Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Cobot (16.03.2023 11:05): Už měli 32 u Returnalu a neslyšel jsem že by to na 16 mělo nějakej problém. Je možný že jim v testech vyšlo že pokud má člověk puštěný na pozadí chrome s dvaceti záložkama a ve hře ohulí textury na max, tak třeba žere 17GB...tak do nároků dali rovnou 32 aby měli pokoj. Fakt pochybuju že budu při hraní narážet na nedostatek ramky (před hraním vypínám browser :)).
Nevím na základě čeho ale pokud někdo chcete m. 2 ssd, tak levnější snad nikdy nebyly. Náhodou jsem si všiml.

Mimochodem koukal jsem se na nároky TLoU 1 na PC a překvapilo mě že v nejvyšších úrovních byl požadavek na 32GB RAM. Opravdu se tedy blíží doba kdy to k něčemu bude? Já furt zvažuju ten upgrade z 16 na 32. Hlavně proto, že je to směšné levný a pak že se stále prodávají stejný moduly co mám. Za dva tři roky to už tak být nemusí.
@Rapier (12.03.2023 16:20):  PS: stačí do alza napsat, že u druhé konkurence stojí 15,4k a oni Vám ji rádi dají za stejnou cenu . :)  // a proc psat do alzy a nekoupit ji u czc za tech 15.4 rovnou ? v cem je vyhoda nakupu u alzy ? jinak nejvyhodnejsi pomer cena vykon ma samozrejme bazarova 1070 za 3000 :)
https://m.gsmarena.com/redmi_note_12_ser ... ch_23-news-57887.php

23. března až. Čekal jsem to dříve. Ale hlavně ten Note 12 Pro imho bude střední třída pro tenhle rok. Co ale chybí jsou informace o bt kodecích. Vzhledem k mediatek čipu se bojím, že nebude ani aptX Adaptive (o aptX lossless nemluvě). Čili pokud máte bezdrátová sluchátka, která jej podporují, tak Note 12 Pro možná nebude ideální kombinace.

Ale uvidíme. Bohužel recenze mobilů obecně na BT kodeky kašlou. A to i kdyby stránky obsahovaly vedle toho i stovky recenzí bt sluchátek. Blbá doba, kdy musíte pracně zjišťovat informace, které by měly být dostupné za tři sekundy googlování.
Dobré odpoledne. Pohodlně se usaďte, právě začíná 3 měsíční Rapírovo HW okénko. :)

AMD SAM
Ačkoliv to není novinka, a mě osobně až do nedávna unikla, vězte, že AMD zpětně podporuje Smart Access Memory (SAM) i u generace CPU Ryzen 3000 + GPU RX 5000 https://www.amd.com/en/technologies/smart-access-memory. Originálně dostupné jen pro kombinaci CPU Ryzen 5000 + GPU RX 6000. Pochopitelně musíte mít základní desku s čipsetem X570, nebo B550.
V některých hrách to může přinést docela masivní nárust max. i min. fps., viz. https://youtu.be/QfnIeNILvoI?t=540 Dost mě překvapil nárust výkonu s RX 5700 XT v RDR2. Zapnout SAM (respektive Resizable BAR) můžete pochopitelně i s Nvidia RTX 3000. Majitelé RTX 2000 mají smůlu.

GPU
Vím, že většina z Vás preferuje Nvidii, nicméně zde jsou doporučení ke koupi GPU z Března 2023 https://www.gpureport.cz/clanky/nejlepsi ... ticle=384&page=2 
Jeden z doporučovaných modelů s nejlepším poměrem cena/výkon okolo 15k je RX 6800XT 16GB, který se dá nyní reálně koupit za takřka MSRP cenu (649$, respektive o chlup dražší ale s přihlédnutím k výrazně lepšímu chlazení, než referenční modely) https://www.alza.cz/sapphire-nitro-radeon-rx-6800-xt-se-16g-d6260797.htm PS: stačí do alza napsat, že u druhé konkurence stojí 15,4k a oni Vám ji rádi dají za stejnou cenu. :)

Ray Tracing
V neposlední řadě, a opět mě to uniklo, např. takový notoricky známý, nesmrtelný a stále velmi oblíbený Quake 2 s Ray Tracing lze zahrát i na GPU řady Radeon 6000. Co bylo dříve dostupné jen pro Nvidia RTX GPUs podporuje nyní i Radeony 6000+. Tak se jednomu hezky otevírá možnost zahrát staro-nové tituly Quake 1/2, Doom 1, a nově Half-Life 1 s RT podporou. Ve finále by to mohlo vést k lepšímu vnímání RT u her.

Z vlastní zkušenosti:
The Witcher 3 na XSX s RT on vypadá fantasticky, ačkoliv on next-gen verze TW3 vypadá fantasticky (!) i na stařičkém a slabém Xbox One S (pochopitelně je více v dálce rozostřený). TW3 jsem si nevybral náhodou, neboť díky RT Globálnímu Nasvícení lze rozdíl mezi RT on a RT off verzí rozpoznat okamžitě, na první dobrou, aniž by člověk musel sledovat rozpoznávací videa od Digital Foundry. Stíny najednou dostanou hloubku - lesy díky tomu vypadají mnohem přirozeněji + veškeré materiály, respektive jejích povrchy, barvy (takové jaké by měli mít dle reálného nasvícení), atd. Jestli jsem byl dosud k RT mírně (zdravě) skeptický, TW3 je první hra kde bych naopak doporučoval hrát s RT on. Rozdíl jako nebe a dudy!

PS: v souvislosti s CD Project nepatrně odbočím k novějšímu Cyberpunk 2077 a její next-gen verze na Xbox One S. Hrál jsem několik úvodních hodin (cca 12) a faktem je, že hra je máznutá (rozuměj: rozostřená v pozadí a detailech - nápisy na zdech, neonech, apod.), a to výrazně více než next-gen TW3 verze na XOS od stejného studia). Na 4k monitoru hra nevypadá na první pohled úchvatně, nicméně dá se na to po chvíli hraní zvyknout. Nakolik máznutí napomáhá upscaling na 4k netuším, zcela určitě hraje svou roli. Co potěší, je fakt, že ve městě se pohybuje zhruba stejný počet osob, aut, apod. jako na XSX (min. jsem neregistroval žádný rozdíl), jen ty FPS nepochybně padají místy hluboko pod 30 (věřte zaregistrujete to okamžitě pouhým okem), speciálně při kochacích výhledech na město. Nicméně vývojáři dodali co slíbili (komu čest tomu čest), a CP77 vypadá jak nejspíš majitelé PS4/Xbox One očekávali od začátku.

VR
Paul se tu ptal kdo má zkušenost s PSVR2. Tak já mám dnešní. V OC Shopping Park v Ostravě ve Smarty, alias JRC mají k vyzkoušení. Jelikož je to sotva pár týdnů kdy jsem řádil v ACC, iRacing (s volantem, pedály, atd.) a HL: ALyx na Meta Quest 2 (několik hodin) mohu poměrně čerstvě porovnat dojmy.
PS VR2 je zcela určitě lepší kus HW, než Meta Quest 2, který jsem dosud měl jako horkého kandidáta na letecké a automobilové simulátory. Bohužel rozlišení +/- 2k na oko u Meta Quest 2 je viditelné i v jinak perfektním HL Alyx, obzvlášť to vynikne u světlých scén. Samotná hra je pecka! ACC těžké zklamání z VR (rozmazané, kvůli HW náročnosti enginu snížené detaily), iRacing naopak velmi příjemné překvapení (na to jak má jednoduchou grafiku). Dva plné okruhy na Nürburgring Nordschleife ve VR byl téměř simulátorový zážitek roku (pro mne).

Také se ukázalo, že ani RTX 3080 (10GB model) kolegy simracera nestačí na ACC na plných detailech, nemluvě o takřka zaplnění celé VRAM, což občas vede k nemožnosti v GUI cokoliv nakonfigurovat.
Což mě připomíná Microsoft Flight Simulator 2020, kde přímo autoři upozorňují, že nastavení všech detailů na max. kvalitu bude vyžadovat moře VRAM. Více = lépe!
S 8GB RX 5700XT více než 30 fps v QHD + max. detaily v MSFS 2020 nedám, ani kdybych se rozkrájel. Se zapnutou SAM nemám odzkoušeno. A to nehraji ve VR, 8GB je na VR úplné minimum, 10GB je stále spíše minimum, 12GB lepší a finálně GPU s 16+ GB VRAM nejspíš ideál.
Z mých zkušeností, z Falcon sletu, kde jsem testoval DCS World F/A-18C modul na letadlové lodi + Falcon BMS 4.37 na VR Meta Quest 2, musím konstatoval, že HW náročný DCS World lze provozovat i na GTX 1080 8GB, ale bez kompromisů v grafice (rozuměj: snížení detailů) se to již neobešlo.

PS VR2 Horizon Call of the Mountain vypadá skutečně hezky, sledování očima (ovládání) chce trochu zvyku, a ačkoliv je rozlišení na oko +/- 4k stále tam vidím tu mřížku. Pravda, rozlišení je mnohem jemnější, než u Quest 2. Škoda, že jsem sebou neměl placku s GT7, protože by mě vážně zajímalo zkusit hru s PS VR2, nicméně nejspíš by chvíli trvalo stáhnout updates. Hra samotná je pěkná, ale PC Half-Life: Alyx je lepší, ostřejší a co si budeme povídat, s pěknější grafikou! :) Kéž by her jako je HL Alyx bylo více, pak by VR jednoho dne mohl být opravdový mainstream.
Dvakrát škoda neexistujících PC driverů, v opačném případě jasný kandidát na koupi pro nadšence do simulátorů.
Rapier mi poradil, že je to způsobeno tím, že disk i flashka používají MBR. Po odstranění oddílu a inicializaci jako GPT by to mělo fungovat.
@Karasman (05.03.2023 19:57): BIOS jsem neaktualizoval, notebook je starý asi 5 let. Moc nevěřím, že by to pomohlo, ale až bude příležitost, tak to zkusím.

Podezírám něco jako Secure boot, ale nikdy mi to nepůsobilo potíže, tak jsem si toho ještě moc nepřečetl.
Řeším poměrně bizarní problém. Vyměnil jsem v notebooku SSD kus za kus. Oba disky jsou NVMe, ne SATA. Nový disk se v BIOSu vůbec nezobrazil v seznamu boot priorit.

Připojil jsem flashku s instalačkou Windows 10 a taky nic.

Přepnul jsem režim UEFI na Legacy a všechno naskočilo.

Co je na tom disku a flashce nastavené, že to v UEFI nefunguje?
@marwel (25.02.2023 18:16): Já jsem reagoval na to, že jsem původně napsal, že komplet bedna na dalších 6 let se za 30k postavit nedá a jako odpověď přišla sestava za 33.5k, která to stejně nesplní. To není jenom o grafice. Před 6 lety jsem si koupil 6600K a ten CPU je dneska na hry už mimo ač v době vydání byl opravdu super. A stejné to bude i v tomhle případě a to samé bude platit o grafice. Takže v té rovnici musíš změnit některé konstanty, aby ti to vyšlo ... buď přitlačit peníze a nebo snížit očekávání ohledně toho, jak dlouho ta sestava vydrží být relevantní.

A ano RTX 4070 Ti není karta na 6 let ... mám jí v PC :)
Jaká je aktuálně nejméně žravá grafika s 8 a více GB RAM? Na akceleraci Photoshopu a občasné hraní ve FullHD. Zatím mi vychází RX 6600.
@marwel (25.02.2023 18:12): Výkonostně vychází stejně jako 3900X, kterej mám v kombu s 3080ti, takže za mě ok, ale máš pravdu, ty procáky jsou docela levný, takže si připlatit není na škodu.
@Thellwin (25.02.2023 15:37): Pokud mas podminky, ktere nejdou splnit zaroven, vyberes jen jednu a druhe se snazis priblizit. :) Vzhledem k tomu, ze je dle meho 4070ti jedina rozumna volba zelenych s Gordonem v tomto doporuceni souhlasim. Na sest let to je. Jak ty hry budou za sest let na takove sestave vypadat a fungovat je otazka.
Ahoj bando,

přál bych si složit nějakej PC Master Race do 30 000 CZK, procesor Intel, grafika nVidia, ale do toho, aby vydržel aspoň 6 let.
Přicházím zkonzultovat jeden nápad. Docela by se mi hodil malý NAS. Určitě bezvětrákový (bude v místnosti, kde se spí), na 2 SSD, s možností připojit externí USB disk/flashku.

Co jsem našel, tak všichni vyrábí velké a hlučné krabice na hordu HDD. Mně by se hodil 1 TB přístupný ze sítě. Na nic takového jsem nenarazil (asi nevím, co mám hledat). Pokud o něčem podobném víte, budu rád za tipy. Je mi jedno, jestli Synology, Qnap, nebo jiný výrobce, nemám preferenci. Předem díky.
https://www.notebookcheck.net/GeForce-RT ... Review.696414.0.html

Ta éra Pascal notebooků byla moc hezká. Ale teď už je to takové minové pole, že bych stejně raději vždy koupil... Konzoli. A notebook už jen s dobrým procesorem a klidně hodně základní grafikou.

Btw: https://www.notebookcheck.net/Redmi-Note ... -leaks.696030.0.html

To u nás bude Redmi Note 12 Pro za 9,5 či desítku. To není úplně dobrá zpráva, když je procesor stále o fous slabší jak u dva roky starého Samsungu A52s. Jasné, inflace a tak. Nicméně stále to jsou dva roky a výkon se nepohl. Navíc Xiaomi má MediaTek, což je vždy lehce větší riziko.