Adventury pěkný, ono samozřejmě to nešlo do kytek hned, ale ty počty už se tenčily. Zajímavé je, že skoro všichni tu uvedli roky max 2000, nikdo nedal nové tisíciletí :)

@Richmond (07.03.2017 18:46): Rubačku jsem snad žádnou nezmínil :)).

A bez debat, ještě Ultima VII datadisk, QFGIV, Simon, Princess Maker 2... docela šílené :)). Kdo to v té době stačil hrát.

Ale například na adventury vidím nejlépe 1997, to bylo také neuvěřitelné. Callahan, Discworld II, Last Express, Curse of MI, Blade Runner, Atlantis...
@Drolin (06.03.2017 21:44): Není to špatnej rok :) Ale jeikož rubačky nehraju a RTS krom těch od Paradoxu taky ne, tak prostě za mě Bak+UU2+MM5+Dark Sun1+Ishar2+Lands of Lore + Eob3 (to vše v jednom roce pouze výběr z cRPG!!!) + ostatní žánry (MOO, Flashback, GK1, Day of Tentacle...a to jsem vynechal Doom), Prostě s tím se nemůže 1999 aboslutně rovnat. Roky 1992 a 1994 by byly asi hned v závěsu, nejlepší tříletka všech dob (sorry, ale baldursovky zase nemám tak v srdci) :)
Vážený uživateli (Steam),
Toto je automatická zpráva vygenerovaná správou účtu (Steam). Byla odeslána na základě požadavku uživatele zjistit, které všechny účty jsou spojeny s tímto CD klíčem.

Co to má být?
@mazar1234 (06.03.2017 22:37): "KRYTON: To je přímo vynikající návrh. Má jen dvě drobné vady. Za prvé: žádné obranné štíty nemáme a za druhé: nemáme žádné obranné štíty. Teoreticky jde o jednu vadu, ale považoval jsem ji za tak významnou, že jsem ji uvedl hned dvakrát."
U mě je nejvíc dobrých her paradoxně 96, až mě to překvapilo. Namátkou

Abuse
Albion
Broken Sword
Civilizace 2
Diablo
Duke Nukem 3d
Death Rally
Diablo
Grand Prix 2
Mortal Kombat 3
Neverhood
Pandora Detective
Red Alert 1

Ale je pravda že třeba 2000
BG II
Need For Speed: Porsche Unleashed
Red Alert 2

lze považovat za vrcholy svých žánrů...které víceméně tímto skončily.
No, neříkám, že '99 je nejlepší, ale je fakt, že co se koncentrace her týče, tak asi konkurenci nemá. Koneckonců Baldur's Gate vyšla na konci roku '98, takže ji vesměs "každý" hrál taky v '99. Když přihodím Unreal Tournament, Lander, Shadow Man... Asi nějaký přetlak či co, před koncem světa :)
@Drolin (06.03.2017 21:44): Akurat to kazi ten stupidny Fallout 2 a Baldurs Gate (navyse BG par dni pred koncom roku), ktori to stihli uz 98 - asi posledna vec, ktora chyba k dokonalosti 99.
Ale 2000 by som tiez nepodcenoval.
@Richmond (06.03.2017 20:04): Projel jsem si hodnocené hry, spočítal má zelená hodnocení (nad 80) v jednotlivých letech a vyšel mi z toho rok 2003 (16 her).

Beyond Good & Evil
BloodRayne
Commandos 3: Destination Berlin
Gothic II
Gothic II: Night of the Raven
Grand Theft Auto: Vice City
Max Payne 2: The Fall of Max Payne
Need for Speed: Underground
Planeta-X
Posel smrti
Prince of Persia: The Sands of Time
Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield
Tom Clancy's Splinter Cell
Vietcong
Warcraft III: The Frozen Throne
XIII

Až na výjimky jsou to samá zvučná jména.
@SilentWolf (06.03.2017 19:57): Teď už ani ne. Očekávám jen Personu 5 a RDR2, zbytek mě už nezajímá, navíc ten Nier:A/Zelda/Horizon hype mě naprosto omráčil, takže ničemu teď nevěřím a půjdu se věnovat nějakým undergroundovým hrám...
@MickTheMage (06.03.2017 20:38): No upřímně to bylo těžké rozhodování mezi 93 a 94, dal jsem si schválně cvičnej výpis a to je prostě neuvěřitelný, co v těchto 2 letech vyšlo za hry, se mi ani nechce věřit, že to je vůbec možný.
No v 97, 98 i 99 vyšlo to nejlepší co jsem kdy hrál. Ale asi 97, protože Ultima Online.
Letos je snad nejplodnejsi rok, co se her tyka. Jaksi raketovy zacatek. Ted potvrdili datum na Dawn of War 3 a uz se citim dosti zahlcen. Vnimate to taky, nebo se mi to jen zda?