Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

Aby nakonec Intel nerozbil prasátko a nekoupil celý TSMC s jejich 7nm, to by se pak všem asi dobře stáhly zadky :D
@Kwoky (20.11.2018 11:57): na jednu stranu jsem rád, protože AMD dostane konečně šanci se ukázat s 7nm Ryzenem a ukrojí si tak z trhu svoji porci koláče. Více peněz z prodeje CPU ve všech segmentech = více peněz na vývoj nových CPU a GPU (kde by snad AMD mohla na 7nm Navi dohnat a s trochou štěstí i předehnat Nvidii).

Na stranu druhou Coffe Lake CPUs byly dost slušné a konkurence je potřeba, protože takto AMD klidně může diktovat ceny Ryzenů. Což mě děsí. :)
@Kwoky (19.11.2018 15:22): pokud to chápu dobře tak Intel fakticky zahodil současný 10 nm proces a bude muset začít s novou architekturou, protože ta stávající měla malou výtěžnost. V tom je jádro pudla.
Když na TV vyskočí zelená barva na pár vteřin a pak se zase obraz nahodí načež něco divně v TV zachrastí, znamená to asi že už se blíží její čas, co?
@Kunick (19.11.2018 16:22): Měli jste půl roku zpět kupovat tu Nokii 8, když jsem tu o ní psal. :) Za sedm tisíc z české distribuce i s origo koženým Nokia pouzdrem. Telefon samotný čistý Android, jack, slot na paměťovky, 4/64GB, QHD IPS panel s jasem krásných 700 nits (mezi mobilními ipsky špička), optická stabilizace, kovová záda (proti příšernému sklu u konkurence), alespoň IP54 odolnost (déšť zvládne, bazén ne), OZO prostorové nahrávání (3 mikrofony), usb-c a quick charge i s nabíječkou, skvělý rozvod teploty poměrně masivní měděnou "trubkou" a velmi dobrá špuntová sluchátka v balení.

Za těch sedm litrů zatím můj nejlepší mobilní kauf. :) Mezi vlajkovou konkurencí mám několik LG (V30, V40, G7) a Samsungů (S8,S9+). Bohužel všechny mají skleněná záda a žádný nemá čistý Android. :(
@MCZ (19.11.2018 15:07): Jo, pěkný telefon. Sony se mi líbí. :)

Btw kdyby někdo nezbytně hledal u střední třídy onu optickou stabilizaci (ne vždy se to projeví na kvalitě fotek), tak možnosti jsou třebas v podobě Asusů Zenfone 4 ZE554KL a Zenfone 5 ZE620KL.
@Gordon (19.11.2018 14:20): No právě. Že by v Intelu viděli, že se jim bárka potápí, tak skáčou do záchranných člunů? Já bych teda byl raději, kdyby vyráběli normálně a trochu zlevnili, ale management to zdá se vidí jinak.
Já jsem se konečně taky dokopal k výměně telefonu za svůj starší Xiaomi (už nikdy více). Chtěl jsem jít do Nokie, protože Lumia 735 byl jedním z mých nejoblíbenějších telefonů, ale ta nabídka je strašná. Buďto mají ty pitomé notche (6.1 plus) anebo hodně negativních recenzí (6.1). Krom toho fotky za mnoho obecně nestojí - ne, že bych plánoval pořizovat nějaká veledíla, ale když už tam ten foťák dávaj, tak by měl za něco stát.

Nakonec to vyhrála jiná značka, u které jsem vlastně začínal (T700 byl krásný telefon) a totiž Sony Xperia XA2, která taky nevypadá vůbec špatně (silver). I když je to trochu těžší kousek.

Nepotřebuji nějaký extra výkon, budu rád když se neoddělá jack, systém bude běžet plynule a na fotky se bude dát koukat. Tak uvidíme.
Intel omezuje výrobu už tak nedostupných desktopových procesorů. Tenhle vývoj jsem nečekal: odkaz
@kuler91 (19.11.2018 12:01): No já měl objednáno už v pátek, ale tím, že byl víkend se mi to rozleželo a dal jsem i na koment od Charllize s tima revizema PS. Koukal jsem pak na internet a poslední revize CUH72xx se zdá bejt opravdu tišší. A nová revize je zdá se zatím jen v bundlu s RDR2.

Ale jak tak projíždím eshopy tak dneska to šlo s cenou všude.
@TombSpirit (18.11.2018 22:45): No tak teda jo. Z těch recenzí jsem celkem hyped, tak jsem to objednal. Bude to můj první hi-end telefon, zaplatím za to pod 10k a dostanu k tomu ještě bezdrát nabíječku zdarma, no neber to :)

Vzal jsem to hlavně protože chci dobrý foťák - ty Honory a Xiaomi střední třídy mají vždy takové vyblité barvy a vůbec se mi to nelíbí. S8ka prý navíc umí dobré fotky i za šera, po čemž také hodně toužím. Další požadavky také splnuje - jack, SD karta, NFC (snad to moje banka opravdu na začátku roku začne podporovat), USB-C.

Ta baterie není největší, ale prej je to aspon průměr. Jediná věc co mě sere je pozice snímače otisků, která je teda fakt dementní, takže snad bude trochu fungovat faceID nebo ten skener oční duhovky. A Bixby se snad dá víceméně povypínat.
na xzone PS4 Pro + GOW nebo Spidey za 8888, na mall.cz PS4 Pro + RDR2 bundle za 10K, taky v pohodě.
Tenhle rok bude mít Sony žně :)
Plus teď jsou na Alze (a asi i jinde) nějaká Xiaomi se snapdragonem 845 za desítku (Mi Mix 2S a Mi 8). Něco jim ale chybí (tipuji jack), páč z gsmareny při zadání mých požadavků na vlajkovou loď nevypadnou. V požadavcích tam mám nastaveny jen ty 4 vlajkové procesory (snapdragon 835, 845 a Kirin 970 a 980; optickou stabilizaci, slot na paměťovky a jack).

P. S. Jo. Jack a slot na paměťovky nemají.
@ugraugra (18.11.2018 22:06): Neslyšel jsem o tom, že by ten displej byl nějak výrazně křehčí než ty klasické. Baterie je slabší, ale zase má menší displej než ty Honory. Koukni do recenzí na reálnou výdrž. Jinak já jsem Samsungář (je to taková jistota a celkem mi vyhovuje jejich verze Androidu) a taky preferuju starší vlajkové lodě před novějšími modely střední třídy (a taky se mi nechce studovat milion modelů od Huaweie / Honoru). :-) S8 má např. voděodolnost, bezdrátové nabíjení, lepší výkon, foťák (aspoň myslím) než ty Honory. Zase ale nemá dva sloty a některé parametry jsou horší (RAM, interní paměť - i když zrovna tyto jsou imho pořád víc než dostatečné).
@TombSpirit (18.11.2018 17:31): popravde na to jsem taky koukal a je to moje volba c.3 :) Ale dost se bojim ze mi to spadne na zem a rozflakam displej. A trochu me zarazi ta mala kapacita baterie. Jeste si o tom neco prectu, kdyz to tady prosazujete.
Koukal jsem trochu více na mobily co bych si koupil a zatím u mě vede buď
Honor View 10 - 9400kč, USB-C, Jack, SD karta, NFC, čtečka vepředu, faceID, 6 GB RAM, 128 GB, Kirin 970
nebo možná nebudu tak utrácet a vezmu
Honor 8x - 6500kč, staré USB, Jack, SD karta, NFC, čtečka vzadu, faceID, 4 GB RAM, 64 GB, Kirin 710

S tím 8x bych byl v podstatě spokojenej, to chybějící USB-C mi je celkem u zadku, stejně tak pomalejší procesor. Navíc bych notch spíš chtěl než nechtěl. Ale zase ten View 10 má pár věcí navíc. Babo raď.
@Cobot (17.11.2018 22:21): Těch 9k se Spidermanem je krásná cena, během posledních dní někdo na pctuningu rozdával zdarma slevové kupony 500 kč při objednávce tuším na 5 k do alzy. To by vycházelo na 8,5 + třeba hodit Spidera do bazaru a člověk je na 7,5 - 7,8, což je teda fakt krásná cena na PRO ... to už bych i uvažoval, prodat svoji obyčejnou a vyměnit za tohle .
@kuler91 (17.11.2018 21:21): Navíc když PS4 Pro leze dolu. Už je v akci za 8990,- + Spiderman. Tohle už je vážně hodně lákavé.

Já včera už podruhé v životě zrušíl odeslanou objednávku na PS4 Pro. Prostě když se oprostím od toho, že to chci abych to měl, tak pro mě prostě nemá smysl to kupovat. Komp mám připojenej k televizi a v něm stovky nedohranejch her. Další platforma nemá smysl. Tak třeba do třetice to jednou vyjde... :)
@Garret (17.11.2018 17:06): Jenže co s takovou krabicí ... cena to pěkná je, ale záležitost pro hodně nenáročné :( ... Už se to začíná dostávat do fáze, kdy je mázlej obraz a není to schopné udržet 30 fps ...
Tady jeden maník popreháňal RTX 2080 Ti v 4K na budgetovom Pentiu G4560, ktoré som pred dvoma rokmi nakúpil za 58€. Okrem Asscreedu, kde to padalo ku 40 FPS, to beží celkom slušne. V novom Tomb Raiderovi procesor leňoší na polovičnom výkone a grafika maká naplno: https://www.youtube.com/watch?v=n0z3R2exRPQ
@Kwoky (16.11.2018 21:00): To je pravda, platí to ovšem zejména pro sestavy určené k bezproblémovému běhu současných her, řekněme na střední až vyšší detaily. Já ale nejsem typ člověka, který by měnil hardware průběžně každou chvíli. Nemám na to čas a popravdě, už po těch letech ani moc náladu. Tudíž, když už stavím nové PC, konám tak s vidinou, že mi musí vydržet několik let a tomu odpovídá i nákup komponent. Nikdy jsem sice nekupoval to úplně nej, co bylo právě k mání, ale v podstatě vždy to, co se nacházelo těsně pod tímto vrcholem, přičemž cena byla už vcelku přijatelná. Navíc bych si nákupem průměrného PC vůbec nic nepomohl, jelikož PS4 Pro, které už doma mám, mi odvede po herní stránce úplně stejnou službu. ;c)
@samorost (16.11.2018 20:38): Já bych to neviděl tak černě. Ryzeny 1xxx jsou teď ve slevě, ceny RAMek klesají (pomalu, ale jistě), grafika se dá koupit výhodně z druhé ruky a ceny SSD jsou na historickém minimu. Jo, pokud budu chtít nejvýkonější Intel a k tomu RTX, tak jsem v kýblu. Ale normální hráči to teď nemají zase tak zlé.
@Cobot (16.11.2018 19:13): Softcom je spolehlivá firma, už jsem u nich nakupoval mnohokrát a vždy vše v naprostém pořádku.

@Jab (16.11.2018 19:30): Máš naprostou pravdu, vidím to úplně stejně. Myslím, že horší doba pro stavbu nového PC zde už dlouho nebyla a nejsem si vůbec jist, zda takto investovat nemalé peníze se mi vyplatí. Chystal jsem se na to v příštím roce (po více než deseti letech!), ale hodně si to ještě rozmyslím. Příliš mnoho her ročně neodehraji a utrácet za to desetitisíce se mi příliš nechce. K tomu jsem ještě vcelku „retro hráč”, v podstatě po úplných novinkách nijak zvlášť nejdu, takže potřeba nějakého vysloveně herního děla u mně není zcela akutní. Navíc po takřka dvouleté zkušenosti s PS4 Pro jsem svůj pohled na herní platformy výrazně přehodnotil a jelikož jsem nyní náramně spokojen, hodlám si na hraní pořídit konzoli i v budoucnu. Netrpím žádnými předsudky, tudíž mi je jedno, čí produkt to bude, rozhodnu se až podle aktuální situace. Lehce bych se snad přikláněl k Sony v případě, že by Playstation 5 umožňoval zpětnou kompatibilitu s PS4, což by mi umožnilo hrát již zakoupené hry i do budoucna. Jinak je mi to vcelku buřt. Každopádně poměr cena/zábava je nyní zcela jednoznačně na straně konzolí. Hry na nich vypadají rovněž hodně dobře, obsluha je triviální a pohotová a na to ostatní běžné „neherní” využití stačí dnes i počítač doslova za pár korun.