@
Bragi (28.05.2020 16:19): uvažuješ postaru. Jako já :) Možná to ale není úplně dobře. V novym PC jsem to plánoval podobně jen s tím rozdílem, že jsme chtěl veliký NVMe na systém rozdělený na C (Windows / 100GB) a D (Hry 900GB). Jenže už dneska vím, že 1TB na hry je málo už teď a co teprve v příští dekádě. Furt něco mazat je naprd. Jenže tohle řešení je sice 100% funkční jenže je drahé. Aktuálně 4-5tis za 1TB MLC disku. Vhodnější 2TB MLC za 8+. Takže tohle řešení je "jen" o penězích.
To co chceš ty, ale není úplně ideální. OK budeš mít windows na NWMe (se čtením 3200 MB/s) ale hry budeš mít na SATA s rychlostí kolem 500MB/s. Je to k něčemu? Sám nevim. Ale podle mě postrádá smysl mít windows na NVMe a ostatní ne. Neřkuli když to bude deska a disk co umí PCIe 4.
Možná by to dávalo smysl, kdyby člověk měl desku co by umožnila dva NVMe. To vůbec nevím jestli je. To by pro mě bylo ideální. Koupil byl malej super kvalitní 120 nebo 256GB SLC/MLC na windows. a druhej velkej 2TB, klidně TLC na hry. Na hry TLC podle mě nevadí. Jak mi tu někdo radil (Garion možná), tak při stahování ze steamu na limity zápisu TLC nenarazim. Což je pravda.
Jinak pro všechny inovátory co cpou všechno na C do Program Files včetně steamu. Užijte si to, ale lidi co maj rádi v datech pořádek tohle nechtěj. Mám v "common" plno omodovanejch her, který mám "bezpečně" na déčku. Jako pro usera je cpát všechno na Céčko ok, ale ne pro všechny. Byť chápu, že se to takhle provozovat dá.
Jinak zas na druhou stranu už dneska je plno testů, který ukazujou, že rozdíl načítání her mezi NVMe a M.2/SATA zas není nijak velký. Paul tu tuším nedávno něco házel, kde NVMe dokázalo super využít KC:D, ale ostatní hry moc ne. Jestli se to do budoucna změní těžko říct. Otázka je co bude tak úžasnýho na těch discích v novejch toustrech. Ale je možný, že dojde k nějakýmu skokovýmu vývoji. Což si ale nemyslim. Uvidíme až to uvidíme. Prej až to PC hráči uviděj,, tak to budou chtít.
.
Jinak jestli chceš cpát SSD do starýho kompu tak zvaž, že koupiš rovnou disk s M.2 rozhraním. Můžeš ho nacpat do
něčeho podobnýho a zatím to nacpat klasicky na kabel do starýho kompu. V novým kompu to už hodíš do slotu.
A jinak samozřejmě na důležitá data stále nemá klasická plotna náhradu.