Komentáře
Pro: Neopakovatelný zážitok zo 2 sv. vojny na svoju dobu. Grafika, 3 hratelné strany, Velkolepá hudba (hlavne za rusko)
Proti: AI bola miestami fakt mizerná, lineárnosť (hlavne na otvorenejších priestranstvách)
Nasednete dokonce za kokpit tanku, můžete ovladat i kulomety a děla. V jedné misi si zastřilíte i s protiletadlovým dělem a budete střílet letadla jako špačky. A aby to nebylo takové jednoduché, tak po vás střilí vojáci ze střechny po vaší levici. A takových zajimavých misí a lokací je hra plná až až. Jmenovat můžu přehradu, kde jste jako jedinný voják a celou jí musíte vyčistit a zničit generátory, je zde i mise na bitevní lodi, v lesích, v Rakouském vojenském táboře i v tamním zámku. Bitvou o Berlín hra končí. Kdo ale toho nemá málo, může si ke hře pořídit datadisk a nebo druhou verzi CoD :) A fajnšmekkři klidně oboje, no ne? :P
A má hra, zakladatel slavné serie, vydělavajíci chechtáky na lidech, co si rádi zastříli.... Stejně jako EA hry co? Ale to jsem odbočil. Má taká hra nějaké chybky? To si piště synci že má. Občas se najdou grafické bugy, typické pro FPS, například hlaveň skrz zeď, tělo skrz zeď. Chybky jsou ve hře jen takové nepatrné, naštěstí. O neviditelných zdích a neustálemu respawnu nepřítel radši nemluvím. Ještě mě trošku mrzí, že AI jsou hlupáci. Ne vždy, ale někdy, jako by jim někdo hrábl na hardisk, bo to jinak není možné-aby jen stály a nic nedělali když po nich letí tuny olova. Ale v celku je to dobrá hra, a dokáže perfekně zabít několik deštivých odpoledne.
A od toho to všecko je! :)
Pro: Povedené boje na bojištich II. Světové války se zajímavými misemy a úkoly. Realné zbraně a je jich dost. Jízda tankem, cit pro detail bitevních míst a realných údalostí.
Proti: Někdy slabší AI, občasné grafické chybky. Někdy nastavá stereotyp.
Pro: Atmosféra, hratelnost, Multiplayer
Proti: Krátká hrací doba, některé mise nepůsobí zrovna fajnově,
Prostředí je celkem atraktivní a hra za tři různé strany aspoň trochu rozbijí dojem stereotypu, protože, když už zůstávají úkoly vesměs pořád stejné, tak se mění aspoň reálie, kde se děj zrovna odehrává. Tenkrát mi hra přišla i graficky docela atraktivní, jak by si vedla dnes si netroufám odahdnout, to bych si ji musel znovu zahrát a na to už nemám chuť. Dvojí dohrání podle mě stačilo. Onen tolik zbožňovaný MP jsem si zahrál jen asi třikrát s kamarádem, takže hodnotím jen na základě singlu :)
Pro: Kvalitní FPS z druhé světové, při prvním hraní opravdu zábavné, skripty, atmosféra
Proti: Koridorovka, skripty,
Vše, co bylo v MOHAA dobré, zde přetrvává, a je ještě leckdy zásadním způsobem vylepšeno. Atmosféra je dokonalá, hutná a díky množství vhodně nastavených skriptů (ano, pro mě to je plus!) si opravdu připadáte jako v hodně, hodně dobrém válečném filmu. Mise jsou jedna lepší než druhá, úkoly různorodé a hlavě ani na okamžik nepřijde nuda, stále se něco děje a mohu říct, že ve spoustě věcech je první CoD stále nepřekonané.
Jednou z těch věcí je určitě hratelnost. Zapomeňte na dlouhé kecací scény, upgrady zbraní a další "zbytečnosti", které jen zdržují. Call of Duty se hraje výborně a všechny herní prvky jsou vypilovány k dokonalosti. Když už jsme u toho, lepší zvuky zbraní jsem ještě v žádné válečné hře neslyšel. Hudba je pak úžasná, mnohé motivy vám uvíznou v hlavě na hodně dlouho. Ano, umělá inteligence není bůhvíjaká a grafika na dnešní dobu je již zastaralá (přesto vypadá perfektně), ale to jsou drobnosti, které nespočet kladů převálcuje jako ruský parní válec.
Pro někoho je nejlepší střílečkou Half-Life, pro jiného Duke Nukem 3D nebo Bioshock, ale já volím jednoznačně CoD. Možná se zdá, že zde nešetřím superlativy, ale tahle hra si je zkrátka zaslouží.
Pro: Hratelnost, atmosféra, kvalita a rozmanitost misí, filmovost, technické zpracování, úžasná hudba... zkrátka asi vše
Proti: Těch pár drobností nestojí vůbec za řeč...
Jako ústřední – a také jediní – nepřátelé tu figurují nacisté, proti nimž je vedena trojkampaň prostřednictvím tří spojeneckých armád – americké, britské a ruské a hráč si plní povedeně postavené mise z pohledu tří hrdinů výše zmíněných národností. Strhující akce s měnícím se prostředím, různorodými úkoly od klasického dobití území ve smyslu prostřílení se přes hordy nepřátel společně s parťáky, přes single mise s nastražením výbušnin, sniperské souboje, sestřelování nalétávajících letadel kanónem nebo třeba dobití vesničky a následné bránění pozic před těžkou technikou než dorazí spojenecké posily.
Vše doplňuje nejen skvělý hudební doprovod ale především zvuky válečné vřavy ať z pohledu střelby a explozí, tak i křik a povely vojáků, potěší přítomnost různorodých zbraní, obtížnost je tak akorát, prostě za mě i po letech super zábava a těším se, až si střihnu datadisk United Offensive - 85 %
Pro: Atmosféra, Ruská kampaň, zbraně, zajímavé mise
Proti: Relativní krátkost
Pro: Atmosféra 2 svět. války, akce, napětí, hra za Soviet
Proti: Podobnost s MoH
Pro: různorodost misí, slušná délka, mise za sověty
Proti: téměř nic
Pro: filmová atmosféra, tři rozdílné postavy, různá prostředí, skvělé a akční mise, skripty
Proti: krátká herní doba, občas umělá inteligence (nic vážného)
Pro: Grafika, velký počet zbraní, spousta zajímavých misí, dobrá atmosféra
Proti: slabší mise za spojenece, multiplayer
Pro: Akce, atmosféra, prostředí, mise.
Proti: Občas nuda.
Ale po hře jednoho hráče, po dlouhé době, přišel multiplayer a stovky hodin nahraných hodin, získané zábavy a přátel, to bylo a je pro mě Call of Duty, které je pro mne velkým symbolem.
Takto dohromady se to těžko hodnotí.
Pro: Hra pro jednoho hráče i multiplayer,
Proti: slabší grafika,
Na detaily si nespomeniem, v hlave mi však rezonuje kampaň za sovietov... začiatok i sniperská časť. Nostalgicky som zaspomínal na Nepriateľa pred bránami.
Pro: Výborná hrateľnosť, Stalingradská kampaň, akoby z oka vypadla Nepriateľovi pred bránami
Jediné, co bych vytknul je již zmiňovaná, trošku nedoladěná grafika.
Pro: Kampaň, atmosféra
Proti: Nedoladěná grafika
Ani současný hráč se nemusí bát nějakého frustrujícího zážitku. Hra se stále hraje poměrně dobře. Je to sice koridor (nejvíc volnosti je hráči dáno až v CoD2), ale furt poměrně dobře nadesignovaný. Celé to stojí na dobře rozvrhnutém prostředí, smysluplně rozmístěných nepřátel a vyvážené obtížnosti. Hráč si musí více hlídat životy a prozkoumávat prostředí, protože v prvním díle ani jeho datadisku ještě nebyl auto-healing. Gunplay je stále zábavný, ačkoliv mi vadí, že nebylo implementováno žádné explicitní násilí. Kdyby zbraně destruovaly nepřátelská těla, bavil bych se ještě násobně více. Domy, stromy a stěny lze ničit jen v tankové misi, což je lepší než kdyby zde nebyla žádná destrukce, ale přesto nikoli ideální.
Příběh u těchto původních dílů série prakticky chybí. Hráč je vždycky vržen do akce na frontu nebo do nějaké specifické bitvy nebo má slnit nějakou sabotáž, ale působí to dost úsečně a nelze prostě říct, že nás to protáhne všemi významnými momenty druhé světové války.
>Inspirace reálnými bitvami:
Bitva o St. Mere Église, Bitva o Pegasus Bridge, Operace Chastise, Zničení bitevní lodi Tirpitz, Bitva u Stalingradu, Bitva v Ardenách, Bitva o Berlín
>Inspirace filmy:
Dvanáct Špinavců (vysvobození Price z nacistického zámku), Nepřítel před Branami (vylodění do bitvy u Stalingradu).
Zážitek je to sice stále monotónní, protože mise se seskládávají z klasických schémat ukradni dokumenty, umísti nálože, zabij/znič, ubraň se před vlnami nepřátel, ale rozmanitosti gameplaye trochu napomáhá to, že občas střílíme z vozidla, během nějakého zběsilého úprku nebo usedneme za protiletadlové dělo a sestřelujeme stíhačky ze vzduchu. Předpředposlední mise nám umožní bojovat v tanku a jelikož se odehrává ve městě, kde je hráči umožněno ničit celé budovy, tak baví více než tatáž pouštní tankovka z dvojky. Chybí však mise v otevřenějším prostoru, kde by hráč nebyl toliko veden za ručičku koridorem. To nám dala až dvojka. Jednička to aspoň vynahrazuje kvalitním designem úrovní, rozmanitým prostředím a situací/bitev, do nichž hráče vhodí. Mrzí rovněž absence většího množství spektakulárních scén, jaké se nachází konkrétně až v datadisku United Offensive - tam je jedna mise, která nás nechá prostřílet se nepřátelskou pozici a sabotovat most, který v závěru mise odpálíme v momentě, kdy po něm přejíždí nepřátelský vlak. Jelikož je to dobrá podívaná, chápu to jako odměnu za to, že jsem se obtěžoval. CoD1 má podobnou misi se sabotáží bitevní lodě nebo sabotáží přehrady, ale podobným momentem nás nikdy neodmění. V nejlepším nás nechá střílet z vozidla při honičce, v níž z místa činu mizíme. Datadisk United Offensive je však zase hůře obtížnostně vyvážené, čímž ho považuji za více frustrující zážitek, který však vykupuje to, jak hráče odměňuje za to, že se s ním namáhá.
Pro: gameplay, cinematické akční pasáže, rozmanitost misí a prostředí
Proti: nehrajeme za nácky, absence destrukce těl a stěn, absence uceleného příběhu - pouhé průskoky několika málo vybranými boji druhé světové, koridor
Pro: Atmosféra, grafika, intuitivní ovládání
Proti: Lineárnost, prostředí
Pro: rozjezd zájmu o 2. SV, geniální atmosféra, nezapomenutelné scény, multiplayer, krátké ale stále dokola zábavné
Proti: žádná volnost, přesné postupy ke splnění cílů