Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@valcik (16.11.2018 16:52): U Nvidie je problém, že ve většině sfér GPU nemají víceméně konkurenci. Jejich Gsync je strašlivě předražený, karty jsou předražené... Ale ty dvě Vegy (56 a 64), které alespoň rámcově mohou konkurovat, žerou nemístně energie, nižší modely jsou ledva na úrovni geforce 1060 (RX 590) a trh s notebooky jim také z většiny utíká.

Nvidia je vrchol hnusu. Ale mohou si to dovolit, jelikož AMD za posledních mnoho let nepřišly s ničím lepším. Po několika po sobě následujících zklamání z jejich releasů přestávám věřit, že to s Navi bude jiné. V mých očích je prostě stavění výkonného počítače od základu (tj. včetně periferií) teď nesmysl. Naprostý a hrůzný. Už jen kvůli spojení Gsync + Nvidia (vysoká cena) či AMD + Freesync (několik let "starý" výkon). AMD s freesyncem (hlavně s Freesync 2 HDR) ale i tak představuje určitou naději, že se to přece jen s tou Navi architekturou změní. Páč do té doby si budeme nehorázně připlácet. A pak je tu stále mnou nyní preferovaná alternativa... Tedy konzole. A zejména Xbox, který má podporu vedle UHD i QHD, přidává podporu klávesnic a myší a Freesync také podporuje. Když si vezmu, kolik s tímhle kombem lze ušetřit... Počítač to není. Ale za tu násobně nižší cenu (v jejímž rámci lze koupit onen Xbox na hry a v případě potřeby levnější počítač na další věci)... Za mě v současné době platí to, že si počkám na další generaci Xboxu. A při tom čekání si budu přát, aby byly Navi třeskutý úspěch, který Nvidii pořádně nakopne.
Zatím asi nejlepší cena (9490,-) za PS4 Pro co jsem našel u relativně znamějšího prodejce. Ikdyž teda já s nima zkušenost nemám. Znáte je někdo? Jsou v pohodě?

Přemejšlim jestli to vzít a nebo ještě čekat na lepší cenu. Všude je jinak 10.390,-.
Nvidia je za vodou, však len počas tohto leta predali americkej vláde karty Tesla V100 v hodnote štvrť miliardy dolárov do superpočítača Summit..
Mě odepsali že čekají na vyjádření dodavatele. No, mají ještě 22 dní, pak budu chtít prachy.
Je jasný že raytracing nebude mainstream dokud nebude mít podporu v konzolích. Ale někde se začít musí, a je docela cool že tu podporu už oznámilo docela dost her.
Souhlasím. Určitě to bude přínosem až to budou umět GPU za 2,5-5 tis s min. 30 fps ve FullHD. Do té doby je to předražená technologie. Ale je fajn, že Nviidi vykopla míč.

Holt chybí tady pořádné tituly jako v době 3Dfx, kdy každý developer musel mít dodatečnou podporu pro 3Dfx. A kdo ji neměl jako by nebyl.

Nebo v případě HDR a DX9c byl top titul TES Oblivion.

Po nových technologicích Nvidia momentálně neštěkne ani pes. Chybí top titul, pro který by to fakt mělo smysl koupit.
Pro mě je to zatím naprosto zbytečná technologie, protože těch pár lepších odlesků na kapotě auta si při hraní ani nevšimnu. Ale zase to beru, že je to začátek a za 5 let to bude třeba použitelné.
Imho sledovat odrazy v kalužích a lesklých plochách za takové ztráty fps rozhodně nestojí. V tom se asi všichni shodneme.
@Paul (15.11.2018 12:03): No jo jenže BF je multiplayer a ten je na běh náročnější. Je otázka jak to v 1080 poběží. V tom testu nevidím jestli je to z MP nebo SP.

Každopádně vypustit technologie, kterou horkotěžko zvládá jen karta za 1200,- dolarů je celkem na nic. Já jsem bohužel neviděl raytracing naživo, takže mi chybí vlastní zkušenost jak moc velká pecka to je. Z videí je to pěkné, ale nic z čeho bych si sednul na zadek to není. Spíš vůbec. Ale chápu, že dokud to neuvím naživo těžko hodnotit.

@Cobot (15.11.2018 11:01): je zázrak že to vůbec běží - raytracing v realtime nikdo takhle brzy nečekal. Na 4K to samozřejmě ještě pár let nebude, ale je cool že v 1080p je možný být nad 60fps. Snad to půjde i v Metru.
Tak "nový" CPU otestován:

AMD Phenom II X4 955 BE 3,2Ghz@4Ghz (4 cores) revize C3 s CPU chladičem SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 pod Windows 7 64 bit, 8 GB DDR3 1600Mhz
Cinebench R15
CPU 397cb
CPU (Single Core) 103cb

Note: je to neuvěřitelné asi jsem měl štěstí na kus, jen jsem v BIOSu zdvihnul násobič na 20x a napětí všeho je na AUTO, tzn 4Ghz bez jakéhokoliv zvýšení napětí! Teplota CPU (Tctl) max. 56,1 (do 60 je to u Phenomu naprosto v pohodě). Větrák se točil na 1979 ot/m.

Intel Core i5-2400 Sandy Bridge 3,2@3,6 (4 cores / 1 core 3,8Ghz) s CPU chladičem Artic Freezer 7 Pro rev.2 pod Windows 7 64 bit, 12 GB DDR3 1600Mhz
Cinebench R15
CPU 485cb
CPU (Single Core) 128cb

Note: jde vidět, že Intel to tenkrát skutečně AMD natřel. i5-2400 CPU s TDP 95 podává lepší výkon než Phenom II X4 955 BE s TDP 125W. V obou případech mám CPU přetaktované na max. co to jde a bez zvýšení napětí.
Tak nový chladič na AMD Phenom II X4 955 BE je namontován, použil jsem pastu AC MX-4 a jde se trhat rekordy. Snad to s 3,2Ghz dostanu na 4Ghz, něco mě ale říká, že i přes otevřený násobič skončím okolo 3,8 Ghz.

PS: montáž byla neuvěřitelně snadná. Za mě 1 s *.
@Jab (14.11.2018 09:12): Ozone Strike Pro mám, ale bohužiaľ nie s RGB a ešte kedysi bola o drahšia. :(
Spínače mám RED a som s ňou spokojný, ale je to už moja druhá. Na prvej mi po 2 týždňoch odišiel medzerník. Ani som netušil, že dokážem dať 50 miliónov stlačení za 2 týždne. :D Klávesnicu mi vymenili. Kedysi sa mi raz za čas stalo, že mi zamrzla a musel som ju odpojiť a pripojiť. No už dlho to neurobilo, tak je možné, že sa mi to bilo s niečím.
tesne pred dulni horeckou byla cena 1050 4gb 3600 i min na ref verze , ted v lete mel chvili mironet nejakou ref verzi za 3999 , zotac nereferencni s 1506mhz byla za 4499 taky myslim u mironetu a pak od srpna to zas lezlo nahotu, tenhle tyden poskocili klasicky disky nahoru o 100-200 kc , obchdnici uz sroubuji na vanocni ceny
@Rapier (13.11.2018 18:08): Njn GF je holt technologicky jinde... ale mě to nevadí, já si ji přetaktoval, takže 1060 mi mírně i předežene.

Ono je hlavně problém že mezi 1050 ti a 1060 je výkonostně propastný rozdíl a mezi tím nabízí prostor jen AMD s tou 570.
@Gordon (12.11.2018 20:30): MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC není špatná ale oproti GTX 1060 6GB má horší spotřebu v zátěži (a to poměrně o dost - podle měření Computeru je rozdíl 275W vs 177W pro GeForce, to by mě dost děsilo), počet stream procesorů nebo 256 bit sběrnice v tomto ohledu nehraje moc velkou roli výkon je prakticky stejný (+/- někde vede Radeon, někde GeForce), fakticky je RX 580 lepší v tom, že má 8GB RAM takže Ti vydrží déle jakmile vývojáři začnou tlačit na ještě detailnější textury. :)

PS: čekal bych taky když máš GPU s 256 bit sběrnicí k pamětem, že bude mít odpovídající výkon ale GTX řada 1xxx dokazuje, že jen na sběrnici se nehraje. Ostatně stačí se mrknout na RX550 vs GT1030. První má 128 bit sběrnici, druhý jen 64 bit a přesto podávají do DX12 her prakticky stejný výkon, ve starších hrách je lepší 1030.

Tahle řada je opravdu konkurencí neporažená. Snad to AMD spraví s Navi na 7nm. Každopádně ceny Nvidia GPU jsou obecně neskutečně vysoké. Nechápu jak mohou chtít za GTX 1050 Tï v průměru 5 tis, když ji RTX 570 s 8GB totálně převálcuje. O cenách vyšších Nvidia GPU ani nemluvě.
Ty brďo na black friday dost spadly ceny AMD grafik, speciálně na TS Bohemia.

MSI RADEON RX 570 ARMOR 8G OC za 4 790,- Kč (mnohem výkonnější než všechny GTX 1050 Ti 4GB o poloviční paměti ani nemluvě - na 2K nepoužitelné) a výkon srovnatelný s GTX 1060 ARMOR 3G (nejlevnější začíná na 5600 Kč ale zdaleka ne s tak výborným a tichým chladičem) ale díky mnohem větší RAM dnes použitelné naprosto všude, což pro 3GB verzi GTX 1060 už zdaleka neplatí.
Silně uvažuji o pořízení do staršího PC, škoda, jen že to chce 450W zdroj, mám jen Seaconic 400W Bronz.

MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC za 5 990,- Kč výkonnostně srovnatelné s MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1 za 6 899,- Kč ale s 2GB navíc.
@Rapier (12.11.2018 16:20): já uvažoval o koupi 1080Ti přes sbazar za 14K a ty tu řešíš procesor za 9 kil :) Ale nakonec jsem vzal fungl novou RTX za 20...aby za 4 dny umřela...že jsem nešel raději do toho bazáče :)
@Rapier (12.11.2018 16:28): #fame

no taky ja z bazaru nic nekupuju, nemel bych na to nervy :) ale popravde jen minimum lidi s tim ma problem a vetsina naopak posle penize aniz bych je premlouval. Casto chteji sami hned cislo uctu.
@Walome (12.11.2018 16:24): já být kupujícím tak se taky cukám. Ale chápu, Ty seš veřejně známá osoba. Ale představ si, že Tě někdo napálí. 5k už je balík co by mě osobně dost mrzel. :)
No nic koupím na to chladič a jde se taktovat, ten stock z toho Athlon X4 635 beží na skoro 2900 otáčkách což jde fakt slyšet.

PS: hm podle testů CPU zatím ten Phenom II X4 955 podává stejný výkon jako můj přetaktovaný Athlon II X4 635 (což je prakticky totéž bez L3 cache). Asi to bude tím, že jsme ho nataktoval na 3350 Mhz (o 450 Mhz) tudíž na default frekvenci 3200 Mhz toho Phenomu.
Tak jasně, taky jsem se na ten inzerát podíval (a příslušnému zavol) ale nikdy nemáš jistotu. Naštěstí ne všichni na aukro, sbazar nebo bazoš jsou podvodníci. :) Jako těch 900 Kč by určitě mrzelo ale přežil bych to. Chápu proč někdo preferuje osobní předání. O případech kdy kamarádům na dobírku místo GPU přišly šutry (zhruba ve stejné váze jako GPU) už jsem taky slyšel. :)
Já posílám peníze předem a ještě nikdy jsem neřešil problém s dodáním. Možná proto, že poměrně pečlivě vybírám inzeráty, na které odepsat.
Nejlepší je Samsung A5. Díky hladkému povrchu a zaoblenému tvaru je to jak držet mýdlo.. :D

Ne fakt, horší telefon jsem už dlouho neměl. Máme ho služební a už ho mám rozmlácený jak... a to mi nikdy předtím telefon z ruky nevypadl.
@ViRus (12.11.2018 13:46): Ten Asus níže? Xiaomi do svých MIUI telefonů začalo cpát reklamy, což je v mých očích efektivně vyřazuje. Jinak bych Redmi Noty doporučoval i dále. Samozřejmě i ten Pocophone níže může ty reklamy "chytnout". Zatím je snad nemá.

Nebo Xiaomi Mi A2 (čistý android), pokud ti nevadí absence jacku a slotu na paměťovky.