Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Korbitch (10.01.2017 05:00): tak počkej na RYZEN, nemůžeš tím nic ztratit ale jen získat. odkaz Popravdě už by to chtělo aby AMD přišlo s konkurence schopných CPU (zatím vše nasvědčuje tomu, že se tak konečně stane) a hlavně odemčeným násobičem! Já byl vždy overlocker a nechce se mi utrácet za předražený Intel i5/7 K jen proto abych získal pár stovek Mhz navíc. Držím palce ať to AMD vyjde.
@Korbitch (09.01.2017 16:25): pokud nespěcháš s koupí počkal bych si, na tom můžeš jedině vydělat. Neházel bych flintu do žita. Možná Intel bude mít výkon na jedno jádro +10% ale to nic neznamená.

Já bych na Tvém místě počkal ale jsou to Tvé peníze. odkaz

"
Despite already being hampered by its scaled back frequency, the Ryzen chip performed quite well in grueling calculation testing. The eight-core AMD processor was beaten only by the eight-core i7 6900k, and bested the six-core i7 6800k.

In a gaming head-to-head, the AMD chip stumbled a bit, largely due to the fact that the vast majority of games don’t fully take advantage of the huge number of cores it boasts. Most titles use four cores or less, and don’t see noticeable improvements past that, which is why the quad-core i7 6700k came out on top in testing. Intel’s CPUs also take up the next five spots, with AMD’s new chip sliding in at 7th place.

But remember, the AMD chip in this test is running at a modest 3.3GHz frequency with half of its cores being used, while the 6700k is running at a much faster 4.0GHz, with all four of its cores being utilized. It’s possible — even likely — that AMD’s Zen chip architecture will prove to be more efficient than Intel’s, and that test of the final retail version of the chips will show dramatic improvements.

At this point it’s impossible to know how the final product will really perform, but these preliminary tests are extremely encouraging for anyone who favors AMD, or simply feels like using something other than Intel in their next big PC build.
"
@Korbitch (09.01.2017 04:43): Teoreticky by se dalo napsat, že by vydání Ryzenu mohlo srazit ceny intelu. V praxi se to ale nestane už jenom proto, že než AMD vypustí něco na trh, tak už bude mít intel další generaci. A i kdyby ne intel bude na jádro vždy výkonější a efektivnější. Bohužel, ke smůle nás všech.

Pokud nebudeš taktovat stačí deska s B150. Jen bacha na exotické kombinace s DDR3. Jedině DDR4.
Víceméně jsem to čekal... Ok, řekněme, že taktovat nebudu a vezmu to bez K... Stále platí, že výrobce jedině Gigabyte... Co jsem tak pročítal, tak je bez taktování prý chipset buřt... A ještě malý pod dotaz... Má cenu pro čistě herní pc čekat za Ryzen?
@Korbitch (08.01.2017 19:18): Když už bereš "Káčkovej" procesor tak ber Z170. Respektive bych spíš bral to nejnovější co je, tedy Z270 jestli je teda zpětně kompatibilní. Měl by bejt, ale je to dost novinka a ještě jsem se na to nekoukal. Jinak jako novinka to není nejlevnější no... Ale třeba vydrží i na Coffee Lake...
@Jab (07.01.2017 11:01): Tak ono je čekat a "čekat". Pokud potřebuješ koupit, tak čekáš tak dva měsíce a mezitím si vybereš to, co nejlépe odpovídá tvým představám. Ale pokud máš relativně ok výkon, tak "čekáš" na to, až přijde zase něco revolučního. Něco, co posune obor někam dál. A chceš na tu vlnu naskočit a vézt se. Svého času to byly grafiky jako Radeon 9600, 4850 nebo nVidia GTX 8800. To byly karty, které vydržely léta držet krok. A přesně to doufám, že přijde s Vegou.
Imho člověk neustále může čekat na nové slevy, modely a změny kurzu a nakonec si nic nekoupit. :) Jsou samozřejmě výjimky. Pokud si někdo koupil třebas geforce 970 okolo vydání 1070, tak určitě nesledoval dobře, co se děje na trhu.
@Marty34 (07.01.2017 00:37): to je paradox, já zastánce dua AMD + ATI (dnes už jen AMD), mám posledních 6 let v PC Intel CPU a poslední grafiku po dvou ATI/AMD (Radeon 6850 + R9 270X) mám Nvidia GeForce 960, které už pomaličku dochází dech. Moc bych si přál aby dolar slezl dolů a AMD donutilo konkurenci zlevnit.

@Garion (06.01.2017 16:52): Tak hlavně ať ten dolar sleze, uvidíme. To není úplně dobrá zpráva.
@Rapier (06.01.2017 16:53): ja od VEGY konecne ocekavam navrat ATI jak se patri a minimalne i opet konkurenci prostredi pro Geforce. Jakozto zastance ATI musim uznat, ze to Geforce ted proste valcuje a nemit Freesync monitor, tak bych snad uz do te 1070 v ramci upgradu sel, ale jeste vyckavam :)
@Kwoky (06.01.2017 01:24): naprostý souhlas.

V budoucnu půjdu do GTX 1070 ale ta cena, ta cena!! .. .víc než cena XONE S se všemi 5 hrami které jsem na to koupil....to mě rve srdce.... doufám, že se ATI pochlapí a nová VEGA natrhne Nvidii koule a hlavně ji dokope slevnit. To platí i pro Intel (AMD Ryzen).
@Kwoky (06.01.2017 16:34): to není jen u pevných disků! Podívej se na ceny Intel CPU a Nvidia GPU!

Ale jinak souhlasím, prostě zdražili a, asi zjistili, že to jsou lidé ochotni kupovat za tu cenu tak ceny stále uměle drží. Dneska se prostě nevyplatí investovat od PC. Já si počkám až ČNB přestane stou intervencí a dolar půjde hluboko pod 20 Kč...jako před 6 lety.

A ruku na srdce magnetický disk je magnetický disk, o spolehlivosti SSD jsme už tady debatu vedli o kapacitě SSD vs cena také. Já mám jasno. :)

SSD je hezká hračka na OS (a pár jiných věcí také) ale osobně nejsem ochoten platit poměr cena/výkon. Až SSD disky vydrží jak magnetické disky (obzvláště nebudou náhodně odcházet) a budou mít jejich kapacitu za +/- stejné peníze, pak je rozhodnuto.

Hodně lidí ale ukládá data do Cloudu.
Přemýšlím o cenách pevných disků. Ceny SSD setrvale klesají, kapacity rostou, ale výrobci HDD jako by na to nereagovali. I když je to od povodní už skoro 6 let, tak jsme u magnetických disků s cenou pořád na cca 1000 Kč za 1 TB, u notebookových disků cca o polovinu vyšší.

Zajímá mě, jestli se výrobci prostě rozhodli to držet, protože tak vydělají víc, a prodeje neklesly tolik, aby uvažovali o slevě. Nebo jsou lidi tak nenároční a data prostě už neukládají, protože jsou "na netu" a stačí jim menší kapacita. A nebo je pes zakopaný ještě někde jinde?

Ptám se proto, že bych si rád koupil pořádný disk (7200 otáček, 4 TB by bylo tak akorát), ale cena je z mého pohledu zcela mimo interval, ve kterém jsem ochotný uvažovat.
Btw teď na CESu obnovili svou linii herních notebooků MSI (ty jsou už v nabídce czc dokonce) i Asus (ty budou zase cenově nejvýhodnější pravděpodobně). Samozřejmě chápu, že jen pro určitou část potencionálních vlastníků herních desktopů jde o substitut. Ale cenově na tom mohou být leckdy i lépe než zmíněné desktopy.

P. S. Teď to vypadá, že ta nová verze Asusu GL502VS za stejnou cenu bude mít 120 Hz monitor (předtím 60 Hz), 2400 Mhz RAM (předtím 2133) a samozřejmě kaby lake i7 7700HQ (místo skylake 6700HQ), ale naopak sestřelí kapacitu SSD. To se mi zdá malinko nevýhodné a je otázkou, zda si proti konkurenci zachová dobrý poměr cena/výkon. Ale zase se bude dělat ve dvou barvách asi. K té černé nově přibude i celkem pěkná stříbrná.
@7c (05.01.2017 15:59): Uf, ještě že jsem plebs, dát za grafickou kartu stejně jako za zbytek pc dohromady už mi připadá poněkud přehnané.

GeForce GTX 1060 it is then - je rozdíl mezi 3GB a 6GB hodně zásadní?

@ugraugra (05.01.2017 17:10): to máš pravdu, diskuze se ale stočila trochu jiným směrem. moje reakce byla hlavně na tu tvoji úzkoprsou reakci ohledně frekvence RAM.

@Kwoky (05.01.2017 16:41): určitě jsem nechtěl nic vehementně obhajovat, jestli to tak vyznělo, nebylo to mým záměrem. chtěl jsem popsat svou osobní zkušenost.
@ugraugra (05.01.2017 16:44): Korbitch nespecifikoval, jestli DDR 3 nebo 4. já mám trojky, proto se bavím o trojkách. stejně tak Korbitch má trojky, proto ho zřejmě více zajímají trojky. stejně tak zmiňuju, že u DDR4 s vysokými frekvencemi je ten rozdíl malý. zkus trochu vychladnout a přečíst si to znova. připadáš mi někdy jak natvrdlej...
@Korbitch (04.01.2017 21:46): ne CLS u pamětí nemá smysl řešit ale má smysl řešit zdali máš paměti na 2400Mhz nebo 1600Mhz, i když tady spíše preferuji množství RAM, více = lépe. :) Překvapivě.
Frekvence RAM má především dopad např. u AMD APU kde integrovaný RADEON zvyšuje FPS s každým dalším Mhz.
Nové RAM samozřejmě jen DDR4, tzn. nová deska jen s DDR4. DDR3 už jsou za zenitem.

PS: k té frekvenci RAM na ní zase tak nezáleží pokud nemáš integrované GPU jako Intel nebo AMD APU, tzn. v případě dedikované GPU ti bohatě stačí 2133 Mhz ale zase pokud už kupuješ nové PC šel bych rovnou do DDR4 na 2400 Mhz. Cena je jen o něco vyšší, takže tady není co řešit.
@Garret (05.01.2017 15:59): A kdo tady řeší DDR3? Ty už jsou mrtvé, ted je mainstream DDR4.

"all and all, frekvence RAM má nezanedbatelný vliv na FPS"
Chtěl si říct ZANEDBATELNÝ vliv, že jo? Ty ses nekoukal na ten článek, co jsem posílal? Rozdíl mezi DDR4 2133 mhz a DDR4 3200 mhz ve Witcher 3 je přesně... 2 FPS !!! Wow!
@Garret (05.01.2017 16:31): Já samozřejmě nepopírám, že rychlejší RAM pomůže (čím rychlejší, tím lepší, že?). Jen se mi zdá, že to propaguješ nějak moc vehementně. A teď mě prosím nechytej za slovo, nemyslím to špatně. Jen to na mě působí dojmem, že ty sis koupil super RAMky, a proto si je teď obhajuješ tím, jak je to vlastně úžasný a měli by to udělat všichni. A v tomhle se neshodnem.

Něco jiného je párovat rychlé RAM s GTX 1070 a něco jiného s GTX 680 (co mám já). Máme natolik rozdílný výkon, že je vlastně zcela logické, že se na tomhle neshodnem. Ale myslím, že se chápeme :)
@Kwoky (05.01.2017 16:19): Korbitch se ptal na to, jestli se RAM ve hrách projeví. a projeví. jestli ten nárůst je pro někoho relevantní si musí každý určit sám. RAM zase nejsou tak drahý kus HW a těch pár stovek nemusí v konečném důsledku přestavovat takovou finanční zátěž.

lidi, kteří hrají v nízkých fps opravdu nemusí řešit, jestli mají 35 nebo 30. ale rozdíl mezi 60 a 55 už za to stojí a to je můj případ ve Witcher 3. ten rozdíl může být i více, mám to lockelé na 60, takže co jde za už neřeším...
@ugraugra (05.01.2017 00:17): řekl člověk, co chodí na ddworld? ok! :-))

nedávno jsem se o to blíže zajímal a sám jsem byl překvapen rozdíly. koupil jsem nové ramky DDR 2133 a fps mi vylítly většinou v průměru o 5, což není zanedbatelné. mimochodem ty testy, které jste tady oba postovali, se víceméně shodují v rozdílech mezi vysokofrekvenčními DDR4kami. ten tvůj postovaný web neuvádí test na DDR3.

all and all, frekvence RAM má nezanedbatelný vliv na FPS, ačkoli jsme zřejmě velká část hráčstva (včetně mě) žili delší dobu v iluzi, že to tak není. jdi do toho, fakt se to vyplatí...
@Jab (05.01.2017 15:13): SC nějak podrobně nesleduji, ale zaregistroval jsem svého času nějaké debaty AMD vs nVidia a náročnost hry.

No, pokud jsou jeho nároky hru spustit aby jakžtakž běžela, tak určitě 1060 stačí, ale osobně bych v 1440p pod 1070 nešel (i když problém jsou spíš monitory - z hlavy mě napadá asi jen pochybný ASUS ROG Swift PG279Q či Acer Predator nebo ještě dražší a bez G-SYNC, zato asi s mnohem lepší QC Eizo Foris).
@7c (05.01.2017 14:48): Měla by stačit i 1060. Na 4K a ultra na ní má dle notebookcheck.net Witcher 3 ještě 29 fps. Čili to Alienovo rozlišení by ještě mělo být schůdné. Pod tu 1060 či ekvivaletní radeon rx 480 ale u počítače na hry asi nejít...

Btw Star Citizen má být nějaký náročný? To u onlinovek nebývá moc zvykem...

Jinak co zatím říkáte na letošní CES? Za mě trochu nuda... Jen Asus měl pár trochu zajímavějších zařízení. Hlavně jsem čekal další generaci vr od HTC.
@JohnCZ (05.01.2017 11:20): Svým laickým pohledem na elektro tipuju, že tam vznikají určitá elektromagnetická pole, která ovlivnují zesilovač v repro. Úplně nejjednodušší je zkusit dát repra dál od monitoru. A když jsi nepoužíval VGA, tak se to nedělo?
Mám takový zvláštní problém. Z ničeho nic mi začaly mírně bzučet reproduktory. Zjistil jsem, že tón bzučení ovlivňuje to, co mám zobrazeného na monitoru. Například když mám otevřenou plochu, nic nebzučí, otevřu okno Chromu, objeví se bzukot (při scrollování na tón bzukotu mění) a pokud zapnu Watch Dogs 2, začne to bzučet docela silně. Má někdo tušení, čím by to mohlo být způsobeno a od čeho se odrazit? Reproduktory jsou několika jacky zapojené do PC, monitor mám připojený dočasně přes VGA.