Máte tu někdo zkušenost s optimalizací chlazení a průtoku vzduchu v PC? Měl bych pár otázek. V současnosti to u mě vypadá
takto (omlouvám se za takovou blbou fotku, ale nechtělo se mi všechno vypojovat a dávat PC na stůl). HDD a zdroj jsou oddělené takovým tím krytem na spodu, pod grafickou kartou je žebrování. Jak je vidět, dva ventilátory nasávají, jeden odsává (plus ventilátor zdroje nasává zespod skříně).
1) Všechny ventilátory bych chtěl vyměnit za tižší a hlavně čtyřpinové, abych mohl ovládat otáčky. Pokud bych k ventilátorům vpravo přidal ještě třetí, který by foukal do onoho tunelu vespod, odděleného krytem, je vidět, že část ventilátoru by částečně vyčuhovala nad kryt. Vadí to něčemu (např. bude vznikat nějaký vír)? Měl bych případně ten spodní kryt úplně oddělat?
2) Má smysl montovat další ventilátory do spodu skříně? Zdroj už svůj ventilátor samozřejmě má, ale napadlo mě, že by mohl jeden ventiátor nasávat studený vzduch zespod čistě pro grafickou kartu. Ovšem otázka je, jestli to stojí za to.
3) Do budoucna uvažuju, že bych zkusil na grafickou kartu namontovat vlastní vodní chlazení. Tady je ovšem pak problém, kam s radiátorem. Ideální by bylo nainstalovat ho nahoru, protože vrchní kryt lze vyměnit za žebrovaný, který propouští vzduch, ale jak je vidět na fotce, spolu s ventilátory bych ho nad chladič procesoru asi sotva nacpal. Četl jsem názor, že radiátor je možné nainstalovat taky na venkovní stranu skříně, ale moc nevím, jak si to představit. Kudy by do něj vedly hadice? A měly by ventilátory namontované takto těsně nad chladič procesoru vůbec odkud brát vzduch?
4) Druhá možnost je nainstalovat radiátor na přední stranu skříně, což hodně lidí také doporučuje. Ale moc tomu nerozumím. Pokud bude studený vzduch zvenčí proudit přes radiátor, nepůjde tím pádem teplý vzduch přímo procesoru a ostatním komponentám?
5) Moje skříň už má na zadní straně fan hub, respektive dva - jeden třípinový s pěti sloty, druhý čtyřpinový s čtyřmi sloty, z nichž už je jeden obsazený. Lze před připojením do hubu spojit například přední ventilátory do jednoho a je to dobrý nápad?
6) Měly by přední a zadní ventilátory jet na stejných otáčkách, nebo by měly být nastavené separátně?