Komentáře
bonus na závěr: http://www.youtube.com/watch?v=VZ6BEPIP22c :)
Pro: originalita
Proti: krátká herní doba?
Design úrovní jednoduše geniální. Dialogy, pardon - monology, zábavné. Vzhledem k tomu, že je součástí Orange Boxu, který je k dostání za směšných 249kč v Tesku, tak u mě zasloužených 80% + 5% za poslední písničku a její text, u kterého jsem se vážně smál :-)
Pro: Hrátky v prostoru, zábava!, monology, humor
Proti: pouze krátkost
Pro: Originalita, humor, obcasna nutnost zapojit mozek
Proti: Kratke, jednoduche
Na druhou stranu nemůžu projektu upřít dokonalou atmosféru, perfektně zvládnutou hudbu a jak jsem už psal, nápad. Proto si tvůrci zaslouží potlesk!
Pro: nápad, hudba
Proti: délka, replayabilita
Pro: skvělý nápad, atmosféra, krásná stylizace prostředí, hratelnost, vtipné hlášky, nejedno překvapení
Proti: neskutečně krátké :(
Paradoxně je na enginu akční pecky postavena vlastně logická hra. A to velice dobrá, většina hry sou vlastně jen logické hádanky, až ke konci když se vás řidicí počítač pokusí zabít se dostanete do lehce akčnější části. Celou dobu máte ovšem k dispozici jen Portal Gun, tudíž žádné střílení, vše musíte překonat jen vlastní hlavou, včetně závěrečného finálního bosse i když tam se přece jen práce s projektily dočkáte ;-). Obtížnost je rozumná, asi dvakrát jsem mrknul na YouTube, protože jsem nechtěl zase jednou hádankou strávit tolik času. Vtipné komentáře hlavního počítače provází celou hrou.
Celkově je to velmi dobrý počin, originalita se dnes hledá těžko. Máte-li aspoň trochu rádi logické hlavolamy, neměli byste tuto hru minout...a přidávám pět procent hodnocení za závěrečný song :-)
Pro: + originalita, nápad, odladěnost, slabé nároky na HW, vtipnost
Proti: - lehká sterilita prostředí (i když je to účelem)
Není to těžká hra, obtížnost je nastavena "tak akorát", tedy nenudíme se, ale ani nedojde na šílené zákysy (subjektivní názor).
Pro: portal koncept a provedení, glados a dort
Proti: herní doba, There will be no cake served
Chytré hřičky, kterých je opravdu mnoho a zdaleka se nevyrovnají žádné jiné logické hře, tak to je Portal. Každou úrovní se obtížnost zvyšuje a Vy tak musíte své mozkové závity namáhat daleko více. Až dojdete do určitého bodu, začnete si říkat, že tady něco nehraje. A je tomu tak, Portal totiž není jen obyčejnou logickou hříčkou, ale je to něco daleko lepšího (o překvapení Vás nebudu připravovat).
Zkrátka tahle nenápadná věcička je vážně k sežrání a tak Vám prostě nedá, nedohrát hru na jeden zátah. Jednoduše se to vyplatí.
Pro: Chytrá a úžasně překvapující hra, závěrečný song Stiil alive, optimální délka,
Proti: -
Pro: Rychlost, GLaDOS, Portály, Zábavnost, možnost přidávat další mapy
Proti: Příliš lehký
Pro: nápad, zpracování, humor, originalita, nekonvenčnost, příběh, "postavy"
Proti: krátká herní doba
Pro: GlaDOS
Proti: The cake is a lie
Naštěstí další "content" přidal Portal 2, ale vraťme se k jedničce. Humor je její největší deviza. Geniální myšlenka "vypůjčená" (nebo spíše spolknutá) od vývojářů N. Dropu je dovedena do maximální účinnosti. Jasně, dvojka má pár blbůstek navíc, ale to důležité je i tady. Ale zase narážíme na tu dobu hraní.
I tak mě ale Portal zaujal.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
KDY (poprvé/naposledy) -------- 2008 (N/A)
KOLIK (hodin circa) ----------- 3
DOJEM (ano/hmm/ne) ------------ ANO
OBTÍŽNOST (pokud je/pamatuji) - N/A
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pro: Realizace nápadu, humor
Proti: Doba hraní
Pro: Původně studentský projekt.
38. Pokud by svět měla ovládnout umělá inteligence, kterou byste preferovali?
[ ] Skynet
[X] GLaDOS
[ ] Shodan
-------------------------------------------------------------------------------
Pro: GLaDOS, portály, the cake...
Proti: ...is a lie. :(
Pro: Originální koncept, zábava
Proti: Mohla by být delší
Pro: What is that?? Look at that!! Oh, look at that!!! What is THAT????
Proti: ? asi nic
Pro: Originální, zábavné, vtipné, logické
Proti: krátkost
Pro: Originalita, technické zpracování, příběh a jeho malé různé naznačování v průběhu hry
Proti: herní doba