@
MickTheMage (22.02.2023 22:53): Souhlas, ale podle mého bude nostagií ovlivněné i hraní hry vydané loni v listopadu, kterou jsem hrál o vánočních svátcích, měl jsem volno, venku bylo bílo, proože napadl sníh, dostal jsem krásné dárky a můj oblíbený fotblový tým měl zrovna tou dobou úžasnou vítěznou sérii. Hra, kterou jsem v té době hrál, mi přišla najednou lepšé, hezčí. Můžu teď po 2 měsících (a tím víc po dalších letech) na tuto hru a období vzpomínat s nostalgií, která může zastřít fakt, že hra třeba nebyla až tak skvělá?
Pokud ano, pak to beru, ale to se může stát v jakékoliv době s jakoukoliv hrou a vyčítat to jen těm, kteří zažili jednu konkrétní, je trochu nefér ne?
@
Tulareanus (22.02.2023 23:25): Jak ale chceš toto poměřovat? Kdy to je nostalgie a kdy ne? Reagoval jsem na obvinění, že ti, kdo neuznávají současnou dobu za nejlepší, jsou jenom nostalgici. Nostalgie je nejčastěji používána jako argument, protože prý "kdyby ti hráči tu starou hru hráli dnes, už by jim skvělá nepřišla". Tohle přesně jsem měl za mýtus, protože tohle určitě neplatí o mně a dalších lidech na DH, kteří takové hry hrají. Při porovnání situace 90tek/80tek s aktuálním portofoliem budu souhlasit, že se vějíř herní tvorby rozšířil, zlepšilo se spousta věcí. Jenže zároveň ruku v ruce se ten vějíř i zavřel. Já si už nevyberu vždy to, co chci. Jednoduše proto, že to už nevzniká, chybí oblíbené herní mechaniky, grafické styly v žánrech, samotné žánry atd. A samozřejmě toto může říct i dnešní hráč o pravěké době. I on může zjistit, že v 80/90 nejsou jeho oblíbené žánry, je tam pixelhunting, dead endy...Proto píšu, že hodnocení nej doby je ryze subjektivní. O nic víc i nejde (a nostalgie s tím moc společného nemá)