Nejsem moc častý hráč plošinovek, není to žánr který vyhledávám, a už vůbec ne metroidvanie, ale Animal Well je něco výjimečného, na co jsem narazil z čista jasna.
K Animal Well jsem se dostal asi jen díky jeho zařazení do předplatného PS Plus, hledal jsem nějakou klidnou hru na večery a tato mě něčím okouzlila. Hudbou? Zvuky? Tajemnem a zároveň cozy atmosférou? Krásnými barvami? Možná všemi těmito aspekty.
Jakožto malý panáček, se vylíhnete z nějaké rostliny a objevíte se v jeskyni. Později zjistíte, že se jedná o obrovský komplex jeskynních chodeb s mapou rozdělenou do čtyř částí, kde nalézáte plno zvířátek, ať už hodných nebo zlých. Každá část je něčím odlišná, někde je více vody, někde zase více zeleně. Postupem hry se dostáváte do nových a nových koutů mapy a získáváte další a další itemy, které vám pomáhají vyřešit hádanky a dostat se do nových míst. Například jeden z prvních itemů je světlice, která je hezky stylizovaná i ozvučená, jako asi každý item, Světlicí se osvětlit temná místa nebo zneškodňovat nepřátele, na které narazíte.
Co se týče obtížnosti, nemohu porovnávat s ostatními hrami tohoto typu. Určitě bych Animal Well označil za méně akční a méně zaměřený na boj, než je třeba Hollow Knight, z kterého jsem toho sice ještě moc neviděl a hrál jsem ho jen chvilku, ale Animal Well se mi zdá o dost klidnější hrou. Nicméně párkrát, když jsem si nevěděl rady, kouknul jsem se na YouTube, ale jinak se vše dá zvládnout i když se možná párkrát zaseknete. Dovolím si říct, že se nejedná o složitou hru. Co se týče hrací doby, podle mě se hra dá zvládnout za nějakých 10 hodin, já ji do hrál za cca 13 hodin.
Když jsem Animal Well hrál, říkal jsem si, že se jedná o hru, která by mohla zabojovat o cenu na TGA (to by ale nemohlo vyjít Balatro :D). K této skvělé videohře asi nemám ani žádnou velkou výtku, proto jí hodnotím nejvyšším možným hodnocením a byl bych rád, kdyby se dočkala svého pokračování.
Pro: atmosféra, hudba, zvuky, prostředí, obtížnost, hádanky, dobří bossové, příjemná stopáž