Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Bursoft (25.11.2020 23:30): Na Alze píšou u téhle grafiky doporučenej výkon zdroje aspoň 550 W. Ty máš 500 W. Neznámená to, že ta grafika pak celou dobu žere tolik, ale většinou má na začátku nějakou náběžnou hranu, kdy se to na tyhle hodnoty může dostat...

EDIT: Na stránkách AMD je minimum 500W, tak by to asi mohlo stačit, pokud zrovna ostatní komponenty nežerou nějak moc...
Na novinkách píšou jak je dolar levný, prý nejlevnější za poslední 2 roky! Listopad ještě neskončil a v internetových obchodech je vymeteno.

GPU jako např. MSI GTX 1650 Super u zeleného skřeta přes noc z 5400 Kč na 5900 Kč s hrdým oznámením: 1 ks (jak za komančů). AMD CPU jako např. Ryzen 3 3300X dlouhodobě nedostupný. :(

Další GPUs, nové konzole (s výjimkou Xbox Series S), to vše vyprodáno nebo nedostupné, tomu říkám začátek vánoční sezony. Ceny v bazarech vysoké až to bolí. A do toho @Bursoft marně shání grafiku. Koupí si první Radeonku v životě (má první byla ATI Rage IIC 4MB AGP), které já bych se osobně (celé řadě Polaris) vyhnul jako čert kříži (kvůli spotřebě a teplotám, zlatý Maxwell a především Pascal!) a ještě mu nejede. Tomu říkám pech.
@Thellwin (26.11.2020 01:06): Netuším. Zítra to strčím bráchovi do PC a zároveň si k sobě hodím jeho 1070. Pokud u mě pojede a jemu to bude chcípat, tak je jasný, že já jsem svoji sestavu poskládal dobře a Radeona je vadná.. Pro jistotu jsem si rezervnul v Alze 1650S, tak to můžu potom testnout i na ni.. Jakože jestli chcípne při rozlišení 640x480, DX9 a nejnižší nastavení v benchmarku, tak tomu undervolt apod. nepomůže..
Netěžilo se na ní? Tyhle Radeony se k těžbě tuším dost používaly.

Zkus jí podtaktovat jestli se to nezlepší.
@Thellwin (25.11.2020 23:35): Jj, Cinebench projde v pohodě a potom Heaven (snad jedinej free bench) spadne. Na ultra nastavení téměř hned, na nejnižší co to jde PC chvilku frčí, ale stejně chcípne. Než se zrestartuje, tak většinou zaglitchuje obraz, to bude 99% grafika.

To je tak, když si poprvé v životě seženu Radeon :D

edit: RAM test v passmarku taky prošel v poho
Jedna diagnostická.. Pořídil jsem si budget sestavu a do ní z bazoše koupil RX 580. Všechno jsem poskládal, kompl ve Woknech jede v pohodě. Když pustím hru (Doom Eternal, Left 4 Dead 2), tak v menu je ještě všechno ok, ale jakmile spustím samotnou hru, tak kompl chcípne. Semtam se jakoby ztmaví obraz a sekne před tím, než se PC restartuje. Zkoušel jsem L4D nastavit na nejnižší rozlišení a nastavení, co jde a potom PC funguje.

Tzn. problém je pravděpodobně v grafice, když si začne odebírat víc proudu. Ale stejně se zeptám, myslíte, že to může být i něčím jiným? Vadný zdroj? Ten je nový Seasonic.. 500 W, tajně doufám, že ta Radeona nežere 300 W..

Zítra snad bude mít někdo ze známých čas, že bych grafiku šoupnul do jejich PC, to asi zjistím nejlíp, ale i tak, na co se zkusit zaměřit..
@Greg (25.11.2020 22:20): Nežiješ, taky mi na té herce občas něco jede ve 4k a už se těším, až na to po upgradu přejdu i u náročnějších her. Je to slast. :)

Obrazová kvalita > fps
@Charllize (25.11.2020 19:38): no ano, standard to není, protože většina PC hráčů upřednostňuje 60fps před třiceti, což dost zamíchá s potřebným hardwarem, plus většina PC hráčů (já ne) hraje na monitorech, a tam se žádnej "4K push" zatím neudál jako u televizí, který už maj 4K jako základní výbavu.
@Paul (25.11.2020 19:34): Ja to spis smeroval na diskuzi nize, to ze na PC jsou hraci kteri si to 4k dovolit muzou a hraji tak nezpochybnuju, ale standart jako u konzoli to moc neni. Samozrejme na konzolich neni moc na vyber :)
@Charllize (25.11.2020 19:09): Ani ne, ve 30fps není 4K problém rozběhat ani na PC. Na nextgenu teď zatím (knock knock) poskytují i 60fps, ale už je to většinou s dynamickým rozlišením a nižšími detaily.
Takový zvláštní dotaz. Nedá se koupit něco jako "mrtvý" USB hub? Tedy jen soustava USB-A portů bez jakékoli funkčnosti, kterou bych si položil nebo připevnil někam na stůl a mohl bych v ní uskladňovat všechny možné flash disky a konektory, které se mi válí okolo. Vím, že si můžu prostě koupit USB hub jako takový, ale připadá mi to jako zbytečně drahé řešení.
Zvlastni, a ty zaostale nevykonne konzole s touhle generaci na to 4k presli jak po masle a v te minule s tim zacali.
Hracu na konzolich se 4K TV je spis ted uz taky vetsina. A na PC to je drahe. To jsou paradoxy :)
Já plánuji mít novou 4K televizi v kombinaci s GTX 1080Ti, starší hry podle mě to dá na pohodu na 60 FPS. U nových uberu detaily nebo dám jednoduše menší rozlišení. Podle mě je ideální na 4K proceosor R5 5600 (X) a GPU 3070. Při targetování 60 FPS to podle mě vůbec není zlé co se týče financí a myslím si že nastupuje doba, kdy se bude přecházet z FHD na 4K.

Tedy, pokud nejde o lidi, kterým Covid zruinoval život a teď se musí živit isnantními čínskými polévkami. Tací holt budou ještě muset vydržet na FHD.
4K na hrani na PC, tj. na monitoru, podle me nema smysl. Pokud mate PC pripojene ke 4K TV, pak ano, ale to mluvim ze zkusenosti s hranim na 1080p v nizsim nez nativnim rozliseni, coz je hnus. Na 4K monitoru nebo TV asi nejake 1440p tak spatne vypadat nebude. Takze si myslim, ze Steam bude v tomto mit pravdu.
@Greg (25.11.2020 16:45): 4K okolo mě nemá nikdo, myšleno na hry. I já osobně jsem přesvědčený, že na hry je to zbytečné a vlastně i nesmyslné rozlišení- RTX 3090 je ráda, že v tomto rozlišení rozhýbe nové hry na 60 fps a vzhledem k tomu, že drtivá většina lidí kartu za 1500e v PC nemá, tak je to zbytečné dvojnásob. Něco jiného je samozřejmě práce, kde je vysoké rozlišení, ať v grafických programech, nebo v xls souborech, doslova požehnání a funguje to víceméně všem.

Sám to mám půl na půl. Tabulky jsou v mé práci denní chleba, zároveň pracuji v grafických programech, ale také hraji. Vyřešil jsem to tedy s 1440p monitorem s vědomím, že 4K jednoduše nechci. A spokojenost. :) Rozlišení plochy mám pro práci podstatně vyšší než v FullHD a zároveň nepotřebuji prodávat orgány, abych si mohl koupit nesmyslnou grafiku za nesmyslné peníze pro s bídou smysluplné hraní v 4K.
@Greg (25.11.2020 16:45): Myslím, že 1080p je pořád těžký mainstream a ještě dlouho to tak bude.
Já sám teď upgradoval z 1080p 60 Hz na 1440p 144 Hz . O 4k jsem vůbec nepřemýšlel, to bych musel sáhnout pořádně hluboko do peněženky, abych to hardwarově uživil na rozumných FPS.
@Greg (25.11.2020 16:45): 4K monitor má pouze jeden můj známý. Ostatní 1080p nebo 1440p.

Steam statistiky beru lehce s nadhledem. Když se mě posledně zeptal Steam na průzkum, aniž bych si to uvědomil, souhlasil jsem a dal do reportu i5-2400+GT1030 ačkoliv mám jinou sestavu. :) Štěstí že jsem to neudělal omylem na sestavě s AMD 1 core CPU Athlon 64 3000+ a Nvidia GeForce 7600 GT AGP 8x. To by asi zírali. :)
Teď jsem se koukl jaký rozlišení se podle Steamu používá a 4K má jen nějakých 2.3% hráčů.

Dost mě to překvapilo. 4K monitor mám už několik let a řekl bych, že tak třetina kámošů taky hraje v tomhle rozlišení. To žiju v nějaký sociální bublině, nebo se Steam plete? Jak jste na tom?
@Bursoft (25.11.2020 13:41): tak jasně. :) Jak se do toho opře pan kožená vesta tak to se dějí věci. :) Na druhou stranu když se do toho opře i paní engineerka tak to taky není k zahození. Je fakt že u GPU ten skok cítíš tak nějak víc. Jde to obvykle vidět v první hře co spustíš.

Náhodou to je hezký progress u AMD CPU. Přijde mi to že se to docela hnulo kupředu, být majitelem Ryzen 1000 který chce nové GPU (jedno z jakého tábora) určitě měním automaticky CPU, být majitelem Ryzen 2000 o výměně min. uvažuji.

Kdysi jsem udělal tu chybu že jsem moc dlouho zůstal u Sandy Bridge. Ten šok po výměně CPU v DCS World kdy se stávající GTX 1060 6GB GPU jsem najednou měl skoro 2x min. FPS a 2x max. FPS to se nedá ani popsat. :) To se musí zažít.
@Bursoft (25.11.2020 15:26): "Velmi mírně" zvedání výkonu u CPU platilo v době, kdy procesorům co do výkonu vládl Intel. Ale právě Ryzen procesory ukázaly, že to jde právě poměrně skokově i zde. Navíc, srovnávat v tomto hrušky a ořechy mimo prostě je. Jenom proto, že se to jmenuje AMD, tak se hned vytáhne nVidia? Ono není jedno, že to je zcela jiný segment? BTW, herní grafické karty jsou herní HW, to máš zcela pravdu. Ale ty procesory fakt vyloženě herní nejsou. Ano, velice často je používají zrovna hráči, ale není to explicitně herní HW, tak jako právě herní grafické karty. :)
@Bursoft (25.11.2020 10:32): a máš tam opravdu AA nebo AAA? :-)

btw, VČERA mi chcíply moje AA rechargable. dal jsem to do ovladače, plně nabité a ovladač začal tak divně blikat. taxem si s tím chvíli hrál a jedna z baterek začala být neskutečně horká. dal jsem tam jiné baterie a funguje, takže to vypadá, že baterie jsou KO. jako mají na to nárok, naposledy jsem je používal v roce 2008 do svého MP3 přehrávače. to bylo snad ještě v minulém století nebo co...
Také bych raději koupil pořádné Eneloopy i s nabíječkou a využil to (případně) i na další věci.

@Luďa (25.11.2020 07:06): Máš doma dětí? Hromada hraček funguje na tužkové baterie. Já osobně využívám, shodou okolností právě Eneloopy, také pro externí blesk k bezzrcadlovce.
@PRIVATE MARTIN (25.11.2020 06:51): No co ale dneska jede na tužkovky kromě MS ovladače a zároveň to není blbost tipu hodiny na zdi, kde baterie z benzínky vydrží několik let. :) Asi z tohoto pohledu mi to přijde nejvíc wtf, proč teda sice nenechají možnost výměnných baterií, ale nepřibalí ten akumulátor už k ovladači. Stejná kravina jako když dřív Sony a Microsoft nepřibalovali k PS2/Xbox komponentní kabel a k PS3/Xbox 360 HDMI, ale jenom ten žlutej kompozitní šit, nebo Nintendo k 3DS nabíječku (která stejně nebyla micro USB nebo něco takového tuším, ale nějaký spešl Nintendo konektor), aby ušetřili dva dolary a nasrali zákazníka. Je to vlastně „volitelný“ příslušenství, ale jakoby ne. :D
Jen pro zajímavost k té nedávné diskuzi k nabíjecím bateriím/kitům do Xbox padu. Na Alze nejlevnější nabíječka tužkovek stojí 279 a nejlevnější balení 4 baterií je za 299. Takže ten nabíjecí adaptér do ovladače je jednoznačně lepší volba, jelikože je o 21 Kč dražší a ve všech směrech pohodlnější :) Samozřejmě někde asi člověk najde lepší deal, ale i tak. Jsem myslel, že nabíječka s baterkama bude stát tak do 2 stovek :D

edit. Ačkoliv kapacita toho kitu je poloviční, než u dvou baterek :D Ale v tom bych asi neviděl problém
Doporučí někdo náhradu (s podsvícením a CZ layoutem) za 15 let starou Logitech G11?